vrije school of gewone basisschool?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door mamavanukkie, 15 aug 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mamavanukkie

    mamavanukkie Fanatiek lid

    2 jul 2008
    3.253
    16
    38
    Brabant
    Zijn er hier moeders met hun kindje op de vrije school en hoe bevalt dat? Wat is het voordeel en nadeel tov een gewone basisschool?
     
  2. mamavanukkie

    mamavanukkie Fanatiek lid

    2 jul 2008
    3.253
    16
    38
    Brabant
  3. Miepie74

    Miepie74 Fanatiek lid

    10 okt 2008
    4.062
    8
    0
    Ik zit eraan te denken mijn dochter aan te melden voor de Vrije School. In ieder geval heb ik voorkeur voor een niet-reguliere onderwijsvorm als Jenaplan, Montessori of Vrije School. Maar ik zit zelf dus ook nog maar in de oriënterende fase...

    Wat zijn voor jou de voordelen tov de nadelen dan?
     
  4. mamavanukkie

    mamavanukkie Fanatiek lid

    2 jul 2008
    3.253
    16
    38
    Brabant
    Het spreekt mij erg aan dat de kinderen spelenderwijs leren en naarmate ze ouder worden meer normale vakken krijgen. de lestijden, ook naarmate ze ouder worden gaan ze langer naar school. Hier gaan ze de kleuterjaren van half negen tot 1, elke dag., later blijven ze over, 2 dagen per week.
    Ik vind het belangrijk dat er naast leren ook ruimte is voor bewegen en kind zijn.

    Ik denk ook niet dat mijn zoontje een type is om hoofdzakelijk alle dagen in de lesbanken te zitten. Hij is veel te creatief en ondernemend, houdt ervan om met zijn handen bezig te zijn.

    De vrije school hier heeft ook elke dag hetzelfde ritme, ze weten wat er komen gaat en de kleuters zitten door elkaar, jong en oud.

    De andere school hier, het reguliere spreekt me niet zo aan, hij zit welliswaar om de hoek, maar er zijn alleen al negen kleuterklassen van geloof ik elk ruim 30 kinderen. en ze hebben ook 2 jaar geleden een negatief rapport gehad van de onderwijs inspectie. Ik hoor ook af en toe verhalen hier in de buurt van moeders waar ik het niet helemaal mee eens ben, er wordt niet echt gekeken naar het individuele kind en op de vrije school wel.

    Wij zijn zelf ook niet van die hokjesmensen.

    Daarom was mijn vraag of hier moeders zijn met kinderen op de vrije school en hoe het daar bevalt.

    Montessori spreekt me ook erg aan, maar is voor mij te ver uit de buurt.
     
  5. oleander1986

    oleander1986 Fanatiek lid

    20 aug 2009
    1.298
    0
    0
    zelfstandige
    Midden Nederland
    Ik zeg Vrije School!! Maar ik ben bevooroordeeld omdat ik er zelf op heb gezeten! ;)
    Veel meer creatieve vakken, prachtig zingen, hand arbeid, toneel, muziekles.
    Ik kan hier wel een paar kantjes vol typen over de verschillen (heb de laatste 2 jaar op een gewoon lyceum gezeten, grooote fout voor mij) maar het is handiger als je eens op een website kijkt van een vrije school, of gewoon eens langs gaat op een open dag.
    Nou is ieder kind natuurlijk anders dus je moet ook goed kijken naar je kind als individu, misschien houd hij/zij wel helemaal niet van al dat creatieve gedoe en heeft meer aan een gestructureerd, op het hoofd gericht vorm van onderwijs.
    Maar mijn kinderen gaan absoluut naar een Vrije School. :)
     
  6. pinguin72

    pinguin72 VIP lid

    7 jan 2006
    7.832
    1
    38
    Ik heb zelf bovenbouw vrije school gedaan.
    Ik woon trouwens in een vrije school walhalla(3 versch. scholen hier)
    Wij zijn ook wezen kijken maar hebben uiteindelijk voor Jenaplan gekozen.
    Beetje een middenweg.
    Nadeel van de vrije school vind ik dat ze kindjes te vaak klein houden.
    Bijv een vriendje van mijn zoon is precies een jaar ouder dan die van mij(wordt 6 in september) en gaat nu voor het derde volle jaar kleuteren.
    Ik vind dat niet goed.. soms hebben kinderen ook een zetje in de juiste richting nodig.
    Moet ook zeggen dat het voor mijn zoon absoluut niet het juiste onderwijs zou zijn geweest.
     
  7. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Ik heb niet de keuze voor een vrije school, maar wel voor een school die erg op kunst en het creatieve gericht is. Ik bedacht me juist vandaag dat me dat voor jongens veel minder aantrekkelijk lijkt, juist vanwege het feit dat ze in het onderwijs worden onderschat (omdat ze over het algemeen andere kwaliteiten hebben dan meiden). Ik ben dus bang dat ze nog meer nadeel ondervinden als ze naar een dergelijke school gaan. Nu vind ik de oudste ook niet creatiever dan het gemiddelde kind (al is hij dol op muziek maken, maar welk kind niet?).

    Verder hoor ik juist van studenten die op een vrije school of een montessori school hebben gezeten alleen maar negatieve ervaringsverhalen. Zij vinden de vrijheid te groot en hebben vaker gezien dat kinderen erdoor onderpresteren. Maar goed, dat is dus niet mijn ervaring (ik heb op een "normale" school gezeten met "gewoon" klassikaal onderwijs).
     
  8. mamavanukkie

    mamavanukkie Fanatiek lid

    2 jul 2008
    3.253
    16
    38
    Brabant
    Ik vind het ook best een lastige keuze, omdat je hier in de buurt geen middenweg hebt.
    Er zijn meerdere scholen uiteraard, maar of in niet al te beste wijken, te religieus gericht of ze hebben gewoon een slechte naam.

    Ik zit er idd mee of ik mijn zoontje niet tekort doe door hem daar naartoe te sturen, als hij een vervolgopleiding wil gaan doen of dat niet te zwaar valt.

    Er zijn bijv wel montessorischolen hier in mijn stad, maar dan moet ik elke dag ruim een half uur fietsen (heb geen rijbewijs) en dat is me toch wat te veel van het goede.

    De reguliere school zit hier aan het eind van de straat, de vrije school is 5 minuten fietsen.
     
  9. mamavanukkie

    mamavanukkie Fanatiek lid

    2 jul 2008
    3.253
    16
    38
    Brabant
    Mijn neefje gaat naar het reguliere onderwijs en die heeft ook 3 jaar gekleuterd. Dus of dat nu aan het soort onderwijs ligt of het kind...
    Hij is nog steeds erg speels en fantasievol en hij is nu 10.
     
  10. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    3jaar kleuteren heeft te maken met wanneer je kind 4 wordt, en wat voor kind het is!

    Ik kan je vertellen wat mijn keuze is, maar ik vind dit echt een taak voor jezelf. Als ik jou was zou ik gaan googlen en alle punten naast elkaar leggen. Daarnaast zou ik op allebei (bv vrije en regulier) gaan kijken. Evt ook bij jenaplan oid. Dit is nml heel persoonlijk!
     
  11. mamavanukkie

    mamavanukkie Fanatiek lid

    2 jul 2008
    3.253
    16
    38
    Brabant
    Is er trouwens verschil tussen vrije scholen, ik hoor bijv veel verhalen over Rudolf steiner, is dat echt zo apart?
     
  12. mamavanukkie

    mamavanukkie Fanatiek lid

    2 jul 2008
    3.253
    16
    38
    Brabant
    Ik heb me eens goed ingelezen over wat de vrije school hier precies inhoudt, het is een Steiner school en hier sta ik dus niet achter.
     
  13. oleander1986

    oleander1986 Fanatiek lid

    20 aug 2009
    1.298
    0
    0
    zelfstandige
    Midden Nederland
    Alle Vrije Scholen worden gevoerd vanuit het Steiner beleid, dus dan kan je je beslissing inderdaad snel trekken.
    Dat word dan een stukje fietsen! :p
     
  14. pinguin72

    pinguin72 VIP lid

    7 jan 2006
    7.832
    1
    38
    Dan zou ik er geen problemen mee hebben. Maar een kind wat begin september jarig is en dus al 2 volle jaren gekleuterd heeft en waar niets mis mee is behalve dat hij misschien wat verlegen is in groepen.
    Ik vind dat te lang en hier op de vrije scholen gebeurt dat heel regelmatig.

    Maar goed dat is een verschil van opvatting.. voor mij was de vrije school destijds heel geschikt onderwijs. Niets geen vrijheid of iets dergelijks maar gewoon hard werken net als op iedere andere school.Daarbij ook héél veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en dát vind ik een groot pluspunt van de vrije school.
     
  15. Miepie74

    Miepie74 Fanatiek lid

    10 okt 2008
    4.062
    8
    0
    Precies Pinguïn, DAT is juist wat me zo aanstaat aan de Vrije School, veel ruimte voor ontwikkeling van en aandacht voor het individu naast de "academische" eisen die worden gesteld. Ik stel me er ook helemaal niet van voor dat kinderen maar wat doen maar juist dat er veel aandacht is voor de kinderen, voor wie ze zijn.

    Overigens is de ene Vrije School ook de andere niet. Die ik op het oog heb doet bijvoorbeeld wel mee met Cito (vind ik persooblijk belangrijk om ook dat deel een beetje meetbaar te hebben) maar veel Vrije Scholen doen daar niet aan mee.
     
  16. Yukl

    Yukl Niet meer actief

    Maar aandacht voor persoonlijke ontwikkeling is niet alleen voorbehouden aan de Vrije School. Dat is naar mijn inziens juist een speerpunt van veel scholen en dus iets wat bij deze tijd past. Al zullen er ongetwijfeld gebieden zijn in Nederland waarbij de scholen nog veel meer vasthouden aan het reguliere onderwijs van vroeger. Mijn ervaring is echter dat regulier onderwijs van nu niet meer hetzelfde is als dat van vroeger.

    Overigens worden veel Vrije Scholen als zwak bestempeld door de onderwijsinspectie. Al weet ik niet hoe dat aantal op dit moment is. Aanhangers van deze vorm zullen daar vast een in hun ogen hele logische verklaring voor hebben, maar ik vind het persoonlijk wel iets om op te letten.

    Verder is het volgens mij juist een visie van de Vrije School dat kinderen zo lang mogelijk zouden moeten kleuteren. Dat is weliswaar aangepast aan het kind, maar over het algemeen gaan kinderen volgens mij inderdaad vaker dan in het "regulier" onderwijs later naar de "middenbouw".

    Ik vind de Vrije School te zweverig/antroposofisch en daarom zou ik er nooit voor kiezen.
     
  17. Miepie74

    Miepie74 Fanatiek lid

    10 okt 2008
    4.062
    8
    0
    Vrije Scholen worden vaak door de Inspectie als zwak beoordeeld, omdat de meeste Vrije Scholen niet meedoen aan de landelijke metingen die de Inspectie gebruikt voor haar oordelen, zoals Cito. Dus bij gebrek aan bruikbare informatie (resultaten zijn niet meetbaar in de werkwijze van de inspectie) worden die scholen als zwak beoordeeld.
    Enkele Vrije scholen doen dat wel en die zijn dan ook niet zwak (iig niet die ik voor ogen heb, die is ook minder zweverig dan de "hardcore" vrije scholen :)).

    En het onderwijs zoals wij dat gewend zijn (eh... ikke in ieder geval :D): klassikaal en frontaal, sterft inderdaad uit. Er is meer aandacht voor het individu, maar op reguliere scholen nog altijd minder dan op Vrije Scholen. In theorie dan he? Maar dan nog moet je je gewoon verdiepen in elke school en niet alleen in onderwijsvormen alhoewel ik zeer open sta voor niet-reguliere onderwijsvormen voor mijn kinderen.
     
  18. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    ja maar de reguliere scholen hebben tegenwoordig ook heel veel aandacht voor het individuele kind, en die hebben een duidelijke richtlijn waar de kinderen aan moeten voldoen als ze de basisschool verlaten. Dat is bij een vrije school nog wel anders...

    Ik heb zelf op een jenaplanschool gezeten en geen haar op mn hoofd dat ik mijn kind op zo'n school zet (bijzonder onderwijs) of dat ik er zelf ga werken. Ik heb echt weinig geleerd waardoor ik op de middelbare school in problemen kwam. Maar dat is natuurlijk niet op elke school zo. MAar nogmaals, doe wat jij denkt dat goed is!
     
  19. mamavanukkie

    mamavanukkie Fanatiek lid

    2 jul 2008
    3.253
    16
    38
    Brabant
    Ik heb besloten dat hij hier naar het reguliere onderwijs gaat. Bevalt het niet kan ik altijd nog verder zien.
     
  20. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    Helemaal mee eens!!! Op de website van de overheid zijn alle inspectierapporten van scholen te vinden en welke beoordeling ze hebben gehad, dus ik zou zeggen, leef je uit:D
     

Deel Deze Pagina