Man overleden doordat hij werd geweigerd door Deventer ziekenhuis

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door SeaShell, 3 nov 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief

    Het Deventer Ziekenhuis weigerde een zieke psychiatrische patiënt op te nemen. Tot het te laat was.

    Pas toen het al te laat was, belandde de patiënt op de intensive care, waar hij overleed. De zaak werd ontdekt na onderzoek van het tv-programma De Vijfde Dag (EO), dat vanavond wordt uitgezonden.

    Uit een intern rapport dat het programma in handen kreeg, blijkt dat de man naast hersenletsel ook nog acht gebroken ribben en een schedelbreuk had. Verder had hij anderhalve liter bloed tussen zijn longen, waardoor hij moeilijk ademde. Hij was in de isoleercel beland na een suïcidepoging.

    Zwijgen
    Het incident vond plaats in 2009. Dat de zaak pas zo laat aan het licht komt, hangt samen met het feit dat de familie 22.500 euro kreeg op voorwaarde dat ze zou zwijgen.

    Uit het rapport rijst een beeld van ziekenhuisartsen die geen trek hebben in een lastige, onberekenbare man. Hij was borderlinepatiënt. Zes dagen voor zijn dood was er 'een absolute indicatie voor opname in het Deventer Ziekenhuis', aldus het rapport.

    De 37-jarige Raymond Westendorp werd in juli 2009 opgenomen bij GGZ Dimence nadat hij zijn polsen had doorgesneden. Omdat Raymond alles steeds opnieuw kapot sneed, werd hij tot drie keer toe teruggebracht naar de spoedeisende hulp. Daar schreeuwde hij steeds dat hij dood wilde.

    Steeds suffer
    Bij Dimence ging hij al snel naar de isoleercel. Daar ging het steeds slechter met hem. Hij liet zich meerdere malen per dag hard en gericht vallen. Het ggz-personeel ging geregeld met hem naar het ziekenhuis. Raymond werd steeds suffer. Hij zakte soms weg, was incontinent en praatte met dubbele tong. Ook had hij epileptische aanvallen.

    Op een dag raakte hij na een val tegen de muur zelfs tijdelijk in coma. Uit scans bleek duidelijk dat Raymond hersenletsel had, maar na een nachtje observatie in het ziekenhuis besloot de neuroloog hem niet op te nemen: zijn veiligheid zou niet te garanderen zijn.
     
  2. Mikki77

    Mikki77 VIP lid

    17 nov 2007
    5.698
    0
    36
    Noord-Holland
    Tsja....ik zou als arts gevoelsmatig ook geen zin hebben in zo'n patient. Je wil toch zo graag dood? Nou, ga maar dan.
    Maar ethisch gezien is dat niet echt een verantwoorde gedachte he ;) Slechte zaak dus!
     
  3. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief

    Mee eens. En denk ook dat het ziekenhuis heeft gevreesd voor het welzijn van de verpleegsters aangezien de man zo agressief is en waarschijnlijk de zusters te lijf zou gaan om zichzelf maar te verwonden
     
  4. Nynke Jellie

    Nynke Jellie Bekend lid

    1 okt 2008
    745
    0
    0
    Dat het ziekenhuis er niet om zit te springen hem te helpen snap ik. Ook uit veiligheidsoverwegingen. Maar er zijn toch ook middelen om deze man rustig te krijgen? Vind het wel een slechte zaak dat hij niet beter geholpen is, ondanks dat hij zelf uit het leven wilde stappen.
     
  5. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    1 dec 2007
    21.162
    8.145
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    ze kunnen tegenwoordig prima vastknopen hoor.
     
  6. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Deze meneer was niet 'vast te knopen' zoals Devilschase dat zo mooi zegt en we vinden het in Nederland over het algemeen niet een heel goed idee om iemand langere tijd te fixeren (met dwangmiddelen of medicijnen). Een separeervoorziening is dan vaak de betere uitkomt.. maar als daar een wc in zit.. tja, dan heb je toch wel veel gelegenheid om je te bezeren...

    Het is verschrikkelijk sneu dit maar helaas aan de orde van de dag dat zware psychiatrische patiënten geweigerd worden door de algemene ziekenhuizen. Soms omdat men te agressief / onberekenbaar is maar soms ook omdat de patiënt zodanig suïcidaal is dat het ziekenhuis eigenlijk de veiligheid van de patiënt niet kan garanderen en geen 'dode op de lijst' wil hebben (komt de IgZ enzo weer langs... en dat is allemaal gedoe). Daarbij de DBC van een psychiatrisch patiënt ingewikkeld.... (de financiering is niet zo helder)
     
  7. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.930
    933
    113
    Dat en kalmeermiddelen. Maar ja het was maar een gek he...
     
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.855
    19.239
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Gewoon even uit niewsgierigheid hoor, maar hoe lang hadden ze deze man al dan niet gedrogeerd vast moeten knopen? Een dag, een maand, een half jaar, een jaar...

    Het is gemakkelijk oordelen van een afstand. Ik weet niet of een arts had moeten zien dat de lichamelijke conditie van deze man ernstiger was dan op het oog te zien was. Maar ik denk wel dat een diagnose stellen moeilijk is, bij iemand die niet even rustig blijft zitten en vertelt wat zijn klachten zijn. De trieste waarheid is, dat sommige mensen onbehandelbaar zijn. In Nederland zijn de mogelijkheden voor gedwongen behandeling beperkt.

    Ik vind het wel heel erg fout als er in zo'n geval zwijggeld wordt betaald! Een soort financiële tegemoetkoming mag best, al kan geld nooit het verdriet van de nabestaanden verzachten. Maar aan zo'n uitkering mogen nooit voorwaarden en verplichtingen gesteld worden!
     
  9. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.930
    933
    113
    Ik bedoelde met mijn opmerking niet dat deze man dus constant vastgebonden of platgespoten moest zijn. Maar in een van de reacties stond dat ze in het ziekenhuis vreesden voor het welzijn van de verpleegsters. Dus met de smoes dat ze zijn veiligheid niet konden garanderen stuurden ze hem weg. Zo lang hij in het ziekenhuis was voor behandeling hadden ze hem toch iets kunnen toedienen? Maar liever wegsturen dan zelfs dat te doen.
     
  10. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.267
    4.504
    113
    Daarbij komt ook nog het feit dat je iemand niet zomaar mag "vastknopen" daar moeten verschillende artsen, familieleden (en in geval van onenigheid een rechter) toestemming voor geven, ook voor het geven van drogerende middelen stellen ze hoge eisen en kunnen ze dus niet zomaar even platspuiten.
     
  11. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Je hebt zelfs ALTIJD toestemming nodig van de rechter als iemand nog handelingsbekwaam is...

    De ziekenhuisbehandeling van meneer had waarschijnlijk enige weken tot maanden geduurd, dat had dus betekent dat meneer enige weken zwaar gesedeerd had moeten worden. Dit is niet bepaald een positief gegeven (voor het lijf maar ook niet voor de verdere mentale toestand)

    Ik heb trouwens wat moeite met de titel.. meneer is niet overleden OMDAT het ziekenhuis hem niet opnam. Meneer is overleden omdat hij dat wilde, het ziekenhuis heeft niet geprobeerd dit te voorkomen. En dat laatste valt ze aan te rekenen (en dat doet de IgZ dus ook)
     
  12. Wilma

    Wilma VIP lid

    22 mei 2006
    6.396
    1
    0
    Uithoorn
    Snap ook niet dat als iemand psychisch zo lijd dat hij dood wil en dit er allemaal voor over heeft. Dat er dan geen mogelijkheid is tot hulp bij overleiden.
    Als dat er was geweest. Als mensen nu eens gewoon humaan waren naar dit soort mensen toe. Dan was dit hele tragische gebeuren er niet geweest.
    En dit zeg ik als ex vrouw van de vader van mijn kinderen die zelfmoord gepleegd heeft. Als ex depressiviteit patiënte en als mens.
    Voor lichamelijke pijn zijn pijnstillers te krijgen. Voor mentale pijn niet.
     
  13. sprits

    sprits Fanatiek lid

    21 feb 2011
    3.917
    376
    83
    Ik denk dat je borderline niet moet onderschatten!!
    De ggz schiet in heeel veeel gevallen tekort als het gaat om psychiatrische behandelingen.
    Waarom in hemelsnaam zwijggeld bieden? Als ze gegronde redenen hadden dan hoeven ze dat niet aan te bieden.
    Familie snap ik ook niet dat ze het aannemen.
    Over mijn lijk dat ik zwijggeld zou aannemen bij onterecht/foutief handelen.
     
  14. pnirmal

    pnirmal Niet meer actief

    Vreselijk wat er gebeurt is maar ik heb meer moeite met de oorzaak namelijk borderline. Door dit soort gevallen worden borderliner waar onder ik als gek verklaard terwijl 90 procent wel normaal en redelijk door leeft.

    Dat maakt me wederom verdrietig omdat alleen de slechte kant van borderline wederom word uitgelicht.

    Zo als ik die man bestempel was er wel wat meer aan de hand dan alleen maar borderline. Denk eerder aan psychotische.s denk en handel wijzen.

    En als hij al onder ggz behandeling liep dat is het voor een psychiater een peulen schil om hem wils onbekwaam te laten verklaren en kalmeringsmiddelen voor te schrijven zo dat hij wel behandeld had kunnen worden in het ziekenhuis.
     
  15. sprits

    sprits Fanatiek lid

    21 feb 2011
    3.917
    376
    83
    Dat bedoel ik. Mijn zus heeft ook borderline, met haar gaat het wel moeizaam. Ik zie hierin ook de hulpverlening erg tekort schieten.
    Ik reageerde zo omdat ik de indruk had van, nou die man wilde toch dood...dat dit dan maar beter was of zo.
    Terwijl ik weet dat als borderline onderschat wordt er dus grove fouten gemaakt worden. laten we wel zijn, je vraagt niet om borderline, het overkomt je. De een functioneert er prima mee, de ander moeizaam. Juist dan moet je terug kunnen vallen op de ggz...
    Triest.
     
  16. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Van alles in het menselijk lichaam weten artsen het allerminst van het menselijk brein.. eigenlijk hebben ze geen idee... En omdat we met z'n allen andere dingen veel belangrijker vinden EN het eng vinden om voor 'gek' verklaard te worden, wordt ook relatief weinig onderzoek gedaan.

    Psychiatrie moet uit het verdomhoekje en dat begint met niet die rare bezuinigingen van Schipper door te voeren! De ellende komt gewoon weer op straat. De ergste populaties worden geraakt en worden daardoor zorgmijders... (zoals deze meneer waarschijnlijk was)
     
  17. Loesie1982

    Loesie1982 VIP lid

    25 dec 2008
    5.486
    0
    0
    Juffrouw
    Overijssel
    Cygnet, ik kan lezen dat je er veel verstand van hebt.
    En je hebt mij daarmee ook even op andere gedachten gebracht. Want het is heel makkelijk om te oordelen en je mening meteen klaar te hebben...maar er is veel wat we (ik) niet weten...

    Dus...bedankt voor jouw inbreng!
     
  18. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Dat is nou leuk om te horen! :D Neem trouwens niet weg dat hier fouten gemaakt zijn!

    Ik ben adviseur in de psychiatrie dus ja, ik hoop dat ik er wel wat vanaf weet.

    De GGZ komt veel in het nieuws dit jaar.. brand, schietpartij in Alphen, frauduleuze psychiaters, kindermishandeling, Deventer. Er worden veel niet ware ware of half ware dingen gezegd, ook in de media.

    Uiteindelijk krijgt 1 op de 4 Nederlanders te maken met de GGZ... tijd om meer positieve aandacht aan deze brande en zijn geweldige medewekers (psychiatrisch verpleegkundige, psycholoog of psychiater etc).
     
  19. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Een peulenschil? Nou daar vergis je je lelijk in en daarbij.. wilsonbekwaam is een ongelofelijk vergaande juridische maatregel! In de psychiatrie is deze ook maar tijdelijk van toepassing!

    @Wilma.. dit is natuurlijk een heel interessante discussie.. Ondragelijk leiden (wat nodig is voor actieve euthanasie) is zo moeilijk vast te stellen en bij elke psychische stoornis geldt eigenlijk wel dat deze niet continu gelijke impact heeft.
     
  20. Marsupilami

    Marsupilami Fanatiek lid

    12 dec 2006
    2.072
    309
    83
    verpleegkundige
    Dit zijn zo een moeilijke casussen. Makkelijk oordelen zonder inhoudelijk te weten hoe het precies gegaan is.
     

Deel Deze Pagina