Koken/Bakken/braden/eten zonder e-nummers.

Discussie in 'De lounge' gestart door Vollutto, 21 okt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Trees

    Trees Niet meer actief

  2. mroos

    mroos Niet meer actief

    Ik vind het nogal een felle reactie op een mening, maar dat terzijde.
    Mijn punt is juist dat het inderdaad goed is om op je eten te letten, maar dat ik vind dat je wel moet kunnen blijven genieten van eten, dus als je chocola, chips oid wel lekker vindt, het dus ook een keertje(en met mate) kan eten.
    Als je er toch al niet van houdt, vooral niet doen nee;).
     
  3. Trees

    Trees Niet meer actief

    Ah ik weet weer waarom ik geen ketjap eet ;). Melasse komt hier er niet in. Het is niet voor niks een afvalproduct.
     
  4. mroos

    mroos Niet meer actief

    Waarom denk jij? Dingen worden niet altijd verboden, omdat het zeker slecht is, maar omdat veel mensen ergens tegen zijn. Dit kan ook kuddegedrag zijn zonder dat het werkelijk goed onderbouwd is. Ik geloof dat onderzoekers vaak ook betaald worden om de uitslag een bepaalde richting te geven, het is maar net waar je je op focust. Ik vind het dus ook niet altijd interessant wat een onderzoek zegt, omdat dit evengoed gekleurd kan zijn.

    Daarnaast heb ik het over een handje m&m's en niet over allerlei troep in je lichaam stoppen. Ik kook ook vrijwel nooit met zakjes en potten, omdat ik een gezonde avondmaaltijd belangrijk vind en dus liever weet wat ik naar binnen werk.

    Ik denk niet alleen na over het lichamelijke effect van bepaalde stoffen maar ook over het geestelijke aspect van je bezig houden met wat je eet. Mijn ervaring met mensen om me heen is dat je van steeds minder eten kunt genieten en daardoor ook van sociale gelegenheden etc. omdat je constant gefosuct bent op wat er in het eten zit bijvoorbeeld. Dat gaat mij te ver, omdat ik niet wil dat eten op die manier een rol speelt in mijn leven. Als andere mensen die keuze anders maken; ook prima:).
     
  5. theangels

    theangels Bekend lid

    20 jul 2008
    751
    0
    0
    lerares
    Alkmaar
    Heb vanmiddag even meegelezen in dit topic. Vind het zeker interessant hoewel wij er zelf niet zo bewust mee bezig zijn.

    Maar het heeft me aan het denken gezet ;) Zit nu met een heerlijke zak chips op de bank en dacht ineens aan een post over E621? die soort van verslavend werkt.
    Ik kijk op de zak maar er zit echt alleen aardappel, zout en zonnebloemolie in.
    Ben ik daar zeker verslaafd aan, want de zak gaat evengoed leeg ben ik bang ;)
     
  6. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Nou, ik ben een sucker voor chocolade-ijs en ieder ijsseizoen ga ik wel een paar keer de mist in. Het korte genot uit zich in dagenlange buikkrampen, verhoging, migraine en slapeloosheid...
     
  7. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    29 mei 2008
    20.418
    3.298
    113
    Wat is Melasse dan Trees?
    En zoals suikervrije ketjap kan je dat in een biologische winkel krijgen, heb bijvoorbeeld een biologische supermarkt in de buurt.
    En zoals sojasaus zitten daar rare dingen in?
     
  8. Trees

    Trees Niet meer actief

    Ten eerste ben ik op de hoogte van het feit dat de onderzoeken m.b.t. E-nummers wisselende resultaten geven. Ook dat onderzoekers geacht onafhankelijk te zijn, maar ondertussen betaald worden door de voedselindustrie. Dit kan de conclusie kleuren, maar over het algemeen dus wel ten baten van de voedselproducent! De voedselindustrie heeft teveel te verliezen als bepaalde E-nummers verboden worden.
    Uiteraard zijn er bij beide partijen (om het even zwart-wit te schetsen) 'slecht' uitgevoerde onderzoeken te vinden, maar met enige kennis van wetenschappelijk onderzoek/ een objectieve blik is er vaak wel doorheen te prikken.

    Afgezien van al het onderzoek is het ook gewoon luisteren naar je lichaam. Ik merk wat het mijn gzondheid doet en daar weegt voor mij geen onderzoek uit weet ik veel waar tegenop. Ik las ergens dat je zelf ook daar waar mogelijk suikers liet staan en ik neem aan dat je daar ook wel de positieve effecten van merkt?

    Daarnaast heb ik absoluut niet de ervaring dat je minder van eten geniet als je bepaalde stoffen laat staan, omdat mijn ervaring is dat vers eten juist beter smaakt. Overigens begrijp ik de opmerking niet goed waarom je in sociale situaties zou gaan focussen op wat er in het eten zit? Ik ervaar dit helemaal niet zo en eet meestal wat mij voorgeschoteld wordt door de gastheer/vrouw. Ik ga natuurlijk ook niet direct de pijp uit van een E-nummertje hier of daar ;).
     
  9. Trees

    Trees Niet meer actief


    Beter verslaafd aan de naturelchips dan aan de E621. Eet smakelijk :)!
     
  10. Trees

    Trees Niet meer actief

    Melasse - Wikipedia

    Geen idee of er uberhaupt suikervrije ketjap bestaat. Volgens mij is het zonder suiker geen ketjap meer, omdat het één van de hoofdbestanddelen is?!

    Ik eet zo min mogelijk suikers, nadat ik ooit als proef een maand suikervrij ben gaan leven en merkte dat ik veel meer energie kreeg. In veel vlees, vleeswaren, groentes in pot, sauzen, bepaalde broodsoorten zit toegevoegd suiker in allerlei benamingen en vormen toegevoegd. Melasse is er één van, maar dextrose, glucose, fructrose etc. zijn ook allemaal suikers. Het is een goede verkooptruc, want de consument vindt het lekker en het product is langer houdbaar. Het vervelende is dat ook al snoep je met mate dat je ongemerkt toch behoorlijk wat suiker geconsumeerd door het eten van ogenschijnlijke gezonde producten.
     
  11. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Dan heb ik een paar vraagjes.

    Want als het gaat om vers eten dan doe ik er onbewust ook aan "mee"

    Maar gaan jullie ( De gene die dus echt ziek worden van de E-nummers ) nooit uit eten?! Eten jullie nooit een x kip tandoori of iets anders uit een knorpakketje.. Dus echt alleen maar aardappels groente en vlees?!

    ( En nee ik bedoel dit niet aanvallend gewoon echt een vraag uit interesse )

    Edit even over de ketjap..

    Ik maak hem altijd zelf zonder Melasse;) en verder alleen maar verse ingredienten
     
  12. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Light soy sauce is wel heel lekker bij sushi.
    Dat is delicate lichtgekleurde zoute "ketjap" zonder suiker.
    Light slaat op de kleur (suiker maakt ketjap donkerder) en heeft niks te maken met light als bewoording voor dieetproducten.
     
  13. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Huh? Gelukkig komt kip tandoori oorspronkelijk niet uit een pakje of denk je dat ze in India ook Knorr Wereldgerechten hebben :D

    Zoals ik al eerder schreef let ik alleen op bepaalde E-nummers en letten op allerlei suikers, biologische producten etc gaat me echt te ver, maar koken uit een pakje doe ik eigenlijk nooit. Naast dat ik het gewoon ECHT niet lekker vind (zout, smakeloos, laf) kun je al die gerechten 1000 keer lekkerder en gezonder zelf maken. Bijna net zo makkelijk. Aardappeken/groenten/vlees komt hier vrijwel nooit op tafel, ik hou niet van oerhollands eten. Google maar eens op een gerecht wat je zou willen maken en je vindt 1000en recepten, zonder kant en klare pakjes.

    Mijn moeder was allergisch voor smaakversterkers dus wij aten vroeger nooit uit pakjes.
     
  14. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.893
    1.390
    113
    Als ik jouw link lees, dan is het geen afvalproduct maar een bijproduct. Dat is toch wel iets anders. Dat het tot de 16e eeuw als afval werd beschouwd omdat ze er toen niets mee konden, betekent niet dat het nu ook afval is...

    Ik vind het eigenlijk best een moeilijk punt, die E nummers en zo. Ik heb het gevoel dat ik van beide kanten van de discussie geen eerlijke informatie kan verwachten omdat ze er zo principieel in staan. Voedingsmiddelen fabrikanten willen dat je het veilig vindt en onderzoekers die juist pricipieel tegen zijn willen dat je het 'eng' vindt en het veroordeeld.
    Ik heb ook zoiets van als het zo gevaarlijk is, waarom zit het dan in ons eten?? Dat wordt toch gecontroleerd? Als er echt onderzoek is waaruit de giftigheid en gevaarlijkheid van sommige stoffen blijkt, dan zouden die toch verboden worden voor consumptie? Of denk ik dan te raar?
     
  15. Brett

    Brett Bekend lid

    2 jul 2009
    896
    1
    0
    NULL
    NULL
    Natuurlijk ga ik weleens uit eten, maar een kok die uit pakjes en zakjes kookt is geen kok hahaha ;) Nee hier wordt echt nooit uit een knorr, honig of wat dan ook pakje gekookt. Je kunt zoals eerder beschreven alle recepten die in de knorr pakjes zit ook vinden met verse ingrediënten, kruiden en dus zonder al die onnodige toevoegingen. En hier wordt dan wel geregeld aardappelen, vlees en groentes gegeten omdat mijn vriend en dochter dat lekker vinden maar ook zeker andere gerechten en daar is geen knorr voor nodig. Sowieso wordt er hier maar 3 keer per week vlees gegeten, 2 keer vis en 1 dag iets van een eitje of andere vleesvervanger en 1 dag helemaal niets van dit.
     
  16. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    29 mei 2008
    20.418
    3.298
    113
    Hoe maak je zelf ketjap dan? :D
     
  17. Rooibos

    Rooibos Niet meer actief

    Iedereen moet voor zichzelf bepalen waar de prioriteiten liggen. Wij staan onszelf een enkele keer iets uit een zakje of pakje toe maar meestal wordt er wel zonder gekookt.

    Ik ben heel benieuwd naar jullie recepten. Ik heb een lekkere voor nasi, zal hem eens hier posten vandaag.
     
  18. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Nee zo bedoel ik het niet maar hoe maak je dat dan vers?! En sausjes bijv. Kaassaus voor bij de bloemkool enzo?! ( Had de kip tandoori gewoon even als voorbeeld omdat dat het eerste was wat me te binnenschoot haha ) Ik vraag me dat echt af omdat ik daar gewoon benieuwd naar ben en ben je niet veel langer bezig met zulke dingen maken?
     
  19. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    @ Brett dat over die kok ben ik met je eens.

    Maar nu ben ik een horeca mens. En ze gebruiken daar toch echt bepaalde dingen zoals kruiden van versteeg ( En als er ergens veel E nummers in zitten is dat het wel ;) ) Sommige soepen sausjes ED worden echt met poeder bereid en dan maakt het niet eens uit waar je gaat eten.

    @ Loveley83 zie hier het recept

    100 ml lichte sojasaus
    50-100 ml
    palmsuiker
    2 schijfjes gemberwortel
    1 klein teentje knoflook, geplet
    ½ rood chilipepertje (vers of gedroogd)
    1 steranijs


    Ohja en soja saus is dus GEEN ketjap wat veel mensen denken ;)
    10 min laten koken tot een stroperige massa ( goed opletten dat het niet aanbrand want dat gaat snel. ) Af laten koelen en dan heb je dus de echte ketjap en niet die dunne troep die je in de winkel koopt ;)
     
  20. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Ik heb nooit kip tandoori gemaakt, maar het kan niet heel ingewikkeld zijn hoor, gewoon de goede kruiden gebruiken. Bijvoorbeeld een vrij simpel recept: Recept Tandoori Kip @ tastyweb.nl . En kaasaus? Ik wist niet eens dat je daar een pakje voor had :D gewoon melk, bloem en kaas. En dan smaakt het een stuk meer naar kaas, geloof me ;) Bloemkool met kaassaus

    Het is een hobby van mij recepten op te zoeken op internet, er zijn echt zoveel mooie sites/blogs van mensen die overheerlijk koken...en allemaal zonder pakjes.
     

Deel Deze Pagina