Vraagje over wiegendood bij buikslapers

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Chantico, 6 jul 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Chantico

    Chantico Niet meer actief

    Ik las dat de gemiddelde leeftijd voor wiegendood 5 maanden is en dat buikslapen een 4 tot 5 keer hogere kans geeft. Wat ik niet snap is dat juist als de kindjes steeds groter en sterker worden in hun nekjes (met 5 maanden kunnen ze toch al heel goed hun hoofd ophouden meestal) dat juist dan de meeste kindjes aan wiegendood overlijden. Iemand hier een idee hoe dat kan?

    Onze jongen slaapt al vanaf een paar weken regelmatig op z’n buik. Je zou zeggen dat ik er steeds minder bang om hoef te zijn, maar als ik dan over die gemiddelde leeftijd van 5 maanden lees, dan vraag ik me wel of of het niet juist om de één of andere onverklaarbare reden nu gevaarlijker gaat worden…
     
  2. moi1984

    moi1984 Actief lid

    13 mei 2008
    170
    0
    16
    #2 moi1984, 6 jul 2011
    Laatst bewerkt: 6 jul 2011
    Hoi Chantico,

    Ik was vandaag toevallig door een kinderarts gewezen op de site www.wiegendood.nl en daar vond ik dit stukje over buikslapen, misschien heb je er wat aan.

    Buikligging


    Buikligging wordt afgeraden, maar mijn kind is nu enkele maanden oud en draait in de slaap naar de buik. Of: Mijn kind wil alleen maar op de buik slapen, anders huilt het. Wat moet ik trouwens geloven, de ene keer wordt buikligging geadviseerd en dan is het weer rugligging?

    In ons land zijn baby’s eeuwenlang altijd op de rug te slapen gelegd. Met uitzondering van een periode in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, toen vanuit Amerika een voorkeur op kwam voor buikligging. Nederland behoorde tot de landen die toen buikligging gingen adviseren. Oplettende kinderartsen zagen na enige tijd een forse toename van baby’s die in buikligging overleden. Onderzoek leidde in 1987 in Nederland tot terugkeer naar rugligging, de rest van de westerse wereld volgde later. De ontdekking was tevens het startsein voor een nog steeds voortdurende reeks onderzoeken die hebben geleid tot de adviezen die op rij zijn gezet in Veilig Slapen. Deze adviezen worden nog steeds in kleine stapjes uitgebreid en verfijnd.

    Aangeraden wordt om de aanbevelingen in hun geheel te volgen om voor de baby een zo veilig mogelijke situatie te scheppen. Boven twijfel is verheven dat buikligging riskant is voor een slapende baby; een infectie (bij voorbeeld verkoudheid) maakt dat risico nog groter. Daarom is het verstandig om een baby zo snel mogelijk aan rugligging te wennen. Gewenning heeft effect, zo is aangetoond.

    Als een baby groter wordt, gaat hij draaien. De eerste keer gebeurt dat bij toeval.
    Draaien naar de buik in deze fase waarin de baby daarmee nog geen of nauwelijks ervaring heeft opgedaan, levert een risicomoment of -periode op. Daarom is het raadzaam om een baby als hij wakker is, op de buik te laten oefenen. U kunt daar al na enkele weken mee beginnen. Doe dat enkele malen per dag een kwartiertje. Dat maakt de baby vertrouwd met zij- en buikligging en het bevordert de motorische ontwikkeling. Gemiddeld met 5 maanden kunnen baby’s zelf naar de buik draaien, maar een heel vlotte baby lukt het soms al met 3 maanden. Zo lang terugdraaien nog niet goed lukt is extra waakzaamheid aan te bevelen.

    U kunt het risicomoment van draaien ook wat vertragen tot de baby wat sterker is door een babyslaapzakje te gebruiken met eventueel een stevig ingestopt laken dwars over heupen en beentjes.

    Niet alle baby’s houden zich aan wat wij verstandig vinden, en een behoorlijke minderheid ontwikkelt toch een voorkeur voor slapen op de buik. Als een baby gezond is, zich normaal ontwikkelt in een rookvrije omgeving, en de overige aanbevelingen (veilig bed, dichtbij de ouders slapend, etc) worden toegepast, dan is het niet zinvol om het kind steeds terug te leggen op de rug met het risico dat u de slaap verstoort. Het is niet ongewoon dat een slapende baby korte perioden met het gezicht omlaag ligt, waarna het hoofd weer opzij draait.
     
  3. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.809
    3.339
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    als je dat zo leest, dan zou het denk ik liggen aan het feit dat het kindje per ongeluk op de buik draait in die periode, maar nog geen kracht om terug te draaien. Tel daarbij een verkoudheidje ofzo op en er is nog al minder lucht.

    De conclusie blijkt dus wel: in de gaten houden, maar lekker zo laten liggen en ondertussen overdag gewoon regelmatig eventjes oefenen in de buikligging, als je dat al niet deed.
     
  4. mariska1976

    mariska1976 Bekend lid

    12 feb 2011
    796
    0
    0
    postbesteller
    Eindhoven
    Mijn oudste is nog steeds een buikslaper(is inmiddels 5)Vanaf een maand of 5 sliep ze op haar buik.Draaien op haar rug hielp niet,want mevrouw draaide op haar buik.

    Ik heb nu na jaren een mailtje naar stichting wiegen dood gemaild,die zeiden,dat als ze eenmaal op de buik draaien,je niet steeds het kind moet terug draaien,want dan vergroot je de kans weer erop.

    daarna heb ik hun weer een mail gestuurd ,wat betreft de jongste,als die op haar buik draaide,raakte ze altijd in paniek.
    Ik kreeg als tip een safe t sleeper te gebruiken.Ik had daar 5 jr terug nooit over gehoord.eens gekeken,wat dat voor een ding dat was.In de winkel koste hij 50 euro,maar 25 euro heb ik er een op mp gevonden.een ideaal ding. een slaapzakje en lakentje om de voeten,om het draaien te vertragen heeft hier niet geholpen.
    de saf t sleeper des te meer
     
  5. anja89

    anja89 Fanatiek lid

    15 mrt 2008
    3.101
    0
    0
    Noord Holland
    Mijn zoontje (4 maanden) slaapt ook graag op zijn buik en draait in zijn slaap vaak van rug naar buik.
    Ik leg hem wel altijd op zijn rug in zijn bedje neer, maar als ik hem 's morgens uit zijn bedje kom halen ligt hij altijd op zijn buik.

    Milan kan goed zijn hoofdje optillen en als hij op zijn buik slaapt heeft hij altijd zijn hoofd opzij liggen waardoor hij wel gewoon goed kan ademhalen.
    Maar evengoed vind ik het eng dat hij op zijn buik slaapt, toen hij het net deed ging ik ontelbaar veel keren kijken of hij nog wel leefde.
    En nu nog kijk ik regelmatig en doe ik even de babyfoon aan mijn oor om te luisteren of hij nog ademt. ;)
    Ben ook erg blij dat Milan nu begint met terugdraaien van buik naar rug.
    Als hij dat helemaal goed door heeft zie ik het probleem van buikslapen niet zo.
    Ik heb liever dat hij op zijn rug slaapt, maar ja ik ga toch echt niet de hele nacht naast zijn bedje waken en hem omdraaien zodra hij omrolt. ;)

    Maar bedoelen ze dat het tót 5 maanden het grootste risico is, of ín maand 5?
     
  6. misa

    misa Niet meer actief

    Mijn zoontje slaapt sinds hij 1,5 week oud is op de buik. De rug was drama en de zij.. tja hij rolde om.
    Probeer jezelf niet te gek te maken. Ik denk ook dat het gevaarlijker is dat je je kindje te warm kleed of dat je kindje per ongeluk van rug naar buik draait en dan misschien gek terecht komt.

    Oja en een baby te laten wennen aan de rugligging.... als je kindje dan slecht slaapt, vind ik dat echt heel sneu!
     
  7. Nachtzon

    Nachtzon Fanatiek lid

    12 nov 2009
    4.847
    2
    0
    Wervik- België
    mijn kinderen zijn alledrie buikslapers... heb nu voor Jolien een matrasje van airsleep gehaald, daar kan ze, zelf als ze er met haar gezicht op licht, niet in stikken...
     
  8. adi

    adi Niet meer actief

    Dit is een beetje vergelijking van appels met peren.

    - wiegendood is het overlijden van een kindje ZONDER een gevonden reden;
    - op het moment dat een kindje overlijdt doordat het gestikt is op de buik, is er geen sprake meer van wiegendood, want dan weet je de oorzaak.
     
  9. Sensea

    Sensea Niet meer actief

    eerlijk? ik vind het hele gebazel overdreven. ik heb 3 kinderen en die moesten OP AVIES alle drie anders liggen toen ze geboren werden. de oudste 2 zit 2 jaar! tussen. ik bedoel maar. ze weten gewoon niet waarom sommige kindjes gaan slapen en niet meer wakker worden. met uitzondering natuurlijk van verstrikt raken of inderdaad geen lucht meer krijgen omdat ze met omdraaien verkeerd terrecht komen.

    eerlijk gezegd vind ik op de buik zelf nog de beste optie. of anders op de zij. zodat het spuug tenminste ergens heen kan. plat op de rug leggen vind ik weer doodeng. (om te slapen dan) ik denk dat het probleem met wiegedood is dat ze alleen op een kamertje in een TE diepe slaap terrecht komen en zodoende in een apneu geraken. er zijn tal van onderzoeken die dat onderstrepen. wij willen kleine baby's alleen op een kamer en niet bij de ouders op de kamer. echter dan komen ze minder snel in die gevaarlijke zone terrecht dan alleen.ik vind deze theorie veel aannemelijker dan op de buik slapen.

    het is gewoon heel appart dat inderdaad de meeste sterfgevallen plaats vinden óf rond de 5 maanden óf rond de bijna 2 jaar. ik denk dat dat voor een onderzoeker ook wel heel interesant voer is. wellicht komen ze er ooit achter waarom juist dan de kritieke fases zijn.
     
  10. Speentje

    Speentje Fanatiek lid

    13 jan 2008
    1.343
    2
    0
    De jongste slaapt hier ook al vanaf 2 dagen na zijn geboorte op zijn buik. Op zijn rug is echt een drama! Ik heb wel het Aerosleepsysteem en hij heeft een speentje met een grote "dop" erop. Mocht hij dus met zijn gezichtje plat op zijn matrasje gaan liggen, dan blijft er altijd nog een stukje open tussen zijn neusje en het matrasje door die speen. Op het cb vonden ze dat een goed idee van mij. Verder kan hij al vanaf zijn geboorte zijn hoofdje optillen en draaien. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit bang ben geweest dat hij door zijn buikligging zou stikken...
     
  11. MoederK

    MoederK Fanatiek lid

    19 jan 2009
    1.833
    46
    48
    Dit wilde ik net gaan schrijven maar ging eerst eens lezen of niet iemand dat al gedaan had...wel dus :)
    Volgens mij weten heel veel mensen niet dat wiegendood, dood is door onverklaarbare reden....
     
  12. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Scheelt weer dat de doemdenkers vaccinaties niet de schuld kunnen geven, aangezien kinderen rond de 2 jaar niet gevaccineerd worden. ;) Want anders was dat vast en zeker DE oorzaak. ;)

    Als je kijkt naar de statistieken is het wel opvallend dat het aantal gevallen wiegendood sterk is gedaald sinds de rugligging wordt aangeraden. Maar dan nog is het enkel een correlationeel verband. Bovendien is het aantal wiegendoodgevallen laag, dus 5 keer meer kans is nog steeds een kleine kans.

    Mijn jongste heeft vanaf zijn geboorte op de buik geslapen, daarna even niet meer, en sinds hij zelf kan draaien weer wel. De oudste sliep ook op zijn buik zodra hij kon draaien. Ik ben nooit bang geweest voor wiegendood, al vond mijn man het maar niets.
     
  13. Nachtzon

    Nachtzon Fanatiek lid

    12 nov 2009
    4.847
    2
    0
    Wervik- België
    al eens er aan gedacht dat het cijfer ook gedaald kan zijn omdat we op medisch vlak al veeeeeel verder staan tegenwoordig?
     
  14. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    De daling is niet van tientallen jaren geleden. ;) Dus ik denk persoonlijk niet dat dat de enige oorzaak zou kunnen zijn. En de mensen die dit onderzoeken houden daar vast en zeker rekening mee. ;) Al blijft het inderdaad onzeker of buikligging echt een grote invloed heeft.
     
  15. moi1984

    moi1984 Actief lid

    13 mei 2008
    170
    0
    16
    Ik denk. Dat het er ook mee te maken heeft dat vanaf die leeftyd de meeste kindereen gaan doorslapen waardoor ze in een diepere slaap komen en hierdoor meer kans is op wiegendood.
     
  16. lennylenn

    lennylenn Niet meer actief

    hier ook beiden kindjes altijd op hun buikje in slaap gevallen. oudste is nu bijna 2 en slaapt nu pas op zn rug maja dat doet hij zelf. en de jongeste nu 4,5 maand slaapt sinds 2 weken op haar buik. op de rug werd ze binnen no time weer wakker.
     
  17. Chantico

    Chantico Niet meer actief

    Ik weet wel dat het wiegendood wordt genoemd als er geen duidelijke oorzaak is. Maar dan nog kan het toch wel zijn dat zoiets als een buikligging op onduidelijke manier heeft bijgedragen aan het overlijden van een kindje (omdat het niet goed kon ademen, zijn warmte niet goed kwijt kon, in een te diepe slaap terecht kwam,...) zonder dat ze dat nog kunnen vaststellen tegen de tijd dat het kindje gevonden wordt? Als het inderdaad appels en peren zijn die ik vergelijk, dan ben ik wel benieuwd naar cijfers van het aantal kinderen dat stikt terwijl het in buikligging slaapt.

    Da's een goede! Zou er best wel eens mee te maken kunnen hebben ja.
     
  18. Aquilegia

    Aquilegia VIP lid

    19 apr 2007
    8.914
    3
    36
    Vrouw
    psycholoog en astroloog
    Midden-Nederland
    Technisch gezien heb je misschien gelijk, maar praktisch-emotioneel denk ik dat TS haar kindje in leven wil houden, net als de meeste andere ouders. ;) Of het dan wiegendood is of overlijden met een bekende oorzaak. Je kindje is dan wel dood.

    Buikligging is een risicofactor voor het overlijden van het kindje in de slaap. Of dat nu verklaard wordt of niet. Natuurlijk wil ik zeker niet oordelen over ouders die hun kind op de buik leggen omdat het anders helemaal niet slaapt. Die afweging moeten mensen zelf maken. Maar zonder een goede reden (en die kan er best zijn) kun je kinderen toch beter niet op de buik leggen, lijkt mij! Er zijn genoeg cijfers die erop wijzen dat de rugligging veiliger is!
     
  19. Caithlin79

    Caithlin79 VIP lid

    21 mei 2006
    6.208
    3
    38
    Ik denk dat geen enkele ouder hun kind op de buik laat slapen als dat kindje het op de rug ook (goed) doet.
    Ik wou ook dat ik haar op de rug kon leggen in bed, ben als de dood dat het een keer misgaat, maar is het dan een optie om haar gewoon niet of nauwelijks te laten slapen omdat ze op haar rug de rust niet kan vinden?
     
  20. misa

    misa Niet meer actief

    #20 misa, 10 jul 2011
    Laatst bewerkt door een moderator: 10 jul 2011
    Zoals eerder iemand schreef, vind ook ik de rugligging wat eng. Erg onnatuurlijk en helemaal als een kindje spuugt. En dan kunnen ze wel zeggen dat het kindje het hoofdje automatisch draait en dat het eruit kan laten lopen. Maar daar voel ik dus niets voor..! Dus de kans is groot dat een volgend kindje weer op de buik gaat hier.

    En het zal vast echt wel schelen in aantallen wiegendood sinds de rugligging. Daar zullen de statistieken niet om liegen. Maar wat voor dingen zijn er in die tijd nog meer veranderd dan? Het zal vast deels samengaan met allerlei andere dingen.
    Ik denk dat je je gevoel moet volgen en zeker naar je kindje moet kijken. Laat je niet gek maken. Toen de kindjes allemaal op de zij of op de buik moesten, waren ouders vast weer bang als ze op de rug terecht zouden komen. ;)
     

Deel Deze Pagina