bijzonder verlof??

Discussie in 'De lounge' gestart door dibbes, 7 nov 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief


    Bij mijn man zijn werk ook (daf)

    Hij moet dan zelfs een doktersverklaring hebben met handtekening vd dokter. Het uwv betaald namelijk de 70% zorgverlof aan de werkgever en die weer aan jou (ofzoiets) en het UWV moet volgens DAF dus een officiële doktersverklaring hebben met een handtekening waarvoor zorgverlof nodig is
     
  2. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief

    maar volgens de rijksoverheid is zorgverlof er dus voor om je ZIEKE kind te verzorgen of je ZIEKE partner

    het kind van TS is niet ziek, dus heeft haar man GEEN recht op zorgverlof

    het is zelfs zo dat als TS in het ziekenhuis komt te liggen, haar man ook GEEN zorgverlof krijgt, want TS zou dan verzorgd worden door het ziekenhuis omdat zij daar ligt, en niet door haar man.
    Wat je dan qua opvang doet met je kind, dat is de rijksoverheid helaas een zorg

    ik denk dus dat je idd geen recht hebt op zorgverlof, want je kind is niet ziek en hoeft niet verzorgd te worden

    Kortdurend zorgverlof

    Het recht op kortdurend zorgverlof voor werknemers is bedoeld om zelf noodzakelijke zorg aan (pleeg)kinderen, de partner of ouders te kunnen geven. De werkgever betaalt tenminste 70% van het loon door.


    Door het recht op kortdurend zorgverlof kunnen werknemers inspringen op situaties waarin (pleeg) kinderen, de partner of ouders zorg nodig hebben. Een ouder hoeft niet op het adres van de werknemer ingeschreven te staan. Dat geldt wel voor de partner en het kind. Voor pleegkinderen geldt dat er een pleegcontract moet zijn.

    De werkgever is verplicht het zorgverlof te geven. Ook moet hij 70% van het loon doorbetalen. Hierdoor wordt voorkomen dat werknemers geen zorg kunnen geven omdat het financiële consequenties heeft.

    Opnemen van kortdurend zorgverlof
    Het verlof kan alleen worden opgenomen als de werknemer de enige is die deze zorg kan verlenen. Als een ziek kind bijvoorbeeld door de partner of grootouders kan worden opgevangen, dan vervalt het recht op dit kortdurend zorgverlof. Het verlof is dus expliciet bedoeld voor situaties waarin geen andere oplossing is.

    Werknemers kunnen meerdere keren per jaar kortdurend zorgverlof opnemen. Daarbij geldt dat het aantal uren zorgverlof maximaal 2 keer het aantal uren mag zijn dat er per week wordt gewerkt. Iemand die 24 uur per week werkt, mag in een periode van 12 maanden (dus niet alleen van het begin tot het einde van het jaar, maar ook bijvoorbeeld van april tot april) dus maximaal 48 uur kortdurend zorgverlof opnemen.

    Als de werknemer zelf ziek wordt kan het kortdurend zorgverlof in overleg met de werkgever worden stopgezet.

    Afwijkende afspraken over kortdurend zorgverlof
    Over het recht op kortdurend zorgverlof, de duur en de betaling van het verlof, kunnen afwijkende afspraken worden gemaakt tussen werkgevers en werknemers. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in cao’s of in afspraken tussen de werkgever en de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

    Deze afspraken gelden boven de wettelijke regelingen. Daaraan zijn echter wel beperkingen. Werknemers en werkgevers kunnen afspreken dat de werknemer een deel van het kortdurend zorgverlof compenseert met vakantiedagen. Daarvoor mogen alleen de bovenwettelijke vakantiedagen worden gebruikt. Dit zijn de vakantiedagen die een werknemer heeft boven op het minimum aantal vakantiedagen.


    Langdurend zorgverlof

    Door het recht op langdurend zorgverlof wordt voorkomen dat mensen hun baan opzeggen omdat ze tijdelijk voor een zieke naaste moeten zorgen. De werkgever kan dit verlof alleen weigeren als het bedrijf door het verlof ernstige problemen ondervindt. De werkgever hoeft de werknemer niet door te betalen.

    Duur langdurend zorgverlof
    Inkomen, vakantie en ziekte bij langdurend zorgverlof
    Afwijkende afspraken over langdurend zorgverlof
    Hulp bij conflict
    Duur langdurend zorgverlof
    Een werknemer heeft recht op langdurend zorgverlof voor de zorg aan de partner, het eigen kind of 1 van de ouders. De ziekte moet levensbedreigend zijn. Dit betekent dat het leven van die persoon op korte termijn ernstig in gevaar is.

    Een werknemer mag per jaar 12 weken lang maximaal de helft van het aantal wekelijkse werkuren als zorgverlof opnemen. In overleg met de werkgever kan de werknemer het verlof ook spreiden.

    De werknemer vraagt het langdurend zorgverlof schriftelijk aan bij de werkgever. Dat moet minstens 2 weken voordat het verlof ingaat. De werkgever heeft daarna 1 week om te reageren. Deze mag daarbij vragen om bijvoorbeeld een doktersverklaring. Als de werkgever niet reageert, gaat het verlof gewoon in op de datum die de werknemer heeft voorgesteld.

    Een werkgever kan het verlof alleen weigeren als dit het bedrijf of de organisatie in ernstige problemen brengt. De werkgever mag niet oordelen over de vorm van hulp die de werknemer biedt of de noodzaak van de hulp aan de zieke.

    Het verlof eindigt als:

    de duur van het verlof is verstreken;
    als de persoon overlijdt voor wie de werknemer het verlof heeft opgenomen;
    als de persoon voor wie de werknemer het verlof heeft opgenomen niet langer levensbedreigend ziek is;
    als de werknemer werkloos raakt tijdens het verlof.
    Inkomen, vakantie en ziekte bij langdurend zorgverlof
    De werkgever is niet verplicht om de uren van het verlof door te betalen. De werknemer blijft echter wel een aantal rechten opbouwen tijdens de uren van het langdurend zorgverlof:

    in de verlofperiode bouwt de werknemer vakantiedagen op;
    het opnemen van het verlof heeft geen gevolgen voor de hoogte en duur van eventuele uitkeringen. Daarbij gaat het om een uitkering op basis van de Ziektewet (ZW) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA);
    het opnemen van langdurend zorgverlof heeft geen gevolgen voor de eventuele WW-uitkering van de werknemer. Het zorgverlof wordt beschouwd als werktijd.
    Als een werknemer ziek wordt tijdens zijn langdurend zorgverlof, betaalt de werkgever de uren dat de werknemer tijdens zijn verlof zou werken. De uren van het zorgverlof worden niet betaald. Daardoor verandert het inkomen. Dat moet aan de Belastingdienst worden opgegeven omdat dat mogelijk gevolgen heeft voor toeslagen.

    Afwijkende afspraken over langdurend zorgverlof
    Net als voor het kortdurend zorgverlof, kunnen er over het langdurend zorgverlof aanvullende afspraken worden gemaakt tussen werknemers en werkgevers. Deze worden vastgelegd in cao’s of overeenkomsten tussen de werkgever en ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

    Werknemers en werkgevers kunnen afspreken dat de werknemer een deel van het langdurend zorgverlof compenseert met vakantiedagen. Daarvoor mogen alleen de bovenwettelijke vakantiedagen worden gebruikt. Dit zijn de vakantiedagen die een werknemer heeft boven op het minimum aantal vakantiedagen.

    Hulp bij conflict
    Als er een conflict ontstaat over het opnemen van langdurend zorgverlof, kunnen de volgende stappen worden ondernomen:

    contact opnemen met de afdeling personeelszaken van het bedrijf;
    contact opnemen met de vakbond;
    rechtshulp zoeken.
    In het uiterste geval kan de rechter een uitspraak doen.
     
  3. Musty

    Musty VIP lid

    2 jul 2008
    10.414
    0
    36
    ja dat klopt heeft mn man ook moeten inleveren
     
  4. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Klopt ook. Het is geen zorgverlof omdat je zoontje niet ziek is, maar jij zelf. Had je man voor jou moeten zorgen was het wel zorgverlof geweest, nu heb je strikt genomen een "oppasprobleem". Ik weet het, het klinkt niet aardig, maar zo is het nu eenmaal... De werkgever van je man staat helemaal in zijn recht, neemt niet weg dat hij wel wat coulanter had kunnen zijn...

    Sterkte!
     
  5. mirell

    mirell VIP lid

    17 jul 2007
    15.021
    1
    0
    in een hele leuke winkel de xenos
    ik woon in julianadorp aan zee

    alleen als je baas het te veel werk vind om alles in te vullen gewoon 100%;)

    ik had zorgverlof en bleef mijn loon houden daar sprak ik m op aan en toen zei hij ja was zoveel werk om aan te vragen
    nou ook prima!!
    zijn probleem als hij het niet doet
     
  6. Sas7

    Sas7 Fanatiek lid

    23 mei 2007
    2.092
    0
    0
    Het is lullig dat het zijn vakantiedagen kost. Maar wat je ook kunt doen is dat je man later begint en eerder stopt, zodat je je zoontje bij opa en oma gebracht kan worden. Op deze manier kost het minder vakantiedagen. Ik binnenkort hetzelfde ivm een operatie, maar mijn man krijgt gewoon zorgverlof als het nodig is. Maar hij heeft nu extra gewerkt zodat hij overuren hiervoor kan gebruiken. En de dagen dat mn zoon naar het kdv moet, neemt hij hem gewoon mee daarna toe en haalt hem daar weer op. En als ik echt niet goed voor mezelf kan zorgen, dan komen mn ouders naar mij toe en nemen dan het huishouden van me over als mn man toch moet werken ivm belangrijke cursussen.
     
  7. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.251
    790
    113
    tilburg
    kinderopvang bij ziekte wordt soms gedekt door aanvullende verzekeringen? misschien even navraag doen. gaat dan om kortdurende kinderopvang.
     

Deel Deze Pagina