Mijn kinderen zitten op de Vrije school. Overigens eentje die door de inspectie als goed wordt beoordeeld en waar gewoon een CITO toets is. Kinderen leren niet alleen met hun hoofd maar ook met hun hart en hun handen, is één van de uitgangspunten die mij erg aanspreken (prachtige toneelstukken, fluiten, zingen, handvaardigheid en ook nog alle leervakken, maar dan kan rekenen soms ook best in een kring met pittenzakken, kinderen wordne op verschillende manieren uitgedaagd). Thuis willen mijn kinderen altijd graag achter de computer en de tv, op school doen ze gelukkig ook veel andere dingen. Ze houden in principe 6 jaar lang dezelfde juf of meester en wij hebben het met beide klassen en juffen erg goed getroffen. Als dat niet zo is, is 6 jaar natuurlijk wel erg lang, maar de juf of meester krijgt wel een band met ieder kind en moet ook wat met elk kind, je kunt als juf niet zeggen, van nou ja, volgend jaar lost mijn collega het wel op. De kleuterklassen zijn echt erg mooi ingericht, geen Mickey Mouse en Winny the Pooh, maar een roze en een blauw huis, met houten speelgoed. Ze bakken brood, spelen in de kleutertuin en op het natuurlijke speelplein en vertellen verhalen uit hun hoofd met een tafel vol prachtige spullen.
Dat klinkt echt heel fijn Towser! Als niet al enthousiast was, dan zou ik het worden. Waren jouw kinderen al creatief vóór ze naar die school gingen? Kon je daar toen al wat van zeggen? Want dat is het enige waarom ik misschien een beetje twijfel, ik herken niet een hele creatieve geest in de zin van veel tekenen of zingen (doet ze wel graag, maar nooit uit zichzelf al is ze niet een verlegen kind) of dansen... Wel is ze goed met woorden en verhalen vertellen en houdt ze van (voor-)lezen, voor zover dat gaat natuurlijk met 2 jaar
Heel veel van wat je hierboven beschrijft hebben wij ook op school, regulier onderwijs is echt niet meer zo regulier als dat er gedacht wordt!
Dat klopt dat regulier onderwijs vaak (ook vaak niet) niet meet zo regulier is. Maar er is wel degelijk een groot verschil in de uitgangspunten. En andersom gesteld, waarom zou jij (bijvoorbeeld, omdat je zelf steeds lijkt te zeggen dat de verschillen niet zo groot zijn) je kinderen dan niet naar een vrije school sturen? En weet je wel wat een vrije school inhoudt, wat daarvan de uitgangspunten zijn?
Ja precies, veel mensen doen het meteen af als een zweverige, spirituele, onderpresterende school, maar in mijn ogen is niets minder waar. Er zit een hele mooie gedachtegang achter en denk niet dat veel mensen die ook echt kennen.
Ik sta echt wel achter het principe, meer aandacht voor het individuele kind, ruimte voor creatieviteit ed. Ik heb me alleen eens ingelezen over hoe en wat er les wordt gegeven, bijvoorbeeld hoe er wordt geleerd om te leren lezen en geschiedenis. Ook heb ik gezocht wie Steiner nu precies was en waar hij voor stond. Het is ieder zijn eigen keuze, maar ik sta niet achter het principe ervan. Ook dat veel scholen niet meedoen met de cito toets valt niet in mijn straatje, maar goed ieder zijn keuze.
Ik vind die gedachtengang wel degelijk zweverig. Dat kan ik toch vinden? Kun jij het afdoen als onwaar, maar dat is gewoon een verschil in opvatting. Verder vind ik lang kleuteren ongewenst, lang dezelfde docent ongewenst, geen cijfers ongewenst, en zo zijn er heel veel punten die mij totaal niet aanspreken. En zoals ik eerder zei: ik geloof niet dat mijn jongens gebaat zijn bij creatief onderwijs. Niet als dat de speerpunt is. En de pluspunten die in dit topic worden aangedragen, zijn dus ook te vinden in het reguliere onderwijs. Dus waarom zou ik voor een Vrije School kiezen? Toevallig sprak ik gister weer iemand die op een Vrije School heeft gezeten en die daar zeer negatief over was. Ik kom niet anders tegen, behalve op dit forum.
Tjaaaa, dat is maar wie je spreekt hoor Yukl, ik ken zeker mensen irl die met veel plezier naar de Vrije School zijn gegaan en die ook echt wel verder zijn gekomen in het leven. Maar goed, als het iemands ding totaal niet is, is dat toch ook helemaal prima? Ik zou niemand dwingen om voor niet-regulier onderwijs te kiezen, net zo goed als ik niet graag word gedwongen om mijn kind naar bijvoorbeeld een PC-school te brengen. Onderwijs is iets heel persoonlijks en de keuze voor een school ook. Ik heb binnenkort een gesprek op de vrije school die mij erg aanstaat, zou zomaar kunnen dat het me toch maar niks lijkt voor mijn dochter na dat gesprek. Nou, dan zoeken we weer verder. En het kan ook dat ik er nog enthousiaster over word, we zien wel.
Er zijn natuurlijk ook nog andere opties. Montessori! Heb ik zelf op gezeten en het principe aldaar is "Help mij het zelf te doen" Ik heb er veel aan gehad, maar elke school valt of staat bij de kwaliteit van de leerkrachten. Dalton, geen ervaring mee. Jenaplan! Geen ervaring mee maar wel positieve verhalen, draait veel om samenwerking waarin ook de ouders zijn betrokken.
Omdat op een reguliere school de ontwikkeling van de kinderen beter in de gaten gehouden wordt. En de CITO toets, is alleen maar om de ontwikkeling goed in ge gaten te houden, meer niet. Ik vind dat een kind in de gaten gehouden moet worden dat de doorgaande lijn van het kind niet stagneert. En dat gebeurt op een reguliere school beter dan een vrije school. Ik weet wat een vrije school inhoud, want ik heb ook een dag meegelopen. En zelf heb ik op een Jenaplanschool gezeten, maar dat leek meer op een vrije school, en daar heb ik bar weinig geleerd. Zodat ik er op de middelbare school nog last van had. Dus ik weet wel waar ik over praat. En ik zeg niet dat alle scholen hetzelfde zijn, maar ik wil dat mijn kind wel goed in de gaten wordt gehouden en daarom die keus.
Monique, nogmaals, het hangt af van welke vrije school het is. Niet alle vrije scholen zijn hetzelfde, ze zijn niet allemaal even 'streng in de leer'. Ik weet dat die ik op het oog heb de leerlingen prima volgt (volgens het laatste rapport van de inspectie, ze krijgen voor dat criterium een voldoende)(ze krijgen trouwens voor alle belangrijke criteria een voldoende, het is namelijk gewoon een goede school), dat ze meedoen aan Cito en dat is voor mij voldoende. De resultaten worden gemeten volgens de landelijk geaccepteerde (lees: door de inspectie/overheid) standaarden maar ook gebruikt binnen de school om de leerlingen de aandacht te kunnen geven die ze verdienen. En voor de duidelijkheid: als blijkt dat deze vorm van onderwijs voor mijn dochter(s) ongeschikt is, zal ik de laatste zijn die haar dwingt op die school te blijven omdat het MIJ zo aanstaat. En ook ik heb grenzen, ik zou mijn kind bijvoorbeeld nooit naar een Iederwijs school sturen, daar ligt voor mij dan weer de grens. Of bij een school die niet meetbaar is volgens de landelijke standaarden, dus niet elke vrije school komt voor mij in aanmerking. Ik snap dat die Jenaplan voor jou een verkeerde keuze is geweest, maar dan had iemand moeten ingrijpen en jou naar een andere school moeten sturen....
Dat zeg ik toch ook, niet alle vrije scholen zijn hetzelfde. Maar mijn keus is het echt niet, en daar ging dit topic over. En ik ben ook van school gehaald, maar het is wel triest dat een school in Nederland zo slecht functioneert en nog steeds bestaat! Maar daarover genoeg gezegd, ff offtopic.
Min kinderen waren niet echt creatief voor ze naar de Vrije School gingen, vooral de oudste niet. Ze is dat nog steeds niet zo, maar ze heeft wel méér geleerd dan wat je uit de rekenen en taalmethode zou hebben geleerd. Ze denkt wel buiten de gebaande wegen en dat kun je ook zien als creatief, ze is niet zo handig en zal dat op wat voor soort school dan ook nooit worden. Middelste kan wel heel goed breien en dat heeft ze wel daar geleerd, net als toneelspelen. Erg goed voor haar, want anders zou ze alleen kennis opslaan die haar aangeboden wordt. Natuurlijk zijn er dingen die ze op reguliere scholen ook doen (al twijfel ik aan nat in natschilderen, vormtekenen, enz, volgens mij doen ze dat alleen daar, maar dat is niet de reden dat wij voor de Vrije School hebben gekozen). Uitgangspunten als 'opvoeden is niet een vat vullen, maar een vuur ontsteken' zijn voor mij veel belangrijker. Wat wil je met onderwijs, dat kinderen volgestopt worden met kennis van anderen en er vervolgens getoets wordt hoeveel er is blijven hangen en ze daarvoor een cijfer krijgen? Prima, dan moet je zeker niet voor de Vrije School kiezen. Wil je een school waar de leerkrachten hun best doen om kinderen te begeleiden om zichzelf te worden? Dan is de Vrije school misschien iets. Het is zeker niet voor iedereen wat, het moet wel bij je passen, maar de uitgangspunten zijn wel wezelijk anders dan van reguliere scholen. Misschien zijn er wel dezelfde pluspunten op andere scholen, misschien zelfs wel meer, maar de basis is echt anders, omdat ze leerkrachten werken vanuit de antroposofie. Dit is overigens niet een soort religie, die ook aan de kinderen wordt uitgedragen, maar meer gewoon iets voor degenen die er werken (en in ons geval maar een paar ouders, merendeel heeft niet voor de Vrije School gekozen omdat ze zelf al iets met antroposofie hadden). Het onderwijs zelf op de Vrije School wordt trouwens nog best op een klassikale manier gegeven, best ouderwets juist eigenlijk, daarin zijn juist andere scholen vaak veel 'beter' in.