Waarom zo vroeg met bijvoeding willen beginnen?

Discussie in 'Voeding' gestart door Lt20, 27 mei 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    En in die tijden gingen papa's het hele dorp af opzoek naar mama's die genoeg gaven voor hun baby erbij als het bij de mama's niet lukte. Wat jij hier zegt heb ik me meer dan regelmatig afgevraagd en dus ook nagevraagd.
     
  2. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Het ging me er natuurlijk niet om om jouw persoonlijk te beledigen over BV. Heel rot voor je dat het niet gelukt is. En nee ook hier ging hte niet vanzelf. weetje, het is wel de natuur, maar dat wil niet zeggen dat de natuur volmaakt is. Er gaan zoveel dingen 'mis' en ja er sterven mensen, ik ben christelijk dus dan zie je het anders, het is begonnen met de zondeval. Sindsdien is niets meer volmaakt. Een totaal andere discussie die we hier niet gaan (en mogen) voeren, maar dat het nu niet meer volmaakt is wil niet zeggen dat we dan overal maar aan moeten twijfelen. Bv blijft het beste voor babies, maar FV is heus niks mis mee.

    En de eerste dagen is het alleen colostrum, dat is weinig maar wel dik. Het maagje is dan ook nog heel klein. Vaak aanleggen voor kleine beetjes is heel goed daarmee komt het juist op gang. Verder ken ik jouw situatie niet, nogmaals jammer dat het mislukt is, maar er is tegenwoordig zo weinig kennis van BV dat is wel eens jammer voor mensen die wel graag wil(d)en voeden.
     
  3. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    @Suenne,

    We bedoelen volgens mij hetzelfde. Het is niet discutabel dat borstvoeding de beste voeding is (los van alle mogelijke omstandigheden etc). Waar discussie over kan bestaan is de duur om enkel en alleen borstvoeding (of andere melkvoeding) te geven ivm allergieën. Daarnaast is er nog een discussie over ijzer maar uitgaande van een normaal dieet van moeders, is de ijzervoorraad van een kind + borstvoeding tot 6 maanden voldoende.

    De waarde van borstvoeding staat volgens mij niet ter discussie... hooguit de duur van het geven van uitsluitend borstvoeding. Zolang de WHO niet overtuigd is van de onderzoeken op dit gebied (en die zijn nogal diffuus) zal de richtlijn blijven zoals ie is: bijvoorkeur 6 maanden uitsluitend moedermelk.

    PS: vroeger waren minnen voor de zeer rijken weggelegd... anderen hadden gewoon pech... als zuigeling had je een overlevingskans van 20% in het eerste jaar! Het aanhaken bij een andere moeder kwam maar heel weinig voor.. die had de voeding zelf nodig voor haar kroost (meervoud!)
     
  4. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ach jee, Dr. Sauer weer. Prima kinderarts hoor, daar hoor je me niet over. Maar zijn opvattingen over babyvoeding zijn niet helemaal kosher. Niet gek als je weet dat ie ook voor een kunstvoedingsfabrikant werkt. Belangenverstrengeling die hij meestal maar even vergeet te vertellen.
     
  5. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken

    Nou nee hoor. Flesvoeding bestaat al duizenden jaren. Romeinse rijkere vrouwen vonden het al niet 'sjiek' om borstvoeding te geven, en in het Middenoosten zijn bij opgravingen aardewerken 'flessen' gevonden van meerdere duizenden jaren oud. Kinderen kregen melk van een min (als ze geluk hadden) die kolfde, of melk van de diersoort die ter plekke de zuivel leverde, koe, geit, schaap, paard, kameel, alles kwam voor.
    Nederland is een zuivelland, en het is al honderden jaren gebruikelijk om babies heel jong, vaak vanaf de geboorte, koemelk te geven. En daar werd ook eeuwen geleden al tegen geageerd, op manieren die wij tegenwoordig onbehoorlijk zouden vinden. Jacob Cats dichtte in de 17e eeuw al: “Een die haar kinderen baart is moeder voor een deel, maar die haar kinderen zoogt is moeder in het geheel.” Het zou niet eens bij me opkomen om er zo over te denken. Maar dat had hij vast niet zo geschreven als vrijwel alle moeders zelf voedden in die tijd. Eeuwenoude kwestie dus!
     
  6. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Ah dan begrijp ik wat je bedoelt :) Ik dacht al: er is echt no way dat kunstvoeding beter of net zo goed is als borstvoeding natuurlijk, dat kan niet eens :)

    Ik zat laatst, na weer een papflesdiscussie met mijn moeder, te denken wat mijn uk later allemaal voor andere adviezen zou krijgen als hij een kleine heeft. En ik ben heel benieuwd hoe het gaat met zijn allergie-ontwikkeling en vooral zijn darmen. Dat over 10 jaar blijkt dat 6 maanden exclusief helemaal niet zo goed is ofzo. Ik bedoel mijn moeder gaf mij met de beste bedoelingen vanaf 6 weken een fruithap (sinaasappel, jawel) en al eerder een papfles ("jullie sliepen tenminste lekker door"). En bv? Drie maanden. Want dat deed je toen. (quote van mijn oma: kan het dan nog langer dan 3 maanden? Dat wist ik helemaal niet).
    Kan het me nu niet voorstellen dat iemand zou denken dat dat goed is.
     
  7. adi

    adi Niet meer actief

    Dat is nou het mooie aan evolutieproces. We leren als mensheid steeds meer bij, er is constant vooruitgang, alleen betekent niet elke vooruitgang ook een verbetering voor de mensheid.

    Ik ben ook benieuwd hoe de wereld uit zal zien over 20 jaar, en welke richtlijnen mijn dochters zullen volgen. Ik ben ook benieuwd wanneer de tijd gaat komen dat een baarmoeder niet meer noodzakelijk is voor het creëren van leven, net zoals nu de moederborst niet meer noodzakelijk is om een kind te voeden.
    Maar dat betekent niet dat ik dat een vooruitgang zal vinden. Wel voor mensen waarbij de natuur tekort schiet. Net zoals ik de kunstvoeding een geweldige uitvinding vind voor de mensheid, maar geen verrijking van de natuur.

    Wij hebben ons als mensheid verheven boven de wetten van de natuur. Het is niet voor niks dat de mensheid zich TE veel heeft uitgebreid, zo heeft de natuur het niet bedoeld. De balans is weg, en dat zal ons op den duur betaald worden gezet.
     
  8. misa

    misa Niet meer actief

    Ik denk niet dat je kunt zeggen dat bv of fv beter is. Of dat met 4 mnd of met 6 mnd beginnen met hapjes beter is. Het ligt heel erg aan de moeder én het kind. Het ene kind/moeder reageert en functioneert beter bij het gebruik van fv en de ander bij bv. Net als met bijvoeding.

    Wat de reden ook is: je moet doen wat goed voelt en werkt voor jou en je kindje!
     
  9. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Dirksmama; jij weet heel goed dat het woord flesvoeding als synoniem wordt gebruikt voor kunstvoeding. Kunstvoeding bestaat nog niet zo lang. In 1905 bracht Nestle kunstvoeding op de markt. Na de oorlog werd kunstvoeding pas een begrip in Nederland.
    Bovendien kolfde een min niet, die zat met het kind aan de borst. Minnen die te weinig melk of een slechte attitude hadden, werden zonder pardon ingewisseld.

    In de antroposofie is het gebruikelijk -als borstvoeden niet lukt- koemelk te geven. Kunstvoeding heeft ook als basis koemelk, maar ik heb het over verse volle koemelk die dan al vanaf de eerste maand gegeven wordt, aangemaakt met amandelpasta en melksuiker/moutstroop of oerzoet.

    Nu komen we weer on-topic, want als een baby zelfbereide flesvoeding krijgt, wordt er al vanaf maand 2 met bijvoeding in de vorm van groente en fruit begonnen. Ik wist niet wat ik las!
    Je zal maar antroposoof zijn en je baby heeft een koemelkallergie of last van zijn darmen, help!

    Ik denk dat er inmiddels net zoveel pro als contra onderzoeken zijn over bijvoeden vanaf 6 maanden.

    Ik persoonlijk denk dat een kind alleen eerder dan 6 maanden bijvoeding nodig heeft als het al gedurende langere tijd niet meer toekan met de maximale hoeveelheid kunstvoeding en echt honger heeft. Als het kind een sterk darmgestel heeft en geen last van allergieen, zie ik daar geen erg in.
     
  10. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Ik zie het net zo als jij. Ik ben ook christelijk. En het is niet mijn leed ofzo hoor, ik heb er rust bij, maar ik wilde er maar mee zeggen dat het natuurlijke niet altijd het beste is, juist door die zondeval. Het is ook een stukje persoonlijke ervaring die ik heb opgedaan, maar ook wat ik gezien heb bij een heleboel andere vrouwen. Alleen zal ik dat hier dus niet zo snel zo roepen, voordat je voor malle japie wordt uitgemaakt:D

    Dat verhaal over dat maagje en dat het nog klein is, dat ken ik ook. Neemt niet weg dat die 3 druppels die ik gaf gewoonweg veel te weinig waren. Ik weet wel dat ik dat dus nooit meer zo zal doen. Ik zie het ook door God gegeven dat wij dat in deze tijd zo niet meer nodig hebben. Of wat ook wel eens gezegd is tegen mij (om de boel te ontnuchteren) "Wat God niet geeft, dat geeft Nutricia";)

    Maarre, dit voert veel te ver, ik stop ermee en zoek braaf verder naar wat ik denk dat straks het beste is voor onze dochter:)
     
  11. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Klopt Adi. Je ziet dat nu ook met die nieuwe resistente bacterie-stammen. De uitvinding van de penicilline was prachtig, maar is wijd misbruikt; bij iedere groene bel wordt tegenwoordig ab voorgeschreven. Mensen zijn bang voor koorts en douwen er meteen een pcm-suppje in, terwijl ze niet beseffen waar koorts voor dient en dat het niet eng is.
    Leuk hoor; technologie en vooruitgang, maar laten we het niet misbruiken.
     
  12. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Nee, persoonlijk vind ik borstvoeding het beste, maar ik heb er nu wel wat meer nuance bij omdat ik dus weet hoe vermoeiend het is als dat niet wil. Ik zou er een volgende keer niet meer zo'n punt van maken dan ik nu gedaan heb.

    Maar idd de lengte ervan of in mijn geval nu, hoe lang met alleen flesvoeding door gaan. Mede omdat onze dochter niet zo geweldig van die fles drinkt. Daarom denk ik soms wel eens dat het een opluchting zal zijn als er wat vaster voedsel in kan. Aan de ander kant kan dat natuurlijk ook erg tegenvallen.

    Ik had begrepen dat vaders uit de dorpen langs de deuren gingen, maar dat vertelde de wijkverpleegkundige;) Ik had het niet uit de boeken. In ieder geval zullen ze vroeger ook wel wat geprobeerd hebben.
     
  13. adi

    adi Niet meer actief


    Ik hoorde pas gisteren dat de oma van mijn man haar oudste 7 jaar heeft gevoed, en daarnaast ook de dochter van haar zus BIJgevoed, omdat haar zus het niet kon bijbenen voor haar tweeling.
    Wel een openbaring, wist ik totaal niet. De tweede openbaring is dat mijn s-familie al 2 jaar volhoudt dat ze GEEN meerlingen hadden in de familie ;)
     
  14. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Vind het wel een mooi gegeven. hoe bijzonder eigenlijk als je daarover nadenkt.:)

    Hoezo ontkennen ze dat van die meerling?
     
  15. misa

    misa Niet meer actief

    Misschien hebben ze wel geen goede banden in de familie, dan het even vergeten is..! (als dat kan..;))

    @Adi: Wel een meerling in de familie dus. Beetje gek om achteraf te horen! Heb het misschien wel eens eerder gevraagd of gelezen: maar is jouw 3-ling spontaan of met medische hulp? (als je dat wilt laten weten).
    Wel bijzonder het verhaal over lang bv geven en anderen helpen... dat dat allemaal kon zo.
    Ook al is bv echt niets voor mij, ik vind het erg bijzonder dat dat kan/kon. :)

    Maar over de natuur en het veranderen ervan.. Tja ik ben er ook niet altijd mee eens. Maar zo is het toch met vele dingen. Zo worden er allerlei medicijnen uitgevonden tegen dodelijke ziekten. De natuur had het eigenlijk geregeld dat sommige mensen aan bepaalde ziekten overlijden. Maar dat proberen wij steeds tegen te gaan. Of heel gevoelig: dat sommige mensen geen kinderen kunnen krijgen via de natuurlijke weg. Dat is ook de natuur. Maar begrijp me niet verkeerd..: ik ben blij dat het allemaal kan hoor! ;)
     
  16. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Sommige ontwikkelingen zijn goed, over andere kun je discussie voeren. Voor mij staat vast dat de ontwikkeling van kunstvoeding een goede ontwikkeling is. En de discussies over voeding (borst-fles- en bijvoeding) vind ik, los van de verwijten die over en weer gaan, een fijne om te blijven lezen omdat het me steeds weer aan het denken zet.
     
  17. misa

    misa Niet meer actief

    Dat denk ik ook. Ik denk dat iedereen het beste voor heeft met zijn kindje. En op welke manier je dat doet.. tja dat is heel persoonlijk. Als je maar de beste bedoelingen hebt. :)
     
  18. adi

    adi Niet meer actief

    Mijn sm heeft verder amper contact met die nichtjes, die zijn ook een stuk ouder dan zij (zij was de jongste), en wist helemaal niet dat ze tweeling zijn. En oma was het vergeten hehe.
    Maakt ook niet uit, want onze drieling is met een beetje hulp gekomen en heeft dus niks met erfelijkheid te maken.
     
  19. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    pffff ik wordt al moe als ik eraan denk, 3 tegelijk, ik vind 1 al behoorlijk heftig:D
     
  20. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Uh oh! Ook voor de ontwikkeling van de commerciële kunstvoeding in poedervorm werd de melk die zuigelingen kregen vaak al bewerkt! Zo kregen 'huilbabies' vroeger vaak karnemelk i.p.v. taptemelk (en toen hadden ze nog nooit van allergie gehoord...toch werkte het vaak wel). De melk werd ook vaak aangelengd en vaak werd er een of ander zetmeelhoudends toegevoegd. In de kaasmakende streken kregen zuigelingen vaak wei. Wei is trouwens nog steeds een belangrijk bestanddeel van een aantal merken kunstvoeding.
    Ik heb een aantal recepten liggen uit de afgelopen 2 eeuwen voor de bereiding van kunstvoeding voor zuigelingen.
    Veel moeders moesten dat zelf thuis doen, maar er waren ook melkboeren die dat deden.
    Het is een romantisch idee dat minnen alle kinderen die ze voedden ook daadwerkelijk aan de borst hadden. Vaak werd de melk afgekolfd (en soms ook nog aangelengd om de een of andere reden). Overigens, minnen werden niet alleen voor babies gebruikt. In de Indiase en Chinese traditionele geneeskunde moe(s)ten bepaalde medicijnen met moedermelk ingenomen worden. Om die reden hadden in verleden eeuwen rijke Chinese huishoudens een permanente min in dienst.
     

Deel Deze Pagina