Vraagje over transvetten! Als het niet op de verpakking staat vermeld bij de 'energietabel' (of hoe heet dat ding, waar alle percentages in vermeld staan), zit het er dan ook echt niet in? Of gebruiken ze er ook andere termen voor? Groetjes!
Volgens mij staat het op een goed etiket wel vermeld (dus als er zo'n tabel op staat, dan zou het erbij moeten staan).
Het is niet verplicht om het te vermelden, dus je kunt er niet van uitgaan dat er geen transvet in zit als het er niet op staat. Kijk bijvoorbeeld maar eens op deze link: Afspeelpagina / Vara Kassa Fragmentje uit deze tekst: Vreemd genoeg mogen fabrikanten wettelijk gezien `transvet` niet vermelden in de voedingswaarde tabel op de verpakking. Wel moet het gebruik van `(gedeeltelijk) geharde of gehydrogeneerde plantaardige olie` of `vet` altijd aangegeven worden in de ingrediëntendeclaratie. Als dat het geval is, zit er bijna altijd transvet in. Albert Heijn zet trouwens als een van de weinige supermarkten wel het percentage transvet op haar producten. Overigens blijkt er in diverse huismerken, vooral in die van Albert Heijn, nog transvet te zitten. De meeste A-merken hebben het nagenoeg uit hun producten gehaald. Het kan dus klaarblijkelijk wel.
Transvet is een onverzadigd vetzuur (vloeibaar bij kamertemp) die omgezet wordt door de fabrikant in een vast vet. Wordt bijvoorbeeld veel toegepast in koek. Bepaalde moleculaire verbindingen worden in een onverzadigd vetzuur gewijzigd, van cis naar trans. Uit veel onderzoeken is gebleken dat transvetten het LDL cholesterol in je lichaam verhogen en dat is een risico factor voor hart- en vaatziekten.
@ anoniem: dank voor je uitleg, had het zelf niet beter kunnen doen @ bri: hmmm... dat is naatje... wij doen al onze boodschappen bij de AH en nemen veel huismerk en Euroshopper mee wellicht die keuzes maar eens herzien! En dus ook letten op gedeeltelijk geharde of gehydrogeneerde vetten...
Nee, het is niet verplicht transvet op het product specifiek te vermelden, het valt onder verzadigd vet. Transvet is geharde plantaardige olie van onverzadigde vetzuren Bedenk dus dat iedere margarine en producten met margarine (koek, gebak, snacks) transvet bevatten. Het is al beter, maar helemaal haal je het er niet uit. Bovendien wordt transvet toxisch als je het verhit, beter is dus om te bakken in roomboter en je kan beter roomboter op je brood smeren.
Dank voor de uitleg. @zogelukkig, is er bij jouw reactie wat weggevallen? Ik begreep m niet helemaal nl: "het is al beter" - beter dan wat bedoel je?
Al beter dan vroeger; ze hebben al wel methodes ontwikkeld om zo min mogelijk transvetten in margarine e.d. te krijgen. Ik dacht dat het minder dan 5% moest zijn, maar hou me ten goede, dat moet ik nazoeken. AH zet het erop EN scoort tevens het slechtste met hun transvetten in margarine. Als je je boterhammen smeert met dun margarine (zit ook weer die toegevoegde vit. D in) en je bakt in goed vet en beperkt de inname van koek en snacks, dan zal het allemaal niet zo'n vaart lopen met die transvetten.
Transvetten zitten ook in van die kant-en klaarmixen van H*nig en Kn*rr enzo. En in kant-en klaarmaaltijden, quiches, ovenfrites, diepvriespizza etc.
Hmm... toch altijd weer handig als er iemand is die er veel van afweet... Daar rekende ik al enigszins op Thanx zogelukkig! Moet dus wel weer even overschakelen op andere boter Voor zoonlief al wel roomboter, maar voor mezelf vind ik dat weer te vet eigenlijk
Je kan je kind het beste roomboter op zijn brood geven. Ik doe geen vet op mijn brood. Voor het bakken en braden kan je het beste duurzaam palmvet of kokosvet gebruiken of gewone olijfolie, maar niet hoger verhitten dan 160 graden. In salades, dressings en om gerechten te verrijken een lekkere extra vierge olijfolie of andere lekkere olie.
Ik dacht juist dat palmvet en kokosvet veel verzadigde vetten bevatten? En dat je die daarom beter links kunt laten liggen... Of heb ik dat mis? Ik gebruik regelmatig olijfolie voor het bakken. Maar hoe weet ik eigenlijk hoe heet ik het verhit met bijv. kipblokjes aanbakken? Frituren doe ik nooit overigens.
Nee joh! Palmvet bevat juist hartstikke veel goede meervoudig onverzadigde vetzuren ook wel essentiele vetzuren genoemd. Bij kipblokjes aanbakken kom je denk ik op een 80 graden uit. Maar neem dan wel de gewone olijfolie he, vaak in een rode fles en niet de groene extra vergine of extra vierge!
Nou palmvet bevat nog best wat verzadigde vetzuren, maar het is wel van plantaardige oorsprong dus dat is dan weer beter dan dierlijk vast vet. Maar heel makkelijk en simpel om te onthouden is dat vet wat vloeibaar is bij kamertemperatuur (olie) veel onverzadigde vetzuren bevat. Vet wat vast is bij kamertemperatuur (roomboter, ook palmvet, maar ook die frituurblokken) bevat veel verzadigde vetzuren. Misschien kan je het zo wat makkelijker onthouden. Verder frituur ik altijd zelf met arachideolie (wel uitkijken met pinda allergie) die heeft het hoogste rookpunt en daardoor is er minder acrylamide vorming. Wat weer gezonder is. Want anders moet je inderdaad niet boven de 160 graden verwarmen.
Waar en niet waar. Uiteraard is een plantaardig vet altijd gezonder dan een dierlijk vet. Plantaardige olie bevat meer goede stoffen zoals verschillende vetzuren. Roomboter bestaat uit 100% verzadigd vet. Er is niks mis met verzadigd vet. Een mens heeft vetten nodig. Daarbij kan je kiezen uit betere en slechtere vetten, maar neem nooit meer vet dan je nodig hebt. Koek, gebak, snacks etc zijn overbodig. Gehard vet bevat meer verzadigd vet maar kan je beter verhitten. Palmolie bevat: 50% verzadigd vet 2% enkelvoudig onverzadigd 48% meervoudig onverzadigd. Dat is enorm hoog! Kokosolie bevat: 92% verzadigd vet 6,4% enkelvoudig onverzadigd 1,6% meervoudig onverzadigd Bovendien bevat kokosolie 50% laurinezuur dat ook in moedermelk voorkomt. Het bevat antibacteriele en antivirale eigenschappen en is goed voor je cholesterol. Olijfolie bevat: 15% verzadigd vet 75% enkelvoudig onverzadigd 10% meervoudig onverzadigd Maar mag je niet te hoog verhitten, want dan wordt het toxisch en toxische stoffen zijn kankeverwekkend. Pindaolie kan je zeer goed verhitten, maar heeft een indringende geur en smaak en word snel ranzig. Je kan er wel goed oosterse gerechten in roerbakken.
Margarines en halvarines bevatten nu meestal minder dan 1% transvet. 100% transvetvrij zijn ze niet, maar wel zo goed als (vroeger, en dan heb ik het over tientallen jaren geleden, bevatten veel margarines iets van 50% transvet, dat zijn heel andere getallen dan nu). Ik vind ze veilig om te gebruiken. Omdat ik de voorkeur geef aan (liefst enkelvoudig) onverzadigd vet, gebruik ik geen roomboter maar Blue Band (meestal Idee, soms Goede start) op brood.
Halvarine vind ik zoiets doms, da's water met een smaakje en een paar toegevoegde vitamines die je heel goed uit overige voeding en de zon kunt halen. Heb ik nooit begrepen, kwam op in de jaren 80 toen de light-hype ontstond: alles moest gezonder. Nou, ik weet niet wat er gezond is aan een goedje als halvarine en margarine, want om de om de olie te verharden moet je er rare fratsen mee uithalen en ik hou niet van eten waarmee geknutseld is.
Dat begin ik ook steeds meer te krijgen, dat ik zo min mogelijk 'geknutseld' eten wil... maar als je je er eenmaal in gaat verdiepen, is het net alsof je een beerput opentrekt! Overal is wel wat mee gedaan, lijkt het wel! Maar goed, ik heb nu margarine van de AH met minder dan 1% transvet, dat is dus niet heel erg slecht als ik het goed begrijp. De margarine van de Euroshopper bestaat met name uit palm- en kokosvet, dan kan ik dus wellicht nog beter die kiezen... Ik hou wel van een beetje boter op brood, namelijk, anders valt mijn hagelslag eraf
Dat palm- en kokosvet in de Euroshopper is wel gedeeltelijk gehard, dus minder goed. Makkelijkste vind ik zelf gewoon roomboter, daar valt vrij weinig aan te knoeien. Als je het halfvol wilt hebben kun je het altijd nog wellen.