Achterwaarts gerichte autostoeltjes....

Discussie in 'Met je kind op pad' gestart door Melrose, 11 nov 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Melrose

    Melrose Fanatiek lid

    26 jun 2011
    1.601
    14
    38
    Flevoland
    Hey,

    Vanuit diverse hoeken hoor ik dat het achterwaarts vervoeren van je kindje veiliger is dan voorwaarts. In ieder geval tot een jaar of 2.
    Ook de Consumentenbond bevestigde dit onlangs, zie bijvoorbeeld op

    http://www.consumentenbond.nl/test/auto-vrije-tijd/auto/autostoeltje/extra/langer-achteruitkijken/

    Toch heb ik het idee dat er hier in NL voornamelijk voorwaarts gerichte stoelen worden gebruikt. Met uitzondering van groep 0+ natuurlijk.

    Voor de mama's met een voorwaarts gerichte autostoel in groep 1, 2 of 3....waarom gaan we niet massaal aan de achterwaartse stoelen, als ze zoveel veiliger zouden zijn?

    En je raadt het waarschijnlijk al, maar binnen een paar maanden gaan ook wij over op groep 1, en wij zoeken bruikbare argumenten voor en tegen het achterwaarts rijden. Als ik de geluiden van de consumentenbond etc moet geloven, zou iedere Nederlander direct over moeten naar een achterwaarts gerichte stoel. Toch is dat (volgens mij althans) niet het geval. Ik vraag me af waarom.....

    X
     
  2. Emmarijn

    Emmarijn Fanatiek lid

    21 jun 2011
    2.548
    1
    0
    Worden die überhaupt wel verkocht in Nederland?
     
  3. kimski

    kimski Niet meer actief

    Mijn zoontje was het achteruit rijden flink zat op een gegeven moment. Daarom was ik blij dat hij over ging op groep 1. Heb het wel zo lang mogelijk uitgesteld voor de veiligheid. Met 14 maanden is hij over gegaan. Ik denk dat dat bij meer mensen de reden is, maar ik ben ook wel benieuwd eigenlijk.
     
  4. Emmarijn

    Emmarijn Fanatiek lid

    21 jun 2011
    2.548
    1
    0
    En ik vraag me ook af waar ik de benen van m'n peuter moet laten?
     
  5. Melrose

    Melrose Fanatiek lid

    26 jun 2011
    1.601
    14
    38
    Flevoland
  6. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Toen wij overgingen naar een groep 1 stoel was (in ieder geval bij mij) nog niet bekend dat er ook achteruitkijkende stoeltjes te koop zijn en dat die veiliger zijn. Ik geloof dat onmiddellijk, trouwens. Een paar maanden geleden las ik dit voor het eerst en het klinkt logisch dat dit veel beter is voor de nek. Maar goed: we hebben nu al een andere stoel en ik vind het niet de moeite meer om een andere aan te schaffen. (Zeker omdat het voor mijn zoon waarschijnlijk al niet eens meer zou passen. Hij is best groot.)

    We moeten maar eens bedenken wat we voor een volgend kindje doen. We hebben zo'n familyfix en de maxicosi en huidige autostoel van onze zoon bewaren we gewoon. Maar misschien dat we tegen die tijd toch moeten kijken om na de maxicosi iets anders aan te schaffen. Financieel hoeft dat voor ons geen probleem te zijn. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn waarvoor dit anders is. En dan zal een vooruitgerichte autostoel ook prima voldoen. Het is niet zo dat die dingen ineens levensgevaarlijk zijn geworden hè. Alleen bedenken ze steeds veiligere manieren om kinderen te vervoeren. Alleen maar goed toch?

    Zodra dit meer bekendheid krijgt en er meer van die stoelen verkocht gaan worden, zul je zien dat steeds meer ouders die echt een nieuwe stoel moeten kopen, voor zo'n achteruitkijkende stoel kiezen. Straks is er niets anders meer te kopen.

    En al die kinderen die nu vooruitkijken (zoals mijn zoon) zullen laten als ze zelf kinderen hebben, vol afgrijzen terugkijken op het tijdperk dat zijzelf in zo'n middeleeuws-levensgevaarlijk-achterhaald geval werden rondgereden. Net zoals wij ons verbazen hoe wij het in vredesnaam overleefd hebben dat we als baby gewoon in een reiswieg op de achterbank werden gekwakt en later los op de achterbank moesten zitten. ZONDER GORDELS. ;)

    Overigens lijkt het me wel een nadeel dat je nu langer geen contact hebt met je kind tijdens het rijden. Terwijl ze er op een gegeven moment wel behoefte aan hebben, volgens mij. Ik vind het op lange ritten (als bijrijder!!) wel handig dat ik eens wat te eten of drinken kan geven. (Zal ook wel weer levensgevaarlijk zijn. ;)) En verder vraag ik me af hoe het zit met wagenziekte. Vanaf welke leeftijd kunnen ze dat krijgen? Want ik weet wel dat je mij echt niet achteruit in een auto moet zetten!
     
  7. Melrose

    Melrose Fanatiek lid

    26 jun 2011
    1.601
    14
    38
    Flevoland
    @ tupp, ik vind dit een erg mooie reply :p En moest even lachen om je allerlaatste zin. Ik zie het al voor me, speciale achterwaartsgerichte stoelen voor volwassenen.

    Maar het kan idd zijn dat het idee van achterwaarts vervoeren gewoon niet algemeen bekend is. Althans niet boven groep 0+.

    Maar nu ik dit alles weet, kan mijn geweten het dan nog aan om toch een voorwaartsgerichte stoel te kopen? Ik weet het nog niet. Die achterwaartse stoelen zijn wel flink duurder, overigens. Maar om nou een prijskaartje te hangen aan de veiligheid van m'n dochter, weet niet hoor.
     
  8. Be Happy

    Be Happy Niet meer actief

    Volgens mij worden ook meer voorwaarts gerichte autostoeltjes verkocht, omdat die simpelweg veel goedkoper zijn volgens mij.

    Ik zie prijzen van 425 euro. Allemachtig, dat kunnen veel mensen niet betalen hoor. Tenminste, wij in elk geval niet.Ondanks dat het wellicht veiliger is. Laten ze ze dan goedkoper maken.
     
  9. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Dit is natuurlijk nog een probleem; zolang ze zo duur zijn, worden ze minder verkocht. Als er weinig verkocht worden, worden ze ook minder gemaakt. En dus blijven ze duurder. (Heel veel dezelfde producten maken is tenslotte goedkoper, als je per product kijkt.)
    Dus laten al die rijke stinkerds met gewetenswroeging maar van die stoelen kopen, dan worden ze vanzelf goedkoper. ;)

    @Melrose: Ik drijf niet de spot met je hoor, ik snap wel dat je geweten opspeelt. Zelf ben ik daar ook wel gevoelig voor. Want stel nou dat... Je wil er niet aan denken, maar als je een frontale botsing meemaakt en je kind raakt gewond over erger. Hoe erg voel jij je dan achteraf? En zeker als je eigenlijk het geld wel had en het ook wel wist, maar een andere keuze hebt gemaakt. Lastig.
    Mijn vader verzuchtte laatst: "Al die ouders van tegenwoordig willen het beste voor hun kind. Wat is er mis met gewoon doen wat goed is voor je kind?"
    En daar heeft hij -vind ik- ook wel weer gelijk in. Een vooruitkijkende autostoel is ook prima. Die biedt al veel bescherming en zal in de meeste gevallen waarin er een ongeluk gebeurt echt een groot verschil uitmaken. Kan zo'n autostoel elk letsel en alle mogelijke ellende voorkomen? Nee. Maar dat kan een achteruit gerichte stoel ook niet.
     
  10. steenbokje83

    steenbokje83 Bekend lid

    20 jun 2011
    589
    0
    0
    West-Vlaanderen
    In Amerika en de UK zijn zulke achterwaartse stoeltjes veel gemakkelijker te kopen, maar hier in de Benelux lopen we gigantisch achter. Je kan een stoeltje kopen tot 18 kg, meteen vanaf de geboorte te gebruiken en niet gek duur (zeker niet die astronomische bedragen van 400+)maar je moet dit maar weten voordat je een gewone maxi-cosi kocht zoals wij deden... We hebben wel gelukkig een 0+ stoeltje en daar past ons zoontje bij bijna 11 maanden nog prima in, maar ze zouden veel meer aandacht kunnen geven aan zulke achterwaartse stoeltjes want ze zijn gewoon veiliger. Geloof dat zulke ook gemakkelijker te verkrijgen zijn in Nederland dat hier in België :(
     
  11. Gwenolyn

    Gwenolyn VIP lid

    13 jan 2009
    7.067
    0
    0
    Ik zit ook giga te twijfelen. Ons zoontje is pas 8,5 maan, ruim 10 kilo en heb moeite om hem in de cosi gepropt te krijgen (zonder jas). Maar ja, om hem nu over te zetten in een gewone stoel, vind ik hem veelte klein voor. Inderdaad "wat als........".

    Ik heb 2 vriendelijk geprijsde stoelen gezien die je achteruit kunt gebruiken:
    * Remi plus black grey
    * Nania cosmo

    De tweede gebruikt mijn vriendin naar volle tevredenheid ook voor haar 2de dochter.

    Tja, ik twijfel vreselijk, daar hij het goed naar zijn zin heeft in de cosi, alleen begint erg krap te worden, en wil hem zo lang mogelijk achteruit hebben.
     
  12. Melrose

    Melrose Fanatiek lid

    26 jun 2011
    1.601
    14
    38
    Flevoland
    Wellicht kun je die van je vriendin een dagje lenen? Scheelt je weer een miskoop...

    425 euro is idd wel erg veel geld, zeker als je er ook 1 in een 2e auto wilt plaatsen :$

    @ tupp, ik snap de opmerking van je vader wel, ergens is het een gewetenskwestie. Maar is het niet zo dat, als je van te voren weet dat optie B beter is dan optie A, je automatisch voor optie B moet gaan?
     
  13. Aeve

    Aeve Actief lid

    30 okt 2012
    305
    0
    0
    U.S.A.
    Nee, ga gewoon voor achterwaarts. Het is zoveel veiliger.

    Frontale botsingen komen vaker voor, en over het algemeen zijn met hogere snelheid. Je wilt dat je kind daar het beste tegen beschermd is zolang het lichaam het echt zelf nog niet kan.
    Andere botsingen komen natuurlijk voor, maar zijn vaak met lagere snelheid en hebben minder impact op het lichaam.

    Als dit filmpje niet duidelijk genoeg is om je over te halen, weet ik het ook niet meer:
    Rear facing vs forward facing position in the car - YouTube

    Als je benen in de knup komen, kunnen ze langs de zijkant hangen of kruisen. Het is het verschil tussen een gebroken been of gebroken nek, dus zeker GEEN excuus om je kind maar om te draaien!

    Hier nog een goede link.
    Rear-Facing Carseats and Safety

    Natuurlijk is het ook van belang om je autostoel op een correcte manier te (laten) installeren. Een veilige auto ook.
    Maar frontale botsingen komen het vaakst voor en zijn de ongevallen met de ernstigste gevolgen, dus is het logisch dat je je kind daar zo goed mogelijk mee beschermd.

    In Zweden is het VERPLICHT kinderen achterwaarts te laten reizen tot 4! jaar. En de cijfers liegen er niet om, de kinderen daar zijn veel beter af.
     
  14. Aeve

    Aeve Actief lid

    30 okt 2012
    305
    0
    0
    U.S.A.
    Misschien overbodig, maar als je wilt dat je kind veilig in een autostoel of MC zit, is het belangrijk om GEEN dikke jas erin aan te doen! Dat betekend dat je de gordel niet stevig genoeg om kan doen met als gevolg dat je kind teveel ruimte krijgt bij een eventueel ongeluk..

    In de auto gebruik dan een dekentje over de gordel en doe de jas pas aan als je uit de auto gaat.
     
  15. Gwenolyn

    Gwenolyn VIP lid

    13 jan 2009
    7.067
    0
    0
    Zolang het niet regent als we weg gaan, doe ik dit altijd. Vind de kinderen anders zo "opgepropt" in hun stoel en cosi zitten. Met korte afstanden met regen, vind ik het een gemier om eerst hun jas aan te trekken, en dan pas de auto uit te kunnen gaan. Ondertussen ben ik dan al zeik nat.

    Regen en lange afstanden, dan gaan de jassen gewoon uit.
     
  16. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.848
    15.169
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Ze verzinnen idd steeds weer iets nieuws.Ik had er nog nooit van gehoord en vlgns mij past het geeneens in een doorsnee gezinsauto.In Amerika rijden de meesten in enorme bakken van auto's dus daar zal het wel iets "normaler"zijn en zal het ook passen.Ik zie het niet helemaal voor me.Wij hebben nu kindje nummer 3 en die gaat gewoon weer in de autostoel die van haar broer en zus is geweest.Die zaten er altijd prima en veilig in.Als je volledig safe wil spelen kun je beter helemaal niet meer in de auto stappen met je kinderen.
     
  17. Aeve

    Aeve Actief lid

    30 okt 2012
    305
    0
    0
    U.S.A.
    Gelukkig wordt er steeds meer en beter onderzoek gedaan dankzij verbeterde technologie en nieuwe inzichten.
    Is maar goed ook, anders hadden we onze kinderen nog steeds een speen gedoopt in sterke drank gegeven om ze de nacht door te laten slapen. Bijvoorbeeld.
    Dat 'de meeste hier in grote bakken rijden' is onzin.

    Let je wel op de zogenaamde houdbaarheidsdatum van je stoel? Ik geloof 5 of 7 jaar kun je die maximaal gebruiken, daarna is het tijd om te vervangen ook als er nooit een ongeluk mee gebeurd is.

    Je laatste zin is echt een non argument. Wees blij dat er nu veiligere maatregelen genomen kunnen worden, die zomaar kunnen voorkomen dat je kind zijn/haar nek breekt.

    Neem het iets serieuzer, zou ik zeggen.
     
  18. Aeve

    Aeve Actief lid

    30 okt 2012
    305
    0
    0
    U.S.A.
    Voorbeeld. Wij hebben een gewone gezinsauto en het past prima.
    Dit was in onze vorige auto, een Kia Soul.

    DSC04599.jpg
     
  19. Kusjesmama

    Kusjesmama Fanatiek lid

    12 dec 2011
    2.662
    1
    36
    NULL
    NULL
    Interessant topic! Ik neem even een abbo.
     
  20. Gwenolyn

    Gwenolyn VIP lid

    13 jan 2009
    7.067
    0
    0
    @ Aeve: Welk stoeltje is dat op je foto? Ze zit er lekker in!!
     

Deel Deze Pagina