Vandaag ben ik naar een informatie avond geweest van een montessori school. Het klonk allemaal erg interessant, maar ik vraag me af hoe je toetst of een kind wel klaar is voor het voortgezet onderwijs en of hij/zij daar goed kan meekomen met de rest. Dit mbt het verschil in onderwijs systemen. Heeft iemand van jullie op een montessori school gezeten? Of bekenden van jullie en kunnen jullie mij misschien vertellen hoe die overstap naar middelbaar onderwijs is gegaan? Alvast heel erg bedankt. Groeten Ellenore
Ik heb ook Montessori onderwijs gevolgd. Er waren geen echte proefwerken of overhoringen oid, iets wat ik wel eens hoor van andere basisscholen. Hoe de vooruitgang dan gemeten werd? Ik denk door goed naar het kind te kijken. Van alle klasgenootjes ging er trouwens een erg groot deel naar VWO of gymnasium, en nu zijn er veel van die klasgenoten dokter, architect enz.
Oh dat is mooi om te horen! Ben je toen naar een montessori lyceum gegaan? Of ben je naar een reguliere school gegaan. En vond je het moeilijk om "in de schoolbanken" te zitten? Ik heb zelf op een christelijke basisschool gezeten omdat mijn vader onderwijzer was op die school, dus ik vind het heel moeilijk een beeld te krijgen van het montessori onderwijs. Het lijkt me alleen wel een mooie manier van opgroeien en ontwikkelen.
Er is wel het een en ander veranderd bij het montessorie onderwijs tegenwoordig nemen ze ook een soort toetsen af net zo als de sito. Plus hebben ze net als zo veel scholen het leerlingvolgsysteem. Mijn zoon heeft op een montessorie onderwijs gezegten. Op zich prima onderwijs alleen vond ik ze veel en veels te laat door hebben dat mijn zoon moelijk kon leren( hadden ze wel door maar bleven toch door gaan) in plaats actie te ondernemen. Wel onderwijsadvies gehad( die hadden het heel mis) mijn zoon zou leerbaar zijn jo dat wist ik ook wel Maar ze vonden ook dat hij het gewonen basisonderwijs aan zou kunnen NIET DUS. Een jaar later ben ik zelf naar jeugdzorg gegaan van het gaat echt niet goed op school en ze zeggen dat hij het wel aan kan. ( mijn gevoel zij al die tijd al dat kan die niet) testen bij jeugdzorg en wat kwam er uit juist mijn zoon moest naar het speciaal onderwijs. Ik geef je nu een vertekend beeld van wat mijn ervaring is. Maar als je een kind hebt die vrij zelfstandig is en goed de stof aan kan dan is het dus prima. Het stoorde mij op een gegeven moment wel( zoon kwam thuis van het montessorie onderwijs is het beste) pardon?? Dat vond ik een kwalijke zaak. Daar bij vond ik het niet fijn achter af dat kinderen zo veel zelfstandig moesten doen. En ze dus echt niet goed in gesteld waren op leerproblemen. Van elk kind moet montesorie aan kunnen ja aan mijn hoela not. Meer ouders mee gemaakt die toch uit eindelijk hun kind er van af haalde omdat het kind niet voor uit ging. Of omdat het onderwijs niet goed aan sloot op zijn of haar behoefde. Wel vond ik de creativiteit daar mooi geregeld veel met de handen werken niks mis mee. Toneel en dat soort dingen en ook persoonlijke aandacht meer als wat ik nu merk op het speciaal onderwijs dus het is niet allemaal slecht.
Montessori onderwijs gaat uit van het kind en zijn ontwikkeling. Voor kinderen die leergierig zijn en veel willen weten is het een perfecte vorm van onderwijs Persoonlijk vind ik echter dat het voor kinderen die wat meer een duwtje in de rug nodig hebben, dat die ze die vaak maar aan laten tobben onder het mom van "hij is er nog niet aan toe"... Zo kan het kan dus ook gebeuren dat je kind pas in groep 5 aan lezen toe is. Ik heb stage gelopen op een montessori school en zag dat het voor 80% van de kids echt een prima school was. Ouders maken natuurlijk ook een bewuste keus voor dit type onderwijs, maar 20% viel echt buiten de boot en had eigenlijk niet voldoende aan het aanbod van puur materialen. Als je kiest voor Montessori is het denk ik heel goed dat je je eerst heel goed verdiept in de visie en het aanbod en dan naar je kind kijkt; Past jouw kind in dit systeem? Succes met het maken van je keuze!
Goed advies! En houd er rekening mee dat het er in het vo heel anders aan toe gaat: toetsen / s.o.'s, etc. Aan die omschakeling zal je kind moeten kunnen wennen.
mijn dochters zitten allebei op een montesorie psz die bij de basisschool in zit.. dus via die weg weten wij of zij er geschikt voor zijn en meekomen... zelf zat ik altijd op een openbare school dus kan je geen ervaring meedelen.....
Ik ben ook erg benieuwd. Ik denk persoonlijk dat montessorie onderwijs heel goed is voor mijn dochter. Ze is heeeel erg nieuwsgierig en wilt ook echt alles zelf leren. Maar ik wil een school hebben die bij beide kids aansluit. Het karaktertje van ons zoontje neigt nu al veel naar zijn papa. En hubby is juist iemand die gewoon stimulans nodig heeft. Zo ook zijn zoon en ik denk ons zoontje straks ook. Niks mis mee natuurlijk, maar dan lijkt montessorie onderwijs nou weer niet de juiste keuze. Nu zit ik dus erg in dubio. Moet nog even uitzoeken wat nou precies het verschil is tussen montessorie en deltaplan.. Want veel dingen komen toch wel overeen als ik info lees.
Hier zit mijn zoontje nu ook in de kleuterklas van een montessorie school en het gaat heel goed, hij heeft ook op een montessorie psz gezeten ,dus was de werkwijze al gewend. Mijn dochtertje gaat 1 december ook starten op de psz. Verder kan ik je dus niet echt helpen ,omdat hij dus pas vanaf de zomervakantie in de kleuterklas zit.
Mijn jochie is net begonnen. Maar onze school gebruikt de cito-toesten om te testen hoever de leerlingen zijn. Wel kan het zijn, dat een kind bijv de rekencito krijgt midden groep 3, of juist eind groep4, die standaard is voor begin groep 4. Als een kind dan goed scoort weten ze dat het ongeveer op nivo begin groep 4 zit.. En de landelijke eindcito doen ze ook aan mee. Gewoon klassikaal.
Mijn dochter zit op een montessori psz dus veel ervaring heb ik er nog niet mee. Ze is wel heel erg leergierig. Ik heb zelf op een jenaplan gezeten vroeger en ben op mn 9e verhuist en moest toen erg wennen aan mijn nieuwe school. Moest daar ineens in rijtjes voor een schoolbord zitten, verschrikkelijk vond ik dat, omdat ik de vrijheid van een jenaplan gewend was. Weet iemand wat het verschil is tussen een jenaplan en montessori?
Op basis van wat ik hier lees, denk ik dat dan vooral mensen met slimme of leergierige kinderen bewust voor het montessori onderwijs kiezen. En dat daarom zulke goede resultaten behaald worden. Als je een iets moeilijker meekomend kind hebt, zal het inderdaad niet de beste manier van lesgeven zijn omdat er inderdaad veel vrijheid (van o.a. plannen) is, wat heel positief is áls het kind het aankan.
Het montessori onderwijs spreekt ons ook erg aan, maar ik vind het erg moeilijk om nu al te bepalen of het bij het karakter van mijn zoon past. Hij wordt over 3 maanden 3, en dan kunnen we hem inschrijven op de basisschool. Maar ik kan nu nog niet echt zeggen of ik hem heel zelfstandig of leergierig vindt o.i.d. Ja, hij wil de dingen graag zelf doen, en hij is verbaal behoorlijk sterk. Hij denkt na over dingen, en heeft een goed geheugen. Ik denk soms ook wel dat hij meer snapt (of eigenlijk moet ik zeggen: aanvoelt) dan dat wij kunnen zien. Maar is dat voldoende?? Ik denk niet dat hij bovengemiddeld intelligent of supercreatief is. Is dat noodzakelijk bij montessori onderwijs? Op het kdv moesten ze hem tot voor kort echt aansporen om bijvoorbeeld mee te gaan knutselen met de rest van de groep. Hij speelde dan liever met zijn auto's. Toen ben ik thuis met hem gaan knutselen, en nu kan hij er geen genoeg van krijgen. Maar dat betekent dan kennelijk wel dat hij een 'duwtje in de rug' nodig heeft bij zulke dingen. Of zegt dit nog niet zoveel?? Ik vind het zo lastig... heb namelijk geen zin om hem op zo'n school te doen, en hem er later weer af te moeten halen omdat het niet gaat.
Ik heb zelf op een montessorischool gezeten en mijn oudste twee zitten daar ook op. Mijn oudste zit nu in groep 8 dus wij zitten nu precies in dat traject van overgang naar het vo. Al vanaf groep 1 gebruiken ze een leerlingvolgsysteem en ze krijgen 2x per jaar een verslag mee. Dus geen rapport met cijfers. Het verslag schaalt als het ware de vaardigheid of de mogelijkheid die het kind heeft over dat bepaalde onderdeel. Voorbeeld: Kan de tafels van 1 tm 10 uit het hoofd tegenover kan de tafels 1 tm 10 nog niet uit het hoofd. Het wordt geschaald van 1 tot 5, 1 dan beheers je het volledig en 5 beheers je het nog niet + alles daar tussen. Ik vind dat zij altijd wel heel goed hebben kunnen inschatten wat het niveau van een kind op het vo zal zijn. Ik werk zelf in het vo en montessorikinderen worden maar zelden op het verkeerde niveau ingeschat. De meeste montessorischolen werken tegenwoordig wel met toetsmomenten als citotoetsen (of varianten daarop, past ook in het leerlingvolgsysteem) Mijn kinderen worden elk half jaar getoetst met toetsen van het cito (bijv rekenen dat past bij groep 6 eerste half jaar). Enig nadeel hiervan is dat een kind soms zich bepaalde vaardigheden en kennis nog niet heeft aangeleerd omdat hij/zij daar nog niet aan toe was op dat moment. Hierdoor kan zo'n cito dus lager uitvallen terwijl een kind wellicht op dat moment een andere rekenvaardigheid, die nog niet in groep 6 getoetst wordt, al wel beheerst. Mijn dochter heeft dit bijv. En alle schooltoetsen maakt ze prima, want dat is waar ze mee bezig is. Maar de cito sluit op dat moment niet aan op wat zij weet. Maar het belangrijkste is niet, wat ze tussendoor allemaal weten en leren, maar wat ze in groep 8 kunnen en kennen, dan moet iedereen op een bepaald eindniveau, die dus voor alle scholen hetzelfde is, uitstromen. Overigens, mijn zoon is dan wel slim (hoog iq) maar hij is ook dyslectisch, heeft ADD en DCD en hierdoor een superlaag werktempo. In het reguliere onderwijs zou hij zijn blijven zitten omdat hij bepaalde dingen nog niet aan zou kunnen. Op montessori kijken ze echt naar wat wel mogelijk is en wat wel kan en waar ze wel aan toe zijn. Hij kon gewoon niet goed meekomen in groep 3/4 omdat, na later dus bleek, hij dyslectisch is maar ook add en dcd heeft. Toen hij daarvoor behandeld werd schoot ie echt vooruit en hij doet nu echt niet onder voor andere 8e groepers, alleen zijn werktempo... Er zitten bij mijn kids op school veel kinderen met leerproblemen, en het mooie is, deze kinderen kunnen juist door het systeem heel goed door de leerkracht worden geholpen, omdat de leerkracht juist niet de hele dag bezig is om frontaal les te geven. Daarbij, niet elk kind is op hetzelfde moment toe aan bepaalde vaardigheden of kennis, daarom is montessori zo ideaal omdat het kind samen met de leerkracht kan bepalen waar het wel aan toe is. Zo kunnen snelle kinderen dus verder en langzame kinderen wat langzamer. Met dat je dan ook niet hebt dat als je langzaam bent, je altijd als laatste klaar bent of als je snel bent altijd als eerste klaar bent en dan moet wachten. (even kort door de bocht). Zelf kon ik bijvoorbeeld heel lang sommige rekenopgaven ook echt niet snappen. Hierdoor liep ik lang 'achter' met rekenen. Maar eind groep 7 begon ik het ineens allemaal te snappen. Het lampje ging toen branden zegmaar . En doordat ik er zelf aan toe was, was het ook veel leuker om te doen en nam ik de stof makkelijker op. Ik verliet uiteindelijk de school met alle rekenkennis tm groep 10 (die methode had 2 extra leerjaren) + een half jaar middelbare school wiskunde. Nog even kort op je vraag: ze maken gebruik van een leerlingvolgsysteem, tevens hebben ze vaak een leerkracht die ze echt goed kent omdat de kinderen die leerkracht meerdere jaren hebben. Veel montessorischolen maken toch gebruik van de citotoets (ook omdat de meeste scholen voor voortgezet onderwijs dat eisen). De overstap naar het VO gaat meestal erg goed. Montessorikinderen vinden vaker sneller hun weg. Ondanks dat ze niet gewend zijn aan lesroosters bijvoorbeeld. Kinderen van een montessorischool worden vaker voor sociaal aangezien. Zelf heb ik geen problemen ondervonden met de overstap naar regulier onderwijs. Soms was het ook juist heel fijn om te weten dat je dan frans, dan wiskunde hebt. Bovendien is het vo tegenwoordig veel minder frontaal dan een aantal jaren terug en veel vo scholen werken met weekplanningen en taken.
@Mikki, ben je al op scholen wezen kijken? Want de ene montessori is ook de andere niet en ik denk dat je ook het beste kan bepalen welke school bij jouw zoontje past wanneer je verschillende scholen hebt bekeken. Veel 'gewone' scholen gebruiken tegenwoordig ook veel elementent uit montessori, dalton en jena. Mijn jongste 2 gaan dan ook niet naar een montessorischool maar naar een 'gewone' basisschool maar die maakt wel weer gebruik van de verschillende elementen van montessori, dalton en jena. Wij vonden nl dat beter bij haar passen en deze school staat een stuk dichterbij (lees: achter ons huis). Zij gaat daar volgend schooljaar heen. (en er speelt ook mee dat de communicatie op school van de oudsten een beetje stroef verloopt, maar dat zegt niks over montessori, maar over de mensen die daar werken)
Hoi meiden! Dank alvast voor jullie ervaringen. Fijn om te lezen allemaal en het helpt mij zeker met het maken van een keuze. @napoleon, je hebt het over groepen. (1t/m10) Op de school waar ik ben gaan kijken was er sprake van onder-, midden- en bovenbouw resp. 3-6, 6-9 en 9-12 jaar. Er is dus geen sprake van een groep zoals op een reguliere basisschool. Was dat bij jou ook het geval?
Ik ben leerkracht op een montessori basisschool, dus als je iets wilt weten, kun je het allemaal aan mij vragen Wat al eerder is gezegd, de ene montessori school is zeker de andere niet! Bijna elke erkende montessori school, gaat op zijn eigen wijze (binnen kaders) om met het concept.