Oja da's waar.... mijn man is ook militair maar die zit gelukkig in de buurt (50 km). Had ik nog niet bij stilgestaan... Maar jij werkt dan hopelijk niet zo ver van het KDV af? Trouwens.... als hij zo ver zit... Is een papadag dan niks voor hem? Alle contracten gaan toch terug van 40 naar 36 uur... Kan hij dan niet 4x9 werken en dan 1 dag eerder naar huis komen? Lijkt me wel zo fijn als je zo ver weg zit. Zie je elkaar ook wat vaker...
Ja misschien dat die urenkoppeling mannen wat meer stimuleert een dag thuis te gaan werken. Mijn man werkt 40 uur maar 1 dag thuis en ik ga 32 uur per week werken. We hebben daardoor 3 dagen opvang nodig, maar ik sta dus wel als 32 uur geregistreerd zeg maar (waar geregistreerd? volgens mij kan de belastingdienst dit nauwelijks controleren en gaat dit dus helemaal niet door, maar goed).
Maar in het voorbeeld betaalt die gene 1 euro per uur hoe dan ook zelf, omdat het uurtarief hoog is. Weet je hoe zuur dat kan zijn voor mensen? Wij hebben straks hetzelfde, omdat het uurtarief 50 cent boven het maximum vergoede uurtarief ligt. Dus voor 2 kinderen en 3 dagen per week betekent dat zo'n 130 euro in de maand extra. Vind dat echt niet relaxed, maar we hebben geen keuze (alle KDV's in die omgeving vragen zoveel). Wij zijn straks denk ik zo'n 500 euro in de maand kwijt. Ik hoop 1200 euro in de maand te verdienen (startsalaris), dus dat is ook een flinke hap.
Oh kuch, zeg maar 630 euro p/m Fijn, van 250 euro naar 630 euro p/m. (Omdat ik dus geld ga verdienen, 900 euro meer dan nu, en we 130 euro p/m meer kosten hebben vanwege wisseling KDV)
ja maar het punt is dat niet iedere werkgever daar soepel in is en soms kunnen mensen niet thuis werken. Dat kan eigelijk alleen als je kantoorwerk hebt wat je voornamelijk achter de computer doet. En dan moet je maar net een baas & functie hebben die dat mogelijk maken. Trouwens, het idee van thuiswerken is natuurlijk ook niet dat je kinderen dan thuis zijn. Ligt heel erg aan de leeftijd van je kids, ik heb er 1 van 3,5 jaar en die kan prima thuis zelf spelen maar vraagt evengoed best wat aandacht, ik geloof niet dat ik erg productief zou zijn als ik met hem thuis zou moeten werken. Als je nou een baby hebt en de mazzel dat de baby veel en goed slaapt, tja dan kan het mss, maar niet ideaal. Ik zou trouwens best een dag thuis willen werken maar kan niet in mijn functie en daarbij zou ik het dan alleen thuis willen doen, zonder zoon erbij
@ zaterdag: thuiswerken kan ook in de avonduren. Dat doet mijn man, en dat gaat prima. Of je werkt op de andere dagen 9 uur ipv 8 uur (en de overige uren thuis), dan kan het ook beter uitkomen met de kinderopvang. Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk, maar er zijn meer dan genoeg mensen die een beroep hebben waarbij het wel mogelijk is (maar ze er nog geen gebruik van maken). En anders: 4x9 uur werken (dus 36 uur ipv 38 of 40 uur). Er zijn vast genoeg huishoudens die met 4 uur minder salaris per week ook prima kunnen rondkomen. Scheelt tenslotte ook in de kinderopvangkosten.
yukl en anderen, ze gaan het ook niet controleren in de zin van: jij werkt tot 4 uur, dus je moet voor 5en op het kdv zijn, zo strikt komt het niet. Maar meer iemand die 18 uur werkt(2 dagen) en de kinderen standaard 3 dagen wegbrengt, dat kan straks niet meer. Je krijgt toeslag over die 18 uur en de derde dag betaal je dus zelf. Ook geldt dit voor mensen in het onderwijs enz. Nu komen die kindjes in de vakanties eigenlijk ook elke week. Iemand in het onderwijs wordt straks verplicht om hun kindjes in de vakanties thuis te houden omdat ze nog maar voor de schoolweken vergoeding krijgen. Dit scheelt veel geld natuurlijk, en in onze organisatie gaan ze er ook al vanuit dat dit er zeker doorkomt.
@ tulip: en hoe gaat de belastingdienst controleren hoeveel uur je per week werkt? Dat lijkt me administratief gezien echt niet zo simpel. Bovendien blijf ik er bij dat dan in veel gevallen het uurtarief omhoog gaat, heb ik helemaal geen zin in.
Ik werk inderdaad niet ver bij het kdv vandaan, gelukkig maar. Huh gaan alle contracten van 40 naar 36 uur? ik heb hier nog niks van meegekregen.... Mijn man zit nu op de kms dus 4 x 9 werken is niet mogenlijk. Sowieso is dat niet echt makkelijk bij defensie. We hebben wel eens nagedacht over dat mijn man 1 dag in de week ouderschapsverlof op neemt. En dat we dan 1 dag minder opvang nodig hebben. Maar helaas is dit bij defensie ook niet echt mogenlijk.... De oefeningen duren vaak tot en met vrijdag....en daarvan kan hij niet ff eerder weg. Dus tja qua opvang kan ik gewoon niet op hem rekenen.
Ja dan moet dus heel Nederland een kopie van zijn of haar contract opsturen? Lijkt me makkelijk te frauderen. Of anders gaan ze alle bedrijven na? Een mooi recept voor een grote chaos.
De belastingdienst ontvangt toch ook salarisgegevens van de werkgever? Dan lijkt me dat het aantal uren ook niet heel erg moeilijk te controleren is.
Dit heb ik nog niet eerder gehoord... Waar heb jij dat vandaan? De organisatie waar onze kinderen bij zitten, stimuleert bewust dat kinderen altijd komen, ook in de vakanties (ik neem aan vanwege de continuïteit). Voor opvang zonder vakanties (waar wij eerst aan dachten) is het uurtarief veel hoger, maar het aantal uren natuurlijk minder, maar door het max uurtarief dat de BD vergoedt, kom je dus uiteindelijk op hetzelfde bedrag uit wat je zelf moet betalen....
Toch alleen het brutojaarsalaris? Naja, dan zullen ze inderdaad ook de uren moeten gaan doorgeven. Ik denk alleen nog steeds dat het niet zo simpel is, gezien het aantal zzp'ers, etc.
Nee bij een zzp'er wordt het een ander verhaal maar dan zullen ze wel van een gemiddelde uitgaan? Net als bij oproepkrachten etc. Tja, het lijkt mij dat dit dan juist weer geld gaat kosten voor de overheid, al die controles kosten tijd en geld. Maar ik neem aan dat ze dat dan meegenomen hebben in de begroting.
Ja, dus wat is de winst? Ik ken helemaal niemand die meer uren afneemt dan ie werkt. En zzp'ers kunnen vaak nauwelijks aantonen hoeveel uur ze werken. Evenmin dat studenten dit kunnen bijvoorbeeld.
interessante discussie.. ik meng me er graag in Ik ben blij dat zoonlief in oktober 2012 naar de basisschool gaat.. jeetje wat een gedoe zeg.... ik snap alleen de overheid wel.. het kost zoveel geld.. Daarnaast ben ik het er wel mee eens dat eindelijk ouders worden aangepakt die 2 dagen werken en 4 dagen opvang afnemen zodat ze tijd hebben voor hunzelf.. Daarnaast ken ik ook mensen die helemaal niet werken maat wel lekker kids dumpen op kdv.. sorry mensen als ik iemand beledig maar dat vind ik echt dumpen.. De keerzijde is natuurlijk wel de organisaties in de kinderopvang.. dat gaat grote gevolgen hebben... in het geval van iemand die 2 dagen werkt en dus (volgens de nieuwe regeling) recht heeft op 22.5 uur vergoeding per week is er niets aan de hand.. Het kdv is immers 11 uur per dag open dus deze dame krijgt alle uren volledig tegemoet via BD.. Maar indien we het hebben over het feit dat ouders uurtje factuurtje gaan krijgen dan zal er veel veranderen in de opvang.. want als ik mijn kindje nu pas om 9.30 uur breng.. dan betaal ik wel al vanaf 7.30 uur.. In feite verdient het kdv dan 2 uur aan mij qua personeelskosten.. Het vervelende is dat het personeel er toch wel is vanaf 7.30 dus ze verdienen er niets op... Maar wordt het straks uurtje-factuurtje dan zal de leidster er wel om 7.30 uur zijn (en dus vanaf 7.30 uur betaald moeten worden) maar ik betaal pas vanaf 9.30 uur.. Indien alle ouders dat gaan doen wordt het natuurlijk problematisch in de kinderopvang..Hetzelfde geld voor halen uiteraard.. En wat zal er gebeuren.. ouderd gaan zo vroeg mogelijk halen (ivm kosten) waardoor de hele groepsritme verdwijnt.. Nu mogen pmw'ers niet alleen op de groep dus wat zal er gaan gebeuren; groepen worden samengevoegd na een bepaalde tijd (bv 16.00 uur).. kinderen komen in onvertrouwde omgeving met onvertrouwde pmw'ers terecht en een goede overdracht zal ook lastig worden.. Daarnaast is het ook goed om te bekijken wat dit voor de pmw'er betekent.. Moeten ze dan iedere ouder die komt brengen noteren op een lijst en die ouder laten tekenen daarvoor.. Want wie bewijst er anders dat u uw kind pas om 9.30 uur heeft gebracht.. Om maar niet te spreken over de vele administratieve handelingen die de organisatie weer moet doen om alle facturen op te maken.. Kortom.. zowel voor ouders maar ook voor organisaties en vervelende en helse klus.. Om maar niet te spreken over de kinderen.. die zeker geen rust en regelmaat meer zouden hebben op het kdv
Tja, ik werk in het onderwijs maar de vakantieweken die het KDV hanteert wijken af van mijn vakantieweken. Zelfde regio, maar de schoovakanties door het schooljaar heen mogen scholen zelf indelen en het KDV dus ook. Dan moeten ze die weken dus wel flexibel gaan maken, wat ze hier nu niet zijn. Dat zal wel erg belangrijk zijn voor de planning van de leidsters op het KDV! Onze dochter heeft nl. een 40 weken contract waardoor ze dus alleen de schoolweken naar het KDV gaat maar soms sluiten die weken dus niet op mijn vakantieweken aan. Overigens, zoals ik hier eerder las: het uurtarief van deze opvang ligt wel hoger maar uiteindelijk nemen we veel minder uren af. Wij zijn hierdoor wel goedkoper uit dan bij een 52 weken contract. Zal per opvang verschillen. Om de 'regelmaat' maak ik me niet zo'n zorgen: straks zal ze ook schoolvakanties hebben en sowieso is er heel veel wisseling enzo op de KDV groepen: er komen kindjes bij, er gaan kindjes weg... wordt ze flexibel van Wel een beroep dus waarbij ik absoluut niet thuis kan werken. Althans, niet meer dan ik nu al doe (aan nakijkwerk etc. wat ik op school niet af krijg). Man is verpleegkundige, dus dat is ook lastig thuis te doen en hierdoor is het bij ons ook altijd wisselend wie onze dochter wegbrengt en ophaalt. Wel is het zo dat ik 2,5 dag werk (de resterende halve dag besteed ik op school aan voorbereiding) en onze dochter gaat 2 dagen naar het KDV. Hierdoor hebben we dus speling. De andere dag is mijn man vaak thuis. Niet doordat hij minder is gaan werken maar doordat zijn uren niet over 5 maar over 7 dagen verdeeld zijn en hij voor een groot deel zijn eigen rooster in kan tekenen en dus vaak vrij intekent op die dag. Als hij niet vrij is gaat ze een keer naar oma. Onze manier om hiermee om te gaan. Wél gaat ze dus altijd 2 vaste dagen naar het KDV, ook als m'n man op die dagen een late dienst of nachtdienst heeft. Ook een keuze maar anders dan wanneer ik vrij ben, zal mijn man ook op veel van die momenten moeten slapen. Als je altijd fulltime onregelmatig werkt is het vooral erg belangrijk om goed te slapen om het vol te houden en gezond te blijven. Flexibele opvang is hier ook niet mogelijk trouwens en gastouders zijn erg moeilijk te vinden.
@mamak voor in aanerking te komen voor kinderopvangtoeslag moeten beide ouders werken want als ik niet zou werken en mijn partner wel dan heb je gewoon geen recht op kinderopvangtoeslag dan moeten die mensen die niet werken volledig het uit hun eigen zak betalen overigens had ik eerst ook een 18 uren contract en die uren werden over min 3 dagen verdeeld ook deden ze het soms over 5dagen verdelen wisten we overigens pas 2-3 weken op voorhand en mijn kind zat toen 3 dagen op het kdv ook in de vakantie gaat ie dadelijk 2 weken niet dan moet ik alsnog gaan betalen dus ja dat zullen ze dan ook moeten veranderen vind ik !
Dat is niet helemaal waar helaas.. er zijn regelingen voor een aantal mensen/doelgroepen waar dat niet voor geld..