Ik dacht al dat dit topic tot een discussie zou leiden... Ik ben in ieder geval van het principe "leven en laten leven". Iedereen moet gewoon op zijn manier wat van zijn leven proberen te maken, of dat voor jou nu betekent dat je de beste huisvrouw probeert te zijn of de duurste advocaat. Ik noem maar wat. Overigens is de discussie hier best vriendelijk van toon, maar als ik de leerlingen bij ons op school af en toe hoor... pfffffff... Nu is het (even generaliseren) een beetje een kakschool, dus veel komen uit welvarende gezinnen, maar hoe die op sommige mensen/beroepen neerkijken! Ze vallen al van hun stoel als ze horen dat ik een universitaire opleiding heb afgerond, want ik ben toch "maar" leraar? Ja jongens, want je beroep moet je echt kiezen op basis van salaris of status... daar word je gelukkig van Anyway, ik kan er in ieder geval niet tegen als mensen beoordeeld worden op opleiding en/of beroep. Gelukkig heeft mijn laag-opgeleide vriend dezelfde instelling!
Heb de hele discussie niet gevolgd. Qua niveau zou ik prima HBO hebben kunnen doen. Maar heb een Verzorgende-3 diploma. Heb m'n gevoel laten spreken en ben kraamverzorgende geworden. Misschien later (als de kindjes groot zijn ) nog een opleiding volgen en wie weet veranderd er dan een hoop in ons beroep waardoor we kunnen doorgroeien.
Ik heb net veel teruggelezen maar het gesprek hier gaat absoluut over het meten van mensen aan hun oplniveau, maar over het vervullen van functies door verschillende vooropleidingen. Dat zegt weinig over iemand als mens.
Ik mis trouwens de optie lager dan VMBO. Er zijn hier ook vrouwen die alleen middelbare hebben afgerond, of zelfs dat niet...
heb verder niks gelezen, moet zo naar m'n werk.. Ik heb van 2002-2006 de opleiding Kok en Facilitair Management gedaan.. eerste twee jaar Kok niveau 2 en laatste twee jaar FM niveau 4 (MBO) Eerste twee jaar moest je kiezen uit Kok of gastheer/gastvrouw en daarna kon je doorstromen naar niveau 4.. Ik doe vrij weinig met mijn opleiding in de zin van soort beroep.. Ik werk nu in een stadscafé in de bediening, 1 dag in de week in de keuken.. Sommige dingen van de laatste twee jaar kan ik nog wel eens gebruiken maar verder doe ik er weinig mee.. Mijn hart ligt absoluut in de horeca en zou geen ander soort werk meer willen doen.. Wel heb ik tijdens de opleiding twee maanden in Italië stage gelopen en dat had ik niet willen missen
HAS Dierhouderij en Diergezondheidszorg ( HBO) ben officieel dierkundig ingenieur. Ik heb eerst LAS ( lbo) toen MAS (mbo) gedaan. en ben nu werkloos en op zoek naar werk.
Hier ben ik het volledig mee eens. Ik ben van de generatie waar je als schoolverlater zomaar aan de slag kon met een MBO opleiding. Heb ik dus ook gedaan (MEAO- zie mijn eerdere reactie) en ik vond het heerlijk om te gaan werken. Ik heb toen tussendoor nog wel een jaartje Detailhandelschool gedaan omdat ik dacht dat het ondernemerschap me wel iets zou lijken in de toekomst. Pas veel later nadat ik al heel veel ervaring had opgedaan in het bedrijfsleven ben ik verder gaan studeren, voornamelijk omdat ik een tijdje het plan heb gehad om naar Engeland te verhuizen en ik iets met mijn talenknobbel wilde doen en koos dus voor 2 studies Engels. Ik heb het studeren eigenlijk altijd gedaan naast een baan, dus dat was zeker pittig, maar ik hield (en hou nog) van leren, ben leergierig aangelegd en nooit bang om weer een cursus of opleiding te doen. Toch ben ik geen meesterbrein, ik moet er echt wel iets voor doen en het komt me niet aangewaaid. Maar ik ben ook trots op wat ik inmiddels heb bereikt en nee, het waren geen van allen hoge-Pieten functies, maar wel banen waarin ik helemaal m'n ei kwijt kon en waar ik gelukkig van werd en dat is toch waar het om gaat? Mijn ex-man zat vroeger op de LTS... heeft zelfs die opleiding niet afgemaakt omdat hem op z'n 16e al een baan werd aangeboden en hij werkte liever. Ook hij heeft tijdens z'n banen nog heel veel opleidingen en cursussen gedaan en is uiteindelijk leidinggevende geworden met 16 man personeel onder zich. Als hij niet was gaan werken op z'n 16e maar had doorgeleerd had hij dit nooit bereikt want hij had destijds nog geen idee wat ie wilde met z'n opleiding. Doordat ie ging werken kwam hij erachter wat hij echt wilde en heeft hij het zover kunnen brengen. Zelfde verhaal een beetje met m'n huidige vriend trouwens, die heeft zelfs nog in een friettent gestaan toen hij al getrouwd was (met z'n ex dan) en een kind had, maar heeft 't door alle ervaring en latere opleidingen toch kunnen 'schoppen' tot wat ie nu is, account-manager met een hele leuke baan. Afijn, zo zijn er zoveel voorbeelden te bedenken. Opleiding zegt echt niet alles.... zodra je met je benen in het bedrijfsleven komt te staan / gaat werken, begint iedereen gewoon bij nul. Of je nu hebt geleerd voor loodgieter of voor hoogleraar. Je neemt alleen de kennis mee die jij hebt opgedaan maar leert het meest door de ervaring die je opdoet met werken. Dit is mijn mening dan hè.
Ik ben het helemaal eens dat een HBO bachelor meer praktijkgericht is dan een WO bachelor maar officieel staan ze gelijk. Das ook de reden dat ik nu niet meer voor het normale collegegeld een bachelor Pedagogische wetenschappen met een boel vrijstellingen mag volgen maar perse de premaster moet volgen als ik een master wil doen. De overheid heeft bepaald dat iemand die al een bachelor gevolgd heeft (je hebt bij beiden ook dezelfde titel) geen tweede bachelor mag volgen. Of in ieder geval niet voor minder dan duizenden euro's per jaar.
ik heb mbo gedaan maar door problemen met mn vader ben ik uit huis gegaan hij zij gelijk ik betaal je school niet meer daarna ben ik opzoek gegaan naar een bbl traject die helaas niet kon vinden dus bleef het helaas bij mn vmbo maar heb het niet voor het klagen want heb wel m'n eigen bedrijf wat steeds beter gaat
HBO bedrijfskader. Ik zou het nu echt niet trekken om met 2 kleine kindjes en een baan te studeren, maar ik zie hier best wat studies voorbij komen die me nog heeeel interessant lijken om ooit te doen!
ik heb een opleiding tot handboekbinden gedaan op een school die bij een internaat voor visueel gehandicapte hoorde. ik heb geen flauw idee welk nivo dat is. toendertijd waren de nivo's ook anders ingedeeld. ik ben cum laude geslaagd in 1989 (oei, dat klinkt heftig hihi) mijn leraar had graag gezien dat ik de restauratie inging. ik durfde echter niet meer naar een gewone school.( vanwege het veel gepest zijn vroeger) ik zou dan om te beginnen naar het grafisch lyceum in rotterdam gemoeten hebben en daarna 2 jaar naar frankrijk. ik heb maar 2 vakken op mavo nivo ( ned en eng) omdat ik het sonde vond er niks mee te doen . dat was niet standaard en dus extra. ik ben in vergelijking met de meeste hier vrij laag opgeleid. maar daar heb ik vrede mee. ik heb niet gestemd omdat ik overal buiten val.