adi, ik ben het helemaal met je eens. ook met wat je zegt over bruine bonen. die telde ik ook eerder als fruit- dan groentehap, met meer appel dan bonen. ook niks mis mee, trouwens, appel.
Waarom maken mensen zich zo druk om wat anderen hun kinderen te eten geven? Er zit geen gif in die potjes en er wordt in sommige gezinnen zo slecht gegeten dat je de voorkeur moet geven aan potjes!
Lekker afwisselen! Dat kan geen kwaad hoor! Dat meerdere dagen hetzelfde geven doen sommigen nogal eens waarbij allergieen in de familie voorkomen. Je zou dan bijv. beter kunnen zien na 3 dagen of er een wortel- of broccoli-overgevoeligheid optreedt? Maar als je gewoon met een allergievriendelijk introductieschema begint bij vers of pot (ik neem aan dat 4 maanden-potjes geen allergenen bevatten) dan hoeft dat meerdere dagen hetzelfde geven dus helemaal niet. En als je al samengestelde potjes geeft, gaat die vlieger toch niet meer op, want je weet dan toch niet waar de overgevoeligheid door komt.
ik heb nu ook een berg potjes in huis gehaald, vond het wel handig. Ik ga denk ik ook wel vers maken maar niet iedere dag. Heb ik geen zin in/tijd voor. Mijn dochter van 2 eet ook nog wel eens een potje (zeg 1 keer per maand ofzo) omdat ze het erg lekker vind en het soms met mijn mans werk wel eens handig uitkomt als ik haar snel een potje geef en naar bed doe en dat wij dan laat eten. De dochter van mijn vriendin is 5 en die eet zelfs nog wel eens een potje. Voor het geld hoef ik het helemaal niet te doen, ik heb een berg gekocht bij de dirx laatst van friso. Waren geloof ik 39 cent per stuk.
Zelfs mijn katten eten duurder (maar die hebben ook luxe voer) Ik denk dat iedereen zijn eigen afweging maakt dus daar ga ik me niet mee bemoeien. Maar echt, een spaar sperziebonen koken kost echt niet veel tijd of moeite
Ik besef me trouwens dat ik misschien weer doorsla. Uk eet hier gewoon de groente mee die op het menu staat. En ik ben dol op groente, dus wij eten nog best afwisselend. Zie onderschrift naar het resultaat.. hij eet maar een paar hapjes (rapley) maar in drie weken heeft hij wel al véél geproeft. Soms denk ik: morgen krijg je ook worteltjes. Maar ja als ik dan bonen sta te doppen voor onszelf dan geef ik hem liever daar wat van. Tja.. PS die kattenopmerking bedoelde ik niet negatef hoor! Alleen nooit verdiept in hoe duur die potjes waren en dat valt dus super mee kennelijk (of mijn katten zijn duur, dat laat ik in het midden) (dat jullie niet denken dat ik zeg dat je je kind kattenvoer geeft ofzo bedoel ik)
Eens met Adi: die potjes voor 4 en 6 maanden smaken vreemd. Vooral de sperziebonen vond ik niet te eten! Ik kook 1x per week een paar maaltjes die ik in de vriezer doe. Bij uitzondering krijgt onze zoon een potje, lekker handig als we weg gaan. Ik ben ervan overtuigd dat potjes prima voeding kunnen zijn (ik ben er zelf ook groot en gezond mee geworden), maar ik vind het zelf altijd erg leuk om te koken en dus ook voor mijn zoon. Zo leuk om hem te zien smikkelen van een door mij gekookt hapje. Favoriet zijn momenteel: pasta met broccoli en kaassaus, witlof met aardappel en appel en pasta met witvis, tomaat en bloemkool!
het gaat er toch niet om dat je je er druk om maakt. Jij geeft toch ook adviezen die in jouw ogen goed zijn. Ik zeg ook niet dat er in potjes vergif zit, maar het smaakt gewoon niet naar de groenten die erop staan. Ik vraag mij dan gewoon af waarom je van te voren bedenkt om uitsluitend elke dag een potje te geven. Maar goed als ik doorvraag dan blijkt dat het gezin in kwestie zelf ook alleen potgroenten eet. Daar mag je toch verbaasd over zijn.
Nu ga ik een hele domme vraag stellen waarschijnlijk, maar wijzelf eten eigenlijk altijd groenten uit de potten van hak.. Dat is dus ook niet vers (ja oké de aardappels kook en t vlees braad ik wel vers). Als ik daar (als mn uk water groter is) een prakje van maak, zit er dan nog veel verschil in dat prakje en potjes olvarit/friso? Of zit er in de potten van hak nog iets (qua toegevoegde middelen) waar ik op moet letten wat een kindje (nog) niet mag? Verse groenten koken is absoluut niet aan mij besteed, kook nu 7 jaar zelf, maar eet heel zelden verse groenten (alleen bijv spruiten en bloemkool, die kook ik vers, maar eten we niet zo vaak)..
jorietje in die potjes van hak zit zout. Dus die kan je niet gebruiken. Diepvriesgroenten kan wel. Wij eten ook wel eens een pot groente. Vooral wortelen en sperziebonen eet ik nooit "vers" omdat ik dat te veel gedoe vindt (daar zijn we het dan weer niet over eens tulip ). Ik kan niet zo goed koken en ik heb er ook niet zo veel lol aan. Mijn man kookt meestal (en hij kan heel goed koken, op zijn werk werkt hij gedeeltelijk als kok) maar hij werkt ook vaak s avonds en dan kook ik en dan is het meestal een potje hak haha... maar verdere groentes zoals bloemkool, spinazie, broccoli, spruitjes etc dat eten we dan weer wel vers. Ik ben dan ook van plan om als we dat eten, gewoon wat voor mijn zoontje te maken. Maar eten wij pizza, potje hak of wat dan ook, dan krijgt hij ook een potje... juju82... hmmm wat moet ik daar nou op zeggen? Dat je hond te duur eten krijgt of mijn kind te goedkoop maar mijn kind krijgt 2 potjes per dag (groente en fruit) dus dat is dan al 78 cent samen trouwens ik denk ook dat jouw hond qua hoeveelheid ietsjes meer eet...
whaha, ik voelde hem al aankomen. Maar ik heb het niet over wel eens, maar over elke dag. Maar lieve debby, ik ben geen chefkok, maar kan wel een bloemkool koken hoor. in de potten groente zit zout, die zou ik niet aan kleine kindjes geven. Dan is diepvriesgroente een goed alternatief.
@jorietje: Geen idee eigenlijk, of er dan nog veel verschil in zit. Als je het op safe wilt spelen en het gemak van voorgesneden groente wil houden, dan zijn diepvriesgroenten of de zakjes voorgesneden groenten in de koeling betere alternatieven.
Hm.. ik snap niet helemaal waarom je daar verbaasd over bent (maar dat komt waarschijnlijk omdat ik zo'n gezin heb wat (bijna) alleen maar potgroenten eet en ik moet zeggen, we kunnen er goed op leven en t smaakt ons heerlijk )..
haha tullip ik mag jou wel ik kan ook wel een bloemkool koken maar het duurt zo lang... (ja weet het ben lui... vind koken echt dodelijk saai...) en bij bloemkool horen gehaktballen (vind ik) maar daar waag ik me al niet eens aan. Dus tenzij mijn man van te voren bloemkool voor me kookt en gehaktballen braadt (wat die gek dus ook nog vaak s middags voor me doet omdat hij weet dat ik niet van koken hou) eet ik dat niet op de avonden dat hij werkt...
mij ook hoor... maar er zit wel erg veel zout in om dat uitsluitend te eten... dat is niet zo goed voor je nieren... als je makkelijk wilt doen kan je ook diepvriesgroente nemen. Daar zit dan weer geen zout in. Neem ik ook wel eens, net zo makkelijk als potten (alleen niet altijd ruimte in onze vriezer nu die volgestampt zit met moedermelk )
Ik kook elke avond vers. Heb m'n zoontje onlangs eens een potje aangeboden, hij moest het niet. Nogal logisch ook, het stonk als de pest! (olvarit met kip en brocoli) Ik vind het echt niet veel moeite, het duurt maar 5 minuutjes. 2 aardappels schillen, groente naar keuze en een stukje kalkoen uit de diepvries. Alles samen in één kookpotje en lekker laten koken. Diepvriesgroenten vind ik handig voor bv; wortelen en erwtjes Ieder z'n keuze natuurlijk, maar ik denk toch dat het beter is om de potjes eens af te wisselen met vers, want het is toch een wereld van verschil.
Spinazie eet ik uit de diepvries en verder eten we natuurlijk ook pasta e.d. dus niet elke dag potgroenten, maar 9 van de 10 keer als we gekookte aardappels eten (3 of 4 keer per week) eten we er potgroenten bij. Mag een kindje ook pasta eigenlijk?
Wij aten ook vrijwel altijd uit pot, nooit geweten dat daar zout in zit. Sinds de kleine er is kook ik wat vaker vers en ik verbaas me erover hoe makkelijk dat eigenlijk is. Voor de kleine schil ik een aardappeltje en snij ik een stukje groente af, gooi dat samen in een klein pannetje en kook het in een paar minuutjes gaar.
ratatosk ja en er zit ook nog best wel heel erg veel zout in. Laatst een heel stuk gelezen over voedingsmiddelen fabricante die structureel veel te veel zout in voedsel doen (ik geloof dat je daardoor ongeveer 8 keer zoveel binnen krijg als verantwoord) jorietje in kant en klare pastasauzen zit ook erg veel zout ik eet geen pasta, dat vind ik echt niet lekker haha...