mama´s die zelf fruit/groentje hapjes maken....hoe en wat?

Discussion in 'Voeding' started by Samy84, Aug 18, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Jasminum

    Jasminum Fanatiek lid

    Feb 16, 2011
    1,088
    0
    0

    Hier heb ik niets meer aan toe te voegen! :D
     
  2. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    Jul 4, 2010
    13,212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder

    Je hebt dan mijn link niet geleze een paar posts terug. Met daarin een artikel waarin aangehaald word dat prakjes onnatuurlijk en onnodig zijn. Hoe vogeltjes hun kroost voeren is irrelevant want vogeltjes zijn geen zoogdieren en wij komen niet uit een ei.

    Het feit is en blijft dat prakken mainstream is en goed verkoopt ( Potjes voeding, staafmixers, babycook van bebea etc ) en er dus nooit in de grote media zal komen dat dit niet nodig is, want ooh al die fabrikanten zullen failliet gaan als we ineens gewoon ons kind 2 jaar borstvoeding geven ( = geen flesjes of tuitbekers, geen pyamapapjes ) en met de pot mee laten eten ( = geen potjes, geen staafmixers, geen bebeacook, geen speciale babyreceptenboeken, maar gewoon hetzelfde als papa en mama, maar dan afgepast op het kind, dus zonder zout of andere dingen die ze nog niet mogen. )
     
  3. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    `

    Prima meid.. doe jij ook je stofzuiger, vaatwasmachine en oven de deur uit? Want dat is namelijk wat je zegt.. Alles wat het om de mens gemakkelijker te maken in deze wereld, is onzin. Nee, het is inderdaad niett nodig.. net zoals je stofzuiger en wasmachine. Maar neem je jezelf nog serieus?

    Lees me goed.. ik ben een groot voorstander dat een kind snel leert eten en dus geen prakjes en potjes krijgt voor de eeuwigheid maar dat gewauwel dat het allemaal slecht en gevaarlijk is... zo'n onzin! enne... luiers hoe doe jij dat... ZOOOOO onnatuurlijk!

    En wees maar blij dat die fabrikanten bestaan want dankzij hen overleven premature babies en ondervoedde babies tegenwoordig.
    Alles een beetje in perspectief zien hoor.

    Zoooooo flauw dit allemaal (oh ja zoutloos! Nou dat zijn een flink deel van deze posts ook!) :(
     
  4. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Voor deze keer eens goed met Cygnet eens ;)
     
  5. Marjanneke

    Marjanneke Fanatiek lid

    Aug 11, 2008
    1,477
    1
    36
    Thuiszorg medewerker
    Vlissingen
    Lol... wat een 'toestand' om de manier waarop je je baby eten geeft zeg... :D

    Ik prak en pureer me nog suf (bij wijze van dan hè..), ik geef Dennis ook wel eens stukjes fruit maar daar is nog niet veel lol aan, hij doet er van alles mee, behalve opeten. Dat komt wel als hij er aan toe is, totdat 't zover is krijgt ie lekker geprakt en gepureerd.

    Ik maak fruithapjes (net als groentehapjes) ook wel eens vooruit en zet ze dan in de vriezer. Mijn vriendin is diëtiste en zij zegt dat 't genoeg meevalt met verlies van vitamines etc. zolang je ook maar gewoon vers blijft geven.

    Ik wil graag dat Dennis alles lust, dus uit potjes, vers, koelkast, vriezer, stukjes etc., daarmee leer je hem niet op 1 maar op meerdere manieren te eten en dat is beter dan het daadwerkelijke eten maar op 1 manier te leren.
    Tot nu toe gaat het helemaal perfect trouwens, hij eet als een os, ik verbaas me erover hoeveel zo'n klein mannetje op kan! :D

    Ik warm de fruitprakjes trouwens niet op, maar leg het bordje idd. even boven een bakje warm water.
     
  6. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Ik snap trouwens de vergelijking mens-dier nooit zo goed. Oke er zijn vele zoogdieren en de mens zoogt ook. Maar daarmee is het nog geen zoogDIER. De mens is uniek in zijn soort en geschapen met eigenschappen die geen enkel dier bezit. En de meeste zoogdieren doen dat voor een bepaalde tijd, de één een paar weken de ander een paar maanden, om dan vervolgens het jong niet meer te voeden zodat het op zichzelf aangewezen is. Verder is er meen ik de wasbeer, (zoogdier?) die haar eigen poep aan een jong geeft, er zijn dieren die eten in hun eigen mond kauwen en dat geven, allerlei soorten, en hoewel de aap dicht in de richting komt blijft de mens enig in zijn soort.

    Ontopic, fruithapjs heb ik nooit verwarmd, doen jullie dat wel dan? Nooit bij nagedacht eigenlijk.
     
  7. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ach bij mijn oudste heb ik eerst zitten worstelen met een kind dat met zes maanden alle potjespuree van een lepeltje pertinent weigerde, maakte me enorm zorgen daarover. Toen was hij zeven maanden zat tijdens het etenop mijn schoot pakte iets van mijn bord en at het met smaak op. Dag erop ook. Maakte me toen nog meer zorgen omdat ik altijd gehoord had dat prut moest.

    Wat een opluchting toen ik via e-mail van borstadviseur van LLL hoorde dat het prima was! Gill Rapley had toen nog niet gepubliceerd.

    Zusje 3 jaar later pakte meteen de stukken goed,terwijl lippenop slot gingen als er prut in de buurt kwam, gelukkig wist ik toen inmiddels dat dat prima was.
     
  8. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Vogels, vogels? Zijn dat zoogdieren? Wie heeft het nou over spijkers op laag water zoeken, kom op meid!

    Ik heb trouwens nooit gezegd dat prut en prak voeren gevaarlijk is, ik heb gezegd dat het gevaarlijker is dan zelf stukken laten eten.
    Baby led weaning is gewoon minder risicovol dan vloeibare prut bij je kind naar binnen lepelen.
    Nog even resume hoe het ook alweer zat:
    Een baby loopt minder risico om zich te verslikken als hij zelf de controle heeft over wat er in zijn mond gaat dan wanneer hij met een lepel gevoerd wordt. Dit komt omdat een baby niet in staat is om voedsel bewust naar de achterkant van zijn keel te verplaatsen totdat hij heeft geleerd om te kauwen. En een baby ontwikkelt de vaardigheid van het kauwen niet totdat hij zijn eigen eten kan pakken en naar zijn mond kan brengen. Dus loopt een heel jonge baby geen gevaar om zich te verslikken omdat hij het eten om te beginnen al niet in zijn mond kan krijgen.
    Om gepureerd eten te eten, moet het voedsel naar achteren gezogen worden. Dat voedsel dat dan achterin de mond komt, kan leiden tot verslikken. Voeden van gepureerd eten met een lepel heeft dus een verslikrisico. En zeker het gepureerd eten dat stukjes bevat.


    Het is gewoon een feit dat anatomisch gezien een baby die toe is aan bijvoeding uitstekend zelf stukken voedsel kan pakken en verwerken.
    Het is natuurlijk om dat op deze wijze te doen en niet risicovol.

    Jouw theorie is: veel mensen doen al lang iets, dus dat iets kan niet gevaarlijk zijn.

    Dus: omdat een groot deel van de wereldbevolking te veel vette snacks naar binnen stouwt, is dat niet gevaarlijk?
    Dus: omdat veel mensen te hard rijden, is dat niet gevaarlijk?

    Dat iets veilig is omdat het veelvuldig wordt gedaan is geen goed onderbouwde theorie.

    Ik weet trouwens niet of er wereldwijd cijfers worden bijgehouden van kinderen die gestikt zijn doordat ze een prutje gevoerd kregen dan wel zelf een hapje naar binnen stopten.

    Ik weet wel dat er de laatste jaren veelvuldig onderzoek is gedaan naar een verstoorde mondretoriek of een hypersensitiviteit van het mondgebied bij jonge kinderen. En wat daaraan ten grondslag ligt. Wat aan bod kwam in deze onderzoeken was of de kinderen te jong zijn begonnen dan wel te lang met een lepel zijn gevoerd. Deze kinderen kokhalzen zonder dat daar een lichamelijke oorzaak voor is van al het andere voedsel dan vloeibaar voedsel en vaak hebben deze kinderen spraakproblemen.

    Ik kan het helaas niet voor je opzoeken voor je nu.

    Baby led weaning is trouwens niet Kleintjes' theorie. Voor mij is het niemands theorie. Zo werkt de menselijke anatomie en het menselijke spijsverteringsstelsel immers gewoon. Ik ben alleen wel blij dat mensen die er verstand van hebben het hebben opgeschreven en vertaald, zodat ik gesteund werd in de wijze van bijvoeden die mij instinctief al het meest logisch, natuurlijk en gezond leek.
     
  9. Marjanneke

    Marjanneke Fanatiek lid

    Aug 11, 2008
    1,477
    1
    36
    Thuiszorg medewerker
    Vlissingen
    Ik geloof dit van harte en ik juich al deze methodes ook zeer zeker toe.... als het werkt! Ik weet uit mijn nabije omgeving - de twee zoontjes van m'n zus - waarbij het absoluut niet ging, pas met een maand of 8, 9 wilden zij pas echt stukjes eten pakken en opeten. Haar dochtertje was heel vlot, eigenlijk zo rond de 6 maanden al, dus het kan niet liggen aan de manier waarop ze het deed. ;)

    Ons zoontje was zeer zeker toe aan bijvoeding want hij keek het eten uit onze mond toen hij bijna 6 maanden was, maar hij pakt ook nog geen stukjes. En als ie ze dan al pakt, stopt ie ze al helemaal niet in z'n mond... ;) Hallelujah, ik ga er dan echt niet mee zitten rotzooien, geef 'm een lekkere geprakte banaan. Zelf pakt ie altijd het lepeltje als het op is om dat lekker af te sabbelen, dus 't is niet zo dat ie niet weet hoe 't moet, lol.

    Ik bedoel maar te zeggen, dat we allemaal wel weten dat niet ieder kind gelijk is en ieder kindje verschilt qua tempo van ontwikkelen en zeker ook van eten. Een bepaalde manier van eten aan je kindje willen opleggen is wat mij betreft nooit goed. Je zult toch ook echt naar je eigen kind moeten kijken en aanvoelen wat bij hem/haar past. Daarom zou 't niet zo'n punt moeten zijn eigenlijk. Kies voro je kind wat je denkt dat goed is, punt.
     
  10. LoveLjh

    LoveLjh Actief lid

    Aug 6, 2011
    204
    3
    18
    NULL
    NULL
    Wil je dan zeggen dat baby's die altijd gepureerd/geprakt voedsel hebben gekregen vaak spraakproblemen hebben? Dat is niet waar, vroeger kregen alle kinderen gepureerd voedsel, dan zouden er nu heel veel mensen met spraakproblemen moeten zijn?
     
  11. Omelet

    Omelet VIP lid

    Nov 14, 2008
    14,874
    2
    0
    Oei wat een discussie :)

    Volgens mij is het maar net wat werkt per baby en per ouder. Ik ken ouders die gruwelen van het stukjesverhaal: bang voor verslikken, te weinig binnen krijgen of voor de zooi die het geeft.
    Ik ken ook baby's die niet anders accepteren. Zoals mijn zoontje. Nu zijn we ook meteen begonnen met stukjes, wilden het eerst combineren maar meneer accepteert lepels alleen als speelgoed ;)

    Net zo goed als dat hij geen lepeltjesvoedsel wil, kan ik me voorstellen dat er baby's zijn die stukjes niet zien zitten. Al zegt 'de theorie' natuurlijk dat dat er bij hoort en dat het tot het eerste jaar zeker niet gaat over hoeveel er naar binnen gaat maar juist over proeven, voelen, textuur leren kennen en herkennen. Tja en dan is het weer aan de ouders wat die daar van vinden :)


    Ik geef alles op kamertemperatuur aan mijn kindje, groente soms iets warmer (lauw).
     
  12. Eiland

    Eiland Actief lid

    Jul 22, 2011
    307
    0
    0
    NULL
    NULL
    handig, dit ga ik even volgen.. kan ik me de komende maanden vast in gaan verdiepen..
     
  13. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Tuurlijk moet je altijd goed naar je kind kijken en inspelen op zijn behoeftes! Ik heb mijn zoontje nooit het zelf stukken laten pakken en opeten opgedrongen hoor, ben jij mal!;)

    Wij begonnen daarmee bij 6,5 maand en hij bleek een natuurtalentje! Het was iedere maaltijd een feestje aan tafel. Hij proefde en genoot. Veel kreeg hij nog niet binnen hoor.
    En hij kreeg nog gewoon bv, dus ik was ook niet bang voor tekorten. Wij noemden de hapjes de eerste 'proeverijtjes'.
     
  14. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Nee, dat zeg ik toch niet?;)
     
  15. LoveLjh

    LoveLjh Actief lid

    Aug 6, 2011
    204
    3
    18
    NULL
    NULL
    In je vorige bericht staat dat wel volgens mij..
     
  16. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Nee, ik zeg niet dat kinderen die altijd gepureerd/geprakt voedsel hebben kregen vaak spraakproblemen hebben, dat staat niet in mijn tekst.

    Ik zeg dat er onderzoek is gedaan naar de oorzaken van problemen bij kinderen in het mondgebied. Vaak zie je bij de kinderen die alleen vloeibaar voedsel kunnen verwerken ook spraakproblemen.
     
  17. LoveLjh

    LoveLjh Actief lid

    Aug 6, 2011
    204
    3
    18
    NULL
    NULL
    Ooh oke. Maar kinderen blijven ook niet altijd gepureerd voedsel eten. Na een tijdje geef je stukjes en dan leert een kindje vanzelf kauwen. Het hoeft toch niet meteen met 6 maanden..
     
  18. misa

    misa Niet meer actief

    Pff wat een discussie... Ik vind het ook jammer dat niet meer mensen weten van rapley en dat het niet wat meer door bijv een cb aangekaart wordt. Maar ik vind ook dat iedereen moet doen wat goed voelt voor jezelf en je kindje.

    Ik geef stukken én ik prak. Soms eens wat raspen, zoals harde dingen. Ik vind het ook te lang duren om alles alla rapley te geven.
    En eng, ja soms wel. Maar meestal niet. Als ik zie dat simon weer eens iets omhoog kokhalst, dan vind ik dat best mooi om te zien. Dat het gewoon werkt. Maar de laatste tijd is hij zo gulzig en hapt niet echt meer af. Hij stopt alles volledig in de mond en slikt snel door. Tenminste hij probeert het. Gisteren had ik een stuk wortel. Ging ook helemaal in de mond, slikte door, kokhalste (best lang) en de hele wortel glibberde weer terug.. Brrr... best wel eng hoor! :) ;)

    Dus doe waar je je goed bij voelt en laat iedereen in de waarde. Er is geen goed of fout. De meeste kinderen die eerst gepureerd krijgen, wennen langzaam aan grovere structuren en uiteindelijk aan stukken. Niets mis mee lijkt mij.
     
  19. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Nee hoor, niks hoeft, maar het mag en kan wel!;)
     
  20. Omelet

    Omelet VIP lid

    Nov 14, 2008
    14,874
    2
    0
    Grappige is dat in het groeiboekje (dat groene) van het CB ook staat dat je je kindje juist stukjes moet geven. Ik lees dat hele boekje nooit maar het viel me laatst op. (blz 72 spreekt over hapklare stukjes, en verder in de opsomming staat ook: maak er geen prakje van en laat je kindje zelf stukjes in zijn mond steken).

    Mijn CB kent het principe en was erg enthousiast, dat vond ik wel weer leuk :D Maar volgens mij kaarten ze het inderdaad niet zelf aan als optie.
     

Share This Page