Nou....Zoals de titel al zegt eigenlijk!! Prachtig herfstweer vandaag, grote wandeling gemaakt en onderweg kwamen we een kraampje tegen waar ze stoofpeertjes verkochten!! Dus een grote zak gekocht. Maaaaar, hoe maak ik ze eigenlijk? Volgens mij deden mijn oma en moeder er altijd kruidnagel, rode wijn en kaneel in, alleen heb ik geen idee van verhoudingen en andere ingredienten!! Jullie vast wel, dus kom maar op met die heerlijke recepten!!
Ik doe het op gevoel. kaneelstokje, beetje suiker, water en iets roods, dus rodewijn/bessenjenever/port/bessensap. Paar uurtjes zachtjes laten koken en je hele huis ruikt ernaar. heerlijk
o lekkerrrrrrr, ah had vorig jaar een super recept wat ik altijd doe is gluwijn (geloof ik combi met water) kaneel stokje en een paar scheppen suiker. ik snij de peertjes wel al in stukjes, klokhuis eruit, scheelt een hoop gepiel achteraf.
Ooow, dat is niet heel erg lastig (ik ben niet een echte keukenprinses, maar ik ben aan 't oefenen!!)!! Stom vraagje misschien, maar als je ze met rode wijn of port (hmmm) maakt, vervliegt de alcohol toch? Kan mijn zoontje ze dan ook eten, of is dit niet verstandig ? En wat eten jullie erbij? Aardappelpuree en draadjesvlees (deed mij oma altijd...)?
Haha, er staat hier al een pan met de peertjes van het bovenste recept te wachten op vanavond! Heb ze vanochtend al gekookt, zodat ze de rest van de dag nog lekker kunnen trekken in het kookvocht. En ja, de alcohol vervliegt tijdens het koken. Ze staan namelijk een uur te pruttelen. Van huis uit aten we ze altijd met rollade en gekookte aardappels.
Is geen stomme vraag die bestaan namelijk niet.. Maar je zoontje kan het gewoon eten, de alcohol gaat er inderdaad uit als je het kookt. Ik doe het ook altijd standaard eten met aardappeltjes en pluisjesvlees ( draadjesvlees ) .. Ik doe de peertjes in stukjes snijden, de pan vullen met rode wijn tot ze onder staan, paar schepjes suiker en een zakje vanille suiker, schepje kaneel en lekker laten pruttelen. Tussendoor even proeven of ze zoet genoeg zijn en zo niet dan gewoon nog wat suiker toevoegen.. Krijg gelijk trek, ik weet wel wat ik morgen eet
Wat is de reden dat men er iets roods bij doet? Ik heb maandag stoofpeertjes gemaakt met een kaneelstokje, kruidnagel en een zakje vanillesuiker. het waren 'Gieser wildeman' stoofpeertjes en deze worden uit zichzelf rood.
ik maak ze met rode druivensap water, kaneelstokje kruidnageltjes vanillestokje en steranijs of een anijsblokje en eet ze idd met draadjesvlees en puree jammieeeee
Hmmm, het water loopt me al in de mond hoor! Ben benieuwd of ik de peertjes net zo "ouderwets" lekker krijg als mijn oma!!
aha, ik dacht dat je dat enkel met die Gieser peren kon maken maar ook met andere soorten begrijp ik? bedoel je dan bijv. Conference?
Ohh nee hoor je hebt 4 soorten stoofperen: De Gieser Wilderman Saint Rémy Winterrietpeer Zoete Brederode En de laatste 2 zijn bijna niet verkrijgbaar de eerste wel
Heb ze ook vorige week gemaakt. Mijn recept 1 kilo peren, 0,25 liter rode fruitige wijn en water toevoegen tot de peren er bijna onder staan. Zakje vanile suiker, 75 gram basterd suiker, 2 kaneelstokjes en indien ze droog koken evenredig aanvullen met wijn en water. Echt heerlijk bij rollade
Het kan wel met bv conference, dat doe ik ook als we te veel oogst hebben van onze perenbomen. Maar dan moeten ze harder zijn dan je ze in de winkel koopt. Ik maak peertjes ook altijd van te voren klaar, behalve pittige stoofpeertjes. Ik maak peertjes eigenlijk altijd in in gesteriliseerde potten omdat we zoveel oogst hebben van een stoofperen boom en conference bomen. Een beetje zoet (dus suiker, honing, kaneel, een beetje ranja voor het rood) en gebruik ze dan in de yoghurt. Of een beetje pittig met kruidnagel, kaneel, kardemom, steranijs, rode wijn, laurier en honing, en dan lekker eten met vanille ijs en lobbig geklopte slagroom.
Ik kook ze altijd in cassisranja en 1/3 deel water met kaneel. Je hoeft geen suiker meer toe te voegen, want dat zit al in de ranja.
Ik weet dat je zoete dingen niet hoeft te wecken, omdat er suiker in zit als bewaarmiddel (bijv. jam). dan zet je ze op de kop en klaar. Kan dit ook met stoofpeertjes? of zit er daarvoor te weinig suiker in? Want wecken of steriliseren is mij weer een brug te ver
Ik weck nooit want is me ook te veel werk. Op zich hoef je er geen suiker bij te doen, maar dan moet je wel steriliseren. Let op, moderne inmaaktechnieken (want ik ben lui ): -Spaar glaspotjes van groenten en zo die je open hebt gedraaid, maar niet met zo'n wippertje hebt losgemaakt, ze moeten wel weer goed dicht kunnen. - Als je de peertjes, of appelmoes of wat dan ook aan het maken bent, zet de potjes en deksels in de vaatwasser op warmste stand. Hierdoor worden ze schoon en eigenlijk al steriel - Zekerheid voor alles, doe in alle potjes een klein laagje water, leg de deksel er los op, gooi het in de magnetron en zet de magnetron aan. - Pak stuk voor stuk een potje, kieper het water erin en doe de gekookte hete peertjes (of appelmoes, of bietjes of wat dan ook) in het potje. Let op: het moet heet zijn, het potje moet nog heet zijn en hij moet tot de rand toe vol. - Zet de magnetron weer aan zodat de rest van de potjes blijven stomen. - Deksel erop, potje op de kop zetten - Volgende potje vullen - Alles op de kop laten staan tot het is afgekoeld. Nu is het vacuum, dus maakt het niet uit of je er zuur of zoet bij hebt gedaan, er kunnen geen bacterien meer bij en omdat je steriel hebt gewerkt. Zo maak ik trouwens ook jam in. Mijn oma riep altijd dat als je maar hygienisch werkt het spul jaren goed blijft, en dat is ook zo. Ik doe altijd wel suiker of honing in de peertjes en rabarber, maar dat is omdat ik het lekker vind