Mijn man werkt sinds een aantal maanden in België via een detachering bureau en krijgt nu een contract aangeboden bij het bedrijf zelf. Eigenlijk wilden ze hem een Nederlands contract aanbieden maar dit gaat niet meer lukken omdat er regels veranderd zijn. Wat zijn de voor en nadelen van werken in België? Een collega van mijn man vertelde dat we dan vanuit België kinderbijslag krijgen stel dat dat zo is dan neem ik aan dat we uit Nederland niets meer krijgen. Ik hoop dat iemand er ervaring mee heeft dan hoor ik het graag
Heb geen ervaring met werken in België maar volgens mij heeft kinderbijslag niets te maken met je werk hoor. Als ze in Nederland geboren en ingeschreven is krijg je vanuit Nederland kinderbijslag lijkt mij.
Je kan online en bij het uwv brochures hierover vinden geloof ik. Geloof dat de rompslomp mee valt hoor.
SVB - Bureau Belgische Zaken - U gaat in Belgë werken Nederlands-Belgisch Centrum / Stichting grensarbeid Misschien kan je iets op de bovenstaande linken meer info vinden.
Ze kunnen wel kinderbijslag in Belgie krijgen, want dat krijg je alleen via de werkgever. Als jij in Nederland werkt, dan krijg je De kinderbijslag waar het hoogst is, maar dat krijg je dat weer gewoon uit Nederland.
Anders is via de werkgever om wat informatie vragen. Ik kan je er verder helaas niet bij helpen, mijn man werkt voor een werkgever in Belgie, maar op een NL contract.
Ik weet alleen hoe het met Duitsland zit. Qua kinderbijslag vult Duitsland het Nederlandse bedrag aan tot het Duitse bedrag. In Duitsland is de kinderbijslag hoger, dus dat is voordelig. Maar belastingtechnisch werkt het weer nadeling. Doordat ik in Nederland zou blijven werken, heeft mijn man geen recht op bepaalde aftrekposten en dergelijke en komt hij in een andere belastingschaal. Dit kost hem zo'n 600 euro netto per maand. Fors dus! Nog een nadeel: veel verzekeringen moeten ook in het land waar je werkzaam bent worden geregeld en in Duitsland is dat dus slechter geregeld dan in Nederland. Er komt best veel bij kijken vind ik. Ik vind het een groot nadeel! Oh: en geen recht op Nederlandse aftrekposten als de hypotheekrenteaftrek. Behalve als jij werkt. In ons geval ook nadelig omdat ik in het begin nog niet zo'n hoog salaris zal hebben. Dus we zouden dan veel minder aftrek krijgen...
Ik woon als NLse in Antwerpen. Nog wat puntjes om rekening mee te houden; 1. Je man is nu niet verplicht om een zorgverzekering in NL aan te houden, misschien is hij verplicht om zich aan te sluiten bij een mutualiteit in BE, de CM bijvoorbeeld. Dikke kans ook dat hij via zijn BE werkgever ook gratis zich kan aansluiten bij een groepsverzekering (pensioen) en hospitalisatieverzekering (alles wat met ziekenhuisopname te maken heeft, geen dagopname). Jullie zorgverzekeraar zou hier meer over kunnen vertellen, want hij moet wel vergoedingen voor NL zorg kunnen regelen. 2. De inhoudingen op het salaris liggen hier hoger. Mijn brutosalaris hier was 2500 en netto 1540. In NL was mijn laatste salaris bruto 2250 en netto 1650. Maar misschien heeft je man wel maaltijdcheques (alleen te besteden in eetgelegenheden en supermarkten in BE) en een extra belastingvrije vergoeding, dat had ik extra. 3. Kijk of je dan nog recht hebt op alle NL toeslagen. Je man heeft straks immers geen NL inkomen meer. Kosten voor kinderopvang worden hier op een andere manier geregeld en op een andere manier van de aangifte afgetrokken. 4. Je man heeft geen standaard vrij meer op NL feestdagen, wel op BE feestdagen. Kerst is hier maar 1 dag bijvoorbeeld. 5. Je man heeft het eerste kalenderjaar geen betaalde vakantiedagen. Het aantal vakantiedagen wordt bepaald vanuit je vorige jaar. Aangezien hij vorig jaar daar werkte volgens NL contract, kan hij alleen onbetaald vrij krijgen. Dat vond ik wel het vervelendste toen ik vorig jaar juni mijn eerste BE baan had. Als ik meer weet, dan typ ik het nog wel
O ja, ontslag is hier ook anders geregeld. Is hij volgens dat nieuwe contract als bediende in dienst? Dan heeft hij waarschijnlijk eerst een proeftijd van 1-6 maanden of 1-12 maanden. In die tijd kan hij en zijn werkgever op elk moment opzeggen met een opzegtermijn van 7 dagen. Na de proefperiode geldt een opzegtermijn van 1 maand als werknemer en een opzegtermijn van 3 maanden als werkgever. De werkgever heeft dus geen vergunning nodig om hem te mogen ontslaan. Als je man wordt ontslagen, dan heeft hij recht op een uitkering vanuit Belgie, niet vanuit Nederland. Hij moet dan wel voldoen aan het aantal gewerkte dagen over een bepaalde periode. Als hij een deel van die periode in NL heeft gewerkt, dan moet je een formulier bij het UWV aanvragen waarop zijn werkverleden staat aangegeven. De RVA bepaalt wie aan de voorwaarden voldoet om een uitkering te krijgen en hoeveel het is. Voor het aanmelden en uitbetaling zijn er de vakbonden (betaald) en de hulpkas (gratis). Ook heel leuk zijn de opleidingscheques. Elke werknemer in BE kan elk kalenderjaar voor maximaal 250 euro aan opleidingscheques bestellen. Voor elke euro legt de overheid 1 euro erbij, dus je moet dan zelf 125 euro betalen. Deze gelden natuurlijk voor BE opleidingen en cursussen. Ik heb er bijvoorbeeld een thuiscursus Frans voor gevorderden mee gekocht bij de Belgische NHA. Misschien heeft je man er ook recht op, ondanks dat hij niet in BE woont. Dit is de website van de instelling die zich hiermee bezighoudt: Premies
Denk idd dat je dan kinderbijslag krijgt in België, wat normaal in je voordeel is. zie dat je 1 kindje hebt, dus dat zou 86 euro per maand zijn, als er een tweede komt, komt er ongeveer 125 euro bij geloof ik. En als je maaltijdcheques krijgt, ik weet dat ze bij de Jumbo in luijksgestel ook maaltijdcheques accepteren (kan een aardig bedrag zijn, bijv 6 euro voor elke gewerkte dag, zelf krijg ik maar 3 euro)
Het is toch als het bv in Belgie het hoogst is dat je het dan in dat land krijgt. of niet?? ik kan het ook fout hebben hoor.
Als je in NL woont en allebei in België werkt, krijg je Belgische kinderbijslag omdat je dan geen arbeidsprestaties in NL hebt. Ook als 1 van de 2 in B werkt en de andere helemaal niets doet, krijg je Belgische kinderbijslag. Als je in NL woont en 1 van de 2 werkt in NL, dan kan België eventueel aanvullend betalen. Maar vaak kan er maar heel weinig of zelfs niets bijbetaald worden hoor. Enkel het kraamgeld is iets dat België wel heeft en NL niet dus da's wel leuk .