Wij hebben onderling in de familie ook al afgesproken dat als er iets ergs is en het wordt kostbaar dat we met zijn allen bijspringen. Verder zal alles erg veranderen en welvaart niet voor alle mensen meer gelden.
wat ik gewoon jammer vind is dat je geen keuze hebt... want die basisverzekering is verplicht.. dus die kunnen ze zo hoog maken als ze willen.. je bent verplicht die verzekering te nemen. eigen risico word steeds hoger.. je betaald dus steeds meer zelf, dan word het dekkende pakket uitgekleed, dus dat kost je nog meer en steeds meer medicatie moet je zowieso zelf al betalen... laatst was het op de TV iedereen heeft braaf ook een tandartsverzekering afgesloten waarvoor jaarlijks ettelijke 100en euros aan premies worden betaald. heel veel mensen hebben jarenlang niets.. en dan 1 keer een gaatje.. dat gaatje vullen kost dan zon 60 tot 80 euro.. het was dus voor iemand met goede tanden veel voordeliger die tandartsverzekering te laten vervallen en gewoon zelf maandelijks wat aan de kant te leggen. vroeger kon je als je veel zelf moest betalen dit nog aftrekken van de belasting... en dat kan nog steeds, maar doordat ze de aftrekbare zaken sterk verminderd hebben en de drempel verhoogd, blijft er uiteindelijk niets over om terug te krijgen. ja, de vergrijzing moet worden opgevangen.. maar die vergrijzing gaat geen eeuw duren... hooguit een jaar of 20 uitgaande van de gemiddelde leeftijd die men bereikt. wat dan? krijgen we dan forse premie verlagingen want de ouwetjes zijn er allemaal niet meer? zo zal het wel niet werken dan vrees ik... en dan sla je de krant open, en lees je weer over de topbonus van 1 of andere medische flappo... en weet je meteen weer.. waar je geld naar toe is gegaan.
Ik heb nog nooit een gemiste afspraak hoeven te betalen als ik die door ziekte moest afzeggen, gelukkig niet... Wel als ik het echt was vergeten... (en terecht ) Onze vorige huisarts was altijd supergoed bereikbaar deden ook nooit moeilijk als je belde of aan de balie kwam en je kon altijd terecht, desnoods bij een van de andere artsen. Nu zijn we weer terug bij mijn huisarts van vroeger (Terugverhuisd) en wordt je gewoon weggebonjourd als je aan de balie een afspraak komt maken :S... het kdv en cb zitten ernaast en vaak kom je er 's ochtends met bellen niet eens doorheen... Dat irriteert wel! En mijn moeder werd heel erg ziek maar toch duurde het een dikke maand voor ze in het zh terecht kon... inmiddels is ze overleden maar ik vraag me wel eens af wat die ene maand voor verschil had kunnen maken... (Waarschijnlijk niet heel veel want de artsen zeiden dat het er al 5-10 jaar zat...). De zorg is momenteel zo duur omdat de grote groep babyboomers nu in de bejaardenleeftijd zit. Als je het vergelijkt met alle andere landen om ons heen, hebben we het hier echt nog wel goed... in duitsland is de vergrijzing veel eerder ingezet dan hier en daar hebben ze grotere problemen in de zorg... Dat een grote groep mensen veel meer is gaan betalen voor hun ziektekosten is wel een beetje zuur helemaal als je weinig te besteden hebt... ik werk in het onderwijs (hoe vaak heb ik dat dezer dagen wel niet gezegd... hahaha) en daar moest je altijd verplicht particulier verzekerd zijn, voor mij is het dus bruto niet duurder geworden, ben alleen wel de 1200 euro per jaar kwijt die wij van de overheid kregen ter vergoeding dat je persé particulier verzekerd moest zijn... Persoonlijk vind ik een goede zorgverzekering het belangrijkste en wil hier ook best meer voor betalen. Ik heb dan ook altijd een goede aanvyullende verzekering. Ook toen ik nog moest rondkomen van bijna niks en in de wsnp zat. mijn man vind dat niet zo belangrijk en heeft voor zichzelf maar een kleine aanvullende... nou... nu heeft ie dus last van zijn verstandskies en moeten we dat straks dus zelf betalen... (Zal zo'n 150 worden, had ie beter voor 4euro extra per maand dat kunnen verzekeren...)
Ik heb een tijdje in de US gewoond, daar is het echt een stuk rampzaliger. Ik herken de klachten over bereikbaarheid van de HA eigenlijk helemaal niet (je hebt altijd een noodnummer en ik kan vaak binnen twee dagen komen als het iets simpels is). Over afzeggingen, het geldt voor reserveringen van hotels net zo goed, het is inkomstenderving als iemand niet komt opdagen. Ik denk dat we een strikt beleid in dat opzicht te danken hebben aan een grote groep mensen die gewoon niet komt opdagen, te laat komt, etc. Dat is ongelooflijk rot plannen in een HA-praktijk. Ik heb wel een kanttekening bij solidariteit. Vergrijzing is nu eenmaal een feit - daar kunnen we hooguit veel baby's tegenin maken (in dat opzicht is de korting op de kdv toeslag zo'n slecht idee). Maar een andere reden voor een toenemende zorgvraag heeft denk ik ook met levensstijl te maken. Zo heeft een aanzienlijk deel van welvaartsziekten direct te maken met overgewicht (wat voor NL toch op vrij schrikbarende cijfers zit) en slechte leefgewoonten (roken, drinken). Ik vind het eigenlijk irritant om zelf amper gebruik te maken van mijn verzekering - ALS ik dan een rekening ergens voor heb zit ik altijd eerst nog in mijn eigen risico :x - maar wel mee te betalen aan de dikke rekeningen die het gevolg zijn van ongezond leven. Ik ben me ervan bewust dat zulke dingen in polissen heel moeilijk te ondervangen zijn, maar wat mij betreft zou 'eigen risico' direct aan zulke dingen verbonden moeten worden. Voor minima geldt trouwens een toeslag, dat vind ik terecht. Iemand die minder verdient moet dezelfde zorg kunnen krijgen. Dat is een fundamenteel verschil met de Amerikaanse toestanden, waar je verzekerd bent als je baas een verzekering heeft, en de meeste werklozen dus onverzekerd zjin. Zorg is daar onderhevig aan een enorme marktwerking, waardoor het bijna zo is dat goedkoop = slechte zorg impliceert.
Ik heb wel eens voor een zorgverzekeraar zorg ingekocht, en dus aan de andere kant van de tafel gezeten. Iedereen heeft het wel over solidariteit, maar zorg kost nu eenmaal geld. Ik heb toentertijd wel eens met een aantal collega's een kleine berekening gemaakt wat het zou kosten (heel erg grofstoffelijk) om alleen al de wachtlijsten in de GGZ weg te werken. En dan heb ik het over GGZ, waar het kleinste gedeelte van ons zorgbudget heen gaat. We kwamen uit op zo'n 100 euro per verzekerde per jaar. daarmee heb je dan alleen de wachtlijsten van de gecontracteerde GGZ zorgverleners weggewerkt. Ik heb het dan niet over de niet-gecontracteerde instellingen waar op restitutie basis zorg wordt verleend, en al helemaal niet over de rest van de gezondheidszorg die uit de ZW wordt betalld (1-lijn, VV&T, Ziekenhuizen en een stukje welzijn) Als je uitgaat van het gedeelte wat GGZ in het totale zorgbudget opsoupeert. schat ik (heel dikke duim) dat alleen het wegwerken van de wachtlijsten in de zorg per verzekerde zo'n 80 per maand extra aan basispremie gaat kosten. De keuze is dus als volgt: of we zijn solidair en doen dat, waarmee de zorg nog steeds geen vetpot is en alleen wachtlijsten worden weggewerkt. Of we proberen de zorg efficiënter in te richten zodat er meer zorg voor hetzelfde geld verleend kan worden. Ik ben voorstander van het laatste, en dat betekent dat mensen die voor elk wissewasje naar de dokter gaan daar ook meer voor moeten betalen (eigen risico?) en mensen die afspraken maken en die niet nakomen (dus tijd opsouperen terwijl anderen in die tijd geholpen hadden kunnen worden) daar ook voor moeten betalen.
Bekijk het eens anders: door die 'vergrijsde' mensen hebben we de afgelopen jaren kunnen leven als god in frankrijk...
weet je wat hierin denk ik ook het probleem is? wat is de grens? vanaf welk bedrag geld het of er betaald gaat worden voor ze? dit kom je ook vaak tegen met recht op toeslagen. Er is een grens vastgesteld maar vaak lopen mensen tegen deze grens op omdat de overheid vind dat ze genoeg verdienen. Snap je wat ik bedoel?
zoals bossi zegt ben ik ook wel bang voor de Amerikaanse praktijken. zorg word duurder maar je krijgt er steeds minder voor terug. Het valt veel moelijker te betalen. Mensen laten al extra pakketten zitten omdat ze het niet kunnen betalen. Dan hopen ze maar dat er niks gebeurd
Ik werk bij een zorgverzkering en zie hier letterlijk miljoenen euro's verspild worden. En dat is niet de schuld van de verzekering, maar het ligt ook heel erg aan communicatie en dingen die mensen gewoon niet weten. Iemand die naar het ziekenhuis gaat om een wratje weg te laten stippen.. huppakee een grote rekening (in verhouding) van het ziekenhuis naar ons toe. terwijl het net zo goed bij de huisarts gedaan kan worden. Er wordt ook erg vaak gedeclareerd door apothekers die een medicijn indienen wat niet is opgehaald. maar dan wel weer in de schappen gezet wordt. allemaal kosten die niet nodig zijn.. waardoor de zorgkosten stukje bij beetje hoger worden. Het meest verbaasd ben ik nog wel over de rekeningen die worden ingediend door de GGZ echt duizenden euro's. Het gekke is dat wij soms niet eens kunnen zien waarom er gedeclareerd wordt aangezien de psychologen een geheimhoudingsplicht hebben. Wij moeten dan dus vergoeden op goed vertrouwen. volgend jaar zal het eigen risico ergens in 200 gaan lopen en mensen met een chronische indicatie fysio therapie zullen waarschijnlijk de eerste 18 behandelingen zelf moeten betalen ipv 12. Dus zelfs als je een chronische klachten hebt ben je verplicht een aanvullende verz. te nemen. en dan hebben we het alleen over de zorgverzekeringswet. dan hebben we ook nog AWBZ en de WMO waar we op ons salaris ook nog een flinke duit in bijdragen
o ja maar hier is de ha gelukkig wel goed bereikbaar. Er zijn wel tijden warin ze liever willen dat je belt. s morgens van 8 tot 9 voor een afspraak (of tot half 9 weet even niet zeker) en als de assisitente wat moet overleggen bellen tussen 11 en half 12 voor die uitslag. maar s middags kan je ook bellen en dan krijg je ook de assistente aan de telefoon
ik had wel verwacht dat we door de 200 gingen ellen. en dat de premie ook weer flink omhoog gaat. komt bij ons nog eens bij dat de oudste 18 wordt. en dat ze ook steeds slechter gaat zien net als mama. de kosten voor niet opgehaalde medicatie en alle andere scheve toestanden zouden eens aangepakt moeten worden. als daar zoveel geld weggegooid wordt, ligt daar dan geen taak voor de zorgverzekeringen of desnoods de apotheek. dat die kosten bij de mensen verhaald worden die die medicatie niet af komen halen.
@blup helemaal mee eens over die niet opgehaalde medicatie enzo ai dat word een duur jaar vanaf volgend jaar dus, voor jullie helemaal. Hier nog 2 hele jonge kinderen.
Ik begrijp de keuze niet. Natuurlijk moeten we dat tweede doen (zorg efficiënter inrichten, incl de voorbeelden die je noemt). Maar dat zegt toch niets over solidariteit of wachtlijsten? Waarom is het of het een, of het ander? Wachtlijsten wegwerken kost natuurlijk geld, maar dat zou eenmalig een inhaalslag moeten zijn, geen structurele kostenverhoging. Zonder solidariteit (tussen rijk en arm, tussen jong en oud, tussen ziek en gezond en ga zo maar door) hebben we geen beschaving meer. Dat is dus geen keuze, al zitten er wel grenzen aan.
Klopt blup, dat is ook wel zo dat er een taak bij de zorgverzekeraars ligt. Maar hoe ga je ingodsnaam controleren of iemand zijn medicijnen wel of niet op heeft gehaald als de apotheker dit niet meld. Wij zijn wat dat betreft afhankelijk van oplettende verzekerden.. en geloof me lang niet iedereen belt als hij zit dat er dubbel gedeclareerd is (behalve als ze moeten betalen )
@sakinah ja dat dacht ik ook niet dus, erg irritant. snap ook niet helemaal waarom mensen de medicatie niet op komen halen? je krijgt het toch niet voor niks voorgeschreven? vraag me dat best wel af nu
Dat is ook juist het vervelende. De verzekeraars zijn ook gewoon heel afhankelijk van de eerlijkheid en de oplettendheid van zowel zorgverleners als van patienten. ALs je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis gaat worden een zogehete DBC voor je geopend. Een soort van behandeltraject waar 1 bepaald bedrag voor staat. Hier zou alles in moeten zitten wat de patient nodig heeft. dus bijvoorbeeld DBC1 : 1 wattestaafje , 1 mri enz enz. Alle kosten die daarboven uit stijgen is jammer voor het ziekenhuis.. maar alle kosten die niet worden gemaakt zijn daarintegen weer mooi meegenomen. dat valt opzich wel een beetje tegen elkaar weg.. MAAR het lijkt alsof er een sport wordt gemaakt van het zo hoog mogelijk maken van de DBC dus kijken welke de duurste is en het zo spelen dat je het dan vergoed krijgt.. terwijl er ook een andere dbc gehanteerd zou kunnen worden. Dat gebeurd natuurlijk niet altijd.. maar het gebeurd wel.. dit maakt ook dat de kosten onnodig oplopen.
als ik het dus goed begrijp proberen de ziekenhuizen en de apothekers jullie een soort van "op te lichten" (om het maar ff zo te noemen)en zo kosten te besparen. en ligt het niet zozeer aan de patiént sakinah
Inderdaad blup.. dat is heel cru gezegd wel het geval. en dan niet om te besparen maar om te verdienen.. De patienten hebben er in dit geval niets mee te maken omdat ze de rekening niet eens in kunnen zien. (gaat digitaal) Natuurlijk worden de rekeningen bij de verz. streng gecontroleerd.. maarja wij zien natuurlijk niet wat daar gebeurd. Sommige mensen zouden misschien zeggen.. tsja.. hun moeten ook geld verdienen.. maargoed in dit geval heeft iedereen er last van aangezien het echt onbetaalbaar word (voor veel mensen)