hoi hoi ik heb nou van bonduelle: erwten bloemkool pompoen boontjes gehaald mag ze ook broccoli? en wat nog meer want snap die site van borstvoeding.com of zoiets niet zo want daar staat maanden en ze is bijna 4,5 maand dus wil het niet te maken. groetjes toetie
Die schema is bedoelt voor start met 6 maanden, wat nog meestal algemeen advies is om te starten met bijvoeding. Maar ik snap je vraag niet. Wat is je vraag? En heb je die groente uit diepvries of potten gehaald? (Potten mogen niet, bevatten enorm veel zout voor een baby van 4mnd)
Ze mag alle groenten die op de lijst van borstvoeding.com bij 6 maanden vermeld staan. Ook vers trouwens, maar diepvries is hardstikke prima! Bij borstvoeding.com staat 6 maanden omdat het advies is om tot 6 maanden alleen melk te geven en pas met 6 maanden te beginnen met bijvoeding ( ook papflessen. ) Verder, zoals Adi al zegt, bevat pot/blik teveel zout en vaak ook suikers dus niet geschikt voor kindjes. Maar met de groenten die jij hebt, kan je al een heeeeeele poos vooruit hoor! Kies eerst bijvoorbeeld eens 3 groenten ( Wortel, ertjes, pompen, ik zeg maar wat ) en geef alle 3 een dag of 2-3 achter elkaar. Dan ben je al meer als een week verder. Dan rustig de anderen introduceren. Wij geven ook nog geen 10 soorten groenten, maar met afwisselen kom je de week wel weer door
ik wilde ook afwisselen en ja het is van de diepvries was bekend dat er teveel zout in potten zit heb ik vriendlief al uitgelegt dus die snapte het toen ook. maar dit is dan genoeg wilde echt 4 dagen achter elkaar geven gewoon net als de potjes. en wat er in die zakken overblijft kunnen wij ook opeten maar vroeg me af of ze ook broccoli mag dat eten wij best vaak vers dus kan dan ook appart voor haar maken. vandaar en de fruit appel enzo lust ik ook en banaan en mijn vriend mango maarr sinaappel vond de kleine ook lekker maar wij niet mag je dat als het gemaakt is invriezen?
Sinaasappel zou ik nog niet geven aan zo'n klein kindje. Het is nogal belastend voor de darmen en ze kunnen er kramp van krijgen. Mijn dochter krijgt er bovendien altijd heel schrale billen van; de poep is dan zo zuur dat haar huid er stuk van gaat. Zij mag het inmiddels wel eten (16 mnd, die eet alles), maar met mate. En ik denk dat een sinaasappelprakje niet zo lekker is als je het invriest, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog nooit gedaan heb. Broccoli mag volgens mij wel als een van de eerste groenten. Pak gewoon het borstvoeding.com schema en kijk bij de groenten vanaf 6 mnd. Eerder staat er niks op omdat zij uitgaan van bijvoeding vanaf 6 mnd, niet eerder. Diepvries lijkt me op zich wel een gemak, zeker als het groenten zijn die je zelf niet vaak of niet graag eet. Anders zit je met zo'n hele broccoli die je dochter niet opkrijgt... Kun je het beter uit de diepvries kopen, dan zelf koken en invriezen en weer opwarmen (industriële vriezers vriezen het veel sneller in dan de huis-tuin-en-keuken vriezer en dat is weer beter voor de voedingswaarde). Diepvries is niet minder gezond dan vers. Potten groente wel, maar die had je ook niet gekocht.
Diepvries is wel minder gezond dan vers, want iedere bewerking geeft vitamineverlies. Diepvriezen geeft wellicht het minste verlies. Diepvriesspul koken en opnieuw invriezen en dan weer verwarmen zou ik afraden, daar blijft niks van over en bij nitraatrijk spul is dit niet verstandig.
Dat laatste zou ik ook zéker niet doen. Maar als je zelf geen broccoli eet en je baby wel, heb je de volgende keuzes: 1. hele broccoli kopen, klein beetje schoonmaken en klaarmaken, rest van de broccoli..?? (weggooien, in ... dagen tijd alsnog opeten, weggeven?) 2. hele broccoli kopen, alles schoonmaken en klaarmaken, beetje aan baby geven en rest in porties invriezen, vervolgens porties ontdooien en opwarmen (geeft ook vitamineverlies) 3. diepvriesbroccoli kopen, per portie klaarmaken en geven, rest in vriezer laten liggen. Van deze 3 vind ik de 3e optie de beste. Als je groente bewaart gaat er altijd vitamine C verloren, en dat gaat het langzaamst in de diepvries.
Sinasappel zou ik inderdaad nog niet geven. TS schrijft dat zij zelf wel vaak verse broccoli eten, dat is het hele diepvries probleem opgelost, dan kookt ze even een stronkje broccoli voor de baby -> klaar. Voor de variatie: start gewoon langzaam, het heeft geen haast. Ik zou het de maanden vóór 6 maanden bij een paar soorten houden, zowel groente als fruit. Dan belast je de darmen niet teveel. En dan milde groente zoals broccoli, bloemkool, wortel, pompoen, sperzieboontjes. Qua fruit appel, banaan, peer. Dat is echt voldoende variatie voor een baby van 4 maanden hoor.
Is niet aan de orde, kijk: maar vroeg me af of ze ook broccoli mag dat eten wij best vaak vers dus kan dan ook appart voor haar maken. Nee, vers is altijd beter. Ik weiger om diepvriesgroente vers te noemen, het is industrieel bewerkt en dus niet vers. Verse groente die je kookt bevat de meeste vitamines. Dit vind je vast leuk om te lezen: Vitamine C. Wat is het effect van bewaren en bereiden? Temperatuur en tijd (in verband met oxidatie) hebben een groot effect op de afname van het vitamine C gehalte in verse groenten. Hoe korter de groente is bewaard en hoe lager de bewaartemperatuur des te kleiner is de afname van het vitamine C gehalte. Zo is uit onderzoek gebleken dat het vitamine C gehalte in spinazie 7 dagen na de oogst bij een bewaartemperatuur van 4 °C is afgenomen met 80%. Het bewaren van sperziebonen bij 4 °C leverde na 3 dagen een verlies op van 58% en na 7 dagen een verlies van 70% aan vitamine C (3). Het thuis koken van verse groenten levert een (verder) verlies op van 5 tot 55% van het vitamine C gehalte (4). Vitamine C is de meest temperatuurgevoelige vitamine. Om het verlies van vitamine C zoveel mogelijk te beperken, is het aan te raden voedingsmiddelenzo kort mogelijk te koken in weinig water. Groenteconserven worden meestal binnen een paar uur na de oogst verwerkt. Bij het conserveren van groenten treedt ook een behoorlijk verlies aan vitamine C op. Zo is uit onderzoek gebleken dat er bij industriële verwerking van spinazie een verlies van 62% optreedt (4). Het verlies is echter erg afhankelijk van de soort groente en kan sterk variëren. Bij het verder bewaren van glas- of blikgroenten is het vitamine C gehalte relatief stabiel omdat de verpakte groente niet meer in aanraking komt met zuurstof (3). Ook het thuis opwarmen van glas- of blikgroenten heeft slechts een beperkt vitamineverlies tot gevolg. Bij diepvriesgroenten is het verlies tijdens industrieel bereiden minder groot dan bij glas en blik. Diepvriesgroenten verliezen echter bij de bereiding thuis wel vitamine C doordat ze nog moeten worden gekookt. Een portie rode kool (150 g) bevat aan vitamine C (3) Rauw 90 mg (129% ADH) Gekookt 57 mg (81% ADH) Blik/glas: 57 mg (81% ADH) Diepvries, gekookt (met appeltjes) 30 mg (43% ADH)
Als ik dit recapituleer: (wat een brei zeg!) je verliest het minste vitamine C als je de groente meteen plukt en kookt (logisch) of als je het uit de blik eet? Als ik zo reken verlies je meer vitamine C als je verse groente uit een winkel koopt, omdat deze toch al een aantal dagen geleden geplukt is en bewaard op 4graden en nog bereid moet worden (verder verlies)
dankjewel ja en daarom vroeg ik of brocollie mag want dat eten wij ook veel vers. maar erwten eet ik niet dus word uit pot gegeten ik eet de worteltjes en vriendlief erwten. bloemkool vind ik vers vies sinds dat ik er vliege op en made op heb zien zitte:S dus vandaar. groetjes toetie
Ja, dat is me dus ook niet helemaal duidelijk; hoe lang je vers mag bewaren wil het nog het gezondste zijn. Ik koop bijna iedere dag verse groenten op plekken waarvan ik weet dat het daar echt vers van het land ligt (boer, markt, natuurwinkel). Zelfs groente uit de supermarkt ligt soms dagen opgeslagen in een koelhuis. Het verschil in vitamineverlies tussen gekookt diepvries en gekookt vers en pot is opvallend. Tijdje geleden kwam ook naar voren dat pot net zo "vers" is als gewoon verse groente, maar dat alleen dat zout niet zo gezond is, daarom zijn potgroente minder goed. Maar je mag aan de hand van dat staatje dus wel concluderen dat vers en pot meer vitamines bevatten dan vries.
Diepvriesgroente is idd niet vers, veel onbereide groente in de winkel is dat ook niet. Ik heb niet de gelegenheid om dagelijks verse groente te halen bij een boer of markt. Het ligt dus sowieso een aantal dagen ergens te liggen voor ik het verder klaarmaak. Ik denk dat dit voor de meeste mensen geldt. Verder hangt het er maar van af hoe je het kookt; hoe lang en in hoeveel water. Vers van het land en dan stomen of roerbakken lijkt me het beste als het gaat om vitaminebehoud. De vraag is dan of het zacht genoeg wordt voor de gemiddelde baby, die van mij hielden helemaal niet van spullen die 'al dente' zijn. (ook niet sufgekookt, ze moeten het nog wel kunnen vasthouden.) Kortom: ik stel mijn standpunt bij dat diepvriesgroente net zo gezond KAN zijn als 'vers' (waarmee ik dan groente bedoel die niet is voorbewerkt voordat het bij mij thuis de pan in gaat). Potten vind ik echt minder gezond vanwege dat zout; er is meer dan alleen vitamines bij het bepalen van gezondheidswaarde. Ik had even gemist dat TS had geschreven dat zij zelf vaak en graag broccoli eet. Als dat het geval is: lekker een beetje apart houden voor de baby (koken zonder zout erbij) en evt. geprakt aanbieden.
Ik denk dat ze in dit staatje: Een portie rode kool (150 g) bevat aan vitamine C (3) Rauw 90 mg (129% ADH) Gekookt 57 mg (81% ADH) Blik/glas: 57 mg (81% ADH) Diepvries, gekookt (met appeltjes) 30 mg (43% ADH) uitgegaan zijn van verse groente die de gemiddelde Nederlander koopt en dat is bij de supermarkt. Als je de groente die in de schappen bij de AH ligt al geen vers meer mag noemen weet ik het ook niet meer. Het gehalte vit. C scheelt 14%, vind ik toch aanzienlijk. Maar dit is een staatje van rode kool die sowieso lang moet koken. Ik kook broccoli 2 minuten. Of ik stoom ze 5 min. Wij houden niet van groentepap. Broccoli was de eerste groente die mijn zoontje at en is nog steeds favoriet. Hij eet het als een kippenpootje!
Ik kan niet zo heel veel met de cijfers uit dat overzicht, er staat niet bij wat 'vers' is en wat niet (wat is de bron overigens?). Dus je kunt wel aannemen dat het AH-groente betreft, maar misschien bedoelen ze wel net van het land. Verder hebben ze het alleen over vitamine C, wat inderdaad de meest temperatuurgevoelige vitamine is. Ik eet mijn groentes niet zozeer vanwege de vitamine C (haal al meer dan de aanbevolen hoeveelheid uit m'n fruit) maar vanwege andere voedingsstoffen en vezels. Wat gebeurt daarmee met bewaren, invriezen, koken en noem maar op? Wij houden ook niet van groentepap (al vind ik een lekkere broccolisoep heerlijk), maar na 2 min koken zijn mijn broccoli's echt nog veel te hard. Mijn zoon is er gek op, overigens, mijn dochter wil er niet veel van weten. Oftewel: het hangt er maar van af hoe je je eten bereidt, en hoe je het bewaart (ik heb een 0graden vak in de koelkast waar ik de groente in bewaar, maar de meeste thuiskoelkasten staan op een graad of 6), wat gezonder is. Met mijn manier van boodschappen doen en eten koken is diepvries niet minder gezond dan vers, denk ik.
Het lijkt mij logisch dat ze met de categorie "gekookt" vers bedoelen. Bronnen: * OEITFL, Bibliographical study on the nutritional benefits of processed fruit & vegetables * Review: Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds, J Sci Food Agric, 2007; 87: 930-944.
Eet lekker groenten, diepvries of vers uit de supermarkt of van mijn part uit je eigen onbespoten tuin. De gemiddelde Nederlander eet te weinig groente.. dus lekker belangrijk waar je 'm vandaan hebt... eet groenten!
ze mag broccoli hoor, verder denk ik dat je voldoende variatie heb voor je kindje. Diepvriesgroenten zijn prima. Die worden meteen ingevroren en liggen niet dagen te wachten in de super.