ik heb niet alle reacties gelezen. De mensen die vinden dat Sinterklaas een leugen is vieren wel de kerst heel uitbundig, beetje tegenstrijdig naar mijn idee. (ben benieuwd hoeveel mensen tegenwoordig nog echt de gedachte/betekenis van kerst weten.) ik vier Sinterklaas dit jaar nog niet omdat Collin het nu nog niet begrijpt, maar volgend jaar zeker! en weet je? hij zal er heel veel plezier aan hebben, maar wij als ouders net zoveel. geen groter rijkdom dan je kind zo te zien stralen als je hem dit plezier geeft. en daar hoeven echt geen dure cadeaus bij aan te pas te komen, het gaat om de magie. Anders hoef je ook niet met je kids naar Disneyland, want das dan ook nep.
Umm, bij jullie vult iedereen toch ook anders zijn geloof in, er zijn toch moslims die wel sinterklaas vieren???
geloven is een kwestie van interpreteren.... een groot gedeelte van het geloof is persoonlijk en word persoonlijk ingevuld, met daarin allemaal onze goede en verkeerde dingen , daar zijn we mens voor toch? Ik geloof dat we deze keuze hebben gekregen en dat we soms ook de consequenties moet dragen van oze keuzes.....
sinterklaas is magisch voor de kids. De spanning en verbazing op die gezichtjes, heerlijk. Het maken van tekeningen, klaarzetten van water en worteltjes voor het paard, geweldig!!
maar goed denk dat we hier niet langer over moeten dicussieren anders gaat dit topic dicht.... het gaat ook het doel van dit topic voorbij.... dus dit was mijn laatste reactie qua geloof....
Ja natuurlijk, dat zei ik toch ook? Maar dat betekent dus niet dat ik zomaar iets verzin? Er zijn ook zat moslims die bier drinken oid.
Ik ben het compleet met je eens. Wij vieren Sinterklaas wel omdat wij deze spannende tijden aan onze kinderen gunnen, fantasie vind ik erg belangrijk voor kinderen om te hebben (er zijn ook onderzoeken geweest dat kinderen met een grotere fantasie erg ontwikkeld zijn dus vrij positief) het is superspannend en liegen vind ik iets heel anders dan ze in een fantasie laten geloven. Hetzelfde geld voor paaseieren zoeken, de tandenfee, uitleggen over dat je naar een goede plek gaat als je dood bent, deze "leugens" maken je kind niet slechter of jouw als moeder slechter maar helpt je kind juist verwerken en het bijbrengen van creativiteit, fantasie e.d. Voor mij is dat iets positiefs, net als het hebben van een eigen keuze, eigen mening e.d. heel erg belangrijk!
Ik zou het wel enorm vervelend vinden als een kindje die van zijn ouders geen SInterklaas mag vieren het zou verpesten voor een kindje dat dat wel mag, heel erg egoïstisch noem ik dat gewoon. Mijn kinderen mogen niet zeggen tegen iemand dat er geen God bestaat, ik zal dat ook niet tegen hun zeggen, dat is iets wat ze voor zichzelf moeten bepalen (vrijheid in keuze vind ik dat) kijk voor mij is God net zoals Sinterklaas (puur fictie en niet echt) maar dat is niet aan mij om iemand anders te vertellen, met tijd en raad kom je daar vanzelf achter, met Sinterklaas zal dat wat eerder zijn en verder in het leven moeten ze zelf maar invullen of voor hun er een God is, helaas heb ik teveel meegemaakt hiervoor, maar dat is de keuze van mijn kinderen. Zo mogen ze zelf ook het geloof kiezen wat bij hun past dat kan ik niet voor hun bepalen, ik ben geen dictator die zegt wat ze moeten geloven, het leven zal ze dat vanzelf leren maar ik laat het idee ervan wel open zodat ik niet degene ben die hun dromen en fantasieën kapot maakt dat doet het leven vanzelf wel voor ze...
Ik ben zelf geen christen, ik heb een ander geloof. Natuurlijk gaat het in het geloof om belangrijkere dingen maar dat sluit niet uit dat wie getrouw is in het kleinste ook getrouw zal zijn in het grote. Dus dat 'gemiereneuk", zoals jij dat noemt, is wel belangrijk. Het is wél belangrijk om de oorsprong van feestdagen te achterhalen omdat je anders dingen viert die misschien wel tegen je geloof ingaan. Mensen kunnen inderdaad dingen anders bezien maar ben je dan consequent in je geloof of gewoon gemakkelijk.
Ik vind Sinterklaas een supergezellig feest. Ik zie wel een beetje op tegen het 'liegen' (nee, we doen inderdaad ook niet aan tandenfeeën en dat soort dingen), maar ik weet praktisch gezien niet hoe we het anders moeten doen. Ik wil ook niet dat Sarah en Julia het voor andere kindjes verpesten of er zelfs om gepest worden oid. En ik heb wel de ervaring dat kinderen het tóch geloven, ook al zeg je dat Sinterklaas niet bestaat. Ik verheug me iig al enorm op volgend jaar, dan snapt met name Sarah het al helemaal! (dit jaar gaan we er wel mee beginnen, maar ik denk dat ze nog wat aan de kleine kant is)
ach ja mensen geloven altijd alleen wat hun uitkomt want de rest is dan niet perse nodig, ik zie genoeg christenen een broek dragen bv, ik vind niet dat iemand dat minder christen maakt ofzo maar gewoon met zijn tijd meegaan. Geloof is toch een grote massa interpretatie van een leider die dat toevallig zo heeft begrepen, wie zegt deze persoon gelijk heeft met zijn interpretatie?
Valt wel mee hoor, onze dochter heeft vorig jaar al gezongen, tekeningen gemaakt en een wortel in haar schoen gedaan en die is 2 maanden ouder als jouw kindje. Dit jaar is het zeker heel normaal hier bij ons (scheelt wel dat ze een oudere broer heeft misschien?) maar zo gezellig al dat gezin en vol verwachting naar hun schoen lopen hihi, echt schattig!
Nee, als je je gewoon aan de bijbel houdt is het geen grote massa interpretatie van een menselijke leider. Maar we kunnen er misschien beter over ophouden want op zp mogen we immers niet over geloof discussieren..
Ja, ik denk wel dat ze het zou snappen hoor, maar ik wil het dit jaar nog een beetje rustig houden. Ze is inderdaad de oudste, dus we hebben nog alle tijd Volgend jaar kunnen we dan ook naar de intocht gaan enzo!
Ik heb de bijbel ook gelezen en er staan zoveel dingen niet in de bijbel die gelovige mensen wel uitvoeren of vinden , geloof is een kwestie van interpretatie dat is nu eenmaal een feit, niet erg maar ook het geloof gaat met zijn tijd of omgeving mee, daar is niets ergs aan ; dat heet aanpassen, iets wat heel sociaal is om te doen zolang het niemand schaad zie ik het probleem ervan niet in... geloven zit in je hart niet in de regels die een of andere boekschrijver of leider heeft gemaakt voor je.
dat is niet zo tjessia een bijbel kun je op legio manieren interpreteren.... mensen die anders beweren vind ik eng.
Als je goed leest, dan zie je dat ik vertel dat ik mijn kinderen ook leer dat ze het niet tegen andere kindjes mogen vertellen Ik had het alleen over de situatie als je kindje het per ongeluk toch zou vertellen, dan kan je daar toch met elkaar even over praten? Ik vind het iets anders als je je kinderen meegeeft dat ze het rond mogen bazuinen omdat jij vindt dat je geen rekening hoeft te houden met anderen. Dat zou ik ook egoïstisch vinden. Onze kinderen krijgen ook de vrijheid om te kiezen, alleen voeden wij ze nu op zoals wij denken dat het goed is (gebaseerd op ons geloof) en ze mogen later zelf kiezen wat ze daar mee doen. Maar nu ga ik heeelemaal off-topic maar wilde het toch even zeggen
Sinterklaas is natuurlijk een leuk feest voor kinderen, maar ik herinner me de dag dat mijn moeder vertelde dat Sinterklaas niet echt bestond nog zo goed. Dit stelde me zo teleur, het idee dat volwassenen je dus gewoon keihard voorliegen (ook al is het niet met slechte bedoelingen). Ik had het ook heel moeilijk met geloof daarna, waarom zou dat niet net zo goed een complot van volwassenen zijn? Maar tegelijkertijd lijk het me ook heel moeilijk om je kinderen uit te leggen dat sinterklaas niet echt is, maar een traditie, en dat je die toch wilt vieren. Ik denk dat kinderen dan evengoed plezier beleven aan het hele fenomeen, omdat fantasie en werkelijkheid toch door elkaar lopen, maar dan zonder het mogelijke 'trauma' van het voorgelogen worden. Maar dat kan je toch niet maken tegenover andere kinderen, tegen wie hun ouders bij hoog en laag volhouden dat Sinterklaas echt bestaat. Of wel?
Ik vind dat je dat als ouders zelf mag beslissen, zolang je elkaars manier maar blijft respecteren (zie mijn post hierboven). Ik zou het absoluut niet goed vinden als mijn kinderen tegen andere kinderen gaan zeggen dat sinterklaas niet bestaat. Maar daar hoef je toch ook niet de nadruk op te leggen. Kinderen denken nog niet zo moeilijk, zijn tevreden met simpele antwoorden en bovenal: wat papa en mama zeggen, geloven ze toch het meest.