wtf is er met de euro?

Discussie in 'De lounge' gestart door Amfy, 26 okt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    29 mei 2008
    20.418
    3.298
    113
    Het zou mij niets verbazen als de euro instort....ze hadden er nooit aan moeten beginnen!
     
  2. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    dit roep ik al vanaf de crisis :D
     
  3. Katalaya

    Katalaya Fanatiek lid

    3 jan 2009
    4.937
    4
    38
    Pubertemmer
    In een vogelkooitje
    De schuldencrisis in Europa houdt de financiële markten en de politiek al bijna twee jaar in een ijzeren greep. Hier volgt een chronologisch overzicht:
    Oktober 2009: De nieuwe Griekse regering geeft aan dat het overheidstekort en de staatsschuld van het land veel hoger zijn dan door vorige regeringen werd beweerd.

    December 2009: Kredietbeoordelaars waarderen de Griekse staatsschuld af. Speculaties over een mogelijk bankroet van het land nemen toe. De Griekse regering bezweert de problemen zelf op te kunnen lossen.

    Voorjaar 2010: De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zeggen Griekenland een noodkrediet toe van 110 miljard euro omdat de euro in gevaar dreigt te komen. Nederland draagt circa 5 miljard euro bij. In ruil voor de noodsteun kondigt Athene forse bezuinigen aan.

    Korte tijd later komen de EU-landen en het IMF met een tijdelijk noodfonds van 750 miljard euro om andere zwakke lidstaten bij te staan. Het bestaat uit 440 miljard euro van de eurolanden (EFSF), 60 miljard van de Europese Commissie (EFSM) en 250 miljard van het IMF. Nederland doet in het EFSF voor ruim 25 miljard euro mee.

    November 2010: Ierland is het eerste land dat een beroep moet doen op het tijdelijke noodfonds. Het land krijgt een noodlening van 67,5 miljard euro, die grotendeels uit het fonds wordt verstrekt.
    Maart 2011: De eurolanden spreken af een permanent noodfonds (ESM) op te zetten. Dat fonds moet vanaf 2013 het tijdelijke noodfonds vervangen.

    Mei 2011: Portugal is het volgende land dat met noodkredieten overeind moet worden gehouden. Het krijgt 78 miljard euro toegezegd van de eurolanden, het IMF en de Europese Commissie.
    Juni 2011: Het eerste pakket hulpleningen aan Griekenland blijkt ontoereikend. Nieuwe hulpleningen voor de periode na 2013 lijken dan ook noodzakelijk. De eurolanden willen dat ook private partijen een bijdrage leveren aan de nieuwe steun.

    Juli 2011: De angst voor uitzaaiing van de crisis naar Italië en Spanje neemt toe. De leiders van de eurozone houden een speciale top over de Griekse crisis en ze stemmen in met een tweede hulppakket van 109 miljard euro. Ook worden de garanties die eurolanden verstrekken aan het EFSF verruimd tot 780 miljard euro, zodat het fonds daadwerkelijk 440 miljard euro kan uitlenen. Door deze uitbreiding groeit de Nederlandse garantstelling tot bijna 100 miljard euro.

    Oktober 2011: Bij een nieuwe 'cruciale' EU-top blijkt de nood in Griekenland opnieuw hoger dan gedacht. De eurolanden willen daarom een hogere bijdrage vragen aan private investeerders dan in juli werd afgesproken. Om verdere besmetting van vooral Italië te voorkomen wordt dat land met klem opgeroepen meer te gaan bezuinigen. Er is nog geen overeenstemming over de manier waarop de stootkracht van het noodfonds kan worden vergroot . Een extra EU-top op 26 oktober moet daarvoor uitkomst bieden.
     
  4. verrassingsei

    verrassingsei Fanatiek lid

    24 jan 2010
    1.751
    0
    0
    Amen!:D
     
  5. Katalaya

    Katalaya Fanatiek lid

    3 jan 2009
    4.937
    4
    38
    Pubertemmer
    In een vogelkooitje
    Belangrijke Eurotop in Brussel
    Vandaag beslissen de regeringsleiders van Europa over het reddingspakket voor de euro. De vergadering met de 27 regeringsleiders begint om 18.00 uur. Zij praten over het versterken van de banken en over een nieuwe, strengere begrotingsdiscipline.

    Na een uur moeten de landen zonder euro, zoals Groot-Brittannië, Polen en Denemarken, de zaal verlaten. Dan begint de echte discussie tussen de zeventien leiders van de landen die de euro wel hebben. Zij zullen de burgers en vooral de markten moeten overtuigen dat ze in staat zijn de euro te redden.

    Grote lijnen
    De details van het reddingspakket zijn nog geheim, maar in grote lijnen is men het erover eens dat het volgende moet gebeuren:

    Kwijtschelden
    Het probleem van de Griekse staatsschuld moet nu echt uit de weg worden geruimd. Banken moeten 60 procent van de Griekse staatsschuld kwijtschelden. De onderhandelingen met de banken zijn nog volop bezig en verlopen moeizaam. Banken willen hooguit 40 procent kwijtschelden. Hoe minder de banken bijdragen, hoe meer geld er nodig is uit het Europees noodfonds.

    Reserves
    De banken moeten hun reserves vergroten. In totaal gaat het om ongeveer 100 miljard euro, nodig om de klap van de Griekse schuldsanering op te vangen. Spanje, Portugal en Italië hebben problemen met het plan. Deze landen zullen waarschijnlijk zelf niet in staat zijn hun banken te helpen en zullen daarom een beroep doen op hulp van het noodfonds. Daaraan zijn strenge voorwaarden verbonden. De landen zullen hun bankensector moeten hervormen.

    Noodfonds
    Het noodfonds EFSF moet worden versterkt. Het is de bedoeling om het beschikbare geld, 440 miljard euro, efficiënter in te zetten. Dat zou kunnen door het fonds staatsleningen te laten garanderen. Ook wordt er gedacht aan constructies waarbij landen zonder de euro, bijvoorbeeld China en Noorwegen, kapitaal kunnen investeren in een apart investeringsfonds.

    Europese Centrale Bank
    Ook zou de Europese Centrale Bank nog een rol kunnen spelen. De ECB wil eigenlijk stoppen met het opkopen van staatsschuld van Italië, Spanje en Griekenland. Het zou met name Frankrijk een lief ding waard zijn als de ECB op eigen initiatief, zonder druk van de politiek, toch zou blijven helpen. "Het redden van de euro is teamwork", zei de Franse president Sarkozy zondag nog subtiel.

    Toekomstig begrotingsbeleid
    Ten slotte willen de regeringsleiders, vooral Nederland en Duitsland, afspraken maken voor de toekomst. Het begrotingsbeleid van alle 27 EU-landen moet centraal worden gecontroleerd. Landen die tekorten te hoog laten oplopen of landen die de economische groei niet goed stimuleren, moeten door de Europese Commissie op de vingers worden getikt. Wie niet doet wat Brussel dicteert, moet worden gestraft. Hiervoor zal het Europees Verdrag (het verdrag van Lissabon) moeten worden veranderd.

    Gevoelige punten
    Dit hele pakket moet vanavond worden goedgekeurd. Spannende punten zijn:

    Italië
    Italië is na Griekenland het nieuwe zorgenkindje. Berlusconi moet de economie grondig hervormen, de pensioenleeftijd verhogen en het land presenteren als een betrouwbare partner. Dat wordt nog een heel gevecht, in Italië en in de Brusselse vergaderzaal.
    Overtuigen
    De VS, China, de financiële markten en eigenlijk iedereen kijkt over de schouders van de regeringsleiders mee. Als Europa niet met een overtuigend pakket komt, dreigt de situatie onhoudbaar te worden. Met name de rentes voor Italië en Spanje lopen dan op en vervolgens komt de financiering van die landen in gevaar. Zelfs de betrouwbaarheid van Frankrijk komt dan in het geding.

    Overeenstemming met banken
    Het is nog maar de vraag of er overeenstemming wordt bereikt met de banken over de afschrijving van de Griekse staatsschuld. Als de banken niet meewerken, blijven er twee opties over:
    Of de banken worden gedwongen, maar dan riskeert Europa grote onrust op de financiele markten.
    Of de belastingbetaler zal via het noodfonds meer moeten bijdragen dan de reeds beloofde 109 miljard euro. Dan riskeert Europa grote onrust bij de Duitse, Nederlandse en Finse kiezers.

    Vertrouwen
    De grote vraag blijft of beleggers, investeerders en de markt vertrouwen hebben in de versterking van het noodfonds. Als met boekhoudkundige trucs 440 miljard wordt opgepompt tot 1000 miljard, zonder dat er extra garanties worden afgegeven, dan kan dat heel slecht worden ontvangen.

    Spannend
    Het wordt in elk geval een spannend debat in de vergaderzaal in Brussel, met als hoofdrolspelers Merkel, Sarkozy, en Berlusconi. De vergadering wordt voorgezeten door EU-president Van Rompuy.
    Als er een wonder geschiedt, dan zijn de regeringsleiders er na het diner rond 23.00 uur uit. Als het tegenzit, dan is er pas witte rook om 2 uur 's nachts, als de beurs in Azië opengaat. Als alles misgaat, kan het nachtwerk worden.
     
  6. Rono

    Rono Niet meer actief

    Nou als die gulden terug komt, dan voel ik me rijk op mn bankrekening. Maar dan koop ik niks meer omdat ik me dan doodschrik van de prijzen.
     
  7. MissBianca

    MissBianca Fanatiek lid

    11 jun 2011
    1.143
    12
    38
    Uden
    Als ze nou gewoon een extra drukkerij bouwen en dan een aantal miljard euro bijdrukken is het probleem ook opgelost;)
     
  8. Wijffie75

    Wijffie75 VIP lid

    26 jun 2009
    5.330
    0
    36
    Midden v/h land
    En zodra alle winkeliers hun prijzen weer omrekenen naar guldens wordt er natuurlijk weer afgerond en zijn we nog weer duurder uit. Dus laten we dat maar niet doen ;)
     
  9. Acem

    Acem Fanatiek lid

    6 mei 2010
    1.587
    8
    38
    Brabant
    Engeland zit fijn met haar armen over elkaar de rest van de EUlanden uit te lachen!

    Hoe belachelijk was het om de EURO in het leven te roepen.
    En hoe dom zijn alle EU landen geweest om ermee in te gaan!

    Nu zitten ze allemaal in de shit!!! incl die onschuldige burgers!!!!
     
  10. Mukkie11

    Mukkie11 Fanatiek lid

    13 dec 2009
    3.378
    2
    0
    ben ik helemaal mee eens! wij wonen in Griekenland en daar is de crisis erg toegeslagen. geloof vooral niet wat er over dit land in de nederlandse media geschreven en gebrald wordt!! Grieken die al op 55 jarige leeftijd met pensioen gaan en al het belasting geld van de europeaan over de balk zou smijten...ik ken ze niet! de bevolking wordt gekort en kan er bijna niet meer van leven...vrienden van ons moeten het nu doen met een salaris van 350 euro per maand...

    de regering is corrupt en de bovenlaag ook en die ontduikt massaal belasting. zoals altijd moet het grootste deel van de bevolking, de eenvoudige Griek daar nu voor betalen. dit zal hoogstwaarschijnlijk ook in andere mediterrane landen het geval zijn...maar omdat deze landen in de unie verbonden zijn heeft dit weers;ag op alle landen...maar het grootste (vuile) spelletje wordt gespeeld door banken...die gokken met 'ons' geld en gelukkig heeft Europa dat eindelijk eens door! in de toekomst zullen we dus moeten gaan betalen wat de banken hebben verloren...dus om hun 'gaten' te dichten...

    nu is de vraag of Griekenland uit de eurozone gaat en dus de euro verlaat, althans voor een tijdje...maar dat heeft ook effect op heel europa! er iig meer aan de hand dan wij te horen krijgen...

    in Nl hebben jullie het relatief erg goed...hier is het een ramp...dus ik denk ook positief: het kan alleen maar beter! wij hebben het plan om naar Nl te gaan want hier kunnen we niet meer leven voorlopig. helaas maar waar...in Nl zou ik makkelijker aan een baan komen...ik denk wel dat ik Nl erg heb leren waarderen en dus dank ik ook: gulden terug? de wereld vergaat niet hoor! misschien wel beter zo!;)
     
  11. peekaboo

    peekaboo Niet meer actief

    ik zou ook liever de frank terug hebben ze ze hadden de euro nooit mogen invoeren ! als je alles berekend pffff wat is alles zooo duur
     
  12. loetje

    loetje VIP lid

    6 jun 2006
    7.445
    1.843
    113
    Jùist die onschuldige burgers. Die moeten nu namelijk betalen voor de shit die ontstaan is door de hogere mijnheren "de zakkenvullers"!! Europa is ons door de strot geduwd, inclusief al die belachelijke regeltjes en de euro die daarmee samengaan. We waren een sterk land, maar dreigen nu ten onder te gaan, omdat we geloofden dat 1 Europa zo goed voor ons was......
     
  13. nense

    nense Fanatiek lid

    14 apr 2008
    1.358
    0
    36
    Vrouw
    Gelderland
    Was het maar zo simpel. Hierdoor neemt de inflatie alleen maar toe.
     
  14. Dana

    Dana Niet meer actief

    ik denk/vrees dat ze het uit de pensioenpotten gaan graaien en dat wij later geen of weinig pensioen krijgen. het zou pure diefstal zijn maar het kon nog wel eens gaan gebeuren.
     
  15. verrassingsei

    verrassingsei Fanatiek lid

    24 jan 2010
    1.751
    0
    0
    Hoe geld nou eigenlijk precies werkt…

    De Griekse Crisis

    Het is een mooie dag in een klein Grieks dorpje. De straten zijn leeg; het zijn slechte tijden, want een ieder heeft schulden, en allen leven op de pof. Dan rijdt een welgestelde Nederlandse toerist het Griekse dorp in en stopt bij een klein hotelletje. Hij vertelt de eigenaar dat hij graag de kamers wil bekijken om er misschien voor een nacht een kamer te huren, en legt als onderpand 100 Euro op de balie. De eigenaar geeft hem een paar sleutels.
    Als de bezoeker de trap op is, pakt de hoteleigenaar het geld, rent naar de slager en betaalt zijn schulden.
    De slager neemt de 100 Euro, loopt de straat uit en betaalt de boer.
    De boer neemt het geld en betaalt zijn rekening bij de koelopslag.
    De man daar neemt het geld en rent naar de kroeg om zijn drankrekening te betalen.
    De kroegbaas schuift het bedrag door naar een aan de bar zittende prostituee, waarbij hij nog schulden had.
    De prostituee rent naar het hotel om daar haar uitstaande rekening van 100 euro te betalen.
    De hotelbaas legt het geld weer op de balie.
    Op dat moment komt de toerist de trap weer af, pakt het geld van de balie en geeft aan dat de kamers hem niet aan staan en hij verlaat het dorp.

    Niemand heeft iets geproduceerd.
    Niemand heeft iets verdiend.
    Iedereen is zijn schulden kwijt en ziet de toekomst
    met optimisme tegemoet.

    Zo, nu weten jullie hoe het zit. Zo eenvoudig werkt het reddingspakket !!!!

    Deze kreeg ik vanmiddag toe gestuurd, voila...probleem opgelost:D:D:D
     
  16. Mukkie11

    Mukkie11 Fanatiek lid

    13 dec 2009
    3.378
    2
    0
    ik weet bijna wel zeker dat dat gaat gebeuren! helaas zijn we met teveel op deze aarde...er zal maar voor een klein deel heel veel geld zijn en de rest mag het zelf gaan oplossen als je niet bij die groep hoort...;) misschien moeten we wat geld opzij gaan zetten en in een kluisje gaan bewaren? :D
     
  17. Mukkie11

    Mukkie11 Fanatiek lid

    13 dec 2009
    3.378
    2
    0
    ik kende 'm al...en al is het best ene grappige voorstelling van de werkelijkheid...het is ook een erg versimpelde versie maar ik sluit niet uit dat het hier in Griekenland idd soms zo gaat! ;)
     
  18. Kwekijzer

    Kwekijzer Niet meer actief

    Ja, maar ook idioten die daar intrappen en ze weer verder willen spekken.
     
  19. annetske

    annetske VIP lid

    14 sep 2007
    5.112
    1
    0
    Friesland
    Haha deze is leuk en goed!

    Ik denk dat de engelsen ons echt uitlachen nu! zij zijn verstandig geweest door de pond te houden. Helaas moet nederland (de overheid dan) altijd meelopen en meedoen en dit gaat ten koste van nederland. 90% van de nederlanders willen van de euro af en de gulden weer terug. maar luisteren? nee helaas dat doen ze niet.
     
  20. joyce1980

    joyce1980 Fanatiek lid

    21 okt 2006
    2.308
    0
    0
    waar ik dan ook boos om kan worden is dat bv spanje wel de paus uitnodigt en dan mag dan wel weer 50 miljoen kosten.

    ik snap best dat de paus voor velen een heel belangrijk persoon is, maar als je land het niet al te breed heeft dan ga je toch niet aan een bezoekje 50 miljoen uitgeven.

    als ik geen geld heb koop ik toch ook geen nieuwe auto?

    misschien een kromme vergelijking maar misschien moeten ze het weleens zo gaan bekijken.

    hoorde ook al mensen zeggen dat bv de belachelijke salarissen van bv voetballers maar eens aan banden gelegt moet worden.
    als je bv de salarissen van alle prof spelers in spanje en italie naar een nog steeds errug leuk inkomen van bv 15.000 euro per maand verlaagt, dan zijn de schulden onderhand weg.

    maar goed zo werkt het natuurlijk niet!

    ben er ook bang voor dat wij straks echt geen pensioen meer hebben, nu dan maar duimen dat er nog een redelijke oplossing uitkomt, want dat we nog meer moeten gaan bezuinigen dat is wel weer duidelijk, helaas!

    groet joyce
     

Deel Deze Pagina