Ik vind het altijd bizar om te lezen hoeveel waarde er aan borstvoeding wordt toegekend. Is een kind nooit ziek? Dat komt door mijn borstvoeding! Ja doei! Dat valt helemaal niet te zeggen. Mijn kinderen zijn ook bijna nooit ziek. Mijn oudste heeft in 1,5 jaar tijd enkel 1 keer de waterpokken gekregen. En van de waterpokken was hij niet eens ziek, hij had hooguit 4 dagen wat jeuk. WAUW! Zal dat door de flesvoeding komen denk je? Want ik zie toch echt een oorzakelijk verband (not). Zou jij toch moeten weten hoe dat werkt. Sorry voor mijn onderbreking. Maar ik lees dit vaker en vind het best ergerlijk. Kan iemand mij de precieze cijfers geven van hoe vaak een borstgevoede kind minder ziek is dan een flesgevoede kind? Van een betrouwbare bron.
Juul heeft 7 weken bv gehad en daarna volledig kv en bijgevoed vanaf 3,5 maand. Ze is nu bijna 3 en heeft 1x een goede griep gehad. Dus eigenlijk nooit ziek... Maar ja, dat komt dan ook door de 7 weken bv. (sorry....even wat sarcasme kwijt)
Tja, het schijnt zo te zijn ja. En dan is het dus jullie-kv-mama's-eigen schuld dat ze ziek zijn! Ons meisje heeft periodes continu een snotneus gehad, en ze krijgt nog bv. (Dus ik denk dat het daardoor komt, haha .)
probleem is dat mijn dochter dan wakker wordt en die gaat echt niet meer slapen... maar misschien moet ik haar eens een paar nachten uit logeren sturen..
@ tupp: herkenbaar verhaal trouwens. Mijn zoontje sliep ook slecht en kon ook nogal spoken 's nachts. Totdat ik er ook klaar mee was (toen was hij 7 maanden), vooral omdat hij een periode daarvoor 3 weken had doorgeslapen (opeens was het weer over). Ik dacht, laat ik eens kijken wat er gebeurt als ik hem even troost en in bed laat. Het was 5 minuten huilen, en toen sliep hij weer. En nog sterker: sindsdien slaapt hij door en wordt hij hooguit 1 keer half wakker 's nachts (om met een aai of een speen weer verder te slapen) Nou ja, dat resultaat was wel veel meer dan ik had durven hopen hoor.
@Klingel: Ik ben absoluut niet beledigd. Alleen opgelucht dat ik EINDELIJK weer een nacht kan slapen. Ik ben wel doodmoe trouwens, sinds ik weer doorslaap, haha. Vandaag was ik wel weer even heel blij dat ik nog bv geef. Ons mannetje viel om terwijl hij langs de tafel stapte. Ik kon er net met een hand bij om te voorkomen dat hij met zijn hoofd op de tegels knalde, maar in plaats daarvan beet hij met zijn fonkelnieuwe en vlijmscherpe tandjes op zijn tong. Arm mannetje! Mondje vol met bloed en BRULLEN natuurlijk! Ik wilde eerst zijn mond spoelen met water, maar dat werd niks. Dus toch maar teruggegrepen op de beste troost die ik hem kan bieden. Dan ben ik toch wel heel blij dat ik alleen maar een trui omhoog hoef te doen en niet met een fles en melkpoeder in de weer hoef!
Je hebt gelijk dat dat verband niet te leggen is uit een mogelijk toevallig gezond kind. Ik was zelf een nooit-ziek, flesgevoed kind Ik reageer ook maar uit een overtuiging (en een hoop ergernis vanaf de andere kant ). Omgekeerd hoor ik namelijk de hele tijd: slaapt ze niet door? Komt door de bv! Je bent zo mager, komt doordat je bv geeft (niet doordat je een promotietraject moest afronden, of mager aangelegd bent ). Heeft ze moeite om 's avonds zonder jou in slaap te vallen? Geef haar dan ook geen borst! Maar goed, er is natuurlijk wel onderzoek gedaan naar immuunsystemen van zuigelingen en borstvoeding. Breastfeeding protects against illness and infecti... [Breastfeed Rev. 2001] - PubMed result Breastfeeding, the Immune Response, and Long-term Health -- Jackson and Nazar 106 (4): 203 -- Journal of the American Osteopathic Association The impact of breastmilk on infant and child healt... [Breastfeed Rev. 2002] - PubMed result Ik weet niet wat jouw criteria voor 'betrouwbaar' zijn. Uiteraard zijn er ook weer studies die beweringen in eerdere studies relativeren, anders meten, statistieken anders bekijken, andere factoren tegen elkaar afwegen. Zie bijv. Breast feeding and future health. [Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2006] - PubMed result
dat meer ziek zijn, wat een onzin, ik geloof er iig helemaal niks van. Ik ken genoeg kindjes die bv krijgen die vaak ziek zijn en kindjes die flesvoeding krijgen en nooit ziek zijn. Dat is gewoon aanleg. Maar ja, hoevaak ik al niet te horen heb gekregen dat de oorontstekingen van onze dochter mijn schuld zijn........zucht, zucht, zucht!!!!! Ik ben iig blij dat ik een stuk intelligenter ben dan die mensen.
Het is ook niet zo dat ELK kindje dat borstvoeding krijgt minder vaak ziek is dan ALLE kinderen die kunstvoeding krijgen. De kans dat je met een ziek kind te maken krijgt, schijnt met borstvoeding wat kleiner te zijn. Dat betekent dat er nog steeds bv-baby's zijn die vaak ziek zijn of kv-baby's die zelden ziek zijn. Alleen zouden er, volgens de onderzoeken, bij de groep kinderen die vaker ziek zijn zouden dus (relatief) meer kv-kinderen zitten en bij de groep die zelden ziek zijn relatief wat meer bv-kinderen. Maar ja: als je eigen kind kv krijgt en vaak ziek is, weet je dus nooit of hij met bv net zo vaak ziek zou zijn geweest. Een een bv-kindje dat zelden ziek is, zou het misschien op kv net zo goed gedaan hebben. Dat weet je natuurlijk niet. Gezien de onderzoeken die ernaar gedaan zijn, denk ik wel dat borstvoeding een beter ondersteuning biedt aan je kindjes eigen immuunsysteem dan kunstvoeding. Voor sommige kinderen zal dat verschil bijna niks uitmaken, omdat hun immuunsysteem toch al goed zou zijn geweest. Voor andere kinderen zal het wel een groot verschil maken. Ook voor andere aspecten van de gezondheid van kind EN moeder, geloof ik dat borstvoeding goed is. En ik denk ook dat hoe langer je borstvoeding geeft, hoe groter die gezondheidsvoordelen zullen zijn.
@ evenstar: ik kan helaas de artikelen niet openen (behalve de abstracts lezen), op 1 na. Irritant, want ik zit wel op het universiteitsnetwerk en heb in principe gewoon toegang tot veel database met wetenschappelijke artikelen. De enige die ik wel kan lezen, is een overzichtsartikel, terwijl ik juist zocht naar concrete cijfers. Het overzichtsartikel laat trouwens zien dat veel onderzoeksresultaten door andere wetenschappers niet repliceerbaar zijn of dat ze zelfs niet significant zijn (en toch als een effect worden genoemd, prachtig is dat). Dat weet ik ook wel, dat onderzoeken naar de effecten van borstvoeding alle kanten op gaan. Juist daarom vind ik het zo frapant hoe stellig de positieve effecten van borstvoeding worden gepresenteerd op dit forum (of andere fora). Naar mijn inziens veel stelliger en sterker dan daadwerkelijk het geval. Al begrijp ik jouw insteek heel goed hoor. Begrijp me trouwens niet verkeerd: ik onderschrijf dat borstvoeding de beste voeding is voor een kind. En ik geloof ook zeker wel dat het gezondheidsvoordelen heeft. Ps, met betrouwbaar bedoel ik inderdaad dit. En bijv. geen verwijzing naar een website als borstvoeding.com.
Ik was bezig iets vergelijkbaars te posten, maar ben moe en te sjacherijnig om nog volgbaar Nederlands te schrijven . Wat tupp zegt, dus.
*bijna in bed* Sorry, ze kwamen via mijn man. Hij kan er wel bij, geen idee of hij weer via de bieb een link had ofzo. Ik snap soms niks van hoe ontoegankelijk de literatuur is, het is niet dat de auteurs van die artikelen geld voor het aantal gelezen papers krijgen (i.e. degenen die het werk gedaan hebben , en niet de bazen van het blad...). Wat ik moeilijk vind, is om in te schatten wat de rol van voedingsmiddelenindustrie is bij veel onderzoeken (hetzelfde geldt voor farmaceutische industrie). Ik doel dan op mogelijke verbanden tussen financierders (zoals N uctricia of N estle) en wat er wel of niet 'aangetoond' wordt in een onderzoek. Er is groot belang bij onderzoek dat aantoont dat er geen verschil is tussen kv en bv, dat belang bestaat in principe alleen aan de kant van industrie (kv-industrie). Dus hoe zuiver de discussie echt is, en hoe betrouwbaar het onderzoek... maar misschien ben ik met mijn slaperige sjacherijnige hoofd wel een erg zure pessimist aan het worden
Ik snap het wel, en er zal vast wel wat tussen zitten die op die manier worden beinvloed, maar ik vind het wel een makkelijk argument pro borstvoeding. Ik heb dit argument ook vaker voorbij zien komen, maar ik kan er niet zoveel mee. Omdat het meestal suggestief is. Spaties schijnen trouwens niet te helpen voor zoekmachines. En ja, ik snap ook nooit wat van de toegankelijkheid van wetenschappelijke artikelen. Ik kan ze trouwens wel op papier aanvragen, maar dat kost me te veel moeite. Schijnbaar heeft de UvA geen abonnement op de tijdschriften? Wat dan weer raar is, aangezien we gewoon een geneeskunde-opleiding hebben. Misschien dat die weer via een ander kanaal bij de artikelen kunnen komen.
Hahahaha, dat dacht ik al Het nadeel van de betrouwbare bronnen is dat ze specialistisch zijn en lastig te lezen voor een leek. Toch vielen deze artikelen (de abstracts dan toch) me wel mee. En mijn man kan altijd nog wel wat vertalen, hoewel hij altijd meteen roept dat het ook niet zijn vak is.
Het suggestieve zit deels in de verleiding om de redenering om te draaien: dat kv voeding tot meer ziekte zou leiden. Maar dat is niet zo, en is ook niet wat ik zei (misschien wel wat er eerder in het topic gezegd is). Wat mij betreft kan je alleen het volgende zeggen - bv bevat van nature antistoffen van de moeder, en daar kan de baby profijt van hebben (naast de andere eigenschappen van bv, zoals samenstelling en balans koolhydraten/vet/eiwit in vergelijking met melk van andere bronnen).
Jeetje, wat draai jij hier de boel om zeg! In dit topic is alleen gezegd dat kinderen die moedermelk krijgen een kleinere kans hebben om ziek te worden! En nee, ik hoef geen cijfertjes te zien om dat te geloven. Moedermelk is gemaakt voor je kind en dus de beste melk voor je kind. Het bevat antistoffen. Hoe simpel wil je het hebben? En je kan daar verschillende onderzoeken op loslaten, maar hoe wou je het testen? Hoe zit het met de genetische aanleg, gaat het kind naar een kdv, hoe wou je het in godsnaam onderzoeken? Pas als je gaat klonen kan je hier fatsoenlijk onderzoek naar doen. Mijn kind heeft geen eczeem en geen oorklachten net als zijn moeder, maar heeft wel behoorlijke darmproblemen en is heel de winter verkouden geweest. En nu ga ik dus niet zeggen dat het geen biet uitmaakt dat ik borstvoeding geef, nee, sterker nog: ik denk dat zijn problemen veel ernstiger waren geweest als hij geen moedermelk had gehad!
Wat een klerediscussies krijg je toch altijd als je iets positiefs over borstvoeding durft te zeggen :S. Ik durf bijna niets meer te zeggen. Terwijl ik echt geen monster ben dat anderen hun keuzes niet gunt.