Dé tip wat mij betreft; Gluhwein!! Wat je er verder ook doorheen doet, ik mis het als er geen gluhwein doorheen zit. De smaak is dan veel kruidiger en warmer, mmm
Ok duidelijk, bedankt voor je uitleg. Ik denk dat je klik-klak schroefdeksels bedoelt van bijv. een glazen pot sperzieboontjes of zo? ik deed het met de jam eigenlijk op diezelfde manier als jij, behalve dat stomen in de magnetron. Wat handig dat het niet noodzakelijk zoete dingen hoeven te zijn. Dus sperzieboontjes, worteltjes,... kan ook eigenlijk? Dacht altijd dat de suiker een soort van bewaarmiddel was.
Exact, ik heb een grote kelder vol met potten van rode kool en wortelen en zo, en daar zitten dan pruimen en peertjes en rabarber in....het ziet er niet zo schattig uit maar is wel hardstikke effectief
Als je maar zorgt dat de potten schoon zijn (door de vaatwasser) en steriel (door de magnetron en doordat je er kokend heet spul in doet) heb je geen problemen. Mijn schoonouders doen de peertjes tegenwoordig ook allemaal zonder suiker omdat mijn neefje geen suiker mag en niets bederft.
ok Juul het is me helemaal duidelijk. bedankt voor je uitleg! En als laatste, uit nieuwsgierigheid: wat heb je allemaal nog staan behalve peertjes, bietjes en rabarber? @all sorry voor de topicvervuiling
@all, ook sorry Ik heb pruimen,appelmoes (lekker compote), verschillende mengsels jam, courgette (die maak ik zuur in en kook ik niet), en rabarber/appelcompote. Peren heb ik conference en gieser wildeman. Ik heb wel eens chutneys gemaakt van andere groenten die ik over had uit de tuin maar weet nooit zo goed waar ik chutney bij kan eten, dus ben daar maar mee gestopt.
water peren peren suiker en kaneel 3 scheppen perensuiker en halverwege nog een 3 tot 5 scheppen worden ze heerlijk zoet eetlepel kaneel erbij en koken tot ze roze/rood zijn +- 2 uur
Mijn recept voor stoofpeertjes staat in mijn ZP-weblog Iemand vroeg waarom je er iets roods bij doet: wij doen dat voor de smaak! Port geeft een heel eigen, heerlijke smaak aan je peertjes én aan het vocht dat je overhoudt
Ik doe het nog simpeler en laat mijn vader de boel in maken . Hij vind het onnodig dat er 2 keukens een bende worden en dus de hele bubs in een keer. Alleen maakt hij de potten steriel in de oven en pakt dan een hete pot en vult ze met datgene wat gemaakt is. Pot op de kop neerzetten en aflaten koelen. Mjammie we hebben echt een mega voorraad appelcompote en rabarber compote staan.
Ik had ook al bedacht dat ik het met port zou maken. Ik heb nog een hele voorraad staan, en het is wat mij betreft wat voller van smaak dan wijn. Wat doe jij met het vocht dat je overhoudt? Enne, ik zal zo je recept eens bekijken!!
Helaas moet mijn vriend overwerken vanavond, dus ik ga morgen pas aan de stoofpeertjes....Jammer hoor; ik had er net zo'n zin in!
Opdrinken NIet alles, maar sowieso bij de peertjes zelf vind ik het lekker als ze een beetje 'in het vocht' in mijn kommetje liggen (wij eten peertjes vooral als dessert). Maar zeker met de goede verhouding suiker en kaneel erbij: heerlijk!!
bij ons in de supermarkt verkopen ze speciale suiker die roze is, voor stoofpeertjes... misschien wat voor je? kinderen vinden vaak de smaak van wijn niet lekker
Ik heb dus net vrolijk stoofpeertjes gehaald en basterdsuiker en kaneelstokjes......heb ik de kaneelstokjes blijkbaar bij de kassa laten liggen....heb er nu gemalen kaneel doorheen gedaan, is dat ook goed? En de groenteboer gaf mij het advies om er een eetlepel azijn doorheen te doen voor de rode kleur. Natuurlijke chemische reactie zorgt er dan voor dat de peertjes mooi rood worden! Als het gewerkt heeft, laat ik dat hier wel weten
Doe ik ook altijd (de gemalen kaneel erdoor he, niet de stokjes bij de kassa laten liggen ) en gaat prima hoor!
De stoofpeertjes zijn gelukt! Ook zijn ze idd door de azijn mooi rood geworden! Alleen heb ik ze maar een uurtje op hoeven zetten om gaar te worden Als ik ze nog langer had laten gaan dan had ik perenmoes gehad.... Dus vanavond mijn moeder verrassen met mijn voor het eerst zelfgemaakte stoofpeertjes! (ik vroeg mijn moeder altijd om het voor me te maken )
Goeie tip van de azijn! De smaak is wel verdwenen na het koken neem ik aan? Ik kook de peertjes ook geen uren hoor, dan wordt het idd moes. Meestal is een uurtje zat. Je moeder zal trots op je zijn....en nooit meer peertjes voor klaarmaken