Baby en kind

Pseudokroep

Pseudokroep
Pseudokroep
Pseudokroep (laryngitis subglottica) wordt in de volksmond ook wel blafhoest of hondenhoest genoemd. Deze kinderziekte wordt veroorzaakt door een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen. Pseudokroep komt voornamelijk voor bij jonge kinderen van 6 maanden tot 5 jaar, meestal in de herfst en de winter.

Symptomen pseudokroep

De slijmvliezen van de stembanden en de bovenste luchtwegen zwellen op, wat de benauwdheid, de blafhoest en een piepende ademhaling veroorzaakt. Een kindje met pseudokroep wordt ’s nachts vaak benauwd wakker. Soms haalt het adem met een piepende geluid. Je kunt hier enorm van schrikken. Vaak komt pseudokroep in aanvallen.

Behandeling

Wanneer je kindje een aanval heeft, is het belangrijk dat je rustig blijft. Je kindje zal niet stikken. Vaak helpt het om te stomen. Ga in de badkamer zitten, met afgesloten deur en zet de douchekraan op heet. De stoom kan de zwelling van het slijmvlies wat verminderen en de hoestprikkel laten afnemen, waardoor de benauwdheid wat minder kan worden. Na een minuut of tien zal je kind weer wat meer lucht krijgen. Gelukkig duurt een infectie met pseudokroep slechts twee tot drie dagen. Laat je kindje tot die tijd zo veel mogelijk overeind slapen. Hiermee beperk je de benauwdheid.

Geef tijdens een aanval liever geen zuivelproducten. Dit verhoogt de slijmproductie.

Behandeling met medicatie is bij pseudokroep meestal niet nodig, soms worden er corticosteroïden voorgeschreven. Hierdoor zal de zwelling afnemen.

Contact huisarts

Een aanval van pseudokroep gaat meestal vanzelf weer over. Mocht je kindje erg benauwd zijn, de benauwdheid aanhoudt, als je kindje suf of juist onrustig wordt of hoge koorts krijgt, neem dan contact op met je huisarts.