Overigens wel jammer dat ik dit jaar niet kan meedoen. Ik vind het altijd zo gezellig om s'nachts met z'n allen op te staan voor een heerlijke warme soep en lekkere borekler van mijn moeder. Dat reine gevoel die je de hele dag hebt omdat je je onthoudt van alle slechte gewoontes. En s'avonds weer gezellig aan tafel met z'n allen. Ik wou zo graag dat ik dit jaar ook kon mee doen
Insha'Allaah zal Allah het je gemakkelijk maken en wie weet kan je alsnog mee doen meid Ze zeggen inderdaad dat je baby zich goed voelt als de moeder zich goed voelt, voor mij des te meer reden om mee te doen zolang dat goed gaat. In de Ramadan voel ik me altijd 10x beter, rustiger, geduldiger, zelfverzekerder, sterker.. Maar er is al zoveel off-topic gezegd, dus laten we de discussie maar laten voor wat het is.. Heb jij lekkere recepten?
Maar Alev, waarom zou Allah ons iets opdragen wat sowieso al ongezond zou zijn? Zolang jij gewoon een gezonde maaltijd eet na zonsopgang is er niks aan de hand, en je dan niet volvreten vol met vette dingen zoals helaas veel gebeurd. Mag ik vragen hoe je man bij die uitspraak komt? dat is namelijk nogal een heftige uitspraak. En een vastende zwangere vrouw hoeft zich ook niet slecht te voelen, wanneer dat wel zo is moet ze dus gewoon gaan eten. En je moet ook weten dat niet alles in de Koran staat he, we volgen ook de betrouwbare overleveringen (hadiths).
oh hou er al over op haha.. pardon. Anyway, ik ga ook even kijken voor wat recepten maar zie al veel lekkers voorbij komen.
Je haalt de woorden uit mijn mond, maar wou voor het gemak maar niet de discussie weer aan gaan. Maar je hebt absoluut gelijk, daar valt niet over te discussiëren (als je het bewijs erbij haalt tenminste, en dus niet gaat kijken naar 'die zegt dit en die zegt dat') Anyway: Zoek je lekkere recepten op! haha.. En we moeten inderdaad dit jaar wel een beetje naar de gezonde recepten kijken.. Vorige Ramadan heb ik best ongezond gegeten, omdat bij mn schoonouders vaak loepia's, msemmen etc. op tafel staan de hele maand. Maar dit jaar wil ik er echt op letten dat ik gewoon de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit binnen krijg (goh wat zeg ik dat netjes.. )
wat ook gezond is en dat hebben wij vorig jaar ook elke dag gemaakt is een milkshake.. allemaal soorten vers fruit bijvoorbeeld banaan, appel, aardbeien en nog meer wat jij lekker vind in de blender, vanille ijs en melk erbij, lekker laten mixen en klaar. je kan het ook met dadels en amandelen maken, is ook lekker maar zou het wel even zeven.. anders heb je van die harde stukjes amandel in je shake.. - oja en voor ik het vergeet.. het is het lekkerst als je het fruit even van te voren in de vriezer legt, als je het dan in de blender doet is het heel koud en heb je echt een ijskoude shake, vooral lekker op de warme dagen!
ben trouwens ook benieuwd naar Indonesische recepten! heb volgens mij nog nooit Indonesisch gegeten..
Nou ok een lekker gezond recept van mij dan>>> karniyarik (gestoofde aubergines op z'n Turks). Ik heb dit recept gevonden op Internet maar zo maken wij het thuis ook en het is super super lekker. Ook eenvoudig te bereiden Was de aubergines en snijd het steeltje eraf. Schil met een dunschiller in de lengte repen van de paarse schil af, zodat er om en om paarse en witte strepen van ca. 1 cm ontstaan. Verhit de olie in een braadpan en bak de aubergines op hoog vuur rondom bruin. Laat ze even afkoelen op keukenpapier. Verwarm de boter in een koekenpan, bak het gehakt hierin al omscheppend op hoog vuur lichtbruin. Schep de ui en de fijngesneden tomaten erbij, roer alles goed door elkaar. Laat nog even doorbakken. Breng het gehaktmengsel op smaak met de peterselie, zout en (versgemalen) peper. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Leg ze met het snijvlak naar boven in een braadpan. Verdeel het gehaktmengsel over de aubergines. Snijd de rest van de tomaten in 8 mooie plakken. Garneer elke aubergine met een plak tomaat. Doe leg de aubergines op een ovenschaal en doe er 150 ml water bij en laat ze ongeveer 20 minuten op 200 graden in de oven. Lekker met rijst en een salade van komkommer en feta met een yoghurtdressing.
@ Mina: Ja mijn schoonmoeder maakte ook elke dag milkshake, dat wil ik absoluut ook gaan doen. Welke ik altijd wel lekker (en simpel) vind, is gewoon melk met 2 bananen en een halve rijpe advocado. Beetje suiker naar smaak erbij en dan in de blender shaken Heerlijk! (en gezond!) Ik heb wel een recept van indonesische pastei'tjes.. (en heb nog heeeel veel andere indische recepten maar dat is niet echt wat je in de Ramadan zal maken denk ik.. Rijst met kip etc, of wel?) @ Alev: Klinkt lekker, ben gek op aubergines..
Indische Pasteitjes Benodigdheden (voor ca. 40 kleine stuks, of 20 grote) * 250 gr. rundergehakt * 2 teentjes knoflook * 1 eiwit * 100 gr. worteltjes * 1 el. bloem * 100 gr. erwten * 1 tl. zout * 2 cupjes volle koffiemelk (ja echt, gewoon doen) * ½ tl. witte peper * 1 el. fijngehakte selderij * ½ tl. komijnpoeder * ½ tl. korianderpoeder * 1 ei * 1 el. ketjap * olie * 75 gr. vermicelli (net zoals je in vis bstilla doet) * 1 ui * 20 vellen bladerdeeg (zonder roomboter) Bereiding Doe het gehakt in een kom. Klop het eiwit los en voeg dit aan het gehakt toe. Meng door het bloem zout, peper, djinten, ketoembar en bestrooi hier het gehakt mee. Kneed alles tot een homogene massa. Doe de so-oen in en andere kom en giet hierover 3 dl kokend water. Laat het 1 ½ minuut wellen, tot de sliertjes transparant zijn. Giet ze af door een zeef. Snij de ui en knoflook en worteltjes heel fijn. Bak in wat olie de ui en knoflook goudgeel. (Niet bruin laten worden) Voeg het gehakt toe en bak dit mee, tot het vlees lichter kleurt. Voeg de koffiemelk en selderij toe en schep de so-oen erdoor. Doe op het laatst de worteltjes en erwtjes erbij. Neem de pan van het vuur en laat alles afkoelen, vervolgens kun je er pastei'tjes van maken. Bestrijk de pasteitjes met ei en bak ze in de oven op 200 ˚C in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Wat een interessant topic (stiekum een beetje verbaasd dat het nog niet is gesloten, maar leuk dat dit wel mag)! Het riep bij mij meteen een hoop vragen op (idd door onwetendheid), maar doordat PamPapilio ze zo ongeveer allemaal gesteld heeft inmiddels ook de antwoorden, thanks! Ik vind het knap dat sommigen het gaan proberen en respecteer ook dat anderen er voor kiezen (al dan niet om medische redenen gedwongen) het niet te doen. Het lijkt me een hele lastige keuze die schuldgevoelens en onbegrip met zich mee kan brengen, succes allemaal!
Nou ik heb de yufkavellen en de peynir in huis hoor! Ik ben er klaar voor Haha.. Heb er zo'n zin in, jammieeee... @ Eylem: Hoe lang kun je de börek bewaren? En in het pak dat ik heb gekocht zitten 3 yufkavellen, volgens mij zijn ze heel groot. Hoe moet ik dat doen?? Hihi sorry voor al die vragen..
Een ding snap ik niet, je opent het onderwerp maar je wil het er nu niet meer over hebben? Ik zie dat verschillende mensen toch nog reageren op deze topic, en dat er niet eens terug gereageerd word, en dat er nu alleen nog maar recepten uitgedeeld worden. Als er nu alleen nog maar in de gewesnte vorm gereageerd mag worden, en als er anders geen reactie meer komt kan dit topic net zo goed gesloten worden, want recepten uitwisselen is behoorlijk offtopic. Misschien is het handig om daar een appart onderwerp voor te openen waar jullie dit soort recepten kunnnen openen. Zodat deze topic weer word gebruikt waarvoor deze bedoeld is.
In principe is het het lekkerst om de borek vers te eten, maar je kunt hem wel 1 of 2 dagen bewaren - wel weer even 10 minuutjes in de oven opwarmen voor je hem weer eet. Het klopt dat die vellen heel groot zijn. Ik weet niet hoe groot jouw ovenschaal is, maar ik heb zo'n rechthoekige. Wat ik doe: ik maak het pak open, haal de vellen er uit, vouw zeg maar 1 kant open (voorzichtig!), scheur die kant eraf, dan heb je dus 3 kleinere vellen. Die gebruik ik, dan de volgende zijkant, etc etc. Niet helemaal zoals het hoort maar wel het meest praktische, zeker omdat die vellen nogal snel scheuren. Ik heb meestal een half pak nodig en gebruik de andere helft van het pak dan een week later (goed afgesloten in de koelkast bewaren). @Maybe: ik begrijp je reactie niet. Volgens mij heeft iedereen in dit topic zijn mening gegeven en is er op alle vragen antwoord gegeven. Lijkt me logisch dat de meiden nu geen zin hebben om nog 10 keer op alle dezelfde reacties in te gaan. Als je het topic doorleest kom je al een heel eind. En volgens mij heb jij er geen last van dat wij recepten uitwisselen hier
Ik heb het topic doorgelezen Eylem, Ik vind het een zeer boeiend onderwerp. Ik ben ook zeer benieuwd hoe andere er over denken. En het interesseerd mij echt helemaal niets wat voor recepten jullie uitwisselen. Dus daarom mijn vraag om het on topic te houden. En een ander onderwerp voor recepten te openen. Want zoals je ziet zijn er nog genoeg mensen die hier op dit onderwerp nog wel hun mening willen geven (dus niet iedereen heeft zijn mening hierover gegeven), ze worden alleen compleet genegeerd, omdat degene die de topic opent vind dat er nu wel weer genoeg over gepraat is. En als "de meiden" geen zin meer hebben om op het topic in te gaan dan hoeven ze dat toch niet te doen? Ik zeg ook nIet dat ze moeten blijven reageren. Ik vraag alleen om het on-topic te houden, en dus voor receptjes e.d. een andere topic te openen, zodat "de meiden" die hier nog wel over doorwillen praten daar ook de ruimte voor hebben en dat deze ook serieus genomen te worden ipv die te negeren.
De discussie ontstond of het wel of niet verstandig/gezond/verantwoord is om te gaan vasten als je zwanger bent, dit was niet waarvoor ik dit topic heb geopend. Des ondanks hebben we het daar toch uitgebreid over gehad, maar wou nu weer terug naar waarvoor ik het topic heb geopend; namelijk om te kletsen en ervaringen/tips uit te delen met andere zwangeren die mee willen gaan doen aan de Ramadan.. En recepten horen daar bij, zie daar niet de misdaad van in..
mensne moet niet zomaar klakkeloos hun mening geven zonder het topic eerst door te lezen...dan kom je al een heel eind...daarna kun e toch eventueel nog wat vragen,... anders open je een eigen topic : zwnagerschap en vasten belachelijk of niet?