zoonlief is 2,5 en vertikt het om te praten hij kan goed praten maar hij doet het dus echt niet. dwingen heeft geen zin want dat geeft het de ene na de andere drift bui.een logepediste kan niet helpen omdat hij dus gewoon te eigenwijs is. als je heb vraagt "doe dat eens zeggen?) zegd hij heel hard nee en dat is met wel meer dingen. nu moet hij van het cb naar de peuterspeelzaal en willen ze kijken voor een vve indicatie wat moet ik me daarbij voor stellen?
is een papiertje waarmee je geen 40 euro maar 10 euro betaald voor 3 ochtenden creche. ( ongeveer) een VVE programma is een programma waarmee ze veel met taal bezig zijn. ( tulip kan het heel goed verwoorden) mijn zoon zit er ook hij is inmiddels 2 en half omdat hij op 23 maanden getest is en een achterstand had van 10 maanden op taal en taalbegrip. ze proberen dan de taal extra te stimuleren al spelenderwijs en ook veel met liedjes. met 2 jaar ga je dan 3 keer en met 3 jaar 4 keer per week. een ochtend/middag.
oke maar het komt niet ten nadele van het kind niet dat het hem zijn hele leven achtervolgt? en zoals als de achterstand weg is dan word het ook weer anders? of moet hij dan verplicht 4 dagdelen gaan straks?
ik weet niet of hij die stempel houdt. maar erg veel kinderen hebben een indicatie tegenwoordig. en een creche is nooit verplicht dus ik neem aan dat als jij hem echt niet meer wilt laten gaan dat je er dan mee kunt stoppen. pas vanaf 5 jaar heb je een leerplicht. als vind ik dat dubieus. want met 4 kom je er eigenlijk al niet meer mee weg om ze thuis te houden. misschien kun je tulip pben die weet er heel veel van. die eheft zelf een training van 2 jaar voor dit gedaan.
haha dank je blub. amfy, je mag mij pben hoor. Maar even in het kort: VVE staat voor : vroeg en voorschoolse educatie. Het is een educatief programma. Je hebt verschillende programma's. Alle ontwikkelingsgebieden komen in alle programma's aan bod: denk aan taal, motoriek etc. Maar sommige programma's die lichten 1 gebied wat meer eruit. De opleiding die ik gevolgd heb, was voor piramide. Die zijn dus heel erg taalgericht. De reden waarom dat aanbieden is wel anders dan bij fynn, wij hebben veel allochtone kinderen die zelf of de ouders de nederlandse taal niet beheersen. Door VVE kunnen de kinderen de achterstand inhalen/beperken voor ze naar school gaan. Maar ik vraag mij wel af met welk idee het cb dat dan adviseerde aan jou, aangezien fynn de taal dus wel beheerst??? *denkt denkt* Praat hij thuis ook niet, of alleen bij vreemden niet? Is dat al lang en kun jij beoordelen of hij wel op niveau is qua taal??? Praat hij bv tegen jou wel?? Hoe wij het aanbieden is het in kleine activiteiten. Per 5 weken hebben we een nieuw thema, dat thema wordt in kleine stukjes opgebouwd en uitgelegd aan de kids. voorbeeld: thema huis. We maken een woordbord, waar allerlei woorden opstaan die met huis te maken hebben. Activiteiten die in dit thema gedaan worden zijn bv: huizen plakken, ouders foto's mee laten nemen van hun eigen huis, plaatjes van verschillende huizen: vrijstaand, appartement, boerderij, tussenwoning. Zo zijn er heel veel verschillende activiteiten die als hoofddoel hebben om de taal te bevorderen. Dus misschien hoopt het cb dat fynn met leeftijdsgenootjes op een speelse manier gestimuleerd wordt om toch te gaan praten. Kan best iets inzitten.
hij praat echt als hij er zin aan heeft de ene keer is het tegen wild vreemde en de ander keer thuis. dingen zoals papa mama bus trein auto etc zeg hij wel dagelijks. hij begrijpt ook alles wat je tegen hem zegt dus dat is het probleem ook niet. zijn motoriek loopt hij heel erg voor hij doet dingen die kinderen met 4 jaar pas hoeven te kunnen
op niveau tja wat moet hij kunnen? hij kan 2 woord zinnetjes maken ook wel wat 3 woord zinnetjes. dieren nadoen kan hij ook goed. (paard hond kat aap olifant vogel etc)
3 woordzinnetjes hoeft hij nog niet te kunnen, dus wat dat betreft geen zorgen lijkt mij. Hoe kwam het cb er op om hem door te verwijzen?? Heb jij je zorgen erover geuit of constateerden ze zelf iets??
hun vinden dat een kind van zijn leeftijd overal moet kunnen praten en ook altijd hele zinnen en hondert uit zeg maar.
Hier een zoontje, dat er voor in aanmerking zou komen, mits we niet zouden wonen waar we nu wonen. We wonen in een zogenaamde rijke buurt en hier bieden ze het dus niet aan. Hadden we in een andere buurt gewoond, dan weer wel.
hier is juist vve weer heel fanatiek gebruikt op het kdv en ook peuterspeelzalen hoor ik er vaak over. pyramide maar ook "puk en ko" leuke is dat ze puk en ko had op het kdv... (eigenlijk alleen puk (taalbeheersing) dus) en nu op de kleuterschool hebben ze Ko Ko is niet alleen taalbegrip maar ook beginnend rekenen. Erg leuk Op de ouderavond hadden alle ouders het enorm naar de zin met Ko... want Ko was een beetje dom zei de juf. Gevolg is dat alle kleuters het beter kunnen.. en er dus geen gene is dat er iemand "de slechtste" zou zijn. Dat is tenslotte Ko al.
ik heb sowieso altijd moeite met moeten, maar goed. Wij hebben een overzicht waarin staat wat je op een bepaalde leeftijd qua taalontwikkeling mag verwachten. Met fynn zn leeftijd zou hij 2 woordzinnetje ''moeten'' kunnen maken. Dat kan hij dus. Dat hij in sommige situaties niet wil praten heeft meer met een sociaal iets te maken. Misschien is hij diep van binnen heel verlegen of onzeker??? Ik denk dat een psz wel een goed idee is dan, maar meer om de omgang met andere kindjes. Dat is goed voor zn zelfvetrouwen. Je kunt dat ook niet altijd aan een kindje merken of ze heel verlegen zijn. Ik denk dat een psz of kdv een hele goede invloed heeft op elk kindje. Misschien toch overwegen??? Wat was eigenlijk de reden dat hij er nog niet heengaat??
ow, dat schiet ook lekker op dan marloes. kan je niet naar een andere buurt dan. is dat gebonden aan waar je woond?
We hebben hier bij elke school een zogenaamde "voorschool", mét een doorlopende leerlijn. Dan zou hij dus naar een voorschool moeten van een andere basisschool én het is gewoon niet te combineren met ons werk. Hij gaat nu 2 dagen naar het kdv, maar hij kan niet 2 (hele) dagen naar de voorschool, alleen dagdelen in de ochtend
de rede dat hij nog niet naar de psz gaat is dat hij pas in geschreven kon worden met 2jaar en 5 maanden in geschreven kon worden en hdat dus in de grote vakantie viel. we kunnen hem nu weer gaan inschrijven maar daar twijfelde ik over, maar ja nu "moet" het
@marloes: bij ons doen ze op kdv ook aan vve de methode van Puk (en Ko) maar er zijn weinig kdv's daadwerkelijk daarvoor gecertificeerd.