Ik kook ook echt niet graag (maar dan vooral het vlees bakken voor m'n vriend - ik eet geen vlees - heb ik écht een hekel aan.)... maar ben toch wel elke avond blij als ik m'n zoontje z'n vers maaltijdje kan voorschotelen.
Hm.. in kant en klare pastasaus zit teveel zout en in de potten van hak ook.. Dan ga ik voorlopig toch echt voor de potjes olvarit/friso
meiden , ik ga waarschijnlijk een hele domme vraag stellen ... maar lees hier over alles koken.. ik kan toch ook gewoon alle aardappels koken (zonder zout) en groentes koken. En als dat klaar is , dat ik er dan wat uithaal voor de kleine en dat pureer en dan bij ons eigen eten zout in doen? moet een kleintje ook al perse vlees erbij??? niet dat we al vast voedsel geven hoor! hij is eerst nog bezig met fruit ontdekken (en vind het heerlijk) vanaf maandag wil ik vers fruit bereiden! Dan kan ik toch gewoon een stukje fruit in de blender doen? en las al dat ik er geen sap bij hoef te doen. maar wij eten ook best wel veel pasta met saus/ rijst, couscous, ovengerechten.... kan de kleine tzt daar wel van eten dan? dat ik er een klein hapje uit haal en dat in de blender doe???
whahaha. Dan is de hak toch een uitkomst voor jou jorietje, kindjes mogen wel pasta, maar zoals je al zelf gezien had zijn de sauzen ook vrij zout. Maar als je een blikje tomatenblokjes en een blikje tomatenpuree bij elkaar doet en wat kruiden erin, dan heb je zelf een heerlijke pastasaus, die je kindje al meteen mag eten. ella, er zijn geen domme vragen, alleen domme antwoorden. Ik hoop dat mijn antwoord niet dom is. Je kleintje kan al heel veel meeeten. met de groenten en aardappelen precies zoals jij zelf zegt. Vanaf een maand of 6 kun je er vlees bij doen, maar het moet niet. Van al jullie andere gerechten kun je er idd gewoon wat uithalen. Let wel op met potten enz. want die inhoud is nogal zout. met pasta zou je de saus kunnen doen die ik hierboven beschreef en als je zelf wel graag een pot eet, dan doe je voor de kleine alleen losse pasta met groenten en dan een beetje tomatenblokjes erdoor heen. Die van ah eigen merk zijn helemaal zoutloos. fruit kun je er idd zo ingooien. Een banaan kun je zelf gewoon heel fijn prakken en als je een appel en een peer even kookt, dan kun je die ook prakken.
@Ella27: Ja, je moet het eten voor je kindje apart houden, en daarna in het deel voor jullie de kruide of saus erdoor doen (dus ook niet in gezouten water koken). Vlees mag vanaf 6 maanden (hier in België dan), maar hoeft zeker niet elke dag. Je kan ook afwisselen met ei of vis. Fruit kan je in de blender doen, pas op dat het geen smoothie wordt. Als je wil, koop dan een staafmixer, daarmee heb je het meer in de hand hoe glad je pureert, en je kan 'm ook voor andere dingen gebruiken uiteraard. Sap hoeft er niet bij, mag wel natuurlijk, liefst versgeperst. Om de fruithap wat vaster te maken, kan je er wat rijstebloem door doen. Er is hier al een aantal keer doorverwezen naar het schema op borstvoeding.com. Dat is een goede leidraad om te bepalen welke producten een baby mag hebben op welke leeftijd. Als jij kookt met de dingen die je kindje mag hebben, dan is er niets op tegen om daarvan een deel aan je kindje te geven.
Wel een leuke topic dit. Waar ik me wel over verbaast, en dat is echt niet lelijk bedoelt, is dat zoveel moeders zo weinig weten over het eten voor babys, en over de samenstelling van het eten wat je van plan bent te geven aan een baby. Ik noem maar een paar voorbeelden die voorbij kwamen: - pasta = granen = zeker niet vóór 6 maanden, en liefst pas bij ong 7mnd; - potgroente = bevat ind enorm veel zout - blender: fruit in een blender resulteelt meestal in sap/ smoothie, en niet in een fruitmaaltijd. Vóór 6 mnd zou ik het met een staafmixer doen, en na 6mnd evt met een vork prakken; - vóór 6mnd zou ik de baby niet mee laten proeven met de pot. De darmen zijn dan nog best gevoelig. Bijvoeding hoeft dan eigenlijk alleen te bestaan uit een paar soorten zeer milde groente en fruit, die apart aangeboden worden (dus geen mixen oid). Per dag max 1 soort groente en 1 soort fruit. - Vlees zou ik niet geven vóór 7 mnd. - in ong. alle voorbewerkte dingen uit supermarkt zit veel zout. Heel goed alle ingrediënten lezen. Zelfs in de meeste merken margarine zit zout. Misschien een idee om de voeding uitgebreid te bespreken met CB, en op zoek te gaan naar een goed introductieschema?
Hallo allemaal, Hoe zit dat dan eigenlijk met pasta en rijst?? Als je dat klaarmaakt, en met de staafmixer pureert, is dat toch wel smerig. Of hoe doen jullie dat?? En wat doen jullie daarbij van groente??
NIet pureren, vooral rijst is dan gewoon niet te eten. En bij pasta lijkt het me dat je een soort deeg krijgt dan? Kleine pasta en rijst krijgt een kindje van 6-7 maanden echt wel weg hoor. Pasta zou ik pas beginnen als je al boterham geeft, want dan ben je pas met granen begonnen. En als je kindje al stukken brood eet, kan ie macaroni ook wel wegkrijgen.
pasta = granen = zeker niet vóór 6 maanden, en liefst pas bij ong 7mnd; formele richtlijn: vanaf 6 maanden - potgroente = bevat ind enorm veel zout wordt id afgeraden - blender: fruit in een blender resulteelt meestal in sap/ smoothie, en niet in een fruitmaaltijd. Vóór 6 mnd zou ik het met een staafmixer doen, en na 6mnd evt met een vork prakken; moet je lekker zelf weten. Een hakmolen is erg handig - vóór 6mnd zou ik de baby niet mee laten proeven met de pot. De darmen zijn dan nog best gevoelig. Bijvoeding hoeft dan eigenlijk alleen te bestaan uit een paar soorten zeer milde groente en fruit, die apart aangeboden worden (dus geen mixen oid). Per dag max 1 soort groente en 1 soort fruit. dit hangt er vanaf hoe je kookt. Uit de pot als je zoutloos en gewoon aardappelen, groenten, vlees maakt kan natuurlijk best. - Vlees zou ik niet geven vóór 7 mnd. Lijkt me een nuttig advies maar 'mag' vanaf 6 maanden (ik zou het afhankelijk maken van wanneer je begint: 4 maanden dan geen vlees voor 6 maanden en 6 maanden dan na enige tijd) - in ong. alle voorbewerkte dingen uit supermarkt zit veel zout. Heel goed alle ingrediënten lezen. Zelfs in de meeste merken margarine zit zout. Eens over voorbewerkte dingen maar zout heb je nodig om te kunnen leven dus ook niet te 'angstig' zijn. Die margarine kan dus best Hoewel ik het in grote lijnen echt met Adi eens ben, is het ook niet nodig om heel ingewikkeld te doen over eten. Heb vooral niet teveel haast en kijk goed hoe je kindje reageert op eten. De darmen zijn gevoelig maar wel gemaakt om eten te verdragen. Begin vooral niet te vroeg en heb geduld. Pasta en rijst kan je goed klein maken door een staafmixer. Glad wil je het niet krijgen dat is trouwens ook niet aan te raden (inderdaad behanglijm). Wat Adi zegt: tot 6 maanden pureren (bij voorkeur niet te glad) vanaf 6 maanden prakken of hakmolen en dan zo snel mogelijk stukjes e.d. geven
Pasta heb ik nog niet geprobeerd, rijst wel. Ik pureer dan eerst de groente en ei of vis, en roer daarna de rijst erdoor. Die korreltjes zijn klein genoeg voor je baby om in z'n geheel op te eten Ik had toen rijst met broccoli en zalm gemaakt. Misschien dat je pasta heel klein kan snijden en dan door de groente roeren?
Ik heb een keer pasta gemaakt en voor de baby een beetje pasta met tomatensaus gepureerd. Dat werd een plakkerige zooi dus ik heb er een beetje olie doorgedaan en hij vond het heerlijk. Vandaag heb ik voor hem wat pasta opzij gehouden en daar tomatensaus en hele kleine stukjes paprika (zonder schil) doorheen gedaan en toen heb ik de spaghetti kleingesneden. Hij at het zonder problemen op eigenlijk.
Ik zou mijn opmerking gewoon nergeren hoor, ik bedoelde er verder niets mee. Poes eet 45 gram brokjes per dag, dus is niet zo heel veel . Ik eet doperwten eigenlijk nooit vers maar uit pot/blik. Als wij makkelijk doen haal ik voorgesneden groente (luxe! En duur )