Hey iedereen, Zoals mijn titel al zegt heb ik gisteren van mijn Italiaanse stiefmoeder zelf gemaakte tiramisu gekregen en ik ben nu 15 weken zwanger. Nu was mijn vraag of ik dit mag eten? Mijn vriend lust geen tiramisu en ik zou het zonde vinden om weg te gooien aangezien ik er wel kilo's van op kan en het met zoveel liefde bereid is....
Niet door een Italiaanse stiefmoeder denk ik TS ik zou voor de zekerheid navragen of er alcohol in zit. Zo ja, niet eten inderdaad.
Hmm, alcohol en rauwe eieren matcht niet echt met zwangerschap als je het heel graag wilt, kun je het natuurlijk wel opeten, maar zelf zou ik dat niet doen...
Ik zou het ook niet doen! Denk dat er rauwe eieren in zit en alcohol. Anders vragen wat er in zit? Maar joh, als je het op hebt dan voel je je misschien zo schuldig naar je baby toe. Ik zou dat er niet voor over hebben
Nee ik zou het ook niet opeten. Kan je het misschien invriezen of het geven aan een liefhebber, die jij er waarschijnlijk heel blij mee maakt.
Wat betreft de alcohol. In een hele grote kom gaan bij mij 2 soeplepels amaretto ofzo. Dus in een potje voor 1 persoon is dat misschien een paar x dippen met vinger qua hoeveelheid en te verwaarlozen. Maar goed elk zijn keuze. (en idd niet in alle tiramisu's zit alcohol in.) Salmonelle/rauwe eieren: vooral voor de moeder vervelend en uitzieken en enkel slechts zeldzaam ook schadelijk voor de baby. (anders dan bij CMV of toxoplasmose bvb) Ik zou het aandurven maar ben zo te lezen de enige hier. (verder dronk ik nooit ofzo tijdens de zs, maar zou niet wakker liggen van enkele lepeltjes dessert)
Rauwe eieren kunnen ook de listeria bacterie bevatten, het gaat niet alleen om salmonella. Listeria kan zeker wel ernstige gevolgen voor de baby hebben. Ik zou het dus niet doen.
Dat rauwe eieren Listeria kunnen bevatten is volgens mij niet waar! Kan mij herinneren dat ik dat ergens heb gelezen.
Het is trouwens wel typisch dat juist het Voedingscentrum tiramisu apart noemt als niet eten tijdens de zwangerschap. Zelf weten als je het doet hoor, maar ik bedoel er zitten 2 ingrediënten in die absoluut worden afgeraden alcohol en rauwe eieren.
Zowel in mijn boekje van de VK als op de site van het voedingscentrum worden rauwe eieren genoemd bij listeria. Ik ga er maar van uit dat dat klopt.
Ik zou zelf inderdaad alleen overslaan als er alcohol in zit, hoe weinig ook. Maar die rauwe eieren worden alleen afgeraden ivm salmonella voor de moeder (en die kans is 0,005%). Wat HvO en Fee89 zeggen dus. Niet vanwege listeria, zoals bij overige rauwe producten.
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/142626-zwanger-en-eieren.html En van het rivm: https://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/Voedselinfecties/Voedselinfecties_en_zwangerschap
Rauwe eieren kunnen wel degelijk listeria bevatten. En listeria kan miskramen en vroeggeboortes opwekken. Rauwe dierlijke producten zijn gewoon echt onverstandig, dat risico moet je gewoon niet willen nemen. Salmonella is vervelend, maar niet meer dan dat. Niet prettig om te krijgen maar geen risico voor het kind. Listeria is dat wel.