He meiden, een aantal weken geleden postte ik het volgende topic: http://www.zwangerschapspagina.nl/voeding/271653-dochter-blijft-om-eten-vragen.html Nu was ik aardig gerustgesteld naar aanleiding van jullie reacties, maar het blijft me toch dwarszitten. Noor blijft de hele dag om eten vragen. Maar dan ook echt de hele dag. Boterhammen, fruit, crackers, ze kan er geen genoeg van krijgen. Als ze 's ochtends haar 3e boterham achter haar kiezen heeft, presteert ze het nog. Er lijkt maar geen rem op te zitten. En heeft ze d'r brood op, dan wil ze nog meer. Dat is toch niet normaal? Ik probeer het te relativeren. Ze zal wel in een groeispurt zitten, ze gaat vanzelf wel weer minder eten. Maar het lijkt alleen maar erger te worden. Ik probeer er wel een rem op te zetten. Of naja, ik zeg gewoon dat het na 3 boterhammen of een halve meloen toch echt wel genoeg is. (en dat we eerst gaan wachten tot het eten in haar buikje zit, begrijpt ze misschien nog niet, maar toch) Heb ik haar nou al tekort gedaan door haar alleen maar het minimale te geven en geen tussendoortjes als koek, toetjes, chips of (dik)sap? Hmm, ik denk dat mijn man er ook een beetje moe van wordt, want het eerste wat hij zei toen ik hem met mijn twijfels confronteerde was: "Wat zeggen de meiden van zp er van?" Lief bedoeld hoor, want we hebben veel aan de verhalen van hier. Ik zoek denk ik gewoon nog eens naar herkenning of tips, want ik vind dit zelf de spuigaten uit lopen. (en stiekem raak ik aardig geïrriteerd door het gebaar voor meer, kan het niet meer zien) Iig bedankt voor het lezen.
Herkenbaar. Mijn zoontje kan ook behoorlijk eten en ik vind dat ook vervelend. Het laatste wat ik wil is een kind met overgewicht... Ik zet er dus wel een rem op. 's Ochtends haal ik 2 boterhammen uit de vriezer en dat was het. Meer krijgt hij niet. 's Middags hetzelfde. Fruit geef ik hem nog wel eens een keer extra als ik merk dat hij honger heeft, of ik geef hem bijv. een rijstwafel. Ik probeer wel alleen eten te geven als hij er niet om vraagt. En ik geef dus lang niet altijd toe, ook niet met iets gezonds. Ik merk dat dat er wel toe leidt dat hij er zelf ook minder naar vraagt, en het dus steeds makkelijker accepteert. Ook geef ik mijn zoontje alleen maar water (en een beker melk) zodat hij geen kcal dmv drinken binnen krijgt. Ik dacht dat mijn zoontje licht overgewicht zou hebben, maar gister is op het CB gebleken dat dit gelukkig niet het geval is.
Bedankt voor je snelle reactie Yukl. En je zoontje reageert daar dus wel 'goed' op begrijp ik? Noor weet heel goed wanneer de etenstijden zijn en ik hou me daar ook aan, maar ze blijft vragen. Ik ben zo bang dat ze echt honger heeft. Al kan ik me gewoon niet voorstellen dat dat het geval is. Ik ben ook bang dat ze overgewicht krijgt. Ze is nu al niet de slankste. Niet dik hoor, dat echt niet. Wil ook niet zo'n zeikmoeder worden, al heb ik wel mijn principes. In het begin dacht ik nog, ach, een extra stukje fruit of een droog toastje, dat kan geen kwaad. Maar wil ook niet dat ze daar aan gewend raakt. En 1 wordt 2, 2 wordt 3. Dat zie ik niet zitten.
Mijn dochter is ook een kleine 'vreetschuur'. Ongelooflijk wat zij soms kan eten, met dat kleine lijfje. Een paar maanden geleden at ze nog meer dan nu. Blijkbaar is het nu (14 mnd oud) toch wat genormaliseerd, al is ze nog steeds een erg goede eter, die altijd wel nóg iets lust. Ik hou vast aan vaste eetmomenten (ontbijt, fruit, lunch, crackertje, avondeten, papfles) en daartussen krijgt ze niets. Nou, ik ben niet helemaal eerlijk. Als ze tijdens het eten koken tekeer gaat dat ze honger heeft krijgt ze alvast een cracker of een stukje brood zonder iets erop, of een stukje fruit. Voor het fruit-tussendoor heb ik 3 stuks als maximum (en dan tel ik een flink stuk meloen als 1 stuk fruit, en een handje druiven of bosbessen ook) en voor de boterhammen max 2 bij het ontbijt en 3 bij de lunch. Dan moppert ze soms als iemand anders nog wel wat te eten had, maar daarna gaat ze toch gewoon spelen. Qua lengte is ze nu gemiddeld, qua gewicht zit ze iets boven de gemiddelde lijn. Gaat dus prima, beide lijnen volgen eenzelfde patroon. Ze krijgt dus niet te veel en is gewoon stevig. Ze is overigens ook buitengewoon beweeglijk, dus ze zal ook veel verbranden. Het vasthouden aan die eetmomenten werkt alleen als ik zelf ook niet tussendoor ga snoepen of eten, want dan wil zij ook. Vind ik ook logisch. Ik denk dat we het hier allemaal niet zo verkeerd doen, met het aanleren van een gezond eetpatroon.
@Bri, Noor is ook een beweeglijk kind. die zit de hele dag niet stil. Dus ze verbruikt ook veel. Het is hier ook niet zo dat wij eten en zij niets krijgt. Ik ben wel blij met jullie reacties, al heb ik het idee dat Noor toch wel meer eet dan jullie kindjes. Maar ik krijg nu al zoveel commentaar op mijn strikte 'regels'. Het ligt dan denk ik ook aan mij. Wil niet gezien worden als de 'eetgestoorde moeder' die haar kind niets gunt. Maar dat is het niet. Ik ben prima op de hoogte van eetpatronen, ben alleen heel principieel als het om 'voor mij' ongezonde tussendoortjes gaat. Ik denk dus ook dat ik het niet zo verkeerd doe qua aanleren van een gezond eetpatroon, maar het maakt me soms zo onzeker. Ik wil haar niet tekort doen en ik wil haar niet overvoeden en ook niet aanleren dat, als ze er maar om vraagt, ze het maar krijgt. *ziet voor zich, een jengelend kind, dat niet tevreden is tot ze een chippie, koekje of snack krijgt* Ik merk wel dat ik toch nog strikter moet zijn qua aanhouden van eetmomenten. Wat ik ook wel doe, maar af en toe schiet zo'n fruit tussendoortje er wel door, als ze voor de zoveelste keer vraagt om wat eten.
Realiseer je wel dat een kind ongelofelijk veel energie verbruikt en dat tussendoortjes nodig zijn! Natuurlijk wil je niet dat een kind de hele dag eet maar je moet een kind echt niet vergelijk met een volwassene. Beperk eten tot 3 grote eetmomenten (onbijt, lunch en avondeten) en 2 of 3 vaste (verantwoorde tussendoortjes en dat mag best een koekje zijn) tussendoortjes dan zal een kind echt niet snel dik worden. Water bevat helemaal niets. Is goed voor de dorst maar levert geen energie. Kilocalorieën leveren energie. Wanneer je die energie niet gebruikt, zet je dit om in reserves en word je dik. Gebruik je ze gewoon dan is er niets aan de hand.
Daan, ik ben het hiermee eens. Hier zijn ze lang niet zulke grote eters, maar die tussendoortjes krijgen ze wel. Ze lopen best vaak rond met een volkoren cracker rond, en af en toe krijgen ze heus wel een koekje, bakje druiven, rozijnen, heel af en toe een kinderchocola.
Mijn zoontje komt met gemak aan die 2 a 3 tussendoortjes (vandaag bijvoorbeeld 2 keer fruit, een doosje rozijntjes en een rijstwafel, maar meestal krijgt hij ipv de rijstwafel een koekje, bijv. een liga of een biscuitje). En volgens mij geeft Daan ze ook, en spreekt ze enkel over het feit dat ze geen ongezonde tussendoortjes wil geven. @ Daan: ik denk inderdaad dat de situatie bij jouw dochtertje heftiger is dan bij mijn zoontje. Ik vind het ook lastig hoor om te bepalen in hoeverre ik het moet sturen. Ik wil wel dat mijn zoontje naar zijn eigen hongergevoel kan luisteren, maar ik wil hem ook niet onbeperkt zijn gang laten gaan omdat hij blijkbaar niet voldoende maat kan houden. Als we pannenkoeken eten, kan hij er zo 4 op! Meer dan ik!
@Cyg, weer een puntje erbij om het te relativeren. Je hebt ook helemaal gelijk. Baal gewoon van mijzelf dat ik er zo onzeker van word. Ga maandag denk ik ook even meten en wegen. Gewoon om mijzelf er van te overtuigen dat ze echt niet x kilo is aangekomen in die 3 maanden en netjes in de lengte is gegroeid.
Ja, ik vraag me ook af in hoe verre zo'n honger/verzadigingsgevoel werkt/ ontwikkeld is. En idd niet onbeperkt maar geven, omdat ze er om vraagt.
Ze worden ook ouder en groter, dus er is ook meer voeding nodig. Voor de rest weet ik niet precies hoeveel ze eet. Maar hier eet de kleine dame ook graag. De 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes gaan er met alle gemak in!
Ik denk dat het per kind verschilt,wat ze eten. Weet je wat veel erger is?(heb ik weer) Ik had voor mijn oudste dochter net nieuwe broeken gekocht.Ze was toen net 2 geweest.Normaal als ze in een groeispurt zit,vraagt ze de hele dag om eten. Nu had ik een nieuwe broek aangedaan en whhaaaaaa,heb ik die broeken te heet gewassen????????Dat dacht ik dus..... Tot mijn man thuis kwam en haar aan het opmeten was.Ze bleek in 6 weken tijd 9 cm gegroeid te zijn. huuuuuuuuuuuuuu.......Mevrouw was dus gegroeid zonder dat ze meer at.Dat is pas gek
Hier ook een vreetmonstertje momenteel. Nu woog ze in april 9,2 kg bij 76 cm en was ze maar 135 gram gegroeid in 3 maanden dus ze mag wel wat aankomen. Maar hier vraagt ze dus ook de hele dag om eten. Brood is niet haar favorietste eten dus dat is vaak maar 1 boterham per keer. Maar verder eet ze zo'n beetje de hele dag door buiten het slapen om. Wel gezonde dingen zoals volkoren cracker en veel fruit. Af en toe rozijntjes, stukje soepstengel of rijstwafel. Ze drinkt verder water. Avondeten eet ze een flink bord vol en ik was nu later thuis en dan eet ze nog een paar happen van mij mee. 5 eetmomenten lukt hier ook niet. Als ze de kans krijgt, staat ze alweer bij de la waar de crackers staan en als ik haar wat geef in de box en is het op, roept ze om 'meer'. Ik geef nu expres al een flinke bak vol met fruit en als ze daarna meer wil, geef ik haar een cracker.
Tja, mijn manneke heeft een maand of 2 8 boterhammen op een dag gegeten. Nu ben ik blij als er een boterham ingaat bij het ontbijt. Ik vind op zich dat het eetpatroon van kindjes sterk kan wisselen. Ik had namelijk net besloten wat vaker een rijstwafel te geven, toen hij opeens "stopte" met eten. Tussendoortjes kunnen heel prima werken om de honger een beetje te temperen. Dan heeft ze misschien minder de neiging om te bunkeren bij de hoofdmaaltijden. Iets te drinken net voor het eten werkt soms ook.
Mijn zoontje was ook zo. Hij wilde altijd heel veel eten, at zo 4 boterhammen bij het ontbijt en tijdens de lunch en dan ook nog tussendoortjes. We hebben heel lang getwijfeld over hoe we daar nu het beste mee om konden gaan. Zelf ben ik namelijk absoluut geen voorstander van minder eten geven of heel streng zijn met eten, maar mijn zoontje woog met 2 jaar wel 19 kilo. Hij was heel lang, maar dat was toch te veel. Toch eens contact opgenomen met een diëtist en die gaf aan dat we eigenlijk niets fout deden, we boden alleen gezond eten aan en hij dronk water en thee erbij, dus geen dikmakende producten. Nu is hij ruim 3,5 en weegt hij 20 kilo! Hij is dus in 1,5 jaar tijd maar 1 kilo aangekomen en is helemaal in verhouding gegroeid. Al die tijd is hij gewoon zo blijven eten en pas sinds een paar week wordt het minder, ik ben er dus van overtuigd dat hij het echt nodig had. We hebben hem in die tijd ook wel eens minder boterhammen gegeven om toch eens te proberen, maar dan zat hij aan het eind van de middag (ondanks voedzame/gezonde tussendoortjes) te trillen van de honger. Probeer eens uit te zoeken of het echt honger is of alleen maar zin in iets lekkers.
mn nichtje geeft haar zoontje al vanaf dat hij mocht eten...vaak eten totdat hij vol zat...daarom re dhij het nu niet meer met een lichgt tussendoortje wnat hij vraagt ook steeds om meer omdat hij gewend is aan een vol gevoel! (zij deed niets verantwoord, zij vulde zn maaltijden altijd aan met nog extra flessen melk ed...dus totaal niet te vergelijken met TS hoor) We praten nu over een kind van 15 mnd....hij eet bijv als avond eten 4 grote aardappels bijna heel stuk kipfilet en wat groente ! ik vind dat behoorlijk veel!! maargoed wilde alleen even dit erbij evrtellen omdat als het mss geen honger is, wie weet vind je dochtertje het gevoel van trek niet prettig en wilt het steeds vullen.. of ze voelt niet goed aan wanneer ze vol zit...!? anderzijds als zij zo bewegelijk is tja...wel lastig, wie weet wordt ze wel een hele grote meid haha
Meiden, bedankt voor jullie reacties. Ik lees nu dat er wel meer meiden zijn die een kindje hebben/ of kennen met een grote trek. Ik twijfel idd of het trek is of geen gevoel van verzadiging. Misschien eens contact opnemen met het cb? Kan je met een dreumes van 21mnd nog wel gewoon naar het inloopspreekuur? Jawel toch?
Cb is tot 4 jaar dus je mag gewoon naar binnen lopen. Dan kun je haar ook gewoon weer eens wegen en meten, krijg je ook meteen weer te zien hoe ze het op de (haar) lijntjes doet.
ik heb een vast schema niet in tijd maar wel in indeling van 5 eetmomenten. daarbij wordt meteen gedronken en dan ook alles opgedronken. na dat moment gaat alles naar de keuken, hier geen geleuter uit bekers de hele dag. ik probeer op te letten wat hij binnen krijgt en geen suiker om een andere reden dan de meeste hier trouwens. maar is lees vooral in topics over slechte tanden dat kinderen alleen maar water krijgen en nooit iet anders of hooguit 1 keer. nu vind ik niks mis met water maar ik denk dat sommige kompleet doorslaan. hoe wil je dat 10/15 jaar volhouden, dan werkt je denk ik inderdaad in de hand wat je zelf al suggereerd, dat ze het elders vandaan willen gaan halen. je kan een kind niet op alleen water en brood zetten, dat lukt je 2 jaar maar dan krijgen ze zelf ook door dat er meer is. je hebt er in mijn ogen veel meer aan ze te leren maat te houden, dus heus wat anders maar met mate. ik ben in mijn fam de grote zeiker al 16 jaar, omdat ik bewust omga met wat ze binnen krijgen en ik vind dat overdaad schaadt. (helaas heb ik ook 2 zware kinderen ondanks dat ik altijd heel bewust heb gedaan ermee.) maar ze mogen heus weleens een snoepje of een ijsje of een glas drinken en een glas limo in het weekend. maar gewoon 1 en niet 3.en ze drinken ook water. maar bij sommige verhalen hier denk ik, hoe wil je dat realiseren naar de toekomst toe als ze 4 worden of 8 of 13, als ze nooit iets anders mogend aan water of thee. krijgen ze dan straks wel een ijsje als het warm is ofzo. een keer een glas drinken met een bakje chips op een feestje. om terug te komen op je vraag, ik denk dat je er goed aandoet een duidelijk schema op te stellen, dan wordt en gegeten en gedronken en verder tussendoor niet. en gewoon laten zeuren, nu is ze misschien nog te sturen al zal het een boel energie kosten. als een kind van deze leeftijd 3 boterhammen en een halve meloen op heeft is dat lijkt me wel meer voldoende voor een maaltijd.als je dus voet bij stuk houdt tot het ochtend tussendoortje zal ze op de lange duur wel snappen dat zeuren zinloos is. dan is het tijd voor een middagmaaltijd waarin je dus weer zelf bepaald hoeveel je geeft. en daarna het middagtussendoortje en dan het avondeten. heeft tussendoor dorst kun je inderdaad water geven, zeker als het warm is. maar ik denk dat je het zeuren om eten toch echt een halt moet gaan toeroepen en dat betekend een moeilijke en zware tijd met veel gehuil en gedram. maar beter nu dan als ze ouder is en in de peuterpuberteit zit. dus bepaal voor jezelf wat een redelijke maaltijd is voor ahar, ze is een grote eter zo te zien dus 1 boterham is geen optie natuurlijk. maar je hebt voor jezelf vast wel een idee wat redelijk is, en hou je daaraan. hetzelfde voor de tussendoor dingen.
Wow blub, bedankt voor je uitgebreide reactie. Zal even proberen om op alles wat te reageren. Noor is altijd een stevig kindje geweest, m.n. omdat ze wat klein was/is. Diksap heeft ze hier geloof ik 1x gehad, maar omdat ze water ook prima accepteert, en in mijn achterhoofd haar gewicht, ben ik water blijven aanbieden. Ik vind iets anders ook echt nog geen optie. Geen (sterk verdunde) sappen of i.d. Daar wil ik pas mee gaan beginnen als ze zo rond de 3 is, denk ik. Hetzelfde met snoepjes en koekjes. (die nog wel later denk ik). Met uitzondering eens een keer op een verjaardag of i.d. Ik vind het belangrijk dat ze leert dat er gezonde tussendoortjes zijn als komkommer, tomaatjes, paprika of i.d, maar ook dat een keer een chippie of snoepje (wat voor snoepje dat moet zijn, geen idee eigenlijk) geen kwaad kan en dat ook in een normaal voedingspatroon hoort. Noor krijgt ook geen zoetigheid op brood, behalve appel/perenstroop van zonnatura. Ze heeft nog nooit hagelslag, pindakaas, vruchthagel of i.d. gehad en dat vind ik ook nog lang niet nodig. Ze zal ook heus wel een ijsje krijgen als het bijv. heel warm is. Ik ben het met je eens dat je niet onbeperkt moet aanbieden. Als ze per maaltijd eens een keer wat teveel eet in mijn ogen, vind ik het nog ok. Ik vind het dus ook erg vervelend dat ze tussendoor zo veel vraagt om eten. Ze heeft haar 5 eetmomenten en dan eet ze genoeg. Dat kan niet anders dan genoeg zijn. (overigens krijgt ze die halve meloen niet bij haar broodmaaltijd hoor. Die is verdeeld over haar 2 fruitmomentjes) Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik me behoorlijk heb laten opjutten door het cb wat betreft haar gewicht en aangezien ik daar behoorlijk gevoelig voor ben, maak ik me snel druk over haar eetpatroon/gedrag en voedselinname. Mijn eigen honger/verzadigingsgevoel is dusdanig verstoord in de zin dat ik dus geen honger/trek voel en niet weet wanneer ik vol zit. Nu zal dat bij haar nog wel niet zo zijn, maar dat maakt het wel moeilijker om voor haar te bepalen wat nu het juiste is. Ik hoop dat het wat duidelijker is nu. Als je nog vragen hebt....be my guest.