Koken/Bakken/braden/eten zonder e-nummers.

Discussion in 'De lounge' started by Vollutto, Oct 21, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Trees

    Trees Niet meer actief

    Verse en pure producten zijn zoveel lekkerder dan kant- en klare troep en daarnaast voel je je ook nog een stuk fitter en energieker. Ik vind juist dat je het jezelf moeilijk maakt door allerlei troep in je lichaam te stoppen.

    Overigens vind ik ook niet zo interessant wat een dietiste hierover te melden heeft. De wetenschappelijke feiten hierover interesseren mij meer en bepaalde E-nummers die in Nederland verkocht worden, zijn in veel andere landen al wel verboden. Waarom denk je?
     
  2. Rooibos

    Rooibos Niet meer actief

    Trees hoe maak jij soep?
    Heb je een lekker receptje?
     
  3. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Trees: is er dichterbij echt geen andere biowinkel?
     
  4. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik ben dan wel niet Trees, maar wat voor soep wil je?
     
  5. Rooibos

    Rooibos Niet meer actief

    Wij eten het liefst kippensoep of groentensoep maar als je een recept hebt van iets anders is dat ook welkom. Wij houden wel van verschillende dingen uitproberen
     
  6. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    May 29, 2008
    20,418
    3,298
    113
    Ik heb er eigenlijk nog nooit op gelet. Maar koken zonder E-nummers is dus eigenlijk zoveel mogelijk vers?
     
  7. Rosao

    Rosao VIP lid

    Nov 3, 2007
    12,893
    1,390
    113
    Heb nog niet het hele topic gelezen, maar hier wil ik wel even op reageren. Alle stoffen zijn in meer of mindere mate slecht voor je, het gaat erom in welke variant en in welke hoeveelheid. Goed voorbeeld daarvan is water... in normale hoeveelheden goed voor je, maar als je te snel te veel drinkt kun je er watervergiftiging van krijgen en daar kun je aan overlijden. En veel stoffen zijn voor meer dingen toepasbaar: bijvoorbeeld 'baking soda', wordt in engeland en amerika veel bij het bakken gebruikt en is een rijsmiddel. Maar je kunt er ook mee schoonmaken...

    Ok, ga ik weer verder lezen ;)
     
  8. jada08

    jada08 VIP lid

    Jan 14, 2009
    7,567
    332
    83
    Ik ben toch wel eens benieuwd welke mensen die zo bewust bezig zijn met hun eten en douchespul etc ( voor een gezonder lichaam), hun kind wel een enting geven. Lees hier sommige reacties van 'bekenden' die heel gezond leven en de E- nummers etc zoveel mogelijk mijden, erg goed natuurlijk maar ik vind dat zo krom als wat dat ze hun kind wel laten enten, met troep wat wel 100x erger is dan bepaalde E-nummers.
     
  9. Trees

    Trees Niet meer actief

    Wij wonen behoorlijk afgelegen en er zijn hier uberhaupt geen winkels in de buurt.

    Aan de andere kant we wonen hier pas een half jaar en wie weet is er wel één dichterbij, maar weet ik het gewoon nog niet ;).

    Ik ben trouwens ook wel in voor soep of andre favoriete recepten.

    ----

    Mijn favoriete soep is tomatensoep met geraspte pecorino en verse basilicum.

    1 rode ui
    4 tenen knoflook
    1 rode peper
    1 liter groentebouillon (zelf maken of een blokje)
    500 gram trostomaten
    1 pakje passata di pomodoro
    Klein blokje pittige pecorino
    Verse basilicum

    Uitje fruiten met wat olijfolie. Vervolgens de knoflook licht aanbakken. Bouillon, tomaten in stukjes gesneden, peper in stukken en passata di pomodoro toevoegen. Aan de kook brengen, 1 minuut koken en daarna ongeveer 30 minuten laten doorpruttelen. Op het einde de staafmixer erin en serveren met geraspte pecorino en wat blaadjes basilicum.

    Simpel, maar lekker en met minder bouillon ook goed als pastasaus te maken. Ook goed in te vriezen. Ik maak zelf altijd meerdere porties.

    ---

    Ik heb vanmiddag bij de sudderlapjes een heerlijke jus gemaakt met pruimen, wortelen, peper, zeezout, kruidnagel en kaneel. Direct de tip van Zogelukkig opgevolgd om er veel van te maken. Als het afgekoeld is gaat het in porties de vriezer in.
     
  10. Trees

    Trees Niet meer actief

    Zo simpel is het eigenlijk :)

    Je hoeft echt niet moeilijk te doen om met alles wat je koopt etiketten te bestuderen. Zolang je verse groentes, fruit en 'puur' vlees en geen onuitspreekbare namen met teveel lettergrepen op de ingredientenlijst staan zit je al behoorlijk goed.
     
  11. Trees

    Trees Niet meer actief

    Ik laat mijn kind wel vaccineren. Wel op mijn eigen schema, maar op de BMR na krijgt ze wel alles. Voor ons een weloverwogen keuze, waarin we ons vantevoren hebben verdiept. Ik vind het persoonlijk nogal offtopic om een hele discussie over inentingen te voeren en ik vind het hier dan ook voldoende om aan te geven dat wij hiervoor onze argumenten hebben.
     
  12. Rooibos

    Rooibos Niet meer actief

    Je moet ergens een grens trekken. Waar kies je voor, een grotere kans op een ernstige ziekte of de gevolgen van een inenting ( wat gelukkig niet vaak voorkomt). Je kunt niet alle risico's uitsluiten maar je kunt wel je best doen het zo goed mogelijk te doen. Voor de een is dat gewoon alles blijven eten en voor de ander is dat heel bewust kijken wat je binnenkrijgt. Een ieder kan gelukkig zelf die keuze maken.
     
  13. jada08

    jada08 VIP lid

    Jan 14, 2009
    7,567
    332
    83
    Ik hoef er geen discussie over te voeren hoor, maar ik vind het soms zo krom dat mensen wel enten maar tevens ook hun lichaam zo gezond mogelijk willen houden. Jij hebt er over nagedacht, en een weloverwogen keuze gemaakt, maar er zijn meer dan genoeg mensen die dat niet doen. Daarom vind ik het krom dat mensen zich wel verdiepen in voedsel etc maar niet in entingen.
     
  14. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    May 29, 2008
    20,418
    3,298
    113
    Ik zou er eens op gaan letten, kook zoiezo tegenwoordig niet meer zoveel met pakjes mijn man vind dat vreselijk.
    Maar hoe maak je dan bijv. Nasi?
     
  15. Pelikaantje

    Pelikaantje Bekend lid

    Oct 22, 2008
    917
    2
    18
    Utrecht
    Ja dat vraag ik me ook af. Macaroni/spaghetti doe ik met blikje tomatenpuree. Maar met nasi en bami weet ik het eigenlijk niet ;)
     
  16. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik heb over dit onderwerp een heel interessante link:
    Natuur Diëtisten Nederland | Opinie: Gistextract vergis(t) u niet
     
  17. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Mijn groente-/rundvleessoep puur natuur:

    250 gram verantwoorde runderriblappen
    wrijf deze in met peper en ruim zout (we maken deze soep zonder blokje)
    snijd deze in repen
    braad aan in de roomboter
    voeg ruim 2 liter water en een bouquet garni toe (met kruiden uit eigen tuin: tijm, laurier, peterselie, salie, rozemarijn)
    laat een uurtje sudderen
    snijd de repen vervolgens in flintertjes
    voeg groente naar smaak toe
    (ik gebruik sowieso wortel, prei en bleekselderij en dan kan je verder paprika, courgette, venkel, kastanjechampignons, tomaten, doperwten, boontjes etc. toevoegen, 't is maar net wat van het seizoen is of te betalen is)
    ik snijd de groente grof
    dan nog zo'n 20 minuten door laten pruttelen
    voor een stevige maaltijdsoep kan je ook aardappel of volkorenpasta meekoken
    ev. op smaak brengen met zeezout

    EET SMAKELIJK!!!
     
  18. Trees

    Trees Niet meer actief

    Voor de afwisseling kun je ook zelf pesto maken of zelf een gorgonzolasausje maken of een andere kaas dat je lekker vindt. Is vooral een kwestie van smelten met eventueel wat room of creme fraiche plus kruiden.

    Voor nasikruidenmixen zijn er op internet verschillende recepten te vinden. Het is vooral een kwestie van de juiste kruiden in een goede verhouding toevoegen. Mijn man heeft deze laatst gemaakt met een paar kleine aanpassingen. Suikervrije babi ketjap (woksaus) | SuikerWijzer Deze is vrij van geraffineerde suikers, maar je kan in plaats van Agavesiroop misschien ook ketjap toevoegen? Ik heb alleen geen idee wat er in Ketjap zit, omdat ik het niet eet.
     
  19. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Iets van: gefermenteerde sojabonen, tarwezetmeel, water, zout, gistextract, palmsuiker, kruiden en specerijen.
    Ik moet het ook niet (eet geen soja).
     
  20. carrolyn

    carrolyn Fanatiek lid

    Jan 30, 2011
    2,770
    1
    0
    Vitasia Ketjap Manis van de Lidl:
    even overgenomen van de fles:

    Melasse, water, plantaardige eiwithydrolysaat, soja, mais, zout, azijnzuur, kaliumsorbaat en aroma`s.

    En wat ze onder aroma`s vertaan staat er niet op.
     

Share This Page