Misschien ben ik iets te nuchter maar vroeger gaven vrouwen toch gewoon borstvoeding? Gewoon bevallen, opschonen en kind aan de tiet? Waarom moeten er tegenwoordig allemaal cursussen, voorlichtingen, en aanpassingen zijn? Zal je precies zien dat het bij mij niet vanzelf gaat haha maar ben nieuwsgierig naar jullie ervaring
Vroeger waren er niet echt alternatieven. Het idee van de cursussen is volgens mij om je te informeren over de mogelijke problemen en hindernissen en wat je dan kan doen. In de hoop natuurlijk dat je niet te snel stopt als je onzeker wordt. Ik vond het fijn om een cursus gedaan te hebben, maar als je je inleest van tevoren heb je dezelfde informatie denk ik. Veel plezier en succes!
Geen cursus of iets gehad.... ik wilde namelijk gewoon flesgeven....( kom uit een flessen-familie) totdat ik me bedacht dat ik misschien wel een ervaring zou missen... dus net voor de bevalling bedacht ik me.... Had een schat van een kraamzorg, die zo goed meehielp... en hup.. het ging goed... Toen ik wilde afbouwen bleek oudste allergisch, dus uiteindelijk 10 maanden bv gegeven (ondanks fulltime werken) bij tweede 9,5 (ook weer 6 mnd volledig) en derde 9 maanden..... geen idee of zo'n cursus echt werkt, maar wat wel heel belangrijk is, is hulp in de praktijk!!! verkeerd aanleggen, etc, etc.. kan een hoop problemen geven!!
Tja, wat is moeilijk? Ik denk dat borstvoeding vroeger ook lang niet altijd even makkelijk ging, alleen waren er toen inderdaad amper/geen alternatieven. Ik vond borstvoeding niet makkelijk. Je moet echt wel even weten hoe je je kind het beste aan kunt leggen (kun je natuurlijk ook uit een boek halen of van iemand met ervaring te horen krijgen, maar dan moet die iemand er wel zijn). En dan is het hopen dat je voldoende borstvoeding hebt (had ik dus niet) en dat je niet gevoelig bent voor dingen als tepelkloven, borstontstekingen, spruw, enz. Ben je dat wel, dan is het wel handig om te weten wat de mogelijkheden zijn om het jezelf (en je baby) zo comfortabel mogelijk te maken. Ik denk dat wat voorkennis geen kwaad kan. Hoe je aan die kennis komt (cursussen, voorlichtingen, boeken, ervaringen van anderen, ...), is aan jezelf.
Klinkt logisch! Wil het graag gaan doen ben een echt borstvoedings typ Denk dat goede begeleiding van je kraamhulp ook erg belangrijk is
Denk ook dat een cursus niet mis is hoor. Ik ga er wel over nadenken. Ben dan zelf kraamverzorgster geweest, dus weet al veel. Maar sommige dingen zijn toch handig om te weten. Lijkt me..
Ik ben het eens met moonchild, denk dat er vroeger gewoon geen alternatieven waren en nu, met zoveel keus, dat het heel nuttig is gewoon om extra info te krijgen, zodat je niet te gauw opgeeft. Mijn vk zei dat er heeeeeeeel veel vrouwen te snel en te gemakkelijk stoppen met borstvoeding. Het is niet moeilijk, maar het is wel een connectie tussen moeder en kind die er niet altijd automatisch is. Ik wil ook borstvoeding gaan geven, ben heel benieuwd hoe dat zal gaan. Heb trouwens ook een cursus gedaan. Deze gaat lang niet alleen over (borst)voeding, maar over alles wat met je zwangerschap, bevalling en kind te maken heeft. Heel uitgebreid en, naar mijn idee, heel prettig. Al is het maar als achtergrond info. Liefs, Caroline
Een baby weet het eerste uur na de geboorte exact hoe hij uit de borst moet drinken. Daarna wordt het snel minder. Daarom is huid op huid contact direct na de geboorte zo belangrijk. is er sprake van een keizersnede of vacuumverlossing, dan is de baby van slag en lukt borstvoeding ook moeilijker. Als moeder zijnde moet je het wel onder knie krijgen. Dus is het moeilijk? Nee, niet als het eenmaal loopt. Maar net als alles, moet je het wel leren. Het verschil met vroeger was dat iedereen toen borstvoeding gaf (want geen andere keuze) en dat vrouwen door hun eigen moeders, tantes en zussen werden bijgestaan bij de borstvoeding. Vandaag de dag is er niet overal goede kennis aanwezig. Zelfs het consultatiebureau (toch heel erg pro-borstvoeding) geeft vaak adviezen die verkeerd werken.
oei... bedoel dit niet rot... maar even mijn mening: soms denk ik, dat vrouwen er juist te licht over nadenken.... (ook met cursus, omdat je vaak alleen de mooie dingen hoort) en daardoor snel afhaken.... mijn ervaring is, wil je echt voor borstvoeding gaan.... moet je er wat voor over hebben.... (en nee heb ik het niet over lichamelijke klachten) maar ik had bijvoorbeeld kindjes die echt heel de dag door aten... (om de 2-2,5) uur... en waarbij de voedingen dus ook nog lang duurde.... Vervolgens werd ik "gebruikt" als speen, inslaper...en "vermaak".... mijn jongste sliep pas na 8 maanden door.... (en snachts dus ook om de 2 uur eten)... Borstvoeding vraagt ook best veel van je lichaam... ik bleef iig zwangerschapsklachten houden... en het kost veel energie..... Misschien kun je beter juist denken dat het zwaar is.... of de instelling hebben "we zien wel hoe het loopt" en er juist geen voorstelling bij maken.... Borstvoeding is samenwerken... en tja je hebt net even te maken met een andere partij en je weet nooit of die "meewerkt" en wat die onder borstvoeding verstaat... deze krijgt trouwens ook gewoon weer borstvoeding hoor....
Ik dacht ook vrij makkelijk over borstvoeding. ik had zelfs geen poeder in huis gehaald. Was niet nodig dacht ik... Het is zwaar, heel zwaar en bij mij deed het pijn. Daar zette ik me doorheen, maar dochterlief hapte maar niet goed aan. Uiteindelijk werd het een frustratie en van kwaad tot erger heb ik 5 wk dag en nacht gekolft tot een lactatiekundige me zei dat de kans erg klein was dat het nog ging lukken. Kon nog maanden duren. Dat heb ik nog overwogen en toen ineens was ik er klaar mee. Bloed, zweet en tranen ging bij mij op. Kan ook wel erg jaloers zijn op vrouwen bij wie het allemaal makkelijk gaat, pff wat had ik dat graag gewild. Helaas. So be it. Dus, voordat je van een koude kermis thuiskomt. Het kan heel erg tegenvallen en dan is een goede voorbereiding het halve werk. De andere helft ligt bij jou en kind.
Haha, ja, dat is precies zoals ik ook dacht toen ik zwanger was van mijn eerste. Hoezo moeilijk, dat doe je toch gewoon? Nou, niet dus. Mijn zoontje heb ik niet aan de borst kunnen krijgen, hij kon niet vacuum zuigen. Achteraf had ik het langer kunnen proberen, maar ik was behoorlijk labiel na mijn bevalling en onverwachte ks. BOvendien krijg je vaak heel slechte adviezen van verpleegkundigen en kraamzorg. Bij mijn dochtertje wist ik dus dat het moeilijk kon worden en dat werd het ook. Gelukkig ging het dit keer (na lang doorzetten), wel goed. Ze drinkt nu nog (net 2 jaar geweest). Borstvoeding kan dus bijna altijd, in slechts 2% van de gevallen kan een vrouw geen bv geven. Echter vergt het in veel gevallen sowieso de eerste weken veel inzet en het is daarom wel heel handig om er rekening mee te houden. voorbeeldje: het is heel normaal als een baby de eerste tijd 10-12 keer per 24 uur wil drinken, maar dat moet je maar net weten. Als je kraamzorg vervolgens zegt dat minimaal 3 uur tussen de voeding moet houden, dan kan het al heel erg mis gaan.
Ik had me voor de bevalling niet ingelezen oid, het leek me ook allemaal voor zichzelf spreken. Gelukkig kreeg ik dus wel hulp na de bevalling, want ik had dus geen idee bleek wel , met name wat betreft de houding. Maargoed, de borstvoeding kwam goed op gang, alles prima, en na een week begon het voeden ineens heel veel zeer te doen. Huilend van de pijn zat ik te voeden, zo´n 5 weken lang. Daarna ging het ineens weer prima. In die 5 weken kon niemand me helpen, gelukkig heb ik volgehouden. Stel dat ik opnieuw een eerste kind zou krijgen (wat dus onmogelijk is), dan zou ik nu zeker een cursus oid volgen. Want je moet wel heel sterk in je schoenen staan om wekenlang met veel pijn te voeden, en niet op te geven.
juist dankzij de beroemde "cursus" dacht ik er te makkelijk over want ja er wordt nogal gepropageerd dat iedereen het zo maar even doet. zelfs in het ziekenhuis schreeuwen de posters "borstvoeding NATUURLIJK" je tegemoet. onze zoon is te vroeg geboren en dan gaat borstvoeding dus NIET zomaar even vanzelf, simpelweg omdat hij de kracht niet had om dat allemaal bij elkaar te drinken en dus volgde er drie weken lang de procedure wegen, aanleggen, wegen, flesje, wegen, sonde. en bij elke kolfbeurt giga naweeen (wordt je niet verteld bij de cursus) waardoor kolven dus niet ging zonder paracetamols. het blijft denk ik een heel persoonlijke keuze, ik heb doorgezet en heb uiteindelijk 4 maanden borstvoeding gegeven en daar ben ik trots op maar..... nu bij nummer twee zie ik er erg tegenop ik wil er zeker mee beginnen maar ik ga echt never nooit meer kolven en lukt het niet bouw ik zo snel mogelijk af.
Thanx dames! Voorbereiding is dus belangrijk. Daarbij moet je lichaam en de kleine moet natuurlijk ook meewerken. En adviezen van andere zijn ook niet altijd alles...dat lijkt me wel lastig zeg! Vriendin van me zei ook dat haar kraam zei dat ze eerst ene borst helemaal leeg moest drinken voordat ze aan de ander begon maar dat werkte helemaal niet! Ze heeft er gewoon eigen weg in gevonden toen de kraam weg was
meestal is het: je begint met de borst waarbij de kleine is geeindigd.... TENZIJ hij maar aan 1 borst heeft gedronken... dan begin je dus gelijk aan de andere... hier dus een armbandje om, want op geven moment weet je het gewoon niet meer.... het heeft trouwens met productie te maken... ander heb je straks 1 borst die meer produceert dan de andere... de andere wordt lui... en als ie niet goed geleegd wordt, heb je weer meer kans op onstekingen.... plat gezegd.... hebbie dalijk een cuppie B en eentje dubbel D...
Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf praten, maar ik ben te lang doorgegaan. Ik heb t/m 4,5 maand (gedeeltelijk) borstvoeding gegeven en wat een opluchting was het toen ik overging op (volledig) flesvoeding. Ik ben erg pro-borstvoeding, maar dit keer echt niet meer ten koste van alles.
bv geven is absoluut niet moeilijk. Mijn oudste zoon heeft 6 maanden bv gekregen en mijn jongste 20 maanden,en ook dit keer geef ik weer bv. Ik geef nooit op,ben benieuwd of dit kindje ook gelijk de borst accepteerd. Ik wil zowiezo weer een jaar geven,en werk ik kolf ik gewoon af.
ik heb nooit cursussen gevolgd, ik wist al van toen ik zwanger was vd eerste dat ik bv wou geven, en dit had ik ook bij de tweede ik heb beide enkele mnden bv kunnen geven en voel me daar goed bij, nu ben ik zwanger van nr 3 en ook weer ga ik ermee starten.
Dan wil ik je graag ook mijn ervaring meegeven. Ik was namelijk vol vertrouwen tijdens mijn zwangerschap: ik ging borstvoeding geven. Punt. Maar niet ten koste van alles. Als het echt niet ging dan zou ik overstappen op flesvoeding. En ik had 2 zeer ervaren langvoedsters in mijn omgeving, dus expertise genoeg. Geen cursus gevolgd ook. Wel veel gelezen. Realiteit: ik kreeg een spoedks, maar baby hapte nadien goed aan. Bv kwam prachtig op gang. Al meteen kapotte tepels omdat verpleegkundigen toch gekke adviezen geven. Ik kreeg haar ook moeizaam aan de borst. Onhandig door pijn van de ks, onhandig omdat ik van nature onhandig ben. Dochter was ongeduldig en één tepel afgevlakt waardoor ze telkens "er vanaf glipte". Combinatie van inmiddels onzekere prille mama, ongeduldige pittige baby en tepels die niet meewerkten, het was grond voor een hoop verdriet en strijd. Ik heb menig traan gelaten. Maar ik wist van geen ophouden. Ook ik was jaloers op de moeders waar het schijnbaar moeiteloos leek te gaan. Uiteindelijk behoorde ik daar ook toe, maar pas na 3 maanden of zelfs nog wat langer. Toen werd het pas leuk en heb ik tot ruim 8 maanden gevoed. Tot die 3/4 maanden kolfde ik trouwens de lastige kant af en wisselde een gewone voeding af met een afgekolfde voeding. Ging best. Lang verhaal geworden, sorry. Ik had achteraf spijt dat ik geen cursus had gevolgd, maar vooral vond ik het jammer dat bv geven zo rooskleurig werd afgespiegeld door mijn omgeving waardoor ik echt dacht dat ik niet goed snik was dat het zo lastig ging. Tip: zoek snel hulp als je merkt dat het niet lekker loopt, modder niet te lang door. Krijg je kapotte tepels: mothermates of zoiets zijn pads die je borst in 24 uur herstellen, werken super goed. Het borstvoedingsforum is heel erg behulpzaam voor allerlei vragen (zijn wel super pro-bv). En oh ja, het is wel echt heel erg leuk en bijzonder Succes!