Hmm dan zou ik als ik jou was eens googlen op "leren klok kijken" daar zijn echt veel leuke manieren voor Onze dochter kent inmiddels alle hele uren en een aantal halve.. (ook als er enkel 12, 3, 6 en 9 op de klok staan!) De rest is natuurlijk nog wat lastiger.. maar toen had ze er niet meer zo'n zin in... dus dan ga ik het ook niet te hard opdringen verder. Laatst gezegd dat ze pas een horloge mag (dat wil ze ontzettend graag) als ze kan klok kijken.. dat lijkt me meer dan voldoende stimulans..
Dank je Saskia voor de tip. Ik ga er zeker even op googlen, ze zijn mijn gedachten ook al gepasseerd.. De school waar hij nu ingeschreven staat is gewoon een reguliere school die wij denk ik allemaal wel kennen an toen we zelf op de basisschool zaten. Maar ze hebben wel de mogelijkheid binnen de klas om uitdagingsgroepjes en ondersteunde groepjes te creëren, maar in hoeverre dat gericht is op intelligentie en aansluit op de leeftijd weet ik niet. Dus we zitten ook nog best wel in dubio. We hebben hem nu ook ingeschreven voor de psz. Ik dacht zo een jaar voor de echte school begint om er aan te wennen. Maar nu was hier een kleuterlerares op kraambezoek en die zag het met open mond aan. Haar tip was om hem niet naar psz te laten gaan.. Maar ik zie zo aan hem dat ie er aan toe is om met leeftijdgenootjes te spelen. Wat is wijsheid vraag je je dan af.
Mannetje is nu 3,5 en op zich is hij wel gemiddeld. Het enige waar hij (in onze ogen) in voorloopt is taal. Hij is een enorme prater (zowel in kwaliteit als in kwantiteit, die klep staat nooit stil ). Grote woordenschat, ingewikkelde zinnen, kan goed redeneren. Hij kende ook toen al alle letters van het alfabet (niet alleen opzeggen, maar ook lezen en intypen op zijn laptopje) en wil nu graag oefenen met simpele woorden lezen. Tekenen daarentegen, daar heb ik nog geen enkel talent in ontdekt
Dat redeneren vind ik ook echt heel knap. Echt in de zin van, als dit dan gebeurd dat. Bv zegt ie wel eens (uit zichzelf), "als het regent en de zon schijnt dan komt er een regenboog." "is de zon weg, dan is ook de regenboog weg." de regenboog heeft heeeel veeel kleuren mama, paars blauw rood geel oranje groen." "ik vind een regenboog heel mooi." "ik ben dol op regenbogen." tja en dan sta ik met mijn oren te klapperen.. En is een dag nooit saai, haha
@macy: ik snap niet helemaal waarom hij beter niet naar psz kan gaan? zijn ze bang dat hij verder uitloopt of dat hij zich gaat vervelen? @bri: zo'n dame is hier ook ja... continu geklets en vragen... je kan het zo gek niet bedenken.. maar ook oorzaak - gevolg snapt ze echt wel heel goed... Ben heel benieuwd hoe ze het gaat doen op school
Saskia, vervelen vooral, maar wat ik heb gezien op de info dag is dat ze de kindjes eerst lekker zelf laten spelen, opruimen, dan in de rij voor de wc, handjes wassen. Fruit eten aan tafel, nog even op de speelplaats buiten, en dan nog een gezamelijke activiteit (zingen dansen voorlezen knutselen etc) vind het eerlijk gezegd wel fijn dat ie zich verstaanbaar kan maken bij de juf en naar ons als ie weer thuis is.
laatst op kdv, wilde meneer alleen maar kletsen. zegt z'n leidster: D, soms moeten kindjes ook even stil zijn. wil jij nu stil zijn? kletst hij gewoon door, maar dan op fluistertoon We zien 't wel, hoe het gaat op school. Hij is leergierig genoeg. We hebben een school uitgekozen die zeer individuele programma's maakt, toegespitst op wat het kind wil/kan/moet leren. Daar heb ik alle vertrouwen in. 't Zal best dat hij wat vlotter zal zijn dan het gemiddelde kind (waren papa en mama ook), daar zie ik geen moeilijkheden in. Ik vind het belangrijker dat hij aansluiting vindt bij z'n klasgenoten, en dat hij het naar z'n zin heeft. Dat leren gaat dan vanzelf wel.
Ik zie dat jouw dochter over een maand al begint.. Ben jij er zelf aan toe? Ik word al misselijk bij de gedachte.. Hem 5 dagen moeten missen en het gezellige kletsen daar op school ipv thuis. Ach die verhalen als ie thuiskomt zijn natuurlijk ook wel heel leuk!
Precies Bri, aansluiting en vriendjes zijn zoveel meer belangrijk! Dat ze met plezier naar school gaan, dat hoop ik voor al mijn kindjes.
@macy: mja ze gaat nu naar het kdv dus onder schooltijd zie ik dr toch al niet he.. dat scheelt wel. maar ik merk dat op de wendagen ik het liefst gewoon een camera in de school zou hebben zodat ik weet wat ze elke minuut doet zelf vind ze het wennen echt hartstikke leuk dus dat maakt dan weer een hoop goed natuurlijk. enige waar ik een beetje mee zit is dat ze na 1 woensdagochtendschool compleet uitgeteld is... dus ik ben toch beetje bang voor fulltime school gaan wat dat betreft. gelukkig bood oma al aan om af en toe een middagje bij ons thuis op te passen zodat ze dan thuis kon blijven. en nu vertelt ze vrij weinig als ze uit school komt.. gewoon omdat ze niet weet waar ze moet beginnen. met wat hulp en de juiste volgorde.. (dagindeling staat op het bord gelukkig.. ) krijgen we vaak er toch wel uit wat ze heeft gedaan. de eerste keer kwam ze thuis met de mededeling dat ze een pinguin was en indira een heks... dat was toch wel stevig puzzelen voor we het snapten (ze werken dus met groepen genoemd naar dieren.. dat wisten we. dat anne in de pinguingroep zat wisten we ook.. maar er was geen heksengroep? uiteindelijk bleek dat 1 groepje die dag een heksendrankje had gemaakt.. in het kader van proeven, mengen etc.. en dat dus had gedaan met een heksenhoed op) ze doen echt zulke leuke dingen! ik zou het gewoon sneu vinden als ze niet zou kunnen gaan. Overigens wat betreft psz.. is het wellicht ook een prettige voorbereiding op school... Leren hoe zich te gedragen in een groep met enkel leeftijdsgenootjes maar ook het feit dat jij weg gaat EN weer terugkomt.. etc.
Ik zie dat nu mijn dochter op school zit alles nog sneller gaat. En buiten mij om. Ze kan haar naam dus al schrijven, en dat niet alleen, meer woordjes en optellen en aftrekken. Easy Dat wist ik dus niet eens. Terwijl ik dacht dat we veel samen deden en ik alles wist. Ook de dagen van de week en klok kijken is nu gewoon. Ineens kan ze ingewikkelde dingen die eerder niet konden. Zelf aankleden, zelf billen afvegen, tv zelf aan en zappen naar de juiste zenders et cetera... Houd het bijna niet meer bij, en dan na 3 maanden school.
@ bosi, dat herken ik heel erg en die van mij zit pas een maand op school Hij kan idd opeens heel erg veel en leert elke dag nieuwe dingen. @macy77, nee hij herkent de cijfers 23 enz nog niet hij weet wel dat het een 2 en een 3 is zeg maar. Volgens mij gaat hij gewoon heel goed mee met de rest , de juf zei in ieder geval wel dat ze al heel goed kon merken dat hij op de psz had gezeten qua meedoen en blijven zitten enz. dat hij dat al helemaal gewend is.
Mag ik je vragen wat precies de reden is dat je uitgaat van een (heel) hoog iq? Want de dingen die ik hier lees zijn wel snel, maar niet extreem. Was je zoon altijd al snel en "anders"? Kon hij bv snel lopen, was hij snel met beginnen praten, enzovoort. Als hij inderdaad een hoog iq heeft, en dan bedoel ik hoogbegaafd, dan zou ik opteren voor een "speciale" school. Dit voorkomt veel problemen, ook voor later. En dan heb ik het niet over gepest worden, want dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Maar voornamelijk dingen als leren "leren", dit is anders niet aan de orde op een "normale" school en geeft naar alle waarschijnlijkheid in hoger onderwijs wel een probleem. Ook is het wel fijn om vrienden op niveau te kunnen maken.
@karoke: blijkbaar heeft ook de kleuterjuf gezegd dat hij de kleuterklassen wel over kon slaan... dus dan ligt het niet enkel aan de perceptie van TS. vandaar dat ik opperde om dan te kijken naar iets anders dan klassikaal basisonderwijs vind men op school dan ook dat hij superslim en hoogbegaafd kun je altijd nog naar een leonardoschool of iets dergelijks gaan kijken. maar juist in onderwijs waar men let op verschillen zal het ook opvallen als hij juist te ver uitsteekt boven de rest. waar in normaal klassikaal onderwijs gewoon pure verveling de kop op steekt na verloop van tijd.
de dingen die hier lees zijn toch normaal voor die leeftijd?? onze dochter kan nog niet zo goed puzzelen, maar de rest van de dingen die ik voorbij zie komen kan zij ook al allemaal en dat in 3 talen.. Engels, nederlands en chinees... maar als ik het zo lees moet ik me misschien ook wel zorgen gaan maken over de basisschool straks...
Mijn gevoel blijft toch een beetje dat er tegenwoordig nogal snel gedacht wordt dat een kind apart veel voorloopt... (wil overigens echt niemand tegen het hoofd stoten hoor ) Maar het klopt inderdaad wel, als hij extreem slim is, dan kan hij het best naar een niet reguliere school. Al kan dit pas getest en dus bevestigd worden als hij minimum 4 jaar is. En zelfs dan nog is het discutabel, voor een echte correcte test is de minimale leeftijd 7. En voor alle duidelijkheid : ikzelf ben hoogbegaafd en van onze zoon heeft zelfs de kinderarts al te kennen gegeven dat ze denkt dat hij ook hoogbegaafd is. Dit neem ik echter met een hele lading zout, ik wacht echt wel af tot hij een jaar of 7 is, tot die tijd zou het wel eens gewoon een ontwikkelingsvoorsprong kunnen zijn.
Ja het was echt al heel vroeg dat hij kon lopen, praten, kleuren, vormen, cijfers letters. Het is dus niet zomaar dat ik dit topic open in de trant van "Kijk wat mijn zoon kan". Het IQ kan pas vanaf 4 jaar gemeten worden en heb al het een en ander opgezocht betreft hoogbegaafdheid. Hier in naburig dorp ligt zo'n speciale school, kom even niet op de naam.. Maar ik hoop het niet. Laat het maar en "normaal" kind zijn. Een hoogbegaafd kind is een kind met tranen en heeft net zo'n goede begeleiding nodig als een zwakbegaafd kind. Alleen is hier de zorg veel uitgebreider voor.. E wordt er nogal al luchtig gedacht over hoogbegaafdheid. Een hoogbegaafd kind kent problemen als depressies en het niet meer willen leven. Qua sociaal zijn ze vaak ook een wrak. Google er maar eens op, het is echt niet iets om trots op te zijn. Mochten deze ontwikkelingen zich zo voort blijven doen willen we zeker een test laten doen met zijn 4-5 jaar. Maar tot die tijd laten we hem lekker peuteren, zijn streken aan zien en zijn leergierigheid proberen te vervullen. En qua sociaal doet ie het prima (delen, geven, spelen, lief zijn, maar ook af en toe lekker even een duw uitdelen) ondanks dat ie niet naar kdv gaat (maar dat is een ander onderwerp en wil ik nu ook absoluut niet aansnijden)
@karoke: mja ik zeg ook altijd dat ik denk dat mijn dochter flink slim is.. maar gelukkig niet het idee dat ze slimmer is dan "flink slim" daarbij heb ik geen vergelijkingsmateriaal dus kan ik als natuurlijk zeer-onpartijdige ouder daar helemaal niet over oordelen neemt niet weg dat de peuter-kleuteroverdracht in ieder geval zeer lovend was.. nu gaan we zien wat school gaat brengen 1 ding is zeker.. slim of niet.. leergierig en nieuwsgierig is ze in ieder geval en dat is natuurlijk al het halve werk. (willekeurig welk iq er aan vast zit) ben het verder wel met je eens hoor.. soms is het net of hier maar 2 soorten kindjes zitten.. zwakbegaafd en hoogbegaafd. Terwijl toch de middenmooit het meest vertegenwoordigd zou moeten zijn
Mag ik, puur uit nieuwsgierigheid, vragen hoe oud hij dan was met lopen, praten enz? Enne, zo negatief over hoogbegaafdheid hoeft niet hoor. Niet alles geloven wat je op internet leest. Maar serieus: ja, een goede begeleiding is fijn en geeft je een mooie voorsprong om alles er uit te halen wat er in zit. Ikzelf ben dan ook, zoals ik al aangaf, heel erg voorstander van aangepast onderwijs. Het is echter onzin om te zeggen dat hoogbegaafdheid geheid voor problemen zorgt. Ikzelf ben nooit een ongelukkig kind geweest (en ben overigens ook een vrolijke volwassenen) en heb nooit aangepaste begeleiding gehad. Wat betreft het sociale: je hebt ook behoorlijk veel hoogbegaafden die, net als ikzelf, ook een erg hoog EQ hebben. Ik ben wel anders dan anderen, maar kan iedereen heel goed inschatten en kan in principe in vrijwel elke groep fungeren. Enkel diepere vriendschappen zijn moeilijker, omdat het dan toch wel fijn is om op gelijke hoogte te zitten. Het is inderdaad belangrijk, en dit geldt voor elk kind, dat je hem voldoende aandacht geeft en stimuleert, dat hij kan ontplooien en zijn capaciteiten leert gebruiken. Maar maak je verder niet al te veel zorgen, het karakter van een kind verteld veel meer over de kansen op depressies en dergelijke dan het IQ. Over hoogsensitief: omdat dit een "zweverige" benadering is van iets in plaats van een wetenschappelijke, ben ik geneigd af te haken voor ik precies weet waarover het gaat. Dit is ook weer iets typisch dat momenteel erg vaak naar boven komt, maar ik ben dus geen "gelovige".