Hoi mama's Ik heb een dreumes van 14 mnd en die gaat steeds meer met de pot mee-eten. Omdat het natuurlijk gezonder is om zoutloos/zoutarm te eten (ook voor ons), probeer ik steeds vaker zo te koken. Ik gebruikte regelmatig pakjes/zakjes voor bijv. de wereldgerechten, voor soep of voor pastasaus. Ik ben niet zo creatief in het zelf verzinnen van deze recepten, dus zijn er mama's die kunnen helpen? We zijn niet zo kapot van elke dag aardappelen/groente/vlees, regelmatig oosters, exotisch of italiaans eten vinden we wel erg lekker! Wat zijn jullie succesrecepten waarvan jullie kindjes goed/gezond mee-eten en jijzelf ook nog lekker eet? Help mij (en meerdere mama's)! Dank!!
jaa goed idee (ff offtopic, nog bedankt voor je reactie in mijn eerdere topic) ik lees dus mee, want weet zelf dus niet echt goede recepten die dan ook nog lekker smaak voor papa en mama hebben haha behalve macaroni, dat eten we vanavond
ik denk zonder pakjes/tafelzout toegevoegd...? toch mamamarije? en toevallig houden wij van hetzelfde soort eten lees ik haha
Zonder zakjes/tafelzout toegevoegd lijkt me een goede om mee te beginnen. Als je echt helemaal zoutloos zou gaan, kun je bijv. ook geen kaas gebruiken, maar dat gaat me persoonlijk wat ver .
Nee precies. Ik kook inmiddels wel met een beetje zout. Na het eerste levensjaar mag een dreumes 2x zoveel zout. Ik doe nooit zout op de groente, aardappels, rijst of pasta, maar wel een beetje tafelzout op het vlees, mits de rest van het gerecht niet al zout genoeg is door gebruik van kaas, pesto e.d. Zoonlief eet niet zoveel vlees en wij eten eigenlijk heel zoutarm. Als we eters krijgen en zoonlief niet mee-eet, dan kook ik wel anders, veel Italiaans ook en Italianen houden van zout. Als je een Italiaan zoutloze pasta serveert, dan heb je het wel verbruid, haha! Maar ik kook nog steeds niet zout. Zo zout dat je alleen zout proeft, dat vind ik zo vies! Van die mensen die extra zout over hun friet of gekruide vlees gooien zo zijn wij niet. Gisteren moest ik snel koken en dan grijp ik ook naar een pakje aardappelpuree en ja, daar zit zout in. En in de zuurkool zit ook zout, meer dan je denkt, dus dan doe ik geen zout over het gehakt, wel lekker peper, kerrie en paprikapoeder. Snel recept: oven voorverwarmen 250 graden zuurkool 10 minuten stoven in eigen vocht + handvol rozijnen ondertussen rundergehakt rullen en kruiden naar smaak aardappelpuree maken eerst laag zuurkool, dan laag gehakt, dan aardappelpuree in ovenschaal doen en in de oven zetten (20 min. 250 graden) of onder de grill totdat er een lekker bruin korstje op de aardappelpuree zit.
Zit in voorverpakte zuurkool zout? Jeetje zeg, zo kom je er ook nooit onderuit... pfff... dacht ik een goed idee te pakken te hebben! Zuurkoolschotel maak ik ongeveer hetzelfde, maar het idee om kerrie & paprikapoeder over het gehakt te doen vind ik een goeie! Zelf doe ik er altijd nog wat ananasblokjes doorheen, ook erg lekker
Macaronie/spaghetti Saus: Pakje Heinz tomatenblokjes Knoflook Gehakt Groentepakket Kruiden naar keuze (italiaanse kruiden) Heerlijke macaronie/spaghetti/lasagnesaus zonder zout !
Zuurkool wordt ingelegd met heel veel zout, zoveel zout dat je dat er niet even uitkookt of uitwast. Ananasstukjes doe ik er ook soms door, of appelschijven er bovenop, dat is ook lekker.
kippenboutjes, of stukjes kipfilet wassen, snijden en kruiden (oregano, rozemarijn, peper, rode paprika). Het vlees stoppen in de stoom-braadzak, samen met een scheut olijfolie en flink schudden. De zak in een ovenschaal leggen en ong 1 uur op 250graden laten stomen/braden. - aardappeltjes, broccoli en paprika snijden, kruiden naar smaak en in een bedekte ovenschaal leggen. Halve glas water of aangedunde kippenboullon toevoegen, 2-3 laurierblaadjes erbij, en de schaal bedekken en ook in de oven stoppen (naast vlees) Na 1 uur heb je een heerlijke sappige maaltijd. Aardappels doe ik na een half uur zonder deksel bakken, zodat er een korstje op komt en de vocht verdampt/ intrekt.
In heb ze bij de Jumbo gehaald. Heb me eerst suf gezocht bij verschillende supermarkten, maar ze liggen niet bij de voeding, maar bij boterhamzakjes e.d.
Bij Albert Heijn verkopen ze die stoomzakken ook. Ik kook al jaren zoutarm, je went er vanzelf wel aan, want als ik soms bij anderen eet, is het mij al snel te zout. In Opperdepop (een kookboek voor kinderen vanaf 6 maanden van AH) staan ook wel veel lekkere recepten met weinig zout. En als je gewoon die recepten pakt voor wat oudere kinderen zijn die ook lekker voor volwassenen. Met kruiden kun je het meeste ook wel lekker op smaak krijgen. En sommige dingen, die vind ik gewoon niet te eten zonder zout, zoals papatjes of ei, dan strooi ik los wat zout over mijn eigen eten en bij de kinderen niet.
Pasta met broccoli uit de oven: - Pasta en broccoli 10 minuutjes koken. - Dit in de ovenschaal doen en daar verse bieslook, een rode paprika, creme fraiche en een bakje hamreepjes doorheen doen. - Wat peper en geraspte kaas erover. - 15 minuten op 175 gr in de oven. Wij eten dit wel vaker, maar vandaag voor het eerst de kleine mee laten eten en hij vond het erg lekker
Ik eet zelf alleen maar italiaans, met heeeel af en toe een uitzondering voor aardappels, maar liever niet! Kijk eens op ah recepten, zoek op italiaans.. De recepten kan je gemakkelijk zelf aanpassen. Hier zijn ze gek op pasta met kaas en kip, zelf doe ik er carbonara saus doorheen. Of risotto met gourgette en kip.. Zoiezo gourgette valt goed in de smaak bij de kleinste man. Pasta met gehakt en tomaat en wat groente is ook altijd goed, lekker knoflookje en kruiden erdoor..!
Turks brood met kipreepjes, gegrilde groente en tzatziki. Kruid de kip naar smaak (bijv. met shoarmakruiden) en houd voor je kind wat reepjes apart zonder zout. Snijd een rode en groene paprika in repen en kastanjechampignons in kwarten of helften. Bak de kip en de groenten in de grillpan. Maak van griekse yoghurt, komkommer en knoflook een lekkere dip. Stop de kip en groente in een kwart turks brood met de tzatziki on top en smullen maar! Onze rapleyman krijgt alles los op zijn bord en pakt steeds van alles wat.
Leuk dat hier zo veel rapleyende ouders rondlopen! Wij aten al geen mega hoeveelheden zout, maar sinds onze zoon mee eet, koken we ook rijst zonder zout en dat vind ik veel lekkerder eigenlijk.