Duitse belastingen

Discussie in 'De lounge' gestart door Yukl, 23 jul 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Wie o wie kan mij helpen? Want pfff, het internet maakt het wel iets inzichtelijker maar niet makkelijk. En mijn Duits is ruk.

    Mijn man overweegt een baan in Duitsland. We willen zoals het er nu voor staat dan in Nederland (Enschede) blijven wonen. Ik wil namelijk in Nederland blijven werken en ik wil graag dat de kinderen naar een Nederlandse school/KDV gaan en in een omgeving wonen met veel Nederlandse kinderen. Tsja, zoals ik al zei, mijn Duits is ruk. En dat gaat op de korte termijn echt niet veel beter worden (vreemde talen zijn een pijnpunt, altijd al geweest).

    Maar goed. Nu heb ik begrepen dat het belastingtechnisch ongunstig is om minder dan 90 procent van het gezamenlijk inkomen uit het buitenland te hebben. Geldt dit ook als je in Duitsland woont?

    Verder: hoe zit het in Duitsland met de reiskostenvergoeding. Hebben ze eenzelfde systeem als in Nederland, dat je tot een bepaald bedrag belastingvrij mag opgeven? En geldt dit dan ook zoals in bovengenoemde situatie (minder dan 90 procent uit het buitenland afkomstig), ik vrees van niet namelijk.
    En weet iemand dan toevallig ook of we het in Nederland wel als belastingvrije vergoeding mogen opgeven? Want het is niet aantrekkelijk het te moeten opgeven als inkomen voor de kinderopvangtoeslag...

    En uhm, verder nog andere tips? :p Toevallig hier een ambtenaar in Duitsland op het forum? Hebben die nog bepaalde regelingen die gunstig zijn?

    Als mijn man de baan krijgt (weet hij pas in december) kan hij dit wel allemaal laten uitzoeken door een specialist van de universiteit. Maar voor nu is het voor ons fijn om te weten om te kunnen bepalen of we op de uitslag van de sollicitatie gaan wachten. Nu een belastingadviseur inhuren is me vooralsnog te duur.
     
  2. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Hm, ik ken alleen mensen die ook in Dld wonen, en vaak in NL werken, dus net de andere kant op dan wat jij wilt weten :D En de meeste adviseurs in de regio zijn ook gescpecialiseerd in de wonen in Dld-werken in NL combi. Dus ik kan je er niet mee helpen, sorry. Mijn duits is wel goed dus ik zou wat voor je kunnen vertalen eventueel ;)
     
  3. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Okee, vind ik dan wel weer interessant en heb even gezocht. Op de site van de belastingdienst staat het redelijk duidelijk. Duitsland heeft een belastingverdrag met Nl gesloten, dus zolang je in Nl woont en Nl ingezeten/obderdaan bent, woorden inkomesten uit dienstbetrekking in box 1 gewoon in Nl belast, zoals wanneer je in Nl zou werken. Let op: uitzondering voor hoogleraren of andere docenten die voor een periode van minder dan 2 jaar lesgeven in Dl, die moeten onder het duitse belastingstelsel afdragen. Maar ik weet dan weer niet of dat ook voor onderzoekers geldt.

    Ff op belastingdienst.nl zoeken naar 'inkomen uit buitenland' en dan naar verdragslanden gaan. Zie hier de link:
    Duitsland
     
  4. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    @ juul75: huh, die is echt compleet nieuwe informatie voor mij :D Snap er echt helemaal niets van (dat ik dat niet eerder heb gezien)? Dus dat zou betekenen dat we gewoon hypotheekrenteaftrek hebben over het salaris van mijn man?? En ook gewoon recht hebben op de belastingvrije onkostenvergoedingen?

    Wat betekent dit: Tenzij onderdaan van Duitsland en niet tevens onderdaan van Nederland en het werk in Duitsland wordt verricht.

    Die begrijp ik niet helemaal?
     
  5. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    En uhm, hoe zit dat dan met verzekeringen als je in Nederland wordt belast? Bijv. de zorgverzekering? Want die zijn in Duitsland veel duurder, mede daarom betaal je daar volgens mij ook minder belasting.

    Oh haha sorry Juul, je bent natuurlijk geen expert. :D

    Edit: ik lees het al. :) Dat moeten we dus nog wel even uitzoeken.

    Ik heb echt verschillende documenten gelezen over wonen in Nederland en werken in Duitsland en ik heb deze regel echt nog nooit voorbij zien komen. Vreemd! Maar dat biedt wel hele andere perspectieven.
     
  6. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Hm en valt een hoogleraar met een vaste aanstelling (dus niet voor minder dan 2 jaar) onder "overheid muv overheidsbedrijf"? (wat is een overheidsbedrijf?)
     
  7. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Een vrouw van de sollicitatiecommissie (ook een Nederlander) noemde wel dat mijn man mogelijk nog in aanmerking kan komen om als ambtenaar te worden aangemerkt. En als ik het zo lees dan zou hij in dat geval in Nederland belast kunnen worden. Hoop ik. ;)

    Pff, ingewikkeld plaatje hoor. Ik zal eens kijken of ik wat kan googlen en jij het kan vertalen Juul. ;)
     
  8. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    #8 Juul75, 23 jul 2011
    Laatst bewerkt: 23 jul 2011
    Jup, volgens mij blijf gewoon in beginsel nederlands belastingplichtig, alleen met evt een paar uitzonderingen die in het verdrag zijn vastgelegd.

    Volgens mij betekent die zin dat tenzij je man duits onderdaan is je geen probleem hebt. Anders is hij in Dld belastingplichtig (tenzij een dubbel paspoort, dus ook NL nationaliteit)
     
  9. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Serieus, ik zou als ik jou was gewoon maandag even de belastingtelefoon bellen. Krijg je eerst zo'n call centre miep, maar omdat dit een aparte vraag is verbinden ze je dan door met een belastingdeskundige. Ik bel ze altijd met de meest maffe vragen, zelfs of door mij bedachte mazen wel legaal zijn :D Ze zijn serieus heel behulpzaam, zou ik nog geen belastingdeskundige voor in de arm nemen hoor!

    Edit: Ik lijk wel dronken, moet elk bericht weer wijzigen ivm spelfouten....zou brandnetelthee hetzelfde werken als wijn? :D
     
  10. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Hoe wordt de premie berekend?

    En voor zorgverzekeringen: je bent voor zorg verzekerd in het land waar je woont. Had ik toen ik in GB woonde, moest ik daar mijn verzekeringen regelen. Dus zolang jij in NL blijft wonen zou je gewoon hier verzekerd moeten zijn, geloof ik.
     
  11. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Ja ik heb de belastingdienst al eens gebeld, zelfs een speciaal nummer voor grensarbeiders. En ik heb een andere man gemaild en gebeld die hierin gespecialiseerd zou zijn. Maar geen van allen konden me helpen. :$ Ik moest maar een afspraak maken met 1 van hun adviseurs (face to face dus), en die zitten allemaal langs de grens (oa in Enschede). Maar ja, daar heb ik de komende week niet echt tijd voor ofzo. ;)

    Ik zal het maandag nog eens proberen. Weet ook niet meer of ik toen een specifieke vraag had, misschien helpt dat.

    En ja, ik heb ook van die momenten waarop ik continu mijn berichten aan het wijzigen ben. ;)
     
  12. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
  13. Yukl

    Yukl Niet meer actief

Deel Deze Pagina