Mijn zoon, van bijna 4 eet ´s avonds zo goed als niets. Hij eet alleen droge rijst of droge pasta. Heel af en toe een schijfje komkommer, maar dat was het dan ook wel. Als er bij ons pasta of rijst op het menu staat, dan willen we voor hem wel een bordje droge pasta of rijst apart houden, maar als we andere dingen eten krijgt hij niets anders. Met als gevolg dat hij dus niets eet en ook niets wil proberen/proeven. Dit doet hij al vanaf dat hij 1 1/2 is. Elke keer zeggen we: ´t Is een fase, het is een fase....Maar die fase duurt nu wel erg lang... Wat we ook proberen, niets helpt. Wat we zoal geprobeerd hebben: - Mee laten helpen met koken. Dat vindt hij erg leuk, maar het later opeten , ho maar... - het leuk maken aan tafel. Spelenderwijs laten eten etc. - het negeren. Bordje voor hem neerzetten en na het eten het bordje onaangeroerd weer meenemen. Hij moet wel aan tafel blijven zitten. Daarna wel schaaltje yoghurt geven, want toetje hoort bij de maaltijd. - toetje als beloningssysteem gebruiken. Niet eten=geen toetje. Prima, vindt hij, dan geen toetje. Afgelopen week zelfs gezegd dat als hij 1 worteltje zou proeven, hij een ijsje zou krijgen. Dan maar geen ijsje, want een worteltje eten gaat meneer niet doen. - ander beloningssysteem. Met stickers. Stickerkaart vol, dan klein cadeautje... Hij kreeg een sticker als hij het eten zou proeven. Nou, geen sticker verdiend, dus dat werkte ook niet. Dat was het geloof ik wel.... Het lijkt zo een dwarse peuter/kleuter, maar verder is het helemaal geen moeilijk kind. Nee is nee en daar legt hij zich bij neer. Nauwelijks boze, dwarse buien etc. Wie herkent dit en heeft dé tip??? HELP!!
Poeh, ik zou geloof ik hulp inschakelen van een professional, want je hebt alle huis-tuin-en-keuken tips al wel gehad volgens mij. Even een prof mee laten kijken en denken, die heeft vast nog goeie adviezen.... Kun je hem onderhand trouwens niet uitleggen dat groente gezond is en hij dat moet eten? Dat zou hij toch onderhand moeten snappen?
Ik herken het. Isabella eet al zo vanaf haar geboorte. Niks dus, ha ha Heel soms wil ze nog weleens veel eten. Tijdens een groeispurt misschien? maar meestal net als jou zoon. Geen tip want ik laat het zo het is. Wil ze niet eten dan eet ze niet. Blijkbaar niet nodig. Ik zorg wel dat ze voldoende vezels en vitaminen krijgt. Fruit eet ze wel veel trouwens. Mijn broertje at ook altijd slecht en is nu gewoon groot en gezond.
Krijgt hij ook tussendoortjes? Bijv: koekje, sap, zoetjes. Mijn zoontje had het ook toen hij 2 was en toen stopte ik met tussendoortjes geven, ik bedoel dan hij krijgt alleen 1 cracker of 1 volkoren biscuit en thee of gewoon water (een beetje gemeen :d ) maar dan wilde hij weer eten zeg maar.
Wat eet hij wel? Je wilt volgens mij uitsluiten dat hij een probleem met eten ansich heeft. Maar als hij wel koekjes e.d. eet dan zal dat het niet waarschijnlijk zijn. Het kan soms ook aan 'warm' eten liggen. Maak eens een pannekoek met spinazie en geef die koud. Hoe is zijn gewicht in verhouding tot zijn lengte?
Hij is wel wat licht, maar niet extreem. Hij is 105 cm en 15,7 kg. Op cb vonden ze dat we het goed doen, en dat het eten vanzelf komt. Maar ik vraag me af of dat moment nog wel komt... Eten wat hij niet kent, dat is het probleem denk ik. En dat hij eten niet zo interessant vindt. Hij lust wel snoepjes, maar als hij op een verjaardag mag kiezen tussen snoepje of spelen, zal hij gaan spelen. Ook op de psz, waar ze om half 11 een boterham eten, eet hij niets. Traktaties van andere kinderen (bv cakejes etc) eet hij ook niet. Pannenkoeken moet je er ook inpraten. Eigenlijk heel veel eten moet je er inpraten. Fruit, brood etc. Koekjes en snoepjes krijgt hij wel, maar weinig. 1 snoepje/ 1 koekje per dag. Ik maak me meer zorgen dat hij niets probeert, dan dat hij te weinig eet. Ik zou een gat in de lucht springen als hij elke avond 3 hapjes van het eten zou eten. Dan weet hij tenminste hoe het smaakt....
Ik zou niks anders maken dan dat de rest eet. Dan kan het zelfs een soort machtsmiddel worden. Inderdaad eerst uitlsuiten of het iets is maar als hij verder gezond is en er nooit eerder iets is opgemerkt bij het cb lijkt me dat wel goed zitten. Als hij veel tussendoortjes krijgt kun je dat inderdaad wel minderen. Maar 6 keer iets eten is wel beter.
Is hij misschien te moe om trek te hebben en te eten savonds? Het gebeurt hier wel eens dat ons dochtertje helemaal afgedraaid is, en liever even uitblaast op de bank. Ik kan dan hoog en laag springen, maar iets eten lukt niet meer. Glaasje warme melk, dan heeft ze tenminste een warm buikje en nog iets binnen. Geen trek genoeg misschien? Vanaf een uurtje of 4 krijgt onze uk niks meer, zodat ze om 7 uur lekker trek heeft en in de keuken komt bedelen, of zelfs alvast aan tafel gaat zitten en naar papa roept dat we gaan eten Wat wij in barre periodes probeerden en wat redelijk succesvol was: - Warm eten als lunch geven - Groenten afgekoeld als snack (dan heb je als moeder, die haar kroost goed te eten wilt geven, niet zo'n rotgevoel als je kind met kale pasta op naar bed gaat )
Vervelend zeg, kan me voorstellen dat je er moedeloos van wordt als het al zo lang duurt! Eet hij bij een ander ook niet? Mijn nichtje at thuis bijvoorbeeld nauwelijks groente maar als ze bij ons logeerde at ze het wel zonder morren, vreemde ogen dwingen soms
Ik werd elders op ZP naar deze leuke site gestuurd en vond er ook dit: how to feed a toddler...illustrated with crappy pictures :-D
We maken idd niets anders. Eten wat de pot schaft. Zo niet, dan pech. Ik heb geen zin dat het een ´broodkind´wordt en altijd brood krijgt als hij het eten niet lust. Ik verwacht (weet eigenlijk zeker) niet dat er iets aan de hand is. Bij anderen eet hij ook geen warm eten. Te laat is het ook niet, want we hebben al geprobeerd eerder te eten....
Wil hij wel aan tafel zitten als je zegt dat jullie gaan eten? Misschien is hij voor het volgende nog wel iets te jong, dat moet je zelf inschatten, maar heb eens gehoord dat mensen ook een kind hadden die niet wilde eten. Zij hebben op een gegeven moment gezegd, als jij niet wilt eten dat dekken we de tafel ook niet voor jou en dan hoef je niet aan tafel...Tja voor dat kind was dat ook niet de bedoeling en ging zitten en at! Nogmaals; heb geen idee of je kind hier misschien nog wat te jong voor is, dat zou je zelf moeten bekijken. Verder....je doet je best! Ben je erg aan het pushen dat ie moet eten? Anders gezellig aan tafel zitten en geen aandacht aan het eten geven voor hem en zelf heel gezellig en normaal doen, wie weet dat ie dan iets van jullie bord pakt? Maar dit zul je ook vast wel geprobeerd hebben... Succes er mee!
Jeetje, als je zelfs pannekoeken en snoep erin moet praten zou ik toch een professional erbij zoeken. En de nadruk niet teveel leggen op het niet-eten, omdat ik me kan voorstellen dat het frustrerend wordt! Succes!
Julia doet dit nu een jaar en ik ga morgen voor het eerst naar een orthopedagoog. Idd, helemaal geen strijd aan tafel, ze eet het gewoon niet op. Toen ze 's nachts en 's ochtends wakker begon te worden met duidelijk honger, en zelfs een keer zat te trillen bij het ontbijt, toen was de maat vol en heb ik aan de bel getrokken. Ze groeit wel, is niet groot, maar het is vooral het gedragsmatige, dat ze gewoon niks eet. Punt. Ik zou dat jou ook adviseren als ik het zo hoor. Hier helpt niks tot nu toe, alhoewel ze af en toe wel eet dmv beloningssysteem (een sticker voor een leeg bordje, en dan schep ik 2 eetlepels op ong). Maar goed, via het CB kunnen we gratis bij deze orthopedagoge terecht, dus dat doen we maar. Even wat professionele raad kan veel doen!
Dat wat op die site staat kan best eens werken hoor. Niet helemaal een lekker antwoord wat ik nu ga zeggen, maar in de verst. gehandicaptenzorg ( cliënten functioneren ook op dat niveau ) zie ik dit dagelijks. Eten neerleggen op 't bord ( niet teveel ) en weggaan.. of niet kijken.. en jawel dan wordt er plots gegeten!
sophie wilde eerst ook alleen kale pasta of kale rijst eten, spreken we met haar af. eerst 2 hapjes nasi/ pasta met beetje saus en dan mag ze kale rijst ofzo. dit gaandeweg opgebouwd, en nu gaat het al heel goed. of soms heeft ze een bodempje nasi in dr bordje, dan doe we dat door de helft en spreken we af dat ze dat andere gedeelte moet eten. gaat eigenlijk ook altijd goed.
Onze zoon (2,5 jaar) eet/ at ook slecht warm eten. Tot 1,5 jaar was het echt een vuilnisbak, daarna ging het bergafwaarts. Tis puur gedragsmatig bij hem, want snoep en koek gaan er heel goed in! Ik denk dat je alle gangbare trucs al wel geprobeerd hebt. Ik zou gewoon een professional inschakelen voor tips! Als je je zorgen maakt over zijn gewicht of vitamine inname ( wat ik wel deed) dan zou ik iig een multivitamine geven dagelijks. Ook wil ik nog wel eens knijpfruit of knorr vie geven als hij buiten zn groenten ook geen fruit heeft gegeten. Volle melkprodukten ipv halfvolle etc. Waar mn zoontje nog weleens intrapte: een olvaritpotje worteltjes van 4 maanden ( die hele fijne dus) voor de helft door zn yoghurt mikken. Proeft een beetje zoetig., hij vond het smaken en ik was gerustgesteld dat hij wat "groenten" binnen had... Maar goed, hiermee fop je hem wel natuurlijk en aan het gedrag van het niet eten verandert er niks... Lust hij ook geen pizza? Daar kan je ook veel groenten in verstoppen. Groentenommelet? Groentenpannekoek? Zelf op laten scheppen aan tafel?? Tegenwoordig heb ik me er bij neer gelegd. Brood eten gaat hier goed. Fruit heel wisselend. Zolang hij dat eet accepteer ik dat hij alleen droge pasta eet en wat vlees. ( aardappels, en groenten eet ij helemaal niet, proeft zelfs niet eens, ook geen komkommer). Hij moet aan tafel blijven en ik zeg er niks van. Als hij wat droge pasta eet complimenteer ik hem daarvoor. De sfeer is er op vooruit gegaan, dat vind ik nu even belangrijker!