Brood bij de bakker. Wel even navragen of er echt niks is toegevoegd. Ook bakken wij regelmatig zelf brood (of eigenlijk doet de broodbakmachine dat voor ons ). Bij de appie hebben ze relatief veel vleeswaren zonder toegevoegde zooi, maar ook wel bij andere supermarkten. Het is even zoeken en etiketten lezen in het begin, maar je leert het snel genoeg. Vooral winkels zoals Aldi en Lidl hebben de neiging om in hun vlees(waren) veel extra stoffen toe te voegen. Ze zijn vooral fan van toegevoegde suikers om de houdbaarheid te verlengen.
Fijn dit topic! Wij willen ons er al heel lang in verdiepen maar het blijft er steeds bij. Dat E-nummer boekje was hier niet te krijgen maar schaf ik zeker weten aan. Dat kookboek zal ik even linken voor julie, ga ik bestellen. ben erg benieuwd hoe het gaat met koken, momentel doen we veel Bio. @Trees echt voel je je beter? Wow onbegrijpelijk he wat voeding met je doet.
Ik eet geen schadelijke E-nummers omdat ik mijn lichaam en dat van mijn kind geen schade toe wil brengen. Het is makkelijk te vermijden. Je hebt maar 1 lijf en je leeft maar 1 keer. Niet alle E-nummers zijn trouwens schadelijk. Ik eet trouwens ook geen hulpstoffen die het product verbeteren qua smaak, houdbaarheid, smeuigheid oid. Dus geen conserveringsmiddelen, emulgatoren, geleermiddelen, gelatines, lecitines, aroma's, glansmiddelen etc. De producent hoeft het E-nummer niet te vermelden overigens, hij mag het ook omschrijven. En als er 'aroma' op staat, is het bijna altijd E641 of 642. Hier alles natuurvoeding dus. Voel me beter, heb minder last van mijn auto-immuunziektes, ben minder moe, zie er beter uit etc.
Wij beperken de inname van e-nummers. Zo halen we nooit van die chemische yoghurtjes ( in de vruchtenkwark van de Aldi zit bijvoorbeeld gewoon aspartaam) en eten we volle yoghurt met een beetje vla erin oid. E621 en aspartaam proberen we echt te vermijden (hoewel we ook wel eens een bouillonblokje gebruiken hoor). Helemaal biologisch eten is voor ons onbetaalbaar. Ik koop al geen dure kleren en ga ook al niet zoveel naar de kapper (zoals iemand hier ook riep) dus de besparing waar iemand het over had gaat al niet erg op. Hier dus zo'n beetje 50/50. Maar je kunt een hoop zonder e-nummers hoor! Ik sta bekend om mijn lekkere volle spaghettisaus en daar komt geen e-nummer aan te pas. Ik zoek nog steeds de gouden tip voor een lekkere jus zonder e-nummers....
Ja, maar dat duurt zoo lang, ik zoek eigenlijk een snelle manier wanneer ik een hamburgertje gebakken heb ofzo. Daar waar ik nu vaak nog een bouillonblokje of maggi voor gebruikt. E621 dus...
Nee, dat duurt niet lang, kijk; als je je lapjes klaar hebt, haal je ze uit de pan en doe je nog wat extra boter en/of water in de pan en maakt een pan vol mooie dikke jus. Die doe je in portieverpakkingen in de vriezer. Je hebt vast wel een magnetron!
Hier kijk ik het meeste naar de smaakversterkers. Dat zit in bijna alle bouillon blokjes. Nu hebben we blokjes van zonnatura. Ik blijf hier zeker meelezen. O ja, dit is ook Rooibos haar stokpaardje.
Zogelukkig: Ben jij nou zo slim of ik nou zo dom? Dat is natuurlijk een heel goede tip! Superlekkere jus van suddervlees, dus dat ga ik maar eens doen dan. Juszakjes zonder smaakversterkers van Knorr? Daar ga ik ook eens naar kijken! Recept van mijn spaghetti is eigenlijk niet zo ingewikkeld. Ik pekel flink wat rundergehakt (groene slager) in zout en peper en nog een beetje paprikapoeder en laat dat even in de koelkast staan. Dat is de zoutige basis van de saus. Dit bak ik vervolgens (in olijfolie!) rul met een uitje erbij en wat knoflook. Als de gehakt bijna gaar is gaan er anderhalve prei in, twee kleuren paprika in kleine stukjes, minstens zes tomaten, en soms een courgette, fijngesneden wortel of wat ik er dan ook in wil stoppen. Soms ook wel gewoon een kant en klare zak groente maar dan wordt ie lang zo lekker niet (geen idee waar dat door komt eigenlijk). Vervolgens gaat er een heel bakje champignons in. Alle groentes en toevoegingen heel klein gesneden. Zelfs met al deze groente overheerst de gehakt, daar doe ik echt genoeg van in. dat maakt de saus lekker en smaakvol en dat is de basis van de smaak. De tomaten voeg ik trouwens als laatst toe omdat het anders teveel gaat sudderen en ik liever wil dat het eerst een beetje wokt/bakt (soms doe ik de gehakt met ui en knoflook wel eens in een andere pan want dan is dat wokeffekt groter en de saus lekkerder). Daarna blus ik af met wat water en gezeefde tomaten. Vervolgens een blikje tomatensaus. Dat laat ik eerst een minuut of tien/vijftien sudderen om de zoute gehaktsmaak door de hele pan te laten trekken (anders wordt het zo tomaterig). Dan check ik wat ik nog mis aan smaak. De ene keer voeg ik dan wat creme fraich toe en een andere keer alleen een beetje basilicum en nog wat zout. Net wat ik in huis heb. Soms nog een beetje ketjap van de bioloog als de tomaat erg overheerst (beetje zurig). Ik heb altijd teveel door de verse ingredienten dus vries dan de helft in voor als mijn schoonmoeder oppast tijdens etenstijd of ik alleen met de kinderen eet. Het is allemaal niet zo ingewikkeld maar toch krijg ik standaard complimenten wanneer ik eters heb. En er zit geen e-nummer in maar ook niet bijzonder veel kruiden ofzo. De manier waarop ik verse tomatensoep maak lijkt erop maar dan is de basis heel veel tomaten en wat wortel of aardappel en ui en dat wordt eerst geblenderd. Hier moet dan altijd wel wat bouillon in, anders krijg ik de smaak er niet in. Dus dat is niet helemaal e-nummerloos...
Ik vind het echt ongelooflijk! Het is niet alleen dat ik 'denk' me beter te voelen, maar zelfs mijn bloedwaardes (schildklier en B12, beide auto-immuunziektes in mijn geval) zijn sterk verbeterd. Ik kan nu af met minder medicijnen en dat door enkel gezonde en pure producten te eten. Ik vind de tip van Zogelukkig m.b.t. jus trouwens erg fijn. Ik ben duidelijk ook niet zo snugger om dat soort dingen zelf te bedenken . Nikita de groentebouillonblokjes van Zonnatura zijn ook een aanrader. Ik gebruik ze soms als basis voor jus, soepen en sauzen. Deze hebben volgens de fabrikant geen smaakversterkers en toegevoegde suikers. Er zit echter wel gistextraxt in en volgens sommige kan ook hier weer MSG/ E621 inzitten.
Hier komen er ook geen e-nummers aan te pas, ook geen zoetstoffen en suiker mijden wij zoveel mogelijk. Veel artikelen koop ik in de reform-natuurwinkel en ga 1 keer per week naar de biologische markt voor groente en fruit. Jus eten wij eigenlijk helemaal niet, bakken en braden zoveel mogelijk in olijf of een andere koudgeperste olie.
:d niet alles uit de natuurwinkel is goed. Ik lees hier boven ergens dat je dan niet meer op de etiketten hoeft te letten, fout! Brood dat goed is is tarvo brood. Hier gewoon in de supermarkt te koop. En de jus van knorr is ook niet goed. Er staat idd op zonder smaakversterkers maar dat klopt niet. Je wordt door de fabrikanten al voor de gek gehouden.