is Biologisch eten wel echt Biologisch?

Discussie in 'De lounge' gestart door jacqje, 10 jul 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. jacqje

    jacqje Lid

    8 jul 2006
    84
    0
    6
    Ik probeer zoveel mogelijk Biologisch te eten, voor zover de portemonnee het toelaat althans. Voor vlees vind ik het belangrijk omdat ik het idee heb dat het dier een beter leven heeft gehad en niet onnodig is volgestopt met medicijnen en hormonen. Maar bij mij is toch de twijfel onstaan of Biologisch vlees, groenten ed. echt wel zo Biologisch is als de winkeliers willen doen geloven. Een kennis is een scriptie aan het maken over de economie en de rol van Biologische producten. Ze vertelde wat dingen wat toch echt wel op 'de consument voor de gek houden' lijkt.
    Het zou vooral gaan om de Biologische producten die bij de grote winkelketens in de winkel liggen.
    Wat is jullie idee daarover? Is jullie ook wel eens zoiets ter oren gekomen?

    Groet, Jacqje
     
  2. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Nou nu je het zegt. Ik zie weleens keuringsdienst van waren en daar heb ik ooit weleens gehoord dat biologisch ook niet altijd zuivere koffie is. Ik weet alleen niet meer hoe en wat precies.

    Ik heb laatst bij Albert Heijn vlees gehaald waar een dierenbescherming keurmerk op zat. Dat vond ik wel een fijn idee.

    Blijft moeilijk. Met vis let ik nu ook op de manier van vangen.
     
  3. Vagans

    Vagans Niet meer actief

    Het enige wat ik weet (wat ik mij door een schapenboer heb laten vertellen) is dat biologisch niet per se diervriendelijk is!

    Als het dier namelijk pijn heeft (zeg een gebroken poot) krijgt deze geen pijnstilling dus laten ze m creperen.

    mocht er weer een uitbraak van het een of ander zijn worden alle dieren zonder pardon afgemaakt!

    dus nee ik ben niet zo van het biologisch!
     
  4. Sensea

    Sensea Niet meer actief

    #4 Sensea, 10 jul 2011
    Laatst bewerkt door een moderator: 10 jul 2011
    ik heb over dit (en ook andere) onderwerp (en) onlangs een paar programma's gekeken. en laten we het er maar op houden dat niks is wat het lijkt. en dus ook hiermee. ik denk dat er nergens zoveel gesjoemeld wordt met termen en methodes als in de voedselindustrie. en dat geldt voornamelijk voor de biologische tak denk ik.

    wat ik nog het meest interesant ( of triest vond eigenlijk) was het programma over die bacterie in de kip. volgens de wet mogen bepaalde antibiotica niet meer in voeding zitten. dat zou schadelijk zijn voor de mens en het moest eruit. nou denk je dan, goed bezig! nee dus, dit speeld al vanaf 2005 en ipv vooruit zijn we alleen maar achteruit gegaan. met name in nederland. andere landen zijn er wat strenger mee. maar hier wordt nu dus standaard die antibiotica ingespoten door een da want daarover staat niks in de wet. het mag alleen niet via voer meer. ook wordt het wel in drinkwater gedaan. uiteindelijk hebben die beestjes nu een veelvoud van dat spul bij zich op 6 jaar geleden. ik bedoel maar, de mazen van de wet dus.

    zo heb ik inderdaad ook verscheidene keren stukken gezien over bilogisch eten end at dat ook allemaal niet is wat het lijkt. dat er vooral veel geld betaald wordt op dat plakkertje erop te mogen plakken. dat er dus veel beter vlees beschikbaar is, maar dat die mensen dus niet dat groffe geld kunnen of willen betalen voor dat keurmerkje. staar je daar dus niet al te zeer op blind zou ik zeggen.

    ook is het zo dat het beste spul naar het buitenland gaat. maar dat is niet alleen met vlees zo. dat is met meer dingen en al heel lang.
     
  5. jacqje

    jacqje Lid

    8 jul 2006
    84
    0
    6
    Bedankt voor jullie reacties. Het is te triest voor woorden dat de consument zo bedonderd wordt. Wie(welke producent/fabrikant) kan je uberhaunt nog vertrouwen? Zou dan geen enkel Biologisch product goed/eerlijk zijn?
     
  6. brabbel1988

    brabbel1988 VIP lid

    8 jul 2009
    7.504
    139
    63
    Misschien bij een boer uit de omgeving die zelf melken, mesten en slachten???
    Dat weet je tenminste wel dat ie lekker in de wei heeft gelopen.
     
  7. Giltje

    Giltje Niet meer actief

    stomme vraag misschien maar is Halal vlees ook niet biologisch?
     
  8. janna76

    janna76 Fanatiek lid

    8 nov 2008
    1.412
    0
    0
    huis mamma en boerin
    drenthe
    Dat wou ik nou ook net zeggen! Dan weet je zeker dat het beestje lekker heeft geleefd en smaakt het jou ook beter dan.
     
  9. ladouce

    ladouce Fanatiek lid

    6 aug 2008
    2.698
    0
    0
    Wat vlees betreft zou je naar een scharrelslager kunnen gaan, als er tenminste eentje in de buurt zit.
    Deze slagers weten precies waar hun vlees vandaan komt.

    Groente en fruit haal ik vaak bij een landwinkel. Ik ga er dan vanuit dat het allemaal biologisch is.

    Alles waar bij de supermarkt biologisch op staat vertrouw ik niet echt. Volgens mij is het namelijk geen beschermde titel dus kan iedereen het erop plakken.

    Ik heb trouwens ook onlangs begrepen dat scharreleieren ook weer niet kunnen maar dat je nu voor vrije uitloop eieren moet gaan. Soms zie je door de biologische bomen ook het bos niet meer.
     
  10. Vagans

    Vagans Niet meer actief

    scharrel kippen zitten in een donkere schuur met afgeslepen snaveltjes, het enige verschil eigenlijk met de legbatterij is dat ze niet in apparte hokjes zitten maar met zn alle hutje mutje in 1 grote schuur!

    vrije uitloop kippen kunnen wel leker buiten lopen!
     
  11. draak86

    draak86 VIP lid

    7 mrt 2008
    5.427
    0
    0
    Thuisblijf mama
    Noord-holland
     
  12. tulip

    tulip Niet meer actief

    ik heb die twijfel ook wel hoor, we eten nooit bio, maar even om antwoord te geven. Als ik daar voor de volle 100% voor zou willen gaan, zou ik idd in de buurt wat zoeken. Bij iemand die precies kan vertellen waar het vandaan komt.
     
  13. Gemma79

    Gemma79 Fanatiek lid

    19 feb 2011
    1.105
    2
    0
    NULL
    NULL
    Dat is dus precies de reden waarom wij een enorme groententuin hebben en ik vrijwel alles zelf verbouw.
    Niks geen bestrijdingsmiddelen o.i.d.
    Vlees halen we even verderop bij een man/slager die zelf zijn eigen dieren slacht.
    Ook daarvan weten we 100% zeker dat ze niet onder de hormonen zitten en een goed leven hebben gehad.
    Kijk, ik heb ook kippen ( voor de eitjes ) 4 stuks, die leven op 800m2.
    Zelf hen de nek omdraaien kan ik gewoon niet, maar ze hebben wel een echt, fijn kippenleven.
    "Biologisch" uit de supermarkt koop ik nooit.
    Wel bij de natuurwinkel hier en bij een enkel klein bedrijf je in de omgeving.
    Ik wil weten wat ik eet!
     
  14. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Ik heb zelf ook een klein moestuintje en verbouw daar wat groenten op. Als ik biologisch vlees wil ga ik naar mijn zwager, die heeft een aantal Hereforeders lopen en dus altijd vers geslacht vlees in de vriezer waarvan ik weet wat er mee gebeurd is. Ik heb zelf ook wel eens kippen gehad en die slachten mijn schoonouders dan,. lekkerder dan dat krijg je het vlees niet! Maar dan krijg ik vaak van mensen die biologisch eten, begaan zijn met dierenwelzijn etc, dat dat zielig is :(

    Biologisch is geen keurmerk voor dierenwelzijn, het gaat dan om een manier van verbouwen van groenten (geen bestrijdingsmiddelen) en voor vlees geen (of minimaal) toevoegingen en antiobiotica. Maar het is geen besechermde term dus iedereen kan er zijn eigen interpretatie aan geven. Zoals al eerder werd gezegd, als je echt wilt weten wat er met je eten is gebeurd kun je het het beste zelf verbouwen en slachten.
     
  15. Isademi

    Isademi VIP lid

    3 jun 2008
    11.327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    ja ben het helemaal met je eens, dit bio gedoe is zo'n hype weer daarom word er weer misbruik van gemaakt door de verkeerde mensen, mensen denken dat bio meteen ook beter en diervriendelijk betekend mar is juist niet (als ik de boeren hier om mij heen spreek in elk geval die vonden dat het vroeger beter ging maarja ze hebben geen keuze want mensen willen het zogenaamde "bio-vlees"
     
  16. mupet

    mupet Fanatiek lid

    12 jan 2011
    2.182
    0
    0
    NULL
    NULL
    wat ik ook gek vind,

    ik was pas bij de AH en toen kocht ik bio gehakt, wat dus wel duidelijk duurder was dan het gewone rundergehakt

    en daar stond ook zo'n tekentje op over hoe goed het dus voor het dier was geweest, of ik weet niet precies wat voor tekentje het was

    maar je kon zegmaar 3 sterretjes hebben, en dit bio pakje gehakt had dus 1 sterretje

    toen pakte ik het gewone rundergehakt, en die had dat zelfde dingetje er op zitten met Ook maar 1 sterretje :S

    Ik vond dit zo raar (ik weet dus ff niet meer waarvoor dat nou was die sterretjes) maar ik had gwoon wel gedacht dat het bio gehakt toch wel een sterretje meer zou (moeten?) hebben dan het gewone gehakt!?
     
  17. adi

    adi Niet meer actief

    Ik zie het misschien (te) vrij simpel:

    Als je producten wilt eten die niet behandeld zijn met allerlei hulpmiddelen, vlees van dieren die een 'normaal' leven hebben geleid enz. MOET je wegblijven uit een supermarkt.
    Alleen het rondlopen in een supermarkt geeft heel duidelijk aan waar het daar om gaat: massaindustrie. Dus, massa-productie van vlees, groente, lopende banden en veel geld aan allerlei keurmerken. Niks natuurlijks aan.
    - 'echt' biologisch koop je bij boeren die niet produceren voor de massa industrie.

    Dus een landwinkel (stond op de vorge pagina) is niet automatisch biologisch. Een boer kan best grote kassen hebben en leveren voor de supermarkten en restaurants, en daarnaast een winkeltje in de schuur hebben voor kleine verkoop. Dat gebeurt overal. Dat zegt niks over de kwaliteit van zijn producten.

    Halalvlees zegt volgens mij alleen iets over het manier van slachten. maar dat weet ik niet zeker.
     
  18. Isademi

    Isademi VIP lid

    3 jun 2008
    11.327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    ja ik dacht dat halal ook alleen een manier van slachten en bereiden enzo was, ik heb dat trouwens eens gezien en vond ik niet erg diervriendelijk wat dat betreft maar goed ik denk dat geen enkele manier 100% diervriendelijk is aangezien we ze toch opeten, de enige diervriendelijke manier is geen vlees eten ;) dus dat is een keuze die je zelf kan maken, ik eet wel vlees (niet perse elke dag) omdat ik het gezond vind en bij mijn voeding vind horen (qua stoffen) dus ik kies mezelf boven het dier uiteindelijk... en ja ze moeten toch ervoor doodgemaakt worden wil het op mijn bord komen...
     
  19. jacqje

    jacqje Lid

    8 jul 2006
    84
    0
    6
    Ik ben blij met jullie reacties en tips. Ik ga mij er in verdiepen of ik vlees kan kopen bij iemand die zelf slacht(en de dieren ook zlef heeft lopen). Ik kom regelmatig bij een zorgboerderij waar ze ook Biologische producten verkopen. Veel komt van het bedrijf "Proef" Ik krijg ook elke week de vitatas(groente en fruit)Mijn gevoel zegt dat die producten zuiverder zijn. Maar of mijn gevoel juist is?
     
  20. adi

    adi Niet meer actief

    Mijn insteek over vleeseten en dieren afmaken is ook niet datgene wat vegetariërs willen horen hoor.

    naar mijnmening is de mens van nature een vleeseter (holbewoners deden dat ook). Het ligt in onze aard, en daar is niks onnatuurlijks aan, volkomen biologisch vind ik ;).
    Ook de manier van slachten. De natuur werkt nou eenmaal op de macht der sterksten, zo zit het met de dieren onderling ook. Een leeuw verdooft zijn slachtoffer ook niet eerst voordat ie hem afmaakt.

    Waar ik moeite mee heb is dat de mens de dieren als voorwerp/ eigendom is gaan zien. Ze worden in de meest gruwelijke omstandigheden in leven gehouden om alleen maar als voer te dienen. dat vind ik erg.
    Als een kip dat 12 weken op een boerderij rondscharrelt uiteindelijk in de soep eindigt vind ik niet erg. maar een kip on een ijzeren hok dat nooit zonlicht heeft gezien is niet natuurlijk :(
     

Deel Deze Pagina