Mama en gezin

Superfood voor mama’s

superfood voor mama's
superfood voor mama’s
Na de bevalling wil je er alles aan doen om snel weer fit te worden; je zorgt daarom voor een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Maar tegenwoordig kan het ook anders. Volgens kenners is superfood, ook wel ‘schone voeding’ genoemd, dé manier om weer snel in shape te komen. Maar is volkoren brood, een appel een kiwi en ’s avonds een bord boerenkool niet voldoende?

Volgens het Voedingscentrum is het een pure marketingstunt, maar sommige vrouwen varen er wel bij; superfood, natuurlijke voedingsmiddelen die je lichaam een boost aan vitaminen, mineralen en andere bouwstoffen geven. Volgens de aanbieders van deze 100% natuurlijke producten hebben deze voedingsproducten een hoge concentratie aan natuurlijke afweerstoffen. Dit komt omdat de planten en zaden vaak op extreme plaatsen groeien; hoog in de Himalaya, diep in de jungle of ver in woestijnen. Daarnaast worden de bessen, bonen, vruchten of zaden ingezet als superbrandstof voor het lichaam. Dit zorgt er volgens de aanbieder voor dat jij, door het eten van superfood, je eigen afweersysteem inzet om je lichaam te reinigen en bovendien gezond en gifvrij te houden.

Van Braziliaanse ginseng, gojibessen, hennepzaad tot maca-mix, de superfoods helpen je om het evenwicht in je lichaam en geest na de bevalling te herstellen en ze geven je de energie om optimaal te presteren. Een leven met superfoods betekent dat je alle suikers, gluten en melk uit je voeding moet schrappen. Daarnaast is het belangrijk stressfactoren zoveel mogelijk te minimaliseren. Want stresshormonen zwakken je immuunsysteem af en maken je dikker. Dus voortaan geen reep chocola of een bord boerenkool met worst meer, maar een lekkere groene smoothie of een maaltijdsalade.

Eenzijdig eetpatroon

Voordat je enthousiast in de startblokken gaat staan om te beginnen aan een superfood, willen we ook de keerzijde nog even noemen. Recent onderzoek van het Voedingscentrum heeft namelijk uitgewezen dat superfoods misschien best gezond zijn, maar absoluut niet noodzakelijk om het lichaam in balans te houden. Het te veel eten van superfoods zou zelfs leiden tot een ‘onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon’. Iets wat je natuurlijk absoluut wilt voorkomen. Volgens het Voedingscentrum krijgt ieder mens al voldoende vitaminen en mineralen binnen door het eenvoudige gebruik van de schijf van vijf. Het is daarbij vooral belangrijk om te zorgen dat je varieert met je voeding. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. Zo krijg je door de week heen voldoende verschillende voedingsstoffen binnen en blijf je fit en gezond. Lees ook het artikel van het Voedingscentrum over superfoods.

Snel weer in shape

Gezonde voeding helpt wel degelijk om je energielevel op te bouwen na je bevalling. Daarom kun je overwegen om superfood te combineren met een gezond ‘normaal’ eetpatroon. Op die manier voorkom je dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, maar pluk je wel de vruchten van de bijzondere brandstoffen die superfood biedt. Zorg daarbij dat je voldoende beweegt en bovenal; neem de tijd. Je kunt niet verwachten dat je lichaam binnen een week weer op het oude energielevel terug is. Ga ook niet gelijk streng aan de lijn na je zwangerschap. Je lichaam heeft alle voedingsstoffen weer hard nodig om in balans te komen. En zolang jij je aan de schijf van vijf houdt en regelmatig een flinke wandeling maakt of lekker fietst, zul je zien dat je zo lichaam zo weer in vorm is.