Ik sluit me aan bij de voorgangers. Ik eet zeer gevarieerd en dat is heel wat meer dan alleen aardappels, groente en vlees. Eigenlijk is er voor alles wel een recept te vinden en dat is ook nog lekkerder dan uit een pakje. Kookboeken, internet, de allerhande, overal zijn wel fijne recepten te vinden en het zijn echt niet allemaal cullinaire hoogstandjes. Het is denk ook een kwestie van gewennning. Wij gaan trouwens wel regelmatig uit eten. Ik voel direct aan mijn darmen welke producten de kok gebruikt . Gelukkig zijn er ook restaurants, waarbij het goed gaat. Het is wisselend, maar ik laat het er in ieder geval niet om. Volgens mij is niemand in dit topic heel erg strict en wordt er zo nu en dan 'gezondigd'?
Kijk thanks! weetje klinkt stom mij gaat t dus echt niet om die E-nummers maar vind het vers gewoon lekkerder
Het is maar net welke naam je eraan geeft. Wat vroeger afval is, is tegenwoordig een bijproduct. Er is nog veel meer over melasse te lezen, de ene producent noemt het afval en vindt het enkel geschikt voor paardenvoer (!) en de ander vindt het zeer geschikt (en goedkoop..) voor de menselijke consumptie. Doordat ik nauwelijks suikers meer eet voel ik wat het met mijn lichaam doet en voor mij reden om het nu te laten staan.
Om even terug te komen op zelf nasi maken. Ik heb zelf geen zin om alle kruiden zelf te gaan mengen en heb zelf vrede met de produkten van inproba. Bijv de ingredienten van een zakje bami goreng: gebakken ui, prei, wortel, palmolie, koriander, laos, kurkuma, knoflook, gember, komijn, gistextract, lupine.
Sranang Kukru - De Surinaamse keuken Hier een receptje voor bami zo maak ik hem altijd, je kan het ook gewoon voor de nasi gebruiken. Enige punt is dus wel dat je er ketjap voor nodig hebt .
Er zit gisextract in. Zie ook de link eerder die Zogelukkig heeft gegeven. Simpel gezegd heeft dezelfde oorsprong als het beruchte E261.
Hier een recept voor indische nasi: ingrediënten: 400 gr rijst 400 gr resten van vlees, kip, ham of garnalen 2 eieren olie 300 gr groenten (taugé, kool en prei) 200 gr fijngesneden uien 2 teentjes gesnipperde knoflook 1 eetl gehakte selderij 1 eetl gehakte bieslook 2 theel sambal trassie 2 eetl ketjap zout
Ik ben niet anti of pro E-nummers maar E-nummers zijn toevoegingen aan producten die goedgekeurd zijn omdat ze veilig zijn voor de consument. Daarbij heb je diverse E-nummers. Het is dus niet per definitie slecht. Natuurlijke kleurstoffen hebben nl ook een E nummer omdat alle toevoegingen aan een product een E code hebben. Nu zijn er bijvoorbeeld wel kleurstoffen die Azo kleurstoffen worden genoemd. Daar is men nu verplicht een waarschuwing bij te zetten omdat het mogelijk hyperactiviteit kan versterken bij kinderen. Fabrikanten vervangen deze kleurstoffen nu bijna altijd voor een natuurlijke variant omdat ze geen waarschuwing willen plaatsen. Snap dat het altijd beter is om puur natuur te eten maar het klopt niet helemaal dat er nu een stempel op E nummers wordt gedrukt dat het niet gezond is..
Uhm misschien in het vervolg het hele topic lezen De samenvatting. Het gaat om het vermijden van een aantal E-nummers en zeker niet over het vermijden van alle E-nummers . Er zijn inderdaad een heleboel veilige E-nummers, maar er zijn ook E-nummers die bijv. in de VS al verboden zijn i.v.m. mogelijke schadelijke effecten, maar hier nog verkocht worden. De mensen op dit topic vermijden deze en dat is gelukkig vrij eenvoudig.
Dit is precies de reden waarom wij een grote groententuin hebben aangelegd. Ik verbouw mijn groenten en fruit zelf. Ook mijn aardappelen. zoveel lekkerder, maar vooral zoveel gezonder. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen en alleen bepaalde natuurlijke bemesting die niet schadelijk is. Verder, de dingen die ik mòet kopen omdat ik het niet kàn verbouwen, haal ik in de natuurwinkel. Ja, het is duur, dat klopt, maar omdat ik zelf veel verbouw incl. aardappelen, is het voor ons niet duurder om hier boodschappen te doen. Maar veel, heel veel, maak ik zelf. Koek, brood, gebak etc etc. leuk om te doen hoor! en ja, ik werk ook nog 36 uur..
Jeetje, dat van dat gistextract wist ik niet... Ik ben verslááfd aan Marmite! Maar eens flink mee minderen dus.
Ik ga niet zitten zeiken als ik ergens anders eet. Maar dat gebeurt niet zo vaak, men komt liever hier. En we eten ook gewoon in een restaurant hoor. Ik vind het wel grappig dat je concludeert dat als je niet uit pakjes kookt, je dan altijd aard., groente, vlees eet. Ik eet nooit uit pakjes en eet nooit agv. Koken is een passie hier. En alles zelf vers maken hoeft helemaal niet veel werk te zijn hoor.
Dat concludeer ik niet. Dat was een vraag.. Zie ?! Er achter.. Niet gelijk denken dat mensen wat concluderen als er ergens een vraagtekens bij staat. Als dat zo had geweest had ik wel neergezet jullie eten alleen aard. groente en vlees. Ik eet zelf ook weinig ( lees weinig uit pakjes ) Maar dit komt omdat ik vaak indisch eet en dus alles zelf bereid. En ja de lasagna en zo komt hier dus wel uit een pakje. Wat ik eerder ook al zei hier gaat het dus niet om de E nummers al eet ik die dus onbewust ook bijna niet. Maar omdat ik me er weinig tot niet in verdiep(te) vroeg ik me dus af of t dan idd alleen uit aard. groente en vlees bestond. En nu weet ik dus dat het niet zo is. Mijn vraag was dus al beantwoord
Hoho, zo zit het niet! Dat iets is toegestaan, wil nog niet zeggen dat iets veilig is! Het is toegestaan om 5 soorten landbouwgif op een komkommer te spuiten en te verkopen als lekker verse gezonde groente. En nee, dat was je er niet af, dat zit door heel de komkommer heen. Kijk eens hier: De Weet wat je eet gifmeter - Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit En ik heb al gezegd dat er ook natuurlijke E-nrs zijn. Maar de consument zal in dat geval eerder voor de benaming dan voor het nummer kiezen.