Ik krijg daar echt de kriebels van als iemand dat zegt! Mijn schoonzusje zei dat altijd toen hun kinderen nog klein waren en zij moest werken...dan paste papa op. Ik moest haar dan altijd even "berispen". Papa's passen toch niet op??? Die voeden toch gewoon op net zoals wij mama's? Ik vind het misschien anders als ouders gescheiden zijn en de kinderen niet zo vaak bij papa zijn en als hij dan even komt als mama weg moet maar ach hoe vaak zal dat gebeuren? Dus nee hier past papa niet op!! Hier zorgt hij gewoon voor de kinderen...
Haha ja als ik zeg 'lieverd, zou je morgen op C. willen passen?' Zegt hij.. dat heet geen oppassen.. dat doe je niet op je eigen kind..
Ik merk in mijn omgeving dat heel veel moeder dat zeggen.. Hier is de verdeling zo dat ik om het weekend en in de avonduren werk en mijn vriend dan de zorg voor Esmee heeft. Hij is niet anders gewend vanaf dat ze heel klein was. Dus het heeft niets met oppassen te maken en zo voelt het voor hem ook niet. Ik merk ook dat veel vaders gewoon door gaan met hun leven, in de weekenden allerlei hobby's hebben waardoor de moeder alsnog de zaterdag/zondag grotendeels de zorg voor de kinderen heeft. Gelukkig is dat bij ons heel anders. Natuurlijk heeft mijn vriend de tijd voor zichzelf maar heb ik ook tijd om aan mezelf te besteden. Dat voelt erg prettig.
Nou, bij ons is het ook gelijk. Mijn man zorgt net zoveel voor de kinderen als ik en hij voedt ze ook op. Het is ook niet zo dat ik het daarom oppassen noem. Maar ik snap echt niet waarom het een probleem zou zijn als duidelijk is dat beide partners gelijk zijn. Dat heeft nog niemand me kunnen uitleggen. Gaat het nou om het woordje of om de rolverdeling?
Ik ben 7 dagen per week bij mn dochter en mn man werkt 5 dagen per week. Als ik s avonds weg ga noem ik het wel 'mijn man past op.' Als hij papadag zou hebben en ik werk, weet niet, dan misschien niet. Maar goed, hij past toch op'? Wij doen het huishouden er nog bij, mannen vaak niet denk ik.
Bij mij gaat het om het woordje. Oppassen vind ik wat ik vroeger bij mijn buurkindjes deed, dat doe je niet bij je eigen kinderen, daar zorg je gewoon voor omdat het je eigen kinderen zijn en niet omdat er anders geen verzorgende in de buurt is. Maar ik heb de oplossing! Vond dit op oppassen - vertalen oppassen definitie in het Online Woordenboek oppassen ww oppassen (paste op enk ovt; heeft opgepast volt deelw) [ˈɔpɑsə(n)] 1 tijdelijk zorgen voor kinderen van iemand anders Kun jij vanavond bij ons oppassen? 2 aandacht geven aan je omgeving;= opletten Pas op, loslopende waakhond!
Mja, maar ik vond deze: http://www.vandale.nl/vandale/zoekService.do?selectedDictionary=nn&selectedDictionaryName=Nederlands&searchQuery=oppassen op·pas de 1 m het oppassen 2 m,v -sen iem die oppast, bv. op de kinderen  op·pas·sen paste -, h -gepast op iets letten: pas op, anders val je; goed ~ zijn plicht doen, zich goed gedragen @ snoopy: ik snap heus wel wat je bedoelt hoor, ik ben ook een beetje aan het doorzagen nu. Maar ik snap niet waarom mensen het niet kunnen laten zitten als duidelijk is dat 2 ouders sámen voor de kinderen zorgen en ze het tóch oppassen noemen. Wat is daar dan het probleem van?
Ik denk dat dat de verwarring is. Oppassen kan 2 dingen betekenen: oppassen op kinderen/babysitten en oppassen in de zin van opletten. Maar dan vind ik de term oppassen/opletten wel raar, ik gebruik dat gewoon niet als ik met de kinderen ben, tuurlijk let ik het grootste deel van de tijd op ze, maar het voelt niet alsof ik aan het opletten ben. Hm klinkt vaag maar misschien is het duidelijk . Ik zeg wel tegen papa als ik met Lisa bezig ben en ik even weg ga (naar de wc ofzo) en er 'gevaarlijke' dingen in de buurt zijn voor Lisa (klimrek, trampoline): let jij even op Lisa? Maar dat is dus om even extra alert te zijn op dat moment. Oppassen in de zin van babysitten vind ik ook raar en dat klopt dus ook niet bij je eigen kinderen. Een doorzagen is prima hoor, dat is toch een discussie? En meningsverschillen zullen er toch wel blijven
Mij gaat het om het feit dat de omgeving het bij vaders vaak oppassen noemt, terwijl ze bij moeders spreken over zorgen voor. Ik hoor het in ieder geval regelmatig en snap niet waarom wat ik doe anders gelabeld wordt dan wat Treesman doet. Als het oppassen enkel om 'het letten op' zou gaan, zou er ook geen verschil tussen vaders en moeders gemaakt worden. Het verschil is er helaas wel, dus schijnbaar doet mijn man aan de andere betekenis van het woord 'oppassen', namelijk babysitten. Het is leuk wat de Van Dale geeft als betekenis, maar bij oppassen op kinderen denken de meesten toch aan babysitten (wat natuurlijk weer afgeleid is van de oorsponkelijke betekenis). Oftewel het woordgebruik sugereert iets over de rolverdeling en daarom vind ik het vreemd.
Mja, daarover verschillen we dan echt van mening. Volgens mij bedoelt vrijwel niemand het op de manier die je zegt (of wel, en dat zijn dan inderdaad sukkels) en is het een beetje (over)gevoeligheid wat het woordje betreft. Maar nou ja, volgens mij komen we er niet uit
Ze zullen het vast niet zo bewust bedoelen, maar het feit dat het nog steeds verschillend gebruikt wordt zegt genoeg over hoe we de taken van mannen en vrouwen zien. Ik kan nog wel meer voorbeelden noemen, zoals wat knap dat je man minder is gaan werken na de bevalling *uh en ik dan?*, ook schijnt het zeer bewonderingswaardig te zijn dat ik heel veel klus in huis en ik moet ook erg blij zijn dat ik een man heb die ook zijn steentje bijdraagt in het huishouden. Dat ik dat ook doe is uiteraard vanzelfsprekend. We doen alsof we allemaal zo modern zijn anno 2011, maar ons taalgebruik is nog behoorlijk fifties op sommige fronten. Zo ik ga verder met het lezen van de 'opzij', nadat ik mijn beha in de fik heb gestoken en even aan de lange bos haar onder mijn armen heb gesnuffeld .
papa moet altijd oppassen dat er niks gebeurd. Vind het ook een rare uitspraak. Ze vragen toch ook niet als je vent alleen weggaat "of mama oppast"
ik zeg het altijd expres zo. (ik bedoel dat in feite niet zo ) maar zo hoort iedereen wat je zegt, dat zie je wel weer aan de reacties hier. dus hier "past papa op" of is "bij de kleine" als ernaar gevraagd wordt. ze hebben het geweldig samen, dus wat maakt het uit hoe het heet of genoemd wordt.
Nou ja, dat zijn rare mensen. Maar de mééste mensen gebruiken het wél gelijk, dat is juist mijn punt. Maar goed, laten we het hier op houden. Iedereen is het erover eens dat we allemaal evenveel mogen zorgen voor onze kinderen toch? En die laatste opmerking is natuurlijk hilarisch, echt Treesje