Heelowww Lady's, Ik heb een stelling gekregen van school en kom er niet uit De stelling is: Voor kinderen is het moeilijker om om te gaan met de dood en verliesverwerking dan voor volwassenen. Ik moet hiervoor 3 voor en 3 tegen argumenten bedenken maar ik kom er echt niet uit! Helppp
Voor: - Het is voor kinderen moeilijk te bevatten wat dood gaan inhoud - - Tegen: - Kinderen zijn spontaner in het uiten van hun gevoelens / schamen zich minder snel om bijv te huilen - Kinderen bekijken de wereld vaak nog basic en zijn niet met de moeilijke waarom vragen bezig - Lastig hoor. Als me nog wat te binnen schiet laat ik het je weten. Succes.
dat ze het concept dood niet snappen kan je trouwens ook betitelen als een tegenargument: als ze het concept neit snappen begrijpen ze ook de definitiviteit van de dood niet (datgeen waarmee volwassenen de grootste problemen hebben, je kan er geen controle over uitoefenen en het is niet terug te draaien)
Misschien nog een 'tegen'-argument: "Kinderen beseffen nog niet wat een bepaald verlies voor impact zal hebben op hun leven. Ze zullen het daarom makkelijker accepteren op het moment zelf." Uiteraard geldt dit wel tot een bepaalde leeftijd, maar welke leeftijd dat is weet ik eigenlijk ook niet En nog een "voor"-argument, maar dit is maar een hersenspinsel van mezelf, dus ik weet niet of het klopt Voorbeeldje: kind van een jaar of 6 verliest papa of mama. Op dat moment zal het kind uiteraard een deel van de rouwverwerking doormaken, op een kindermanier. Dus papa/mama is er nu niet meer, is een sterretje geworden, (...vul maar in...). Maar het uitgestelde verdriet komt later. Langzaamaan, als het kind opgroeit, zal het kind beseffen dat papa of mama er ook niet is als ze bijv. naar de middelbare school gaan, verkering krijgen, trouwen, kindjes krijgen of weet ik wat je allemaal meemaakt waar je je ouders graag bij hebt. Wellicht maakt een kind hierdoor veel vaker het rouwproces door dan een volwassene die dit wél meegemaakt heeft met zijn/haar ouders... Snap je waar ik heen wil?
Nog een paar voren: - Kinderen tot ongeveer 7 jaar begrijpen niet dat de dood eindig is. Hierdoor krijg je te maken met uitgestelde dood en verliesverwerking, wat een risico kan geven op een moeizamer verloop van het rouwproces. - Kinderen hebben een beperkter vocubulair, waardoor het voor hen lastiger kan zijn om woorden te geven aan hun emoties. Dit kan de rouwverwerking verstoren. - Kinderen zijn extremer in het uiten van emoties, waardoor de kans op negatieve reacties van anderen (kinderen, andere volwassenen etc.) groter is met alle gevolgen vandien. Tegen: Naast die van mamoloe. - Kinderen kunnen door middel van spel en fantasie het gebeuren makkelijker een plek geven. Verder kan ik zo even niks bedenken.
maar..... je moet het toch juist zelf verzinnen? Daar leer je denk ik t meest van, al is het dan niet perfect misschien.
Ik zie dat er al verschillende argumenten zijn aangedragen Ben eigenlijk wel benieuwd voor welk vak en/of welke opleiding deze opdracht is? Gaan jullie hier ook over debatteren?
Daar heb je ook wel gelijk in maar ik had wel wat in gedachten maar k wilde weten of hetzelfde aansluit met wat k dacht. Hierdoor laten jullie mij ook nadenken over een aantal feiten. Ik bedank jullie enorm en k zal nog laten weten hoe het is verlopen Morgen egt ontzettend bedankt allemaal
Dit klopt wel helemaal trouwens!! Zelf mijn vader op 6 jarige leeftijd verloren maar het klopt dat het rouwproces pas later komt en dat het veel langer duurt in principe.. Zelf vind ik dit meer een 'tegen' als een 'voor'..
Doktersassistente opleiding, we gaan er nog over debatteren ja Waar ik dus niet goed in ben! Maar met jullie hulp kom ik zeker een stap vooruit! Ik heb altijd even een zetje nodig om het verder af te maken hihi Nogmaals bedankt
Hmmm, ben ik het niet helemaal mee eens. Als je het niet weet (of het ligt je niet), dan weet je het niet. Brainstormen met andere mensen kan dan een goed opzetje zijn. In de klas laten we ook heel veel opdrachten door de kinderen in tweetallen/groepjes maken en dat noemen we samenwerkend leren (de pedagogen en didactici weten wel waar ik het over heb ). Hulp vragen is dus zeker niet verkeerd Spannend! Debatteren is wel leuk hoor! Probeer je argumenten te presenteren volgens de Nestoriaanse orde: je begint met een sterk argument, daarna vermeld je de zwakkere argumenten en je sluit weer met sterke argumenten af De "sterke" argumenten zijn over het algemeen gebaseerd op logos; logische gevolgtrekking, logisch redeneren en feitelijke waarheden. Bron.