Rapleymama's

Discussie in 'Voeding' gestart door Trees, 30 dec 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Fruit prakken of avocado kan ook goed op brood :)
     
  2. oleander1986

    oleander1986 Fanatiek lid

    20 aug 2009
    1.298
    0
    0
    zelfstandige
    Midden Nederland
    Ja, maar dan van een ander soort noten. Qua substantie is het vergelijkbaar.

    Verder kom ik even met een vraagje betreft Rapleyen:
    Mijn zoontje is nu 6 maanden en wil zo langzaam dus beginnen met bij voeden. Heb al in een ander topic gezet dat ik (hele) kleine stukjes direct in zijn mondje geef, ook gepureerd geprobeerd. Hij wil van beide nog weinig hebben, spuugt het uit, gaat ermee spelen en moet erg kokhalzen als het richting doorslikken komt.
    Bij mijn eerste zoontje kon ik (bij wijze van spreken) meteen hele bakken leeg lepelen dus herken dit niet. Nu attendeerde iemand me te gaan rapleyen, het dus in de hand geven. Ik vind rapley een hele goede methode, heb zelf alleen een mega-angst staan op het stuk dat ze zich kunnen verslikken met eventueel stikken als gevolg. Stel ik ga een wortel koken voor hem. Kook in dan de hele wortel? En hoe zacht? Echt helemaal boter gaar? Wat dan als hij er een veel te groot stuk afbijt en "per ongeluk" door slikt, dan stikt hij toch? Of is jullie ervaring dat ze die grote stukken echt al helemaal klein krijgen zelf?
     
  3. Aquilegia

    Aquilegia VIP lid

    19 apr 2007
    8.914
    3
    36
    Vrouw
    psycholoog en astroloog
    Midden-Nederland
    Het heeft totaal niet met Rapley te maken, maar mijn dochter heeft vandaag gepureerde aubergine op! En heerlijk dat ze het vond! Ze hapte meteen goed naar de lepel en heeft behoorlijk wat hapjes met smaak weggewerkt. Nu ik begonnen ben met groentes die ik zelf vaak eet en heel lekker vind, gaat het toch behoorlijk goed met het bijvoeden! :)

    Ik heb het zelf geproefd en vond het erg lekker, maar wel een heftige smaak. Ik heb eerst mijn man nog laten proeven of ik dat haar wel kon geven. Eigenlijk was ik verbaasd dat ze het echt lekker vond. Het leek wel baba ganoesj!

    Voor wie het ook wil proberen:

    2 aubergines, op een paar plaatsen inprikken met een vork, in een licht ingevette ovenschaal doen. Circa ¾ tot 1 uur in oven op 185 graden, hetelucht. Af laten koelen, vruchtvlees eruit schrapen, pureren in de hakmolen van de keukenmachine, 1 el rijstebloem erdoor roeren. Geven op kamertemperatuur of lichaamstemperatuur. Groot succes! De rest bewaren in de diepvries en/of koelkast in kleine bakjes.
     
  4. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - BLW - Introductie van vast voedsel na zes maanden

    Lees deze link maar eens goed.

    Rapley is natuurlijk en niet eng. Angst is een slechte raadgever! In het artikel antwoord op al je vragen, denk ik. Schroom niet om er nog meer te stellen!
     
  5. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Aubergine is hier favoriet door het gewoon in olijfolie te bakken en dan in halve cirkels te geven.

    Ik kook groentes iets verder dan beetgaar maar helemaal zacht heeft geen zin want dan vermorzeld hij het in zin knuistjes. Als hij een groot stuk afbijt komt dat gewoon naar buiten, soms met kokhalzen en soms zonder.Ik heb nooit angst gehad voor stikken sinds ik begonnen ben en ervaar hoe goed het gaat.
     
  6. Aquilegia

    Aquilegia VIP lid

    19 apr 2007
    8.914
    3
    36
    Vrouw
    psycholoog en astroloog
    Midden-Nederland
    Dat houd ik zeker in gedachten, maar heb ik nu nog niet gedaan, omdat het dan vrij vet wordt. Ik denk dat ze daar nu als beginnende vast-voedsel eter nog niet tegen kan! ;) Maar over enige tijd is dat vast erg lekker voor haar! :)

    Ik geef trouwens alleen dingen gepureerd die ik zelf ook als puree lekker zou vinden. Mijn auberginepuree zou (voor een volwassene of ouder kind) met een beetje zout, peper en knoflook best lekker zijn om chipjes mee te dippen of op een toastje.

    Ik kook de groenten ook ietsje verder dan beetgaar, zodat ze goed kan afhappen, maar niet overgaar.
     
  7. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Nee aubergine gaf ik ook later. Wel vrij snel met courgette begonnen. Aubergine wordt idd vrij vet *hmm dat is wel een goed idee hij is vrij verstopt op het moment*
     
  8. Aquilegia

    Aquilegia VIP lid

    19 apr 2007
    8.914
    3
    36
    Vrouw
    psycholoog en astroloog
    Midden-Nederland
    Courgette neemt inderdaad minder vet op dan aubergine. Misschien binnenkort eens gebakken geven! Voorlopig ga ik nog een paar dagen verder met broccoli en paprika in stukken en de auberginepuree.

    Trouwens, mijn KDV gaf aan positief te staan t.o.v. de Rapley-methode ("Oh, doe je dat... wij kunnen haar hier ook stukken geven, hoor, dat hebben we vaker gedaan als de ouders het ook deden") Ik had er niet om gevraagd, omdat ik had gelezen dat KDV's vaak negatief reageren. Dus ik dacht: laat ze daar maar gewoon 'n fruithapje geven.

    Mijn zus zei dat haar CB het aangeraden had!
     
  9. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Hier op het kdv is het ook geen probleem, zelfs al heb ik aangegeven dat ze ook best mogen prakken als ze maar één soort per keer geven en geen smaakjes mixen.
     
  10. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Wij vinden aubergine niet lekker. Sponzig, beetje bitter.

    Maar heel lekker is als je hem onder de grill legt met een beetje olijfolie en daarna zeezout. (als je dat eerst doet, trekt het vocht eruit en wordt ie slof. Heeft als bijkomend voordeel dat je je kind de aubergine zonder zout kan geven.)
     
  11. fafa

    fafa Niet meer actief

    pffffttt... hier vanavond even een negatieve rapley-ervaring gehad :(

    we zaten op een bbq en mn meisje had een stukje stokbrood uit het vuistje gekregen. Zit ze opeens onwijs naar adem te happen, met haar armpjes te zwaaien en met grote betraande paniekoogjes te kijken. Eerst nog even aangekeken, want normaal kokt ze alles er snel weer uit, maar ze kon gewoon echt niet meer inademen, dus ook niks uithoesten!

    Uit haar stoel gesleurd, op haar buik op mn arm gelegd en op haar rugje geklopt, en uiteindelijk kwam er tussen een sloot speeksel en melk een enorm brok brood naar buiten zetten (alles over mn shirt natuurlijk, waarom gebeuren dit soort dingen nooit gewoon thuis? ;))

    Ik geloof nog steeds heilig in de reflexen van een kind, maar ik stond toch wel even te shaken. Dit ging even wat verder dan gewoon kokhalzen.
     
  12. Aquilegia

    Aquilegia VIP lid

    19 apr 2007
    8.914
    3
    36
    Vrouw
    psycholoog en astroloog
    Midden-Nederland
    Dat is afhankelijk van hoe je het klaarmaakt! Volgens mij is gekookt inderdaad niet lekker en gebakken/gegrild of uit de oven wel! Daarom heb ik het haar ook niet gekookt gegeven.

    @Fafa: dat was schrikken, zeg! :( :$ Kan me voorstellen dat je stond te trillen op je benen! Echt eng... moet toegeven dat ik er van tevoren niet over had nagedacht, verslikken... :) Maar nu ik dit verhaal heb gelezen, letten we nog beter op...
     
  13. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik heb nog nooit aubergine gekookt hoor! Maar vindt het zo'n rare groente; als je hem vasthoudt of snijdt, voelt ie al aan als een spons.
    Ik maakte voorheen weleens zelf moussaka en dan sneed ik de aubergine in lange repen die ik overlaadde met zout om het vocht eruit te trekken. Daarna goed afspoelen, drogen, veel gedoe!
    Ik heb hem weleens zo geroerbakt door een ratatouille, maar vind er niks aan; de smaak weeeig, bitter en de bite slof, nee, geef mij maar een knapperige groente!
     
  14. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Ik vind aubergine ook niet lekker :D Maar biedt het wel aan aan uk omdat juist door de sponzigheid het voor hem (als tandloze ;)) erg goed te eten is. Hij eet het ook graag. Hij lust daarentegen niet graag paprika terwijl wij daar weer dol op zijn haha (en ik blijf het maar stug aanbieden, laatst één hapje ;))

    Fafa wauw dat is even schrikken zeg! Ik let ook goed op met brood omdat hij dat in zijn geheel naar binnen propt en mijn kleintje eet toch al 2 maanden langer dan de jouwe ongeveer. Wellicht eerst met gladde dingen proberen? Die komen er makkelijker uit. Had al eens gelezen dat brood, aardappel en banaan vaker blijven hangen. (en vervolgens wel begonnen met banaan, ;))
     
  15. fafje

    fafje Niet meer actief

    fafa, das echt schrikken heh...mijn zoontje had een tijdje echt een mega propfase, gewoon amper kauwen en doorslikken..toen heb ik dat dus ook vaak meegemaakt...hier gebreurd het nog wel es in iets mindere mate met soepstengel of een koekje....en stokbrood indd ook...dat moet ik ehct in hapklare stukjes geven

    @hier, Mn zoonte heeft me deze week verbaasd..met hapjes nemen....jawel..meneer eet degelijk en netjes...INEENS...
    Normaal als ik bijv een reepje peer geef...hapie en duwt het vervolgens helemaal zn mond in..idem met brood...

    Maar nu steeds vaker als ik hem een hapklaar stukje geef...gaat ie zelfs daarvan afbijten...Jeeeeeh...mn kind kan eidnelijk normaal eten :p:p
     
  16. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Haha Fafje hij wil zijn taartje voor zijn eerste verjaardag wel netjes opeten natuurlijk :D
     
  17. fafa

    fafa Niet meer actief

    @juju&fafje: Oei... ik wist niet dat brood daar inderdaad om bekend stond. Broodkorstje doet ze namelijk normaal altijd heel netjes, beetje sabbelen en knagen op het puntje, maar nu dus een keer niet :/ Maar misschien toch maar even voorzichtig mee zijn, en alleen maar gladde dingen geven.

    Gelukkig vond ze het zelf trouwens minder eng dan ik, hahaha, het eerste wat ze deed toen ik haar weer terug zette was stukje brood pakken en verder knabbelen :)

    @aubergine: ik heb dat ook wel eens gedaan, met zout, en dan afspoelen... smaakte meteen nergens meer naar; alsof je nat karton zit te eten ;) Ik denk dat dat proces nog van vroeger komt, toen de aubergine nog veel bitterder was. Maar dat hebben ze er tegenwoordig uitgekweekt volgens mij. Net als witlof, die is ook niet half zo bitter als ie 30 jaar geleden was (of komt dat omdat mijn smaak volwassen is geworden?)
     
  18. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    Ik vind witlof ook niet bitter :)

    Hier pas met 7 maanden begonnen met brood. Ik smeer er nu roomboter op om het een beetje smeuiig te maken en natuurlijk ook voor zijn vetten. Zou met 6 maanden idd nog geen echt brood geven.
     
  19. fafje

    fafje Niet meer actief

    haha ja ik denk trouwens dat dat ehct een mepper gaat worden...of met 2 handen zo zn mond in duwt :p

    @aubergine, ik maak het altijd zo voor ons dan: dunne plakken...in olijfolie bakken...laaaang echt gebakken, dus geen wit meer wnatd at is ehct bitter...verspreid op een bord leggen...verse koriander+verse peterselie gehakt erop leggen, vers knoflookteentje uitgeperst erop...grof peper en zout...en citroensap sprenkelen...en dan nog een laag van aubergine plakjes erop ....even laten intrekken zo...en dan btj omscheppen...is echt HEERLIJK :D
     
  20. MamaVanSimone

    MamaVanSimone Fanatiek lid

    19 okt 2010
    3.250
    2
    36
    provincie Utrecht
    Zo, ik heb weer gekokkereld voor mijn dochter, dat wilde ik even met jullie delen :)

    Ik heb macaroni gemaakt met gepureerde verse tomaten, rundergehakt, een beetje broccoli en wortel en dit afgemaakt met een eetlepel basilicum en 2 plakjes ham in kleine stukjes gesneden. Vooral die ham maakt het best eetbaar haha!

    Ik ga dit nu laten afkoelen en in porties invriezen, voor als wij iets eten dat zij niet mag, of het voor haar te lang duurt om klaar te maken. Deze situaties komen steeds minder vaak voor maar toch vind ik het wel fijn om haar dan iets gezonds te kunnen geven. Een pyjamapapje of een stuk fruit in plaats van een maaltijd kan allang niet meer nu he :)

    Het is geen rapleyberichtje want no way dat ze dit zelf gaat eten met een lepel of met haar handen maar goed :)

    @fafa jeetje dat is even schrikken, ik heb zelf 1 incidentje gehad toen Simone 6 weken oud was en net een paar dagen thuis. Ze had gespuugd maar het was in haar neus gekomen en ze had geen idee hoe ze door haar mond moest ademen, ik zag ineens een gestrekt armpje uit de reiswieg komen en toen hebben we haar maar een beetje op en neer geschud en geklopt en uiteindelijk ging het wel weer. Maar ik was me echt helemaal doodgeschrokken en heb nog weken na een voeding gecontroleerd of alles wel goed met haar ging. Met rapleyen tot nu toe nog niks geks meegemaakt gelukkig maar Simone is van nature een heel voorzichtig kindje, ze valt bijvoorbeeld ook zelden want bij alles wat ze doet heeft ze al 5 keer bedacht hoe het moet en geprobeerd of het echt wel gaat lukken....
     

Deel Deze Pagina