Ik zie dit eerlijk gezegd ook regelmatig langskomen en moet me dan wel verbijten... (een beschrijving van een geldprobleem/schuld/geen spaargeld waar ik bij denk), en dan een onderschrift waaruit blijkt dat er (nog) een kind in de planning zit... ... wij denken zelfs met een ruim-twee-keer-modaal inkomen (tweeverdieners en veel uren maken) al dat een tweede nog wel zal gaan maar een derde misschien echt te duur wordt.
Tja ik heb dus ook studieschuld opgebouwd omdat mijn ouders het niet allemaal konden betalen, maar wel een hbo-opleiding. En gelukkig ook de baan/het salaris passend bij die opleiding, dus ik ben prima in staat om die af te betalen. Mijn vriend heeft een 4,5 keer zo hoge studieschuld en nog geen diploma, maar is nu via zn werk dit alsnog aan het doen. Dus het kan beide. Je moet er wel achteraf wat aan betalen, maar vaak heb je dus dan ook het salaris waarbij dat ook lukt.
Als je ruim 2 keer modaal verdient en een 3de echt te duur gaat worden denk ik ook wel dat je heel veel uitgaves hebt. Op het moment komt er niet heel veel binnen maar we zijn wel bezig met de vooruitgang. Nu ben ik zwanger van de derde (overigens onverwachts), maar het gaat echt wel lukken.. ook al verdienen wij niet ruim 2 keer modaal.
juist daarom gaan wij niet voor een tweede en volgend jaar tja dat zien we dan wel hoe dat gaat lopen is nu niks zinnigs over te zeggen. ligt eraan hoeveel schuld er dan afbetaald is en nog afbetaald moet worden
Mijn ouders zijn door een boekhouder (oplichter) financieel in de problemen geraakt, net toen ik bezig was met mijn studie. Het eerste jaar konden ze me financieel nog ondersteunen maar daarna heb ik nog 4 jaar gestudeerd met behulp van een lening en allerlei baantjes. Bachelor en master gedaan, was niet makkelijk en ik moet zeggen, het terugbetalen van die lening voel ik ook nog elke maand, maar ik ben heel blij dat ik het heb gedaan.
Ook in België is het niet altijd even makkelijk en eerlijk.... Ik ben onthaalmoeder dus mijn inkomen wisselt elke maand... mijn man is loodgieter en hij heeft een vast inkomen. Wij houden elke maand ongeveer 1000 euro over (de ene maand is dat 800, de andere maand is dat 1500 afhankelijk van mijn loon) Daar moeten dan kleine boodschappen nog af, het tanken en de extratjes. Boodschappen doe ik normaal gezien 1 keer per maand met mijn man zijn maaltijdcheques (niet bij die 1000 euro gerekend) buiten het brood en beleg (= kleine boodschappen). Dus wij mogen echt niet klagen. Qua extra's is dat meestal kledij of een uitstapje maar ook het renoveren van ons huis. Kledij is meestal C&A, H&M of Mexx/Esprit. En enkel als het nodig is. Schoenen zijn wel meestal van een merk, gewoon die die hen het beste passen. Wilt de oudste er nu echt van Spiderman en ze zitten hem goed dan mag hij zeker die ook hebben. We leven gewoon naar wat we hebben. Veel sparen zit er niet in aangezien we nog veel kosten hebben aan ons huis maar ja, da's geen verloren geld!!!
Dit is enorm kl*te, maar valt onder individuele verantwoordelijkheid, niet echt onder wat een overheid daaraan kan doen. Dat mensen schulden maken of partners met enorme schulden hebben, dat kan je moeilijk op de maatschappij verhalen? Er zijn mensen die om dit soort redenen niet gaan samenwonen - omdat ze een partner met schuld in huis halen, of hun recht op toeslagen verliezen zodra er een partner met inkomen is. Heel moeilijk, dat wel. Je ex, is dat de vader van je kind?
Zelf zonder de hulp van je ouders kun je een goede opleiding betalen. Waar een wil is is een weg. Mijn man is bijna afgestudeerd en die heeft geen ouders hier in NL en ze hebben ook niet zijn studie betaald. Hij betaald zijn studie door ernaast in de weekenden te werken.
Wat ik me afvraag, naar aanleiding van dit topic: Hoe komt het, dat de vaste lasten bij velen zo buitensporig hoog zijn? Zijn dat woonlasten of iets anders? Wij hebben met heeeeeel veel moeite vorig jaar een hypotheek kunnen krijgen voor ons huis, op 2 salarissen. Nog voor de verhuizing ben ik gestopt met werken, en nu wordt alles dus van het salaris van mijn man betaald. En dat lukt prima. (wat ik dus bedoel: de bank schatte in, dat wij het op 2 inkomens precies zouden redden, terwijl wij het met gemak op 1 inkomen doen). Ik dacht dat er voor dure huurwoningen bijna even strenge regels golden als voor hypotheken? Ik ben gewoon oprecht benieuwd hoe het komt dat bij zoveel mensen de inkomsten en uitgaven elkaar zoveel ontlopen (de verkeerde kant op).
Ik ben niet zielig hoor, wij redden ons prima samen. Maar snap wel wat anderen bedoelen Ff offtopic: onze kindjes zijn even oud
De toeslagen worden idd volgend jaar idd minder ik vraag me af hoeveel minder is dit 20 euro per maand voor alle toeslagen in zn geheel dan valt het nog mee maar mee niet gelukkig krijgen wij volgend jaar heffingkorting omdat ik onder de 6000 op jaarbassisverdien en dan heb je daar recht op. helaas hebben wij door de belanstingdienst kleine shulden opgebouwd terug betalen huurtoeslag door een fout dus die gaan daar dan ook nog van af ik heb uitgerekent dat wij dan ongeveer 600 euro overhouden dat is makkelijk te doen. maar dat moet ik wel zeker weten voordat wij voor een evnt derde gaan mochten mijn jongste zoon 4 zijn en naar school gaan dan kan ik altijd nog een gastouder inhuren
Inderdaad. Met alle veranderingen die er aan zitten te komen, weet ik nog zo net niet of een tweede verstandig is hier. De zorgkosten gaan omhoog, elk jaar weer het zelfde liedje, toeslagen worden minder (niet dat we die krijgen, afgezien van de KOT) en alles wordt gewoon duurder. Maar ook: ik heb nu nog een contract van 32 uur, krijg gelukkig m'n OSV gedeeltelijk doorbetaald, daarna volgt een periode onbetaald en daarna wil ik graag in contracturen omlaag. Dat betekent wel dat er minder zal binnenkomen. NooNooman wil graag ooit iets anders doen. Verandering van werkgever en in een hele andere sector gaan werken zal betekenen dat we bepaalde lasten hier omhoog zullen gaan (personeelskorting, leuk voor zolang het duurt ). Als ik AL die dingen bij elkaar optel en me daarna bedenk dat zo'n tweede mondje ook moet eten, het kleertjes aan moet hebben, naar de kinderopvang zal moeten, en dan denk ik nog niet eens aan zwemlessen of sportclubjes... ik geloof niet dat dat een vetpot gaat worden en ik hecht enorm veel waarde aan financiële zekerheid en de ruimte om eens lekker uit de ban te springen.
dat is niet geheel waar want dit jaar zijn de toeslagen hoger uitgevallen dan voorheen maximum 70 zorgtoeslag ipv 60 maximum 122 kindgebondenbudget ipv 110 ik hoop dat ze volgend jaar weer omhoog gaan of het zelfde blijven
Kom nog maar eens met deze opmerking als je zelf niks of weinig hebt te besteden ik durft te wedden dat jij dubbel zo hard zielig gaat doen want dan kun je niet meer schoppen achterlijke opmerking in mijn ogen en makkelijk praten!
Oke. Ik heb er dan ook niet heel veel kaas van gegeten, want zoals ik zei ontvangen wij helemaal geen toeslagen. Jammergenoeg betekent dat nog niet dat we heel veel verdienen, we zijn zo'n typisch grens geval dat het eigenlijk wel kan gebruiken, maar er nét geen recht op heeft. In elk geval wordt de kinderbijslag minder en wat ik begreep gaat de zorgpremie weer flínk omhoog, dus tja... uiteindelijk komt het volgens mij allemaal op het zelfde neer.