Kramp is een zeer pijnlijke en sterke samentrekking van een spier. Vaak is er op dat moment ook een vervorming zichtbaar of voelbaar daar waar de kramp zich bevindt. Een bekende plek waar tijdens de zwangerschap krampen voorkomen zijn de kuiten. Hoe deze krampen ontstaan, is niet helemaal duidelijk. De meningen verschillen hier nogal over. Zo kunnen regelmatig terugkerende krampen tijdens de zwangerschap een symptoom zijn van een slechte bloedsomloop, een aderaandoening of magnesiumtekort. In ieder geval is het wel duidelijk dat een kramp ontstaat door een opeenhoping van afvalstoffen in de spieren. De spieren gebruiken overdag energie. Dit laat afvalstoffen achter. Door de extra belasting in de zwangerschap kan het bloed te veel afvalstoffen krijgen, die dan niet meer verwerkt worden. Op die manier blijft er een gedeelte in de spieren achter. Daardoor trekt de spier plotseling sterk samen. De spier verstijft en er ontstaat een kramp.
Door de enorme veranderingen die plaatsvinden in het lichaam van een zwangere vrouw tijdens de zwangerschap, zijn dit echter “normale” symptomen en verschijnselen. Je kunt er vaker last van krijgen gedurende je zwangerschap.
Voorkomen beter dan genezen
Om kuitkrampen tijdens je zwangerschap te voorkomen, is het belangrijk dat je de bloedtoevoer activeert. Dat doe je door je voeten regelmatig te bewegen. Draai rondjes met je voeten terwijl je met je benen omhoog zit. En neem af en toe een lekker wisselvoetbad. Door de afwisseling van heet en koud water activeer je de bloedtoevoer en voorkom je beenkrampen.
Calcium en magnesium
Ook het gebruik van extra kalk en magnesium kan beenkrampen voorkomen. Als je extra calcium en magnesium wilt gebruiken, moet je wel altijd tweemaal zoveel calcium als magnesium innemen. Calcium wordt namelijk alleen goed opgenomen als er voldoende magnesium en vitamine D in het lichaam aanwezig is. Vraag wel eerst aan je verloskundige of gynaecoloog of het verstandig is om extra magnesium in te nemen.
Eerste hulp bij kuitkramp
Krijg je, ondanks je voorzorgsmaatregelen, toch last van kuitkrampen tijdens de zwangerschap? Rek dan je kuitspieren. Houd je been gestrekt, duw je hak naar beneden en trek je tenen richting je neus. Dat kan pijnlijk zijn, maar het zorgt er vaak wel voor dat de kramp uit de spier trekt. Laat als de kramp over is, je tenen langzaam weer los en breng de voet in normale stand, zodat de spier zich ontspant. Wandel als de kramp weg is even rond en verwarm je kuit eventueel met een lekker warme kruik. Is de kramp naar je gevoel echt té frequent aanwezig tijdens de zwangerschap, waarschuw dan je arts en/of verloskundige!