Uiteraard! Dat bedoel ik dus ook, dat ouders die er met de huidige informatie voor kiezen om hun baby op de buik te laten slapen, dat vast niet voor niets doen. Daarom schreef ik er ook bij dat ik er niet over oordeel. Zelf was ik als baby ook een buikslaper! Gelukkig mijn dochtertje niet.
Nou... Ten eerste: Mijn dochtertje heeft de 1e 3 maanden veel gespuugd, nooit een probleem hier. Ten tweede: Het gaat volgens mij niet alleen om simpele correlaties. Zo van: wij schrijven voor dat baby's op de rug moeten en het cijfer van de wiegendood daalt. Nee, elk geval van wiegendood of hoe je het ook wil noemen, wordt uitgebreid onderzocht of er toch een oorzaak te vinden is. Dan wordt ook genoteerd of de baby op de buik of rug sliep tijdens het fatale slaapmoment. Ik denk dat uit DIE cijfers blijkt, dat de rugligging veiliger is. Ook worden andere factoren, zoals bijvoorbeeld roken door de ouders, met statistische technieken uitgefilderd. Dus bang zijn voor de rugligging lijkt mij echt overdreven. Dan kun je je baby nooit meer neerleggen. Ten derde is de rugligging niet onnatuurlijk. Voordat buikslapen overwaaide uit de VS sliepen kinderen in dit deel van de wereld allemaal op de rug.
ik ben zelf 41 en toen sliepen kinderen op hun buik want als je dat niet deed had je een grote kans op wiegedood. juist..precies het omgekeerde van nu dus. men weet het gewoon niet en roept dus elke keer maar wat anders. en zoals ik al schreef op de rug kun je stikken in je eigen slijm of braaksel. wat ook voor komt. je kunt nooit alles helemaal uitsluiten. wiegedood is een fenomeen wat onderzoekers al heel lang bezig houdt, en waar ze nog steeds de vinger niet écht op kunnen leggen. ik blijf erbij het heeft voornamelijk met alleen slapen en daardoor de kans om in een te diepe slaap te komen die een apneu. veroorzaakt.rond de 5/6 maanden gaan kinderen ook naar een ander slaappatroon. wellicht komen ze dan naast het dromen ook makkelijker in die te diepe slaap terrecht ofzo. als ik zou moeten kiezen zou ik voor de zijligging gaan bij kleine baby's en op 2 de buik. bij mij komt de rug echt pas op 3.
Dat kan, maar ik beschreef ook gewoon mijn gevoel erover. Ook al wordt er al eeuwen op de rug gelegd, daar hoeft mijn gevoel niet door te veranderen. Ik zeg ook niet dat mijn kind nooit op de rug ligt hoor. Dat slaat zeker nergens op. Maar het gaat volgens mij ook gewoon om het slapen, waar je dus niet (altijd) bij bent. Net zoals we het op die manier over op de buik slapen hebben. En dus niet alle andere keren dat je kind ligt te spelen. Ik weet ook dat er vele onderzoeken zijn geweest, en dat wiegendood vaag en onduidelijk blijft. En ik snap ook hoe ze ongeveer tot een standpunt komen dat de rug veiliger is/lijkt/oogt. Maar ik blijf van mening dat mensen wel bang gemaakt worden voor de buikligging. Misschien zei ik het verkeerd, maar wat ik bedoel met dat het voor mij onnatuurlijk voelt, is dat op de buik of zij slapen veel geborgener is/kan zijn dan op de rug. En er zijn ook veel kindjes die -als ze eenmaal kunnen draaien- vaak op de zij of buik gaan liggen. Persoonlijk denk ik ook dat veel ingebakerde kindjes op de buik misschien ook wel goed kunnen slapen zonder de inbakerdoek. Maar veel mensen durven het niet te proberen (eigen keuze hoor!). Maar dat neemt niet weg dat we zeker allemaal moeten doen waar wij en ons kindje zich goed bij voelt.
Hmmm, toch heb ik de informatie dat wiegendood (SIDS in het engels) het meest voorkomen bij baby's tussen de 2 en 4 maanden. (ik behoor dan ook tot de doemdenkers ) When can I stop worrying about SIDS? | BabyCenter Heb echt nog nooit gehoord dat het risico het hoogst is rond de 5 maanden en 2 jaar?? Zou iemand mij daar een link van kunnen doorgeven? Thnx
Ik vind het nogal overdreven. Mijn zoontje is net 3 maanden en slaapt bijna altijd op zijn buik. Op zijn rug wilt hij alleen als hij ingebakerd is, maar hij probeert te draaien. Nou ligt hij met zijn armen het liefst naar beneden. De meest gevaarlijke situatie volgens artsen. Nou hij tilt gewoon zijn hoofd en schouders van het matras af hoor met zijn armen naar achteren. Kijk vooral naar je eigen kindje en wat hij/zij het fijnste vind. En natuurlijk is het beter om een kindje die geen sterk nekje heeft niet te slapen te leggen op de buik. Maar dat weet je als moeder zelf wel het beste.
Mijn zoontje ligt ook vak met de armen naar beneden. Maar ook wel eens onder hem ofzoiets. Ach gelukkig is hij ondertussen al een stuk groter!
Mijn dochter heeft de eerste weken op haar rug gelegen door de regeltjes. Maar door haar verborgen reflux sliep ze dus niet. Nadat ik haar 1 keer op haar buik legde wou ze nooit meer anders slapen, maar ze sliep. Heerlijk! Ze tilde haar hoofd goed op toen ze 1 dag oud was. Mijn zoontje was iets minder sterk met zijn hoofdje, maar ivm de reflux wou ik eigenlijk geen rugligging tot ik wist hoe dat bij hem zou vorderen. 1e tijd dus in een lijligkussen gelegen en daarna op zijn buik. Ingebakerd op zijn rug slaapt hij net zo goed, maar ik voel mij beter bij buikslapen en lekker kunnen bewegen.