Alles over katoenen luiers

Discussie in 'Verzorging' gestart door MollyM, 17 aug 2006.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MollyM

    MollyM Bekend lid

    Er is al eerder een onderwerp hierover geweest, maar om het een beetje overzichtelijk te houden mocht ik een nieuw onderwerp starten. Hier alvast een verhaaltje van het andere onderwerp als begin. Aangezien ik op vakantie ga en in de stress van pakken zit, moet ik het even hierbij laten. :) Maar gooi al je vragen maar vast in de groep, ik beantwoord ze graag als ik terug ben.

    Er is veel onduidelijk heid over het gebruik van katoenen luiers, het heeft tegenwoordig weinig met weken, bleken, vouwen en strijken te maken! De voorgevormde luiers zijn in aanschaf iets duurder maar dat haal je er makkelijk uit.

    Wij gebruiken al 2,5 jaar katoenen luiers en het valt reuze mee. Ik heb verschillende luiers geprobeerd maar vind de totsbots het fijnste. Ze lijken op wegwerp luiers qua vorm (dus niks vouwen en strijken) en het word ook aangeraden om ze niet te weken omdat ze daar eerder van gaan stinken en slijten. Wat je nodig hebt is een voorgevormde luier een papieren inlegger (om de ontlasting mee door de wc te spoelen, scheelt weer uitspoelen van de luier), en een waterdicht overbroekje (is geen plastic tegenwoordig maar ademend PUL, fleece of wol). Zelf ben ik wel met hydrofiele luiers begonnen toen mijn zoontje net geboren was omdat de totsbots erg groot waren maar het hoeft niet (en het werk viel reuze mee, vouwen voor de TV en niet strijken want dan zijn ze niet absorberend).

    Als je het financieel bekijkt is het ook erg interessant zelfs als je de duurdere luiers zou kopen. Maar er zit een gevaar in dat je er verslaafd aan raakt en dat je dan steeds mooiere en (soms duurdere luiers wilt hebben) je kindje loopt dan wel in de meest mooie en aparte kleding rond (zeker voor meisjes omdat de luiers onder een jurkje uit kunnen komen in dezelfde kleur). :)

    Wij hebben een nieuw kleintje op komst en ik ga zeker weer katoenen luiers gebruiken. Er zijn veel websites met goede info, maar de meeste zijn in het engels, mocht dat geen probleem zijn dan zal ik ze hier posten.

    Ik zou zeker zeggen "Ga er voor, maar kijk verder dan de hydrofiele luiers en de vierkante lappen (bambino mio en kaatje katoen systeem) want dat moet je echt liggen om te gebruiken en de meeste geven daardoor snel op."!!!! Al zijn deze luiers wel de goedkoopste, voor mensen met een klein budget.
     
  2. MarionM

    MarionM Bekend lid

    2 aug 2006
    761
    0
    0
    Breda
    Ik ga beginnen met hydrofiele en oogjes luiers. Omdat dit het goedkoopste is. Ik kan altijd nog overstappen op voorgevormde luiers.
    Ik ga ze bij de hema kopen, daar zijn ze goedkoper als bij de grote babyzaken waar ik geweest ben. Ik geloof nu 6 stuks voor 6,95 ongeveer. (hydrofiele luiers).
    Verder zag ik ook plastic overbroekjes bij de hema. Ze hebben daar plastic strikslips en plastic overbroekjes. Die strikslips lijkt me niks, maar die plastic overbroekjes misschien wel. Heeft iemand daar ervaring mee?

    Ik heb ook mooie en voor zover ik begrepen heb goede overbroekjes gezien van andere merken maar die moet je allemaal via internet bestellen. Als ik alles bij de hema kan halen leek het me ook wel handig namelijk ;) [/i]
     
  3. MollyM

    MollyM Bekend lid

    Hoi Marion, zelf ben ik ook met hydrofiele en oogjes luiers begonnen (laatste voor de nacht) en met die plastic overbroekjes en dat ging best goed alleen moet je oppassen dat de harde elastieke klitteband stukjes niet op het buikje komen. Nu is dat al weer een paar jaar geleden (ik had de broekjes van mijn zus) dus misschien zijn ze nu wel veranderd dat weet ik niet. De strikslips heb ik niet gebruikt dus dat zou ik niet weten. De lappen werken heel goed omdat ze heel makkelijk te wassen en te drogen zijn, ik deed ze vouwen onder het TV kijken :D zo gebeurd! Als het bevalt kan je na een tijdje op voorgevormde of zo overstappen (dan kan je nl ook de allerkleinste maat overslaan, scheelt weer in de portomonee), moet wel zeggen dat de voorgevormde wat makkelijker werken omdat je ze niet hoeft te vouwen maar het is echt goed te doen en dan wordt het later alleen maar makkelijker voor je!

    Ik gebruikte trouwens geen spelden of luierklemmetjes, dat was niet nodig gewoon dicht vouwen en het broekje er over. Succes!
     
  4. MarionM

    MarionM Bekend lid

    2 aug 2006
    761
    0
    0
    Breda
    Ik dacht om papieren tape te gaan gebruiken.
    Misschien kan ik inderdaad overstappen op voorgevormde als de baby iets groter is. Dat zie ik tgen die tijd wel, ze zijn zo gekocht natuurlijk ;)
    Ik heb nog niets gekocht dus ik weet niet hoe die plastic overbroekjes er precies uitzien. Maar als dat plastic op het blote huidje komt gaat dat irriteren natuurlijk. Ik ben heel benieuwd hoor hoe het mij gaat bevallen straks, maar ik heb er alle vertrouwen in!
     
  5. hardloper

    hardloper Niet meer actief

    ik gebruikte wel strikslips. vond ze erg makkelijk, en ze lekten niet door. ik had voorgevormde maar dat vind ik een ramp om te wassen, dan gaan al die luiers aan elkaar klitten met dat klitteband, en eer je dat hebt ontrafelt... (tips welkom) verder duurt het ook langer voor ze droog zijn.
    zelf vouwen vind ik dus makkelijk, en ik gebruikte ook papieren afplaktape. erg handig, en veilig.

    bij mij hebben ze trouwens geen last gehad van luieruitslag, maar of dat alleen aan de luiers ligt weet ik niet. ik heb ze trouwens van noppies. kon ze erg goedkoop over nemen. en de vierkante van de hema.

    groetjes, lidwina
     
  6. MarionM

    MarionM Bekend lid

    2 aug 2006
    761
    0
    0
    Breda
    Die strikslips, was je die ook uit in de wasmachine?
     
  7. MollyM

    MollyM Bekend lid

    Marion, ik was van het weekend in de Hema en zag dat ze nu met drukkertjes hebben. Dat is fijner dan klitteband, de plastic broekjes zijn best goed te gebruiken maar zelf vind ik de PUL broekjes (bv van Mother Ease) fijner omdat ze wat soepeler zijn en zachter aan de randjes (maar ja die moet je op internet kopen. Dat papieren plakband is ook een goed idee, maar ik gebruikte in het begin niets en dat werkte ook prima. Ik had wel overbroekjes met klitteband en die kan je beter pas maken over gevouwen luiers dan met drukknopjes (dat is bij voorgevormde niet nodig, die sluiten zelf al)

    Lidwina, die luiers met klitteband, hebben die niet een terugslag stripje. Die ik heb hebben bij het haakjes klitteband een stukje zacht klitteband zitten zodat je de flap dicht kan doen en het dus niet aan andere was gaat zitten. Werkt niet 100% maar wel aardig goed.
     
  8. hardloper

    hardloper Niet meer actief

    nee, helaas, probeer ze maar gewoon binnenstebuiten dicht te doen...

    en strikslip stop ik ook gewoon in de wasmachine, en er schiet er ook best wel vaak een mee in de droger, lukt allemaal.

    ben trouwens nu al even 2 maanden uit de luiers. de jongste is zinnelijk. dus evn wachten, en weer op naar de kleine maatjes....

    groetjes, lidwina
     
  9. MollyM

    MollyM Bekend lid

    He gefeliciteerd =D> , fijn zeg dat je jongste uit de luiers is. Wij zijn ook druk bezig en het gaat erg goed (al zeg ik dat zelf). Mijn zoontje is nu 2,5 en in November komt het nieuwe babytje dus het zou heel fijn zijn als hij er tegen die tijd vanaf zou zijn. Hij is al een paar dagen droog geweest overdag, maar ja het kan zo weer omslaan als ie even geen zin heeft. Laten we hopen dat het goed blijft gaan! :)
     
  10. hardloper

    hardloper Niet meer actief

    gewoon volhouden, de oudste ben ik een tijdje mee bezig geweest, en maar dweilen. de jongste was binnen 2 dagen dag en nacht droog. wist niet wat me overkwam. mijn oudste vond het toen ook pas tijd om echt droog te worden. (dus snachts, want dat was ze nog niet. ze vond een luier wel zo makkelijk.)
    ik deet ze trouwens in het begin wel nog een 'zekerheidsluiertje' om als we lang van een wc weggingen. (bv uur in auto.) daar mochten ze dan niet in plassen, maar als het niet anders kon, dan kon het toch gewoon...

    tja, als je er nu al mee bezig bent, dan gaat november vast lukken. :D

    groetjes, lidwina
     
  11. Boterkoek

    Boterkoek Bekend lid

    19 apr 2006
    818
    0
    16
    MollyM, heb je ook ervaring met wolwikkels?

    Ik vind dat plastic, fleece en PUL niets. Die wolwikkels zien er zo lief uit! :) Maar is het niet een gedoe om ze steeds weer waterdicht te krijgen? En hoeveel heb je ervan nodig, en hoevaak moet je ze wassen?

    Liefs
    Sinnamon
     
  12. MollyM

    MollyM Bekend lid

    Hoi Sinnamon,

    Wolwikkels bevielen mij erg goed. In het begin had ik nog PUL broekjes gebruikt voor mijn kleintje en later een fleece broek voor 's nachts (Red Wrap van Tots Bots). Dat ging toen nog oke, maar naar mate het kleintje meer ging plassen begon de fleece broek na 1 nacht al te stinken. Mijn zus raadde me toen een wol broek aan en ik heb toen een wolbroek van Staccinator gekocht. Het is echt super alleen paste die niet zo goed over mijn totsbots (die zijn wat breed in het kruis).

    Mijn zus heeft toen zelf een wolbroek voor mij gemaakt van een oude wolle trui, 100% wolle trui heet wassen waardoor hij vervilt en dan kan je er een overbroek van maken. (Je kan natuurlijk ook een wolwikkel kopen, het idee is het zelfde). Ik vond ze super, zo'n wolbroek ging een paar WEKEN mee voordat hij gewassen werd (alleen als er poep aan zat) en stonk helemaal niet (beetje 's ochtends maar even luchten en 's avonds weer ok). Dat komt door de antibacteriele werking van wol. Je moet zo'n broek af en toe lanoliseren (om de paar keer dat je hem wast), maar dat valt reuze mee hoor. Als je was middel met lanoline gebruikt hoeft het zelfs minder vaak. Er zijn zelfs broeken die je in de wolwas programma van de wasmachine kan wassen.

    Na het wassen droogt zo'n broek wel heel langzaam dat is wel een nadeel dus 2 broeken is geen overbodige luxe (of je moet die nachtjes even iets anders gebruiken). Mijn zus heeft ook zelfgebreide wolbroeken gebruikt met lange pijpen (als kleertjes) en dat is ook heel erg leuk, maar wij vonden het meer iets voor een meisje (hebben het bij alletwee geprobeerd, die wij hadden was donkerblauw maar stond bij een jongen een beetje meisjesachtig vandaar). http://home.planet.nl/~bosse165/

    Verder raden ze aan om overdag voor lange ritten of als kinderen lang zitten geen wolbroek te gebruiken omdat dat dan door lekt, maar voor 's nachts is het super. De wolbroek is ook wat dikker dan PUL en mijn totsbots zijn al vrij dik dus overdag gebruikte ik liever PUL.

    Ik heb ze zelf dus niet overdag gebruikt, maar het kan in principe wel.

    Groetjes,
    Molly
     
  13. Salomina

    Salomina Fanatiek lid

    26 jun 2006
    2.225
    0
    0
    Hoi Molly,

    Bedankt voor je uitleg over de katoenen luiers. Ik was nog niet uit wat voor luiers ik wou gebruiken voor de kleine als ie er straks is. Pampers e.d. vindt ik best wel duur vandaag de dag, dus katoenen luiers lijkt mij een goede optie. Mijn moeder gerbuikte vroeger ook kantoenen luiers.
    Ik ga me eens even verder in verdiepen.
     
  14. Allahinkulu

    Allahinkulu Fanatiek lid

    16 jan 2006
    3.608
    3
    38
    Vrouw
    Turkije
    Nu heb ik thuis en van die plastic broekjes en ik heb van die strikslips..beiden gekocht bij de hema..
    Maar ik snap die strikslips niet echt...is dat hetzelfde als het plastic broekje zeg maar?
    maar hoe maak ik dat vast dan? En wat is handiger?
     
  15. MollyM

    MollyM Bekend lid

    Hoi Salomina, leuk dat je je in katoenen luiers wilt verdiepen als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel. Een korte samenvatting is dat de goedkoopste katoenen luiers zijn de vierkante lappen (kaatje katoen, bambino mio of zelfs hydrofiele luiers in het begin) met een overbroekje maar in vond de voorgevormde fijner (heb je vaak wel een droger nodig omdat ze langer duren voordat ze droog zijn). Maar ja de voorgevormde zijn vaak iets duurder. Ikzelf kies niet zo makkelijk voor een all in one (AIO) of een pocketluier systeem, omdat ik er ten eerste nog geen gevonden heb die mijn kindje goed paste en ten tweede zijn die vaak nog duurder en ten derde slijt de waterdichte laag daar sneller van omdat je die iedere keer mee moet wassen en de overbroekjes kan je vaker gebruiken voor je ze wast. Succes ermee!

    Gulay, zelf heb ik geen strikslips gebruikt maar Lidwina (Guppieln) wel dus misschien kan zij het je uitleggen. Spannend he, bij jou zal het niet lang meer duren. Veel succes met de laatste weekjes!

    Molly
     
  16. MarionM

    MarionM Bekend lid

    2 aug 2006
    761
    0
    0
    Breda
    Hey Gulay, ben je nu in Nederland? Ga je in nederland bevallen?
    Spannend, ik zie dat je over 2 weken uitgerekend bent..... :p
     
  17. Allahinkulu

    Allahinkulu Fanatiek lid

    16 jan 2006
    3.608
    3
    38
    Vrouw
    Turkije
    Nee hoor ik ga gewoon in Turkije bevallen :)

    hehe ja nog 14 daagjes hihi..
     
  18. stranger

    stranger Fanatiek lid

    28 mrt 2006
    3.412
    0
    0
    Gulay, wat ik me herinner van mijn jongste broertje (is wel 12 jaar geleden hoor) en die strikslips. Kindje gewoon neerleggen als bij een gewone luiter. de achterkant van de strikslip aan de voorkant, het buikje, vastknopen. Dan de voorkant van de stripslip aan de achterkant, het ruggetje vastknopen. Volgens mij was het dat. Misschien een beetje warrig uitgelegd, ik hoop dat je me begrijpt :p.
     
  19. Allahinkulu

    Allahinkulu Fanatiek lid

    16 jan 2006
    3.608
    3
    38
    Vrouw
    Turkije
    dus het is dan inplaats van dat plastic broekje met druk knoopjes?

    Trouwens..ik ben wel bang dat dat plastic broekje alles behalve comfortabel is voor de baby..het lijkt me irriteren bij de beentjes..Ik hoop maar niet dat dat het geval is..anders moet het wel luiers worden..of die strikslips dan maar die lijken me wat minder makkelijk in gebruik..

    Heb trouwens geteld..ik heb 18 hydrofiele luiers..
    Dus dat wordt toch elke dag wassen :)
     
  20. stranger

    stranger Fanatiek lid

    28 mrt 2006
    3.412
    0
    0
    Mijn moeder heeft nooit die plastic broekjes gebruikt. En die strikslips waren makkelijk hoor. Ik kon het ook zo en ik was toen 12...
     

Deel Deze Pagina