op zich wel mee eens maar eerlijk is eerlijk ben er verder niet zo mee bezig, wij woonden hier natuurlijk tussen de varkensboeren in dus wat dat betreft heb ik daar wel veel gezien maar ik ben niet erg ermee bezig (zou wel wat meer kunnen) Ik ben het wel je eens wat betreft dat ik het bij een eetpatroon vind horen, er zitten goede stoffen in die je nodig hebt en met vervangers kan je aardig in de buurt komen maar niet helemaal dat is waarom zoveel vegetariërs vitaminetekorten hebben...
persoonlijk laat mijn portemonnee het ook niet toe..maar buiten dat vertrouw ik al die stickers sowieso niet, ik woon in een grote stad...dus winkels in de omgeving zijn heir nie, en als ze er zijn betaal ik het 3 dubbele...en dat vind ik zonde... ik wil er liever zo min mogelijk vanaf weten, hoe ze hebben geleefd...ik moet namelijk ook leven...en 500 gram gehakt van 5 euro gaat mij te ver... ik haal wel eens groente of fruit...omdat je tegenwoordig ook niet weet in hoeverre alles flink bespoten wordt...wie verteld nou echt de waarheid....
halal-vlees zou eigenlijk wel biologisch moeten zijn, maar dat is het helaas niet. Er zijn hier nu ook groepen mee bezig want het is de vraag in hoevere je halal-vlees hier 'halal' kunt noemen omdat het niet enkel om de slachting gaat maar ook om de manier waarop zo'n dier behandeld is, hoe het onderdak is geweest etc (al met al, hoe het gehele welzijn is geweest van zo'n dier) en dat laat hier nu eenmaal de wensen over met de bio-industrie. We proberen persoonlijk ons vlees zoveel mogelijk via een goede boer te krijgen, maar dat is niet altijd makkelijk. En nu dat iedereen zo in de feeststemming is dat het ritueel slachten verboden gaat worden, dan denk ik maar even aan die miljoenen dieren die gewoon een zwaar rotleven hebben gehad in een kooitje of op elkaar gedrukt maar blijkbaar het 'geluk' hebben even in een stroombad te mogen liggen of een pin in de kop geschoten te worden, dat maakt het dan allemaal weer goed voor zo'n dier?
Ik ben er zelf ook niet overtuigd van dat biologisch anders is. Mijn vader is tuinder, en in nederland is de wetgeving voor het verbouwen van groente en fruit erg streng. Alles wat ook maar een beetje chemisch is, is verboden. Nederlandse groenten en fruit zijn gewoon schoon, dus dat 'biologisch' op fruit heeft voor mij geen waarde. verder vind ik dan; als je dier- en natuurvriendelijk wilt consumeren, dan moet je je er echt in verdiepen en consequent zijn. Dat zou ik dan weer niet doen. Als ik een leren riem koop, dan ga ik ook niet aan de winkelier vragen of de koe wel biologisch heeft kunnen scharrelen, en een beetje een fijn leven heeft gehad. En als ik een kussen koop, ga ik ook niet uitzoeken waar de veren vandaan komen. Dus doe ik dat ook niet met wat ik eet...
Wij eten biologisch vlees. Dat koop ik bij de biologische slager of bij een biologische boer. Er zit zoveel troep in "normaal" vlees, dat wil ik echt niet. Ook in biologisch vlees kan AB zitten, maar er wordt niet preventief AB gegeven aan biologische dieren. Dat vind ik een flink verschil. Ik werk op een biologisch-dynamische boerderij. Biologische groenten worden heel anders geteeld dan niet-biologiosche groentes. Andere mest wordt ervoor gebruikt en als er gespoten moet worden, dan worden er mens en milieu vriendelijke producten gebruikt. Het liefste zou ik helemaal biologisch willen eten, maar daar hebben we het geld niet voor. Dus nu eten we alleen biologisch vlees of vleesvervangers.
Mijn ouders hebben een moestuin gehad, en wat ik daar geleerd heb is dat groente en fruit van nature niet 'perfect' uitziet. Wij hadden nooit perfect rood/gele/groene paprika's die allemaal even groot zijn. . Daarvoor moeten ze haast in een kas groeien en ergens mee behandeld worden Hetzelfde met vlees: vlees in de supermarkten wordt behandeld met een poeder om mooi rood uit te (blijven) zien. Gehakt is echt niet zo perfect rood 2 uur na het malen. Met die poeder wel. En dat is ook de schuld van de 'perfecte' maatschappij waar we tegenwoordig in leven. Op TV word je bekogeld met de boodschappen van topkoks dat 'het oog ook wat wilt'. Dus dat je eten ook mooi moet zijn, felle kleuren moet hebben enz.
@paarse80 De producten die bij jou(werk) geteeld worden zijn dus echt Biologisch. Naar welke winkels gaan die producten? Worden ze onder een bepaald merk verkocht, Demeter bijv. Ik weet niet of je merken/winkels mag noemen waar die producten verkocht worden. Zou je ze mij anders willen PBen?
Ik koop mijn groente en fruit zoveel mogelijk bij de plaatselijke groenteman en vrouw. Deze verbouwen al hun groente en fruit zelf, gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen. En idd daar geen perfecte paprika's,komkomers,tomaten etc. Maar wel 20 keer lekkerder.
De producten gaan niet naar winkels. De producten worden bij de boerderij zelf verkocht of bedrijven/restaurants bestellen het. De boerderij is een zorgboerderij waar zo'n 20 jongeren wonen en werken met een verstandelijke beperking en of psychische stoornis. Als je meer wilt weten, zal ik je PB-en.
@jacqje, veel zorgboerderijen of werkprojecten van de gemeente (hangend onder de sociale werkplaats, of reintergatie trajecten) hebben een soort van boerderij concept. meestal alleen voor groenten, bijna nooit voor vlees. Maar ik ken in een aantal steden deze opzet waarbij je dan zelf naar die tuin kunt gaan, en het winkeltje wordt dan bemand door clienten, en dan kun je groenten en fruit kopen die in het seizxoen zijn. Het betekent niet per se dat het biologisch is, want ze kunnen best kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken, maar je kunt dan in ieder geval navragen hoe je groenten verbouwd zijn. Het makkelijkst en het goedkoopst: zelf een moestuintje beginnen. heb ik ook, het eten smaakt zoveel beter!
haha, das wel weer een voordeel van frankrijk, in die stalletjes vind je heerlijke groenten en fruit.
Ik eet al 13 jaar geen vlees of vis en tegenwoordig steeds vaker biologisch. Ik merk wel verschil, hoor! Het fruit en de groenten moet ik snel verwerken, want het is sneller rot. Ik vind dat wel een fijn idee eigenlijk, want een rijpe pruim hoort ook snel te rotten. Ik vind het vreemd als groente ineens nog 10 dagen houdbaar is. Als zelfs de schimmels en beestjes het niet lusten...wat zit er dan op?! Grappig dat er nog steeds hardnekkige geruchten over vega's zijn. Ik ben tijdens de zw vaak geprikt en had de ijzerwaardes van iemand die dagelijks een steak eet en heb nooit vitamine tekort. Mijn dochter eet ook geen vlees en zij is echt Hollands glorie. Super gezond Inmiddels gebruik ik ook steeds minder melkproducten (wel voor Fay) en ik voel me prima.
Idd jammer die vooroordelen over vitaminetekorten bij vega's. Ik had alleen vitaminetekort toen ik geen koemelk meer gebruikte tijdens het dieet dat ik volgde voor Jason toen ik bv gaf. Nooit gehad in al die jaren dat ik geen vlees at.
Dat vind ik een beetje een stomme reactie, sorry maar als je vlees eet waar antibiotica in zit, dan gaat je lichaam steeds minder op de antibiotica reageren. Mocht je het ooit nodig hebben, werkt het gewoon niet meer . Bij een leren riem heb je dit niet, toch..
Ik werk zelf bij een biologisch-dynamisch tuinbouw bedrijf waar we paprika, komkommer en tomaat telen. Totaal niet vergelijkbaar me een gangbaar bedrijf. Naast het feit dat er haast geen biologisch toegestane bestrijdingsmiddelen zijn is een ander groot verschil dat alles gewoon in de volle grond staat in plaats van speciale matten in andere bedrijven. Er zijn een aantal middelen die gespoten mogen worden, maar over het algemeen raak je daarmee vaak eerder de goede insecten als de slechte, dus word er heel veel geld gestoken in allerlij goede beestjes waarvan het lieveheersbeestje de bekendste is. Het vervelende voor ons is dat als er luis uitbreekt je altijd eerst achter de feiten aanloopt en alle planten en vruchten eerst een paar weken vol kunnen zitten met luis en daarna heb je nog een maand lang vieze zwarte plakzooi van luizenuitwerpselen/dode luizen/vuil wat eraan is blijven plakken. Dus moet alles gewassen worden en soms in het ergste geval is er een periode lang niets te oogsten door de schade. Dat is waarom Biologisch zo duur is. Wat ik zelf krom vind is dat in bepaalde landen bepaalde dingen die hier verboden zijn daar wel mogen, dus in sommige landen zijn er minder strenge biologische eisen als hier. Hierdoor gaat 99% van wat wij oogsten naar duitsland, gewoon omdat de nederlandse winkels liever goedkopere biologische produkten uit het buitenland halen.
Mijn goede vriendin is dietist en behandeld dus voornamelijk mensen die vegetarisch zijn, juist omdat ze niet goed weten wat ze dan allemaal wel mogen en moeten hebben veganisten had ze juist minder problemen mee omdat die zichzelf er zo in verdiept hebben en vaak ook supplementen e.d. erbij nemen. Ook heel veel kinderen met vitaminetekorten omdat ze vega worden opgevoed maar ze hebben dan wel extra andere stoffen nodig die ze niet kregen.. Dus ja het vooroordeel is aanwezig omdat het vaak het geval is (tenminste volgens de proffesionals dan) niet mijn persoonlijke mening, ik vind vlees niet echt heel lekker maar eet het wel, alleen niet heel veel..
Echt waar? Ik kan het me nml bijna niet voorstellen. De vega's die ik ken zijn juist heel bewust met voeding bezig (anders hadden ze die keuze nooit gemaakt, als je er niet over nadenkt doe je volgens mij wat gewoon gewend bent, nml.). Het is ook niet echt hogere wiskunde, ofzo. Er zitten veel toevoegingen in de standaard vleesvervangers en in een westers dieet zit zoveel variatie en eiwit dat vlees niet nodig is. Even los van het feit dat niemand ineens alleen maar aardappels en groente eet en het vlees gewoon weglaat, is het dus moeilijk om de essentiële bouwstoffen te missen, ook als je geen vleesvervangers gebruikt. Landen als China en India kennen een lange vega traditie en daar wordt niemand slechter van, hoor.
Nog zo'n vooroordeel over vegetariers. "We" zijn echt niet allemaal tegen het eten van vlees hoor. Je laatste alinea ben ik het helemaal mee eens, alleen ik maar de keuze om geen vlees meer te eten om die mening, jij maakt waarschijnlijk een andere keuze. De vergelijking met een leeuw en verdoven is overigens verre van terecht. Wij zijn nou eenmaal uitgerust met een hoge inteligentie en daarbij empathie. Hier zijn mensen o zo trots op, en dan opeens moeten wij ons weer gedragen als holbewoners als t om slachten gaat? Tevens, in de natuur wordt er gejaagd op wild, dit is niet te vergelijken met het 'uit een hok trekken' wat mensen doen. Sorry, kon het niet laten om even te reageren