even uit pure nieuwsgierigheid, ik heb er een anonieme poll bijgedaan, dus niemand hoeft iets te zeggen dat zij niet wil.
wij komen momenteel rond van 1300 euro inc toeslagen dus huurtoeslag kgb en zorgtoeslag, daar gaan schulden van af en de vaste lasten houden we per maand omgeveer 200 euro over om van te leven!
misschien even erbij vermelden wat je meerekent: huurtoeslag, kindertoeslag, kinderbijslag, zorgtoeslag. Evt alimentatie, schulden eraf. Scheelt vaak een slok op een borrel.
ja dat kan, maar ik verwacht dat veel mensen alleen willen stemmen en dat snap ik ook. Ik bedoel dus het salaris en andere toeslagen die binnen komen, waar alle kosten dus nog vanaf moeten. Netto dus.
Toch niet de kinderopvangtoeslag? Dat zou ik wel raar vinden om mee te rekenen eerlijk gezegd... Ik ga altijd van de netto kosten uit eigenlijk. En nee, die heb ik dus niet meegeteld. Ook niet de hypotheekrenteaftrek. Je krijgt een onwijs vertekend beeld als je dergelijke toeslagen meerekent. Onze kinderopvangkosten zijn bruto bijv. 1600 euro, waarvan we zo'n 1350 euro terug krijgen. Maakt nogal uit tov iemand die geen gebruik maakt van het KDV.
Als ik alle toeslagen en mijn studiefinanciering bij elkaar optel kom ik op ongeveer 2700 euro aan inkomsten. Daarvan hou ik 750 euro over. Daar gaat vanaf kinderopvang, telefoon, verzekering, schoolgeld, 400 euro boodschappen en rond de 50 euro aan overige kosten als loterijen. Van de 750 die ik over houd spaar ik 500 dus ik moet "rondkomen" van 250 euro. Mijn vriend is freelancer en heeft elke maand een ander inkomen. Maar hij betaalt de huur, auto, verzekering, gas, water, licht en internet en zijn eigen telefoon. Wat hij elke maand overhoud weet ik eigenlijk niet
echt ons kale inkomen dus? vriend verdiend tussen de 2600 en 2900 euro per maand (bij een hele slechte maand is het 2600) en ik krijg dan nog 166 euro van de belastingdienst. de ene maand vallen wij dus in de 2500/3000 groep de andere maand zitten we boven de 3000
Ik krijg 1500 euro studiefinanciering. Ik krijg het hoogste bedrag van rond de 700 euro ( aanvullende beurs, basisbeurs, uitwonende beurs) en ik leen elke maand rond de 300 euro ( dus zo mooi is het allemaal niet hoor dat moet ik natuurlijk ooit terug betalen! Heb al een fikse studieschuld). Ik krijg ook een extra beurs van 530 euro omdat ik een zzp'er als vriend heb en hij een laag inkomen heeft. Ik krijg die toeslag alleen als zijn verzamelinkomen onder een bepaald bedrag blijft. Als ik erover heen ga moet ik het terug betalen anders niet. Als ik eventueel wel terug moet betalen kan het bij mijn studieschuld worden opgeteld. Verder krijg ik van de belastingdienst een kindgebondenbudget van 89 euro, en 1092 euro voor de kinderopvang. Van de gemeente krijg ik 242 euro voor kinderopvang. Zorgtoeslag is rond de 70 euro.
Ik vind het ook veel hoor . Maar ik studeer al bijna tien jaar en in het begin was het niet zoveel. In de loop der jaren is het steeds meer geworden, dan kon je weer wat extras lenen. Maar ach ik hoop gewoon dat ik straks een goede baan heb en dat wat ik terug moet betalen makkelijk kan missen.
Maar dan is alles wat je nu krijgt toch een lening? Ik bedoel, de basisbeurs is toch maar voor 4 jaar? Is de aanvullende beurs langer? Best bizar dat wat je via de ib-groep krijgt zo ongeveer net zo hoog is (zo niet hoger) als wat je zou verdienen bij een fulltime baan net na je afstuderen.
Ja weet ik veel, ik ben gewoon zo gewend aan die lening dat ik het gewoon als inkomen zie. Inkomen dat ik ooit moet terug betalen dat wel, maar daar hou ik me nog niet zo mee bezig. Kweethet klinkt heel krom allemaal maar voor mij werkt het prima
hij is chauffeur op het binnenland.dus de ene keer heeft hij 45/50 uur maar hij heeft ook weken van 70 uur. en hij rijd ook wel weekenden dus 150 en 200% uren dat tikt heel erg aan. hij rijd in een rooster van 3 dagdiensten 3nachtdiensten en daaropvolgend is hij 3 dagen vrij (hij is wel iedere dag thuis hoor)
De basisbeurs is nu idd een prestatiebeurs dat betekent dat ik mijn HBO moet afronden in 4 jaar, daarna wordt die basisbeurs ( en de rest ook) omgezet in een lening. Voor het MBO gold hetzelfde. Ik vind het ook eigenlijk bizar dat ik zoveel krijg, en het is ook een van de redenen dat ik zo opzie tegen het werken, wie weet krijg ik dan een stuk minder. Of misschien wel evenveel voor tienduizend keer zo veel werk. Heel krom!
He, maar ik krijg geen basisbeurs meer hoor? Val je onder een oude regeling ofzo? Alhoewel, ik studeer ook alweer 6,5 jaar...