Wat kun je doen.. prakkies zijn niet slecht, 1 keer per week patat wordt je ook niet meteen heel dik van. Dat zit meer in de hoeveelheden dan waarschijnlijk. (en bij patat wellicht in de hoeveelheid mayo) Online kun je wel vinden hoeveel een peuter gemiddeld zou eten qua hoeveelheden en dan kun je kijken wat ze thuis krijgt.. Is dat ongeveer gelijk.. tja.. dan is dat dus blijkbaar geen drama. Is dat 3x zoveel.. dan kun je wellicht langzaam beetje afbouwen. Verder kun je aan de volgende dingen denken: - Brood: volkoren of donker brood vult beter dan wit brood. (en is gezonder!) - Fruit: in fruit zit veel suiker bijv. bananen bestaan uit puur zetmeel (en dus suiker!) echter is fruit wel gezond dus niet te veel beknibbelen op fruit. Tomaten/komkommer etc zit wel minder suiker in en is ook gezond. Moet ze het natuurlijk wel lusten J - Snoep had je zelf al bedacht.. 1x per dag is meer dan voldoende. - Chips: beter van niet.. gewoon bewaren voor speciale gelegenheden. - Lightprodukten zijn niet goed ivm aspartaam en dergelijke.. maar wellicht kun je wel af en toe een beker sap vervangen door een optimel.. met mate kun je het wel doen. - Thee: thee met fruitsmaak! Lekker en gezond. - Melk: 2x per dag 150ml is de richtlijn geloof ik. (wij doen bij ontbijt en lunch elk een beker) - Sap: zit VEEL suiker in! Beter aanlengen met water of vervangen door water/thee. En verder vooral een vast eetpatroon met vaste eetmomenten. Ontbijten als je uit bed komt, vaste tijd fruit, lunch tussendoortje en diner. (en ja dat is lastig om te doen.. vooral diner komt hier vaak in gedrang) Voor psz kun je op zich ook melk meegeven maar van 1 pakje per week wordt je niet heel erg zwaar op zich. Het enige is dat als je bij alles denkt 1x kan wel dan is het opgeteld alsnog wel veel natuurlijk En als je kind geen zelfontwikkelde rem heeft.. dan moet jij de externe rem zijn. Jij bepaalt hoeveel ze krijgt en wanneer. En gezien ze 1x per week naar psz gaat.. vermoed ik dat je thuisblijfmoeder bent. Wat minstens zo effectief is als eten.. is die buggy in de schuur/kast/hoek laten staan. Lopen met die kleine beentjes. Natuurlijk is dat niet altjid handig en redt ze het niet zo ver.. maar dat kun je wel opbouwen en voor je het weet loopt ze een heel stuk. En als het lopen naar de speeltuin is.. is ze ook best wel gemotiveerd om te lopen J Overgewicht heeft namelijk niet als oorzaak te veel eten of te weinig bewegen maar te veel energie inname ten op zichte van de energie uitgifte. Je kunt ook gaan peutergymmen of 1x per week lekker samen naar het zwembad. Is nog leuk ook J
Ik vind 22 kg ook zwaar, mijn zoontje van 2 jr 10mnd is 15 kg en 93/94 cm. Wij geven diksap. Dat moet je zelf aanmaken met water, dus dat maak ik vrij dun aan (ik proef zelf eerst). Roosvicee 50/50 geven we hier ook. Verder moet hij 's ochtends verplicht melk drinken en krijgt hij geen diksap/roosvicee 50/50. Mijn zoontje eet: 's ochtends 1 a 2 boterhammen met melk/chocolademelk (slecht ik weet het...) 1 a 2 stuks fruit met diksap lunch 2 boterhammen met diksap tussendoortje: fruitreep/liga/koekje/mandarijn/appel of broodkorst met boter en diksap avondeten (vlees beperken we tot ongeveer 50 gram want anders eet hij alleen maar vlees) Ik heb veel op de site van het voedingscentrum gekeken, daar staat echt heel veel nuttige informatie op Peuters en kleuters | Voedingscentrum
22 kilo bij 94 cm is behoorlijk zwaar. Een gezond gewicht voor een kind met die lengte is tussen de 12,5 en 15,5 kilo. Is ze altijd wat zwaarder geweest in combinatie met haar lengte? Of is ze de laatste tijd veel aangekomen? Oogt ze ook wat voller of niet? Er zijn namelijk ook kinderen die wat zwaarder zijn maar waar je het niet aan ziet. Ik zou inderdaad - zoals anderen al hebben aangegeven - met haar naar de diëtiste gaan om te kijken hoe het zit met haar eetpatroon, maar ik denk dat het zeker ook geen kwaad kan om haar schildklierwerking eens te laten checken.
Ik ben soms echt verbaasd wat er aan drinken wordt gegeven: wicky (is dat een soort yoki?), ranja (suiker met een kleurtje), roosvicee (toegevoegd suiker), optimel (kunstmatige zoetstoffen!). Een vol kind kan gewoon melk drinken en daarnaast water, thee, sterk aangelengde diksap of met water aangelengd vruchtensap (incidenteel).
Wat bedoel je met aangelengd? Je hoeft er zelf toch geen water bij te doen? Ik heb even gezocht en Wicky is appelsap (10% appelsap uit concentraat) en het bevat toegevoegd suiker. Een pakje bevat 75 kcal. Da's veel. Een beker halfvolle melk van 150cc bevat 70 kcal. Op basisbouwstoffen (zoals melk) moet je niet beknibbelen. Vruchtensappen bevatten erg veel suikers, je kan beter wat anders te drinken geven.
mja.. maar wel uit concentraat.. dus geen echt sap vandaar "aangelengd" en zeker niet minder zoet dan echt sap.
Ik vind het erg flink! Mijn zoon van bijna 3 is rond de 92 cm en weegt 13 kilo, mijn dochter van ruim 4 is rond de 1.12 en weegt 17 kilo. Ik werk op een kdv en kinderen die stevig zijn, zetten we daar op een maximum! We hebben een kindje wat rustig 3 bekers drinken wegwerkt, prima natuurlijk, maar dan wel 2 met water! Boterhammen ook max 2 en dan met weinig beleg. Zelfde als avondeten, veel mensen maken de 'fout' om hun kind ook een volledig stuk vlees te geven, dit is nergens voor nodig, vlees is vet en teveel is nooit goed, een half stuk is meer dan voldoende! Ik heb het geluk 2 krielkipjes te hebben, maar dat komt ook omdat we eigenlijk nooit snoep in huis hebben (ik eet het dan op, vandaar). Ze drinken wat ze willen, drinken beiden niet graag melk, maar eten wel yoghurt, dat is ook prima. Als ze maar aan hun zuivel komen. Ook krijgen ze groenten zonder sausje! Dit is echt een dikmaker! Verder veel bewegen, hier heb ik in de zomer echte buitenkinderen en in de winter zorg ik ervoor dat ze wel genoeg bewegen!
Bij aangelengd sap denk ik aan diksap. Ieder sapje bevat veel suiker. Ik geef 100% troebel appelsap dat ik aanleng met water, maar alleen in het weekend, want ik vind sap niet voor iedere dag.
en misschien meer laten bewegen?peutergym?dansen? speeltuin...en minder vaak in de buggy. 22kg voor 94cm in de lengte is echt erg zwaar.
Maar van dat ene pakje in de week wordt het kindje echt niet zomaar 'te zwaar'. En een beker optimel tja, er zijn betere keuzes te maken, maar dan nog wordt een kind daar niet perse te zwaar van. Nu het kindje van TS wel aan de zware kant is kan ze die keuzes misschien beter laten, maar ik zou netals al meer aangegeven (misschien samen met een diëtiste) eens goed kijken wat er daadwerkelijk nog meer binnenkomt. En of er wel genoeg bewogen wordt.. Helemaal als je zegt dat er geen rem op zit lijkt het me wel noodzaak die zelf aan te gaan geven. Maar weet ook niet in welke hoeveelheden er dingen gegeten worden natuurlijk!
tja die rem ontbreekt hier ook... maar daar ben je zelf bij he weinig peuters hebben zelf toegang tot wat ze eten uiteindelijk. vaak ligt het in een kast, moet het worden gekookt.. etc.
Ik heb het even voor je nagekeken waar ze zit op de groeicurves en met haar gewicht schiet ze dwars door de +2 lijn heen! Ze zou max. 20 kilo mogen wegen. Maar met haar lengte zit ze echter op de middenlijn, daarbij hoort een gewicht van 13,5 kilo...
Buggy? Ik mag toch hopen dat een kind van bijna 3 niet meer in de buggy zit! Die heb ik al weggedaan toen mijn zoontje 2 werd, die loopt gewoon.
als ik eerlijk mag zijn vind ik hou dochter idd flink. mijn meisje is ruim 3 jaar en is 90 cm en 12 kilo. mijn zoon is ruim 2 en 87 cm ruim 11 kilo. ik zou idd een doorverwijzing vragen naar de dietiste en daar vragen hoe en wat je het beste kan doen..
22 kilo bij 94 cm is excessief zwaar, daar moet je naar laten kijken door een arts en heel goed op het eten letten. Bijvoorbeeld onbijt: maximaal 2 volkoren bruine boterhammen met licht boter en matig belegd met bijvoorbeeld kipfilet of vruchtehagel + 100 ml halfvolle melk tussendoor: 2 mandarijnen + thee of water lunch: zie ontbijt tussendoor: een rijstwafel of volkoren koekje met water of thee of zeer sterk aangelengde limonade / vruchtensap / diksap avondeten: 2 aardappeltjes, 150 gram groenten, 50 gram vlees., Geen sauzen, geen jus etc + water toetje: magere yoghurt met vers fruit 1 x per week papat met alleen ketchup (halve volwassen portie). Geef daar lekker doperwtjes of spercieboontjes bij! Bij trek: rijstwafels (naturel) of mandarijn dorst: water of thee (2 x per dag een glaasje halfvolle melk is genoeg) bewegen: minimaal 1 uur per dag (speeltuin, fietsen, peutergym, zwemmen, rennen, wandelen) en inderdaad uit die buggy (nergens voor nodig!) even ter vergelijking: zoon is 3 jaar en 3 maanden is 103 cm lang en 17 kilo! Pas op met dieëten. Kleine kinderen kunnen heel veel energie gebruiken en het is dus belangrijk om over de dag verdeeld energie aan te bieden. Maar let goed op met suikers en (verkeerde) vetten
@cygnet: als ik zeg "luiigheid" krijg ik vast allemaal mensen over me heen maar veel mensen vinden het makkelijk.. kind loopt niet weg en/of langzaam.. je hoeft dus minder op te letten en bent sneller weer thuis. moet ook zeggen dat ik het vrij lang heb gedaan met de boodschappen... gewoon practisch. Maar dat was dan vaak nadat ik thuis kwam.. nog even gauw avondeten halen.. dus dan was ze al flink moe voordat we weggingen. ik vind mn kind terug moeten tillen terwijl ik boodschappen heb niet echt een optie... maar op zich kunnen ze prima lopen tegen die tijd natuurlijk. en wij hebben ook wel wandelingen gemaakt tot zo'n 5km die ze gewoon mee kon lopen. indien ze uitgerust begon dus en het moest wel leuk zijn natuurlijk.