over 1 ding ben ik al uit. het word een basisschool maar nu zitten er hier 2 tegenover elkaar de ene is basisonderwijs de andre basisonderwijs met jenaplan heeft er iemand ervaring met jenaplan??? ik ben normaal gescproken nogal snel bevooroordeeld maar wil nu wel eens gewoon de voors en tegens tegen elkaar afwegen
ik heb zelf op jenaplan gezeten, en had er geen goede ervaring mee. Nu zelf juf en nog steeds staat jenaplan mij niet aan. Het is me veel te vrij, te weinig controle of de kinderen de stof binnenkrijgen. Maar misschien is het gewoon een goed idee om bij allebei de scholen een afspraak te maken en gewoon te gaan kijken?
Hier ook een juf en Jenaplan (combinatieklassen) heeft voor mij ook niet de voorkeur. Ik heb er een stage gelopen en ook al was het een leuke/goede school heb ik meer met een 'gewone' of niet 'traditionele vernieuwingsschool' zoals dat officieel heet, ha ha! Ik ben het wel met mijn voorganger eens, neem eens een kijkje en wie weet heb je er zelf wel een heel goed gevoel bij. wat vind je verder belangrijk aan een school?
Ik zou er inderdaad gewoon eens gaan kijken. Mijn voorkeur gaat ook uit naar wat meer traditionele school met met name klassikaal onderwijs. Maar dat is ook mijn ervaring als kind. Wel hoor ik veel vaker negatieve dan positieve verhalen over de vrijere scholen (of ik wil alleen dat horen ). Maar omdat we hier in de wijk ook veel keuze hebben, zou ik ze wel allemaal een kans geven en ze dus allemaal bezoeken. Alleen gaan we verhuizen naar waarschijnlijk een woonplaats waar er weinig tot geen keuze is qua onderwijsvorm.
mijn voorkeur gaat juist niet uit naar ouderwets klassikaal onderwijs, dus ik denk ook dat het is wat je aanspreekt. Dat verschilt per persoon. De ene school volgt een bepaald systeem tot in de puntjes en een andere school pakt er zomaar een paar hoofdpunten uit. Ik vind jenaplan wel heel vrij, onze dochter gaat naar een reggio emilia school. Maar als ik de keuze had tussen echt traditioneel/ klassikaal onderwijs en jenaplan, dan zou ik het zeker overwegen, want ik vind het traditionele onderwijs echt achterhaald.
Heb zelf op een Jenaplanschool gezeten en heb er heel goede herinneringen aan (en ben redelijk goed terecht gekomen, hihi). Het was echt een warm nest met veel betrokkenheid van ouders en veel openheid. Wat ik ook heel prettig vond, was dat iedereen iedereen kende door de weekopeningen en -sluitingen, de kampen en wekelijks keuzeactiviteiten waarbij alle leefijden door elkaar gemixt werden. Ook waren er veel activiteiten gericht op "ervaren". Dus veel op pad, de natuur in en experimenteren in de klas (kikkervisjes, kuikens in broedmachine, etc.). Qua onderwijssysteem is het denk ik niet voor ieder kind geschikt. Een kind moet wel een bepaalde mate van vrijheid en eigen verantwoordelijkheid aan kunnen. Je moet grotendeels je eigen tijd indelen, zelf initiatieven nemen en veel met groepsgenoten samenwerken. Ook in "mijn tijd" was wel duidelijk dat dat niet voor iedereen weggelegd was. Sommige kinderen hebben nu eenmaal meer structuur en leiding nodig. Ik denk ook dat je als ouders bij een reguliere school misschien meer zicht hebt op de vorderingen qua leerstof. Hoewel ik (nog) niet zo goed weet hoe het leerlingvolgsysteem op een jenaplan werkt. Je keuze zou ik vooral af laten hangen van de eisen/ verwachtingen die jij hebt van een school qua leerstof en leerlingbegeleiding. Daarnaast vooral ook sfeer proeven en goed kijken naar je eigen kind en welk type school daarbij zou passen. Voor mijn eigen zoontje ga ik wel weer voor Jenaplan. Op de school waar hij straks heengaat werken zelfs nog twee leerkrachten waar ik ook nog les van heb gehad!
Moeilijk he....! Ga eens op beide scholen kijken, dan kun je een beetje kijken wat je ervan vindt. Ikzelf werk ook op een basisschool (openbaar) en ik merk dat het ene kind wel en het andere niet geschikt is voor een meer 'vrije' vorm van onderwijs. Sommige kids bloeien er op, andere kids komen er juist vanaf omdat het niet ging... Dus wat dat betreft is het een beetje lastig, omdat je nog niet weet hoe je dochtertje zal zijn op een school... Maar als je gevoel bijv. al aangeeft meer voor de ene school dan de andere te voelen, dan kun je makkelijker de afweging maken. En misschien kun je ook eens ouders uit de buurt vragen naar hun ervaringen? Want een school zal vooral proberen de leuke dingen te belichten ; P Zit een beetje met hetzelfde, 2 scholen om de hoek, 1 christelijk maar met wachtlijst, kans is klein dat er nog plek komt. ander openbaar dalton, kan ik me op zich best in vinden dalton, is ook minder rigoreus anders dan bijv. Montessori. iets verderop zit een prot. christelijke school, met heel goede beoordelingen... Vond die dalton beetje rommelig overkomen... maar dus toch twijfel, want wil het liefst openbaar... Let er alleen wel op wat je zelf belangrijk vindt. Mij valt op dat ouders nogal eens ' alleen' naar de buitenkant kijken als: leuke uitstapjes, mooie knutselwerkjes, maar geen idee hebben van de didactiek, gebruikte methodes etc. Terwijl als de kids in groep 8 komen iedereen toch wel graag een hoog advies voor de middelbare school wil... Succes!
tulip ik vind het gewoon zoooo moeilijk ik ben geneigt meteen gewoon basschool te zeggen hoor! heb ik zelf ook gehad maar inderdaad wil ik wel voor mijn eigen gevoel alle 2 de scholen bezoekken. er is hier in de buurt nog 1 basisschool met een nieuwe vorm van onderwijs maar weet niet zo goed wat het allemaal inhoud moet zelf eerst goed in verdieppen wil ik mijn oordeel klaar hebben
oja hier in de omgeving zitten nog wel veel meer scholen hoor! maar de ene school heeft 480 leerlingen (geteld 2010) en dat vind ik zoooo veel is katholieke school de andere is een cristelijke school dat valt in ons geval echt af zelf heb ik het meest met basisschool maar waarom hebben ze daarin nu ook weer allemaal verschillen arghhhhhhh
Sterker nog, het zijn allemaal basisscholen Zo heet het onderwijs voor 4-12 jarigen. Ik denk dat je openbare scholen bedoelt? Hier is ook véél keuze, dus ik heb veel informatie vooraf ingewonnen. Eerste wat ik te horen kreeg van mijn schoonzus en nichtje, die allebei in het basisonderwijs werken: dat 'traditionele' klassikale onderwijs dat je zelf gehad hebt, bestaat niet meer, dus zet dat maar uit je hoofd. Daarna heb ik de websites van de scholen bezocht (sommige informatief, andere al een paar jaar statisch) en de inspectierapporten gelezen. Met ouders op het kdv gepraat, waar hun kinderen naartoe gaan. En toen bij een paar scholen een informatieochtend bijgewoond. Wij hebben gekozen voor een openbare basisschool die 'natuurlijk leren' als methode heeft. Er is veel vrijheid en er is veel begeleiding (dus geen vrijblijvendheid). Er wordt een paar keer per jaar een plan gemaakt door leerling, leraar én ouders samen, met leerdoelen daarin. Dit wordt vervolgens zo veel mogelijk door de leerling zelf ingevuld qua uitvoering (wat doe ik wanneer, hoe doe ik het.) Ik was er eerst nogal huiverig over, maar na gesprekken met ouders van kinderen die daar al zitten, ben ik tot de conclusie gekomen dat ze het goed doen. In mijn ogen bereidt deze manier van leren kinderen goed voor op het vervolgonderwijs, waarin ook veel zelfstandigheid wordt verwacht. Kies dus voor een methode die bij je past, en kies voor een school waar je vertrouwen in hebt. Er zijn ongetwijfeld goede en slechte jenaplanscholen; de methode is niet zaligmakend, het staat of valt met de kwaliteit van degenen die voor de klas staan. Proef de sfeer, praat met docenten en met ouders. En maak dan je keuze. Succes!
Kijk naar je kindje waar heeft hij/zij behoefte aan. Wij hadden de keuze uit - openbare - christelijke - gereformeerde Die laatste viel al meteen af, dus bleven er 2 over. Wij hebben gekozen voor de christelijke omdat we ons hier meteen thuis voelden (en onze zoon ook) tijdens een kijkmorgen. Nu een jaar later vinden dat wij een goede keuze hebben gemaakt, toen bleek dat onze zoon niet het "normale" pad bewandelde hebben we veel rond de tafel gezeten, veel gepraat en bijna altijd zitten we op 1 lijn.
Ik ben een leerkracht op een Jenaplanschool. Met wat meer specifieke vragen wil ik je wel wat beter informeren. Shoot!!!!
Wij hebben keuze tussen 3 scholen op loopafstand: - Grote christelijke school (2-3 klassen per leerjaar) - Kleine christelijke school (1 klas per leerjaar) - Hele kleine Jenaplan school (4 klassen in totaal) Ik heb laatst eens gekeken naar de rapporten van de Onderwijsinspectie, en daarin kwam alleen de Jenaplan school hier in de buurt als zwak uit de bus, de andere twee prima. Nu zijn wij christelijk, maar niet christelijk zoals de meeste mensen (niet traditioneel). J hoeft van mij dus niet per sé naar een christelijke school en Jenaplan interesseerd me ook wel. Maar ja, ik wil wel dat ze goed onderwijs krijgt en dat is me dan eigenlijk belangrijker! De kleine Christelijke school spreekt me op dit moment het meest aan, vooral omdat ik gewoon zelf een hekel heb aan het idee van een grote school. Het kan allemaal wel knus aanvoelen, maar het blijft een grote school en ik wil gewoon graag wat persoonlijke aandacht, om het zo maar te noemen. Bij die Jenaplan school leek me dat ook juist leuk, dat knusse gevoel, maar door de vele Christelijke scholen hier is dat ook juist naar mijn idee een beetje het hoekje voor alle allochtonen in de buurt geworden. Daar heb ik niets tegen, maar een gewone afspiegeling van de maatschappij zou ik prima vinden (qua verhouding in culturen binnen een klas). Maar goed, er is keuze genoeg, dus we houden alle opties open!
@Mickys, werkt het Jenaplan idee op zich ook met een soort open deuren beleid? En waarom zijn de klassen bij elkaar in? Ik dacht dat ze dat deden omdat de school zo klein was (hier heeft de Jenaplan school ongeveer 20 leerlingen per samengestelde klas).
Het is vooral belangrijk dat je eens school kiest die bij jullie past. Je opvoeding(sstijl) moet a.h.w. bij de stijl van de school passen. Jenaplan en Dalton richten zich (meer) op vrijheid, zelf plannen/organiseren enz. dan de traditionele school. Maar, wat is traditioneel eigenlijk? In de meeste gevallen echt niet, zoals ik hier eerder las, achterhaald!! Jenaplan/Dalton etc. zijn destijds opgericht als tegenwicht tegen de toen erg klassikale scholen met weinig persoonlijke aandacht voor kinderen. Ik denk dat we echt wel kunnen stellen dat de traditionele scholen hun lesje hebben geleerd en die dingen inmiddels ook in hun systeem hebben ingevoerd. Op Jenaplan/Dalton vind je het systeem het meest ver doorgevoerd. Ik zou daarom gaan voor een 'gewone' basisschool waar de positieve dingen van het klassikale onderwijs terug komen (rust/orde/structuur/duidelijkheid/regels) maar ook positieve dingen van de andere onderwijsvormen als leren plannen/persoonlijke aandacht/differentiatie enz. Succes met het maken van jullie keuze!
Gentle: Wij werken idd graag met open deuren. Onze lokalen kijken ook allemaal uit op de centrale hal met grote ramen. Maar ook wij hebben momenten waarop we liever de deur sluiten. In de hal wordt ook gewerkt en dat kan wel eens storen. Ik denk dat dit echt per school verschilt. Wij werken met stamgroepen. Een stamgroep bestaat uit 3 leerjaren bij elkaar. Zo werk ik in een bovenbouwgroep bestaande uit groep 6, 7 en 8. Dit heeft niks te maken met kleine school, want wij hebben 3 bovenbouwstamgroepen met deze combi. Jenaplan gaat echter uit van het jongste-middelste-oudste principe. Je zit 3 jaar lang bij dezelfde leerkracht en komt daar als jongste binnen (groep 6). Jij leert van de oudere kinderen. Daarna wordt je groep 7. Jij leert van de oudste, maar kunt ook de nieuwe groepers 6 helpen. Het jaar erna word je groep 8 en weet jij inmiddels precies hoe het werkt in jouw klas en kun je de andere kinderen begeleiden. Dit is anders dan bijvoorbeeld in een gezin, waarin een kind altijd de jongste of middelste of oudste is en blijft. Ook heb je 3 jaar de kans om op jouw niveau de lesstof van de bovenbouw tot je te nemen. Zo kun je als zwakkere groepers 7 heel eenvoudig bij groep 6 aansluiten, zonder dat je hoeft te blijven zitten of de klas uitmoet. Ook wanneer je sterker bent, is er voldoende uitdaging in huis, want je hebt oudere kinderen boven je met moeilijker lesmateriaal.
Mja ik kende jenaplan/dalton enzo niet echt goed en Montesori leek me niks.. vrijheid, blijheid is leuk als het je ligt maar ik kan nu nog niet bepalen of dat iets voor mijn dochter is. Dus toen zeiden wij al snel... het wordt traditioneel. Nou hadden wij (vooral manlief) een voorkeur voor openbaar maar wonen we tegenover een gereformeerde school.. En tja.. school staat ook erg goed aangeschreven dus we zijn er toch maar wezen kijken. Buiten dat ik veel ouders van de school nogal asociaal vind.. (en dus in theorie verwacht ik van de kinderen weinig anders) en bovendien 80% van de kinderen islamtisch is.. was natuurlijk onze eerste vraag "hmm hoe doen jullie dat qua geloof?" School staat goed bekend.. maar we hadden er toch niet echt gevoel bij. (onder andere omdat ze degene waar ik het gesprek mee had in de maling zat te nemen zonder dat hi het doorhad en dat ze fanatiek aan het kauwgommen was) Toen merkte iemand op het kdv op: je moet DAAR kijken! Echt iets voor jullie! Nouja na 10 minuten binnen was de keuze gemaakt eigenlijk Dochterlief heeft lekker bij de kleuters gespeeld.. nog een groep 5 onveilig gemaakt en wilde niet meer naar huis. Heel wat anders dan bovenstaand dus Het is geen traditioneel onderwijs.. het is ook geen specifiek andere richting. Ze hebben de dingen eruit gelicht waarvan zij denken dat het goed is... Dus een knipoogje dalton, knipoogje montessori.. En dat gewoon in de klas. Veel aandacht voor degenen die het nodgi hebben, extra uitdaging voor diegenen die dat nodig hebben en bovendien leren ze plannen en zelfstandigheid. Klonk ons prima in de oren... en als je kind dan ook niet meer naar huis wil.. tja keuze was ineens sneller gemaakt dan verwacht. Later nog een school bezocht op verzoek van de moeder van een vriendinnetje... maar ook daarvan wisten we voordat we buiten waren al dat die het niet zou gaan worden. ze vonden dat dochterlief beter niet mee kon naar het gesprek. Dat vonden wij raar Toch meegenomen.. ze werd compleet genegeerd. Nouja.. dat was snel klaar. En toen ze heel recalcitrant suiker in mijn kopje begon te scheppen (nadat ze al 16x had gevraagd of ze ook wat mocht drinken) heb ik dan ook niks gezegd. Dus tja.. lees de onderwijsrapporten van de betreffende scholen. Onthou de minpunten en vraag er naar hoe ze daar mee omgaan. Kijk goed om je heen of je daar ook daadwerkelijk wat van terugzag. (ze stond er in het meest recente rapport (2 jaar oud) dat er geen pestbeleid was.. maar hingen overal in de scholen poster met dat onderwerp.. dus blijkbaar wordt er wel aan gewerkt dan.)
Dit bedoel ik. Ik weet dat traditioneel zoals vroeger niet meer bestaat. Logisch toch? Ik mag tenminste hopen dat scholen meegaan met de tijd. Met traditioneel bedoel ik een school die zich niet heeft aangesloten bij 1 bepaalde filosofie. En waarom zou dat achterhaald zijn? Juist niet. Ik vind trouwens een stimulans in zelfstandig werken goed, maar het moet niet te ver doorgevoerd. Ik vind namelijk dat bepaalde onderwijsvormen de verantwoordelijkheid al te veel bij de nog zeer jonge leerlingen legt. En dat moet je kind maar net aankunnen. Ik zou niet de eerste zijn die dat volledig verkeerd inschat en eerlijk gezegd vind ik het met deze leeftijd nog niet in te schatten. Maar met 3 jaar moet die keuze wel worden gemaakt. Dan liever "traditioneel" met een vleugje van andere onderwijsvormen. Ik heb er meer vertrouwen in dat de meeste kinderen daarbij gebaat zijn.
Wij hebben net Patrick ingeschreven voor de Christelijke Daltonschool. We zijn beiden niet christelijk (wel opgevoed), maar de openbare school in de buurt sprak ons helemaal niet aan. Ten eerste hoeft Patrick geen drukke weg over te steken en kan eigenlijk alleen via de stoep de school bereiken. Ten tweede gaat de buurjongen volgend jaar ook naar dezelfde school. Ten derde hebben we een heel leuk gesprek en rondleiding gehad met de directeur. Vooral hoe hij met trots over zijn school aan het praten was, was voor ons een doorslag. Ten vierde sprak de Dalton methode ons erg aan. Vrijheid en zelfstandigheid, maar toch met controle en opdrachten. Elke week worden ze gekoppeld aan een klasgenoot om opdrachten uit te voeren, ook met klasgenoten die ze niet zo leuk vinden. Zo leren ze met iedereen om te gaan. Vanaf de kleuterklas tot groep 8 voeren ze een bepaald takensysteem uit die eerst per dag wordt uitgelegd en in groep 8 moeten ze per week de 'taken' kunnen plannen. Door het stoplichtsysteem hebben de leerkrachten tijd om kinderen extra aandacht te geven. Wij zijn gewoon gaan kijken en dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. We hadden er gewoon een goed gevoel bij.