Nee, dat is echt niet zo: Zowel gistextract als MSG (E621) bevat beiden een vorm van glutamaat, maar glutamaat is geen E621. Glutamaat In de discussies over MSG (E621) halen mensen er regelmatig gistextract bij en gooien de twee producten op dezelfde hoop met de kreet is gevaarlijk. Daar past misschien een kleine nuancering. De twee producten MSG en gistextract zijn twee verschillende producten. Ze hebben andere basisgrondstoffen. Maar ze hebben wel één overeenkomst en dat is dat ze beiden zogenaamd glutamaat bevatten. In MSG zit het glutamaat gebonden aan natrium en daarom noemen ze het mononatriumglutamaat. Het lost gemakkelijk op in water en valt uiteen in vrij natrium en glutamaat. In gistextract zit vrij glutamaat. Glutamaat is een zout van glutaminezuur, een aminozuur. Overigens niet te verwarren met een ander aminozuur, glutamine; dat heeft een andere werking. De aminozuren werken wel samen in het lichaam. Glutaminezuur is een bouwstof van eiwitten en is onmisbaar voor het menselijk metabolisme. Het zout van dit aminozuur, glutamaat, heeft de unieke smaak, die wordt aangeduid met umami en die de smaakversterkers gistextract en MSG in zich hebben. In Nederland is er nog geen eigen naam voor de smaak gevonden, naast het Japanse woord umami. Meestal wordt de smaak omschreven met de woorden hartig en zout in plaats van de naam te noemen. Glutamaat van nature in voeding Glutamaat komt ook van nature in voedingsmiddelen voor. Voorbeelden zijn tomaten, gefermenteerde sojaproducten en oude kaas. Kleine hoeveelheden zitten in paddenstoelen, parmezaanse kaas en blauwschimmelkaas. In deze (en andere) voedingsmiddelen ontstaat het vrije glutamaat als afbraakproduct van eiwitten. Oude kaas, waar het afbraakproces van de eiwitten langer heeft geduurd, bevat meer vrij glutamaat dan jonge kaas. Hierdoor smaakt oude kaas meer umami en dus hartiger. Het percentage glutamaat varieert per voedingsmiddel, maar het gaat om kleine hoeveelheden, rond de 1%. In kant-en-klaar producten bedraagt de concentratie MSG 0,1 tot 0,8 %. Maar als het van nature in producten zit, waarom wordt het dan toegevoegd? Het antwoord is simpel: wegens tijdgebrek tijdens de bereiding. Want pas na genoeg koken of rijpen komt glutamaat vanzelf vrij uit de eiwitten die er in zitten, zoals bijvoorbeeld bij soep van schenkel die 6 uur heeft staan trekken of 14 maanden oude ham.
Volgens mij 1 en dat is het natuurlijke: E500ii Natriumwaterstofcarbonaat, Natriumbicarbonaat, Baksoda, Dubbelkoolzure soda, Maagzout, Zuiveringszout. Een natuurlijk mineraal, gewonnen uit steenzout of zeewater, dat gebruikt wordt als rijsmiddel in plaats van gist. Nogmaals: niet te panisch doen over E-nummers, niet alle E-nummers zijn schadelijk!
Zowel bouillon als gemaakte soep kan je invriezen. Hier bedoelde ik de bouillon, want dan kan je telkens een bakje ontdooien en kiezen welke soort soep (qua smaak) je wilt maken. Runderbotten zijn gewoon de botten van een geslachte koe en die kan je bij elke slager kopen. Tip: op sommige markten kun je grote bakken tomaten (overrijp) voor een euro kopen. Koop er 2 ofzo en voeg dat bij de bouillon van het recept. Pureren en eventueel wat prei, knoflook en ui toevoegen en je eigen gekozen kruiden (basilicum!!) + selderij en peterselie en je hebt een heerlijke tomatensoep..
Dank je wel, en amen. Ik heb een tijd lang in de voedingsmiddelenindustrie gewerkt en daar ook met recepturen gewerkt. Er zijn zat E-nrs die volledig onschadelijk zijn. Bv E-300 is een hele enge naam voor ascorbinezuur, en dat is weer een enge naam voor Vitamine C. En E-375 is een aanduiding voor nicotinezuur (en dat is weer niacine, dus gewoon vitamine B3). E410 en E412 zijn natuurlijke verdikkingsmiddelen, sterker nog, we geven E-410 onverdund aan onze babies en noemen het dan johannesbroodpitmeel. Een ieder die wil letten op toevoegingen zou ik globaal aanraden om weg te blijven bij E-620 tot E-650 (smaakversterkers), E-100 tot E-180 (kleurstoffen) en E-950-E968 en E420-421 (zoetstoffen). Dat zijn additieven die niet direct nodig zijn voor de voedselveiligheid, en dan pak je ook de twijfelgevallen zoals Mononatriumglutamaat en Aspartaam.
Stomme vraag, maar waarvoor kun je zelfrijzend bakmeel gebruiken? Is dat hetzelfde als bloem met bakpoeder, maar dan kant en klaar?
Ik heb een paar keer groentebouillon zonder vlees gemaakt. Ingredienten 2 uien 1 bos bleekselderij 1 venkel 10 tenen knoflook verse kruiden (bijv. tijm, rozemarijn, oregano etc.) half rood pepertje beetje zout eventueel ander groentes wat je lekker vindt of over hebt zoals paprika, brocoli, courgettes, paddenstoelen etc. Ongeveer 1,5 kilo groentes op 3 liter water. Snijdt de groentes in grote stukken, gooi het in een pan met 3 liter water. Laat het 1.5 uur pruttelen en schep het door een fijne zeef. Klaar is je groentebouillon!
Heb het even nagekeken Het is precies hetzelfde, maar bij bakpoeder zit er maiszetmeel bij. Denk als vulstof oid. Ik gebruik zelfrijzendbakmeel voor amerikaanse pannekoeken of cake oid.
o dan heb ik toevallig een zak gehad van wel dan. Ik pakte uit nieuwsgierigheid een zak uit de kast en daar stond het op. zogelukkig en trees, wat voor chippies eten jullie dan??
dit vind ik sowieso een heerlijk recept, om wat voor reden dan ook. Hoeveel van die verse kruiden doe je erin. bedankt!
maar even een vraagje van mij tussen door ik weet niet of het al gesteld is want ik heb even geen puf het hele topic door te lezen. degene die dus echt geen e dingen eten. hoe doen jullie dat als jullie uit eten gaan? ik heb een meerdere restaurandt gewerkt en overals gebruiken ze wel pakjes en kant en klare mixen. of gaan jullie nooit uit eten?
Ohw, ik koop weleens cornchips bij de biowinkel, da's mais, verantwoorde palmolie en zeezout. Was die zak van Lays, Tulip? Die scoren echt slecht met E621. Gefeliciteerd trouwens met Mare's 3e verjaardag!